środa, 31 października 2012
Skład: syrop glukozowy, płatki zbożowe 22% (owsiane, pszenne), czekolada mleczna 14,6% (cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, serwatka w proszku, miazga kakaowa, emulgatory: lecytyna sojowa, E476; aromat), orzechy 10% (arachidowe, laskowe), ryż, inulina 6,2%, ekstrakt słodowy jęczmienny, tłuszcz roślinny, pszenica pełnoziarnista, mąka kukurydziana, mąka ryżowa, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; cukier, gluten pszenny, cukier trzcinowy, aromat, mąka pszenna, mleko w proszku, sól, odtłuszczone zarodki pszene, emugatory: mono-idiglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa; sól morska.

Wartość odżywcza w 100g
Białko 7,9g
Węglowodany 60,8g
w tym cukry 36,0g
Tłuszcz 13,2g
w tym kw, tł. nasycone 4,8g
Błonnik 7,8g
Sód 0,15g
Inulina 6,2g

Wartość odżywcza w batoniku (40g)
Białko 3,2g
Węglowodany 24,3g
w tym cukry 14,4g
Tłuszcz 5,3g
w tym kw. tł. nas. 1,92g
Błonnik 3,1g
Sód 0,06g
Inulina 2,48g

Opinia: Te batoniki to nowość proponowana przez firmę Sante. Do tej pory jeszcze nie pojawiła się w sklepach w moim mieście, więc jeszcze nie miałam okazji ich zakupić. Dopiero dzięki konkursowi na Fana Tygodnia otrzymałam taką możliwość.

Zastanawia mnie też fakt czy wszystkie batoniki musli na pierwszym miejscu w składzie zawierają syrop glukozowy albo cukier, w rezultacie czego są okropnie słodkie (wręcz przesłodzone) i lepią się nam od nich ręce. No ale też nie ma co się dziwić bo czymś te płatki trzeba w końcu skleić a jak nie klejącym się, słodkim syropem to czym? Może miodem? Ale ten z kolei jest bardzo drogi i wątpię by producentów było na niego stać. 

Ale UWAGA!!!: ten wcale nie okazał się przesłodzony jak mogłoby się wydawać a samo połączenie płatków zbożowych, owsianych, ziaren pszenicy, pokrojonych orzechów laskowych i arachidowych z prawdziwą mleczną czekoladą wypadło bardzo smacznie i ciekawie. Batonik nie tylko wspaniale smakuje, ale i również bosko pachnie orzechami, które są wyraźnie wyczuwalne w smaku. Jego struktura jest dość zbita i zwarta, ale płatki nie są twarde tylko przyjemnie miękkie. Możecie go zjeść bez obaw, że pozostawicie w nim swoje zęby ^_^.

Wartość energetyczna w 100g -
409 kcal
Wartość energetyczna batonika (40g) -
164kcal
Ocena -
6/6
Rodzaje -
Baton musli orzechowy w polewie czekoladowej
                
Baton musli z żurawiną i jagodami goji w polewie jogurtowej

Skład: płatki zbożowe 27,4% (owsiane, pszenne), syrop glukozowy, polewa jogurtowa 13,6% (cukier, tłuszcz roślinny, serwatka w proszku, odtłuszczone mleko w proszku, tłuszcz kakaowy, aromaty, emulgatory: lecytyna sojowa, E476; proszek jogurtowy), ryż, inulina 6,2%, ekstrakt słodowy jęczmienny, żurawina słodzona suszona 2,3% (żurawina, cukier trzcinowy, mąka ryżowa, olej słonecznikowy), tłuszcz roślinny, pszenica pełnoziarnista, mąka kukurydziana, suszone jagody Goji* 1,6%, mąka ryżowa, cukier, substancja utrzymująca wilgoć: glicerol; gluten pszenny, cukier trzcinowy, aromat, regulator kwasowości: kwas cytrynowy; mąka pszenna, mleko w proszku, sól, odtłuszczone zarodki pszenne, emulgatory: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyna sojowa; sól morska.

Wartość energetyczna w 100g:
Białko
2,4g
Węglowodany
26,6
w tym cukry
14,4g
Tłuszcz 3,9g
w tym kw. tł. nas.
1,4g
Błonnik
8,0g
Sód
0,15g
Inulina
6,2g

Wartość odżywcza w batoniku:
Białko
2,4g
Węglowodany
6,6g
w tym cukry
14,4g
Tłuszcz
3,9g
w tym kw.  tł.  nas.
1,92g
Błonnik
3,2g
Sód
0,06g
Inulina
2,48g

Opinia: Kolejne "nowe" batoniki Sante. Wcześniej pisałam o tym, że chyba nie ma takich batonów musli, które na pierwszym miejscu w składzie nie miałby syropu glukozowego. Te są pierwszymi jakie do tej pory spotkałam bo tu czołowe miejsce zajmują płatki zbożowe, których jest nieco więcej niż w wersji z orzechami i czekoladą. Zaraz potem mamy wcześniej wspomniany syrop glukozowy (bo jakże by inaczej), polewę jogurtową (pełną cukru, tłuszczu z odrobiną mleka), tłuszcz kakaowy, aromaty, tłuszcz roślinny, polepszacze, cukier itp.

Znajdziemy tu również jagody goi, które w Chinach skąd pochodzą określa się je mianem „owoców długowieczności”. Zawierają one między innymi dużą dawkę witaminy A (137% dziennego zapotrzebowania), żelazo oraz błonnik pokarmowy i dlatego cieszą się takim uznaniem. Łącząc je z płatkami zbożowymi, żurawiną i polewą jogurtową producenci otrzymali lekką, bardzo słodką i trochę "sztuczną" w smaku przekąskę dla wszystkich amatorów słodkości. Dla mnie batonik okazał się za słodki i tak jak już pisałam "sztuczny" i gumowaty w smaku. Nie czułam tu naturalnych zbóż, tylko chemię a sama polewa jogurtowa była taka nijaka. Z kolei moja siostra - wielbicielka wszelkich ciast, ciasteczek, batonów i czekolad była nim oczarowana. Jak stwierdziła "To był strzał w dziesiątkę".  Tak więc wszystko zależy od preferencji smakowych i przyzwyczajenia. 

Wartość energetyczna w 100g - 393 kcal
Wartość energetyczna batonika (40g) -
157 kcal
Ocena -
3/6
Rodzaje -
Baton musli z żurawiną i jagodami goji w polewie jogurtowej
                       Baton musli orzechowy w polewie czekoladowej
          
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 22


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny