czwartek, 31 października 2013

 Zainspirowana przepisem na jajko sadzone w sosie pomidorowym z soczewicą znalezionym na Kwestii Smaku postanowiłam stworzyć własną wersję dania z patelni, którego jednym ze składników byłoby jajko. Nie kombinowałam zbytnio wykorzystując proste składniki, które znalazłam u siebie w lodówce. Tak oto powstało równie proste i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie danie, które powinno posmakować nawet tym, którzy wegetarianami nie są.
 Pikantne ziemniaki, kukurydza, pomidory, pieczarki, papryka i jajko z płynnym, delikatnym i ciepłym wnętrzem. Właśnie to kryje w sobie moja wegetariańska potrawa, która najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni.

Składniki
 1 duży ugotowany ziemniak (ok. 200g)
ok. 80-100g pieczarek (ugotować)
ok. 50g kukurydzy
1/2 puszki pomidorów
1 jajko
sól
pieprz ziołowy (dałam łyżeczkę)
chilli w proszku (sypałam z opakowania)
ew. 1/2 posiekanej cebulki

*Na jednym zdjęciu widnieje wersja z jajkiem mniej a na drugim bardziej ściętym

Wersja dietetyczna:
Kukurydzę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w ćwiartki a ziemniaka w kostkę.
 Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, widelcem rozgniatamy kawałki pomidorów i dusimy na małym ogniu przez ok. 3-5 minut.
 Kiedy woda odparuje a sos zgęstnieje dodajemy warzywa oraz ew. posiekaną cebulkę, doprawiamy do smaku, mieszamy i zagotowujemy.  Następnie w masie robimy wgłębienie w które wbijamy jajko.
 Przykrywamy nakrywką i gotujemy przez co najmniej 5 minut do czasu aż białko całkowicie się zetnie a żółtko będzie delikatnie płynne (oczywiście w zależności od upodobań i tego jakie jajko lubicie możecie skrócić lub wydłużyć czas gotowania np. po 10 minutach żółtko będzie całkowicie ścięte).
 Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ew. ziołami. Danie najlepiej smakuje jedzone z patelni.

Wersja trochę kaloryczniejsza:
 Ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz surowe pokrojone na ćwiartki pieczarki przesmażamy na oliwie z oliwek aż staną się rumiane (można z cebulką). Następnie dodajemy do sosu pomidorowego (pomidory z puszki wrzucamy na patelnię, rozdrabniamy widelcem i czekamy aż woda odparuje), doprawiamy do smaku, zagotowujemy i wbijamy jajko. Gotujemy aż jajko się zetnie.

Wege Student Rozgrzewające dania

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny