.

poniedziałek, 30 września 2013

Aromatyczny, mięciutki, napakowany ziarnami i nasionami.... Idealny z masłem, twarożkiem, pasztetem, wędliną, dżemem ale i solo... Smaczny, zdrowy, chrupiący i jedyny w swoim rodzaju chleb z ziarnami

Składniki:
50g mąki żytniej typ 720
200g mąki pszennej pełnoziarnistej
250g mąki pszennej typ 650
30 siemienia lnianego
10g pestek dyni
30g ziaren słonecznika
1 łyżeczka soli
15g świeżych drożdży
250-300 ml wody

Mąki przesiewamy do większej miski, dodajemy sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz siemię lniane i mieszamy. Odkładamy z tego do kubeczka 2-3 łyżki, dodajemy rozkruszone drożdże, trochę wody i robimy zaczyn, który ostawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia. Następnie łączymy go z przesianą mąką i stopniowo wlewamy wodę cały czas mieszając drewnianą łyżką (możliwe, że nie użyjecie jej całej).

Kiedy ciasto będzie na tyle gęste, że już nie będzie dało się go mieszać łyżką oczyszczamy ją z ciasta, które na niej pozostało i zagniatamy chleb dłonią dolewając wody lub dosypując odrobinę mąki do momentu aż ciasto uzyska  jednolitą, elastyczną konsystencję i nie będzie rozsypywać się na kawałki.

Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 40-60 minut  (powinno podwoić swoją objętość), następnie przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki, wierzch zwilżamy wodą, obficie posypujemy pestkami dyni (należy przyklepać je łyżeczką do ciasta) i ponownie odstawiamy na ok. 20-30 minut. Kiedy chlebek podrośnie wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 190ºC na ok. 40-50 minut, jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny. Wypieczony chleb powinien mieć brązową skórkę, po postukaniu go od spodu wydać głuchy odgłos a wbita w niego wykałaczka lub zapałka po wyjęciu być sucha.
 Chleb kroimy kiedy ostygnie inaczej zrobi się z niego zakalec!!!


Chciałabym podziękować Fate za nominację do Liebster Blog. :) Oto pytania, które dostałam:

1. Jaki jest Twój najgorszy dzień w tygodniu?
Jak chodziłam do szkoły to był to zdecydowanie poniedziałek, teraz każdy dzień jest dla mnie taki sam :)
2. Jesteś 'rannym ptaszkiem' czy raczej wolisz dłużej pospać?
Ranny ptaszek to zdecydowanie ja - wstaje najwcześniej ze wszystkich w rodzinie (mniej więcej o tej samej porze), nawet wtedy jak położę się późno spać.
3. Ulubiony kolor.
Kiedyś zielony, teraz czarny i ciemny fiolet.
4. W jakim miesiącu masz urodziny?
Sierpień a dokładnie ostatni dzień wakacji ;)
5. O której chodzisz spać?
22, 23
6. O której wstajesz?
Raniutko :) 6.30, 7
7. Jak daleko masz do szkoły?
Nie chodzę już do szkoły :)
8. Czy rodzina i znajomi wiedzą o Twoim blogu?
Rodzina tak, znajomi nieliczni
9. Najlepsze danie na zły humor to..
ulubione danie :)
10. Zapamiętujesz sny?
Niektóre tak, a inne nie.
11. Co najczęściej robisz w czasie wolnym?
Czytam książki, gotuję, piekę lub spędzam czas z mamą.

A oto moje pytanka:
1. Jakie jest Twoje ulubione danie z dzieciństwa?
2. Kto zapoczątkował u Ciebie pasję gotowania?
3. Jaki jest Twój ulubiony zapach w kuchni?
4. Czy prowadzisz swój zeszyt z przepisami?
5. Jeśli miałabyś tylko miesiąc życia co byś zrobiła w ciągu tego czasu?
6. Kto jest dla Ciebie autorytetem i wzorem do naśladowania?
7. Jak byś opisała siebie w kilku słowach?
8. Czego nie jesteś w stanie wybaczyć?
9. Z czym nigdy się nie roztajesz?
10. Twoje najprzyjemniejsze wspomnienie z dzieciństwa to...
11. Czego najbardziej boisz się w życiu?

Nominuję: Salvador, Darię, Agateq, Olę Sandrę, Jusię, Pam, Aleksnadrę, Kingę

czwartek, 26 września 2013

Placek, czy też omlet owsiany w krótkim czasie zdobył ogromną popularność w sferze bloggerów i nie tylko. W internecie a w szczególności blogach kulinarnych można znaleźć wiele wariacji na jego temat. Placki owsiane z jabłkiem, jagodami, brzoskwinią a nawet cukinią już nikogo nie dziwią - wręcz przeciwnie stały się bardzo częstym i smacznym gościem wielu śniadań. I ja nie chciałam odbiegać od tej "tradycji" i na drugie śniadanie usmażyłam sobie taki placek, ale nie z jabłkiem, jagodami czy cukinią, ale marchewką i prażonymi orzechami. Podałam go z naturalnym masłem orzechowym i to był strzał w dziesiątkę! Aromatyczne, owsiano-orzechowo-marchewkowe... tak więc wielbiciele owsianych i marchewkowych wypieków, czy też deserów powinni być zadowoleni.

Składniki
3 kopiaste łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb
1 duże jajko
1 mała marchewka
1/2 łyżeczki cynamonu lub kakao
garść posiekanych orzechów włoskich

Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni do momentu aż w powietrzu zacznie unosić się przyjemny, orzechowy aromat, po czym odstawiamy do przestygnięcia.
Płatki i otręby zalewamy wodą ponad ich powierzchnię po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Kiedy wchłoną cały płyn, odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy roztrzepane jajko, startą na dużych oczkach marchewkę, cynamon lub kakao oraz orzechy i dokładnie mieszamy. Wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy  (najlepiej pod przykryciem) z obu stron na złoto-brązowy kolor (placek jest bardzo delikatny, dlatego należy uważać podczas jego przewracania. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 6



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi