.

poniedziałek, 29 września 2014

Niedawno pomyślałam sobie, że skoro hot-dogi można spożywać na szybki obiad, lunch lub kolację to dlaczego nie przygotować ich w nieco słodszej i "odmiennej " wersji, którą moglibyśmy zjeść na drugie śniadanie czy też podwieczorek? Zainspirowana kanapkami z masłem orzechowym i bananem, które widziałam kilka razy na blogach śniadaniowych postanowiłam stworzyć Bananowego hot-doga. Bazą była domowa, pełnoziarnista bułka, sos zastępowało masło orzechowe, parówkę banan a jako dodatek od siebie wybrałam prażone ziarna Cynamonowy Raj.
Całość smakowała obłędnie... Przyznam jednak, że kiedy go skonsumowałam pomyślałam sobie, że prawidłowo powinien znaleźć się w nim dodatkowo czerwony dżem, który zastępowałby keczup, jednak ja za owocami z dżemem nie przepadam.
No a połączenie lekko słonego masła orzechowego ze słodkim bananem - wspaniałe. I tak się zastanawiam na czym tak na prawdę polega fenomen i całe to uwielbienie do masła orzechowego i bananów. :)

Składniki
podłużna bułka (może być pełnoziarnista, hot-dogowa lub maślana)
masło orzechowe (Primavika)
banan
prażone ziarna Cynamonowy Raj
ew. dżem i miód

Podłużną bułkę przecinamy na pół. Obie połówki grubo smarujemy masłem orzechowym, następnie układamy obranego banana, ew. dekorujemy czerwonym dżemem lub miodem i posypujemy prażonymi ziarnami


piątek, 26 września 2014

Pamiętam jak po pojawieniu się reklamy w której Adam Małysz je bułkę z bananem w internecie a także wśród młodzieży pojawiły się wszelkiego rodzaju żarty odnośnie tej diety. Krążyło też wiele mitów na ten temat i zaczęto zastanawiać się jak połączenie bułki z bananem przekłada się na siłę i wydolność sportowca. W jednym z wywiadów fizjolog wyjaśnił "Mówiąc w dużym uproszczeniu banan dojrzały, w smaku bardzo słodki, działa jak Snickers. Ma cukry proste, które szybko uwalniają energię, ale powodują też skok insulinowy, który dla organizmu jest niekorzystny. Natomiast banan zielonkawy, który w smaku nie jest zbyt słodki, pod względem wartości przypomina np. ciemne pieczywo albo brązowy ryż. Taki banan daje mniej energii, ale uwalnia ją przez długi czas. Różnymi gatunkami bananów możemy sobie modyfikować metabolizm. Jeżeli chcemy dostarczyć sobie szybko energii, jedzmy banany z kropkami. Jeżeli mamy zamiar pobiec w maratonie, wybierajmy banany niedojrzałe".
W jednym z wywiadów sam Adam Małysz przyznał, że je bardzo dużo bananów czasami łącząc je z bułką. Ciekawa tego połączenia postanowiłam je sprawdzić tym bardziej, że od kilku dni banan zalegał mi w lodówce. Przyznam, że jedząc taką kanapkę miałam wrażenie jakbym jadła bułkę posmarowaną dużą ilością miodu. Całkiem smaczne chociaż dla mnie za słodkie i  trochę się zasłodziłam, ale przynajmniej wiem, że to nie jest połączenie dla mnie :) Następnym razem spróbuje dodać trochę śmietankowego twarożku :)

Składniki:
pełnoziarnista bułka
banan

Banana obieramy ze skórki, kroimy na plastry i rozgniatamy widelcem. Bułkę kroimy na pół, następnie na każdej połówce układamy "dżem" z banana.

A dla przypomnienia reklama a Małyszem, bułką i bananem :) I artykuł w którym znajdziecie informację dlaczego warto jeść bułkę z bananem KLIK

I taka oto niespodzianka czekała na mnie kiedy ok. 9.30 wróciłam do domu z zakupów. Prawda, że śliczny? :) Moja siostra od razu jak go zobaczyła powiedziała "Ale fajny kubek" :) Bardzo dziękuję

Tagi: kanapka
09:38, ervisha , Kanapki
Link Komentarze (52) »
wtorek, 23 września 2014

Kiedy dwa lata temu spróbowałam ich po raz pierwszy pomimo iż na prawdę muszę mieć ogromną ochotę na banana aby zjeść go ze smakiem, zakochałam się w ich smaku. Tosty dosłownie rozpływały się w ustach zmieniając zwykłe i nudne pieczywo w "smaczne ciasto". Jakiś czas temu sobie o nich przypomniałam i zrozumiałam, że nie jadłam ich od bardzo dawna. Od razu postanowiłam to zmienić i zabrałam się za przygotowywanie tostów i wiecie co??? Po tak długiej przerwie (nie jadłam ich chyba z rok) smakowały jeszcze bardziej niż za pierwszym razem. No ale w sumie nie ma co się dziwić - sklepowy chleb zastąpił ten domowy i dodatkowo wzbogaciłam je w mieszankę prażonych ziaren Cynamonowy Raj, dzięki czemu nabrały nie tylko smaku, ale i chrupkości :) Mówię Wam - prawdziwa rozkosz nie tylko dla podniebienia ale i dla duszy :)

Składniki:
2 kromki lekko czerstwego pieczywa (u mnie domowy chleb jogurtowy)
1 dojrzały banan
1-2 łyżki napoju kokosowego (Alpro) lub mleka
1-2 łyżki prażonych ziaren Cynamonowy Raj
ew. miód do smaku (ja nie dałam)

Banana obieramy, kroimy na plasterki i rozgniatamy widelcem z mlekiem oraz ew. cukrem na papkę (można to zrobić blenderem). Dodajemy prażone ziarna i mieszamy.
Kromki chleba kroimy na trójkąty a następnie maczamy w powstałym koktajlu z obu stron do czasu aż w chłonie cały płyn.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz a kiedy się rozpuści smażymy tosty z obu stron na rumiano (można też na suchej ale wtedy w smaku nie będzie to samo). Podajemy z ulubionymi dodatkami.


Chciałabym też podziękować Karolinie autorce bloga Śniadanie u Lar. Zdjęcia, które widzicie w dzisiejszym poście to po części Jej zasługa. Nie mogąc poradzić sobie z ich obróbką zwróciłam się do Karoliny z prośbą o pomoc. Dziewczyna była na tyle miła, że wykorzystała swój wolny czas na wyretuszowanie (rozjaśnienie) moich zdjęć. Przyznam, że troszeczkę wybrzydzałam ponieważ na początku zdjęcia były dla mnie za jasne, ale w końcu doszłyśmy do porozumienia :) Prawda, że teraz są świetne? Tak więc jeszcze raz serdecznie i z całego serca dziękuję Jej za pomoc :)

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny