.

czwartek, 31 października 2013

 Zainspirowana przepisem na jajko sadzone w sosie pomidorowym z soczewicą znalezionym na Kwestii Smaku postanowiłam stworzyć własną wersję dania z patelni, którego jednym ze składników byłoby jajko. Nie kombinowałam zbytnio wykorzystując proste składniki, które znalazłam u siebie w lodówce. Tak oto powstało równie proste i szybkie w przygotowaniu wegetariańskie danie, które powinno posmakować nawet tym, którzy wegetarianami nie są.
 Pikantne ziemniaki, kukurydza, pomidory, pieczarki, papryka i jajko z płynnym, delikatnym i ciepłym wnętrzem. Właśnie to kryje w sobie moja wegetariańska potrawa, która najlepiej smakuje jedzona prosto z patelni.

Składniki
 1 duży ugotowany ziemniak (ok. 200g)
ok. 80-100g pieczarek (ugotować)
ok. 50g kukurydzy
1/2 puszki pomidorów
1 jajko
sól
pieprz ziołowy (dałam łyżeczkę)
chilli w proszku (sypałam z opakowania)
ew. 1/2 posiekanej cebulki

*Na jednym zdjęciu widnieje wersja z jajkiem mniej a na drugim bardziej ściętym

Wersja dietetyczna:
Kukurydzę odsączamy z zalewy, pieczarki kroimy w ćwiartki a ziemniaka w kostkę.
 Na patelnię wlewamy pomidory z puszki, widelcem rozgniatamy kawałki pomidorów i dusimy na małym ogniu przez ok. 3-5 minut.
 Kiedy woda odparuje a sos zgęstnieje dodajemy warzywa oraz ew. posiekaną cebulkę, doprawiamy do smaku, mieszamy i zagotowujemy.  Następnie w masie robimy wgłębienie w które wbijamy jajko.
 Przykrywamy nakrywką i gotujemy przez co najmniej 5 minut do czasu aż białko całkowicie się zetnie a żółtko będzie delikatnie płynne (oczywiście w zależności od upodobań i tego jakie jajko lubicie możecie skrócić lub wydłużyć czas gotowania np. po 10 minutach żółtko będzie całkowicie ścięte).
 Przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem oraz ew. ziołami. Danie najlepiej smakuje jedzone z patelni.

Wersja trochę kaloryczniejsza:
 Ugotowane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz surowe pokrojone na ćwiartki pieczarki przesmażamy na oliwie z oliwek aż staną się rumiane (można z cebulką). Następnie dodajemy do sosu pomidorowego (pomidory z puszki wrzucamy na patelnię, rozdrabniamy widelcem i czekamy aż woda odparuje), doprawiamy do smaku, zagotowujemy i wbijamy jajko. Gotujemy aż jajko się zetnie.

Wege Student Rozgrzewające dania

poniedziałek, 28 października 2013

 Placuszki powstały spontanicznie z konieczności wykorzystania kukurydzy, która została mi z dnia wcześniejszego po przygotowywaniu chilli sin corne. Przyznam, że to był strzał w dziesiątkę bo okazały się sycące i na prawdę bardzo smaczne. Najlepiej smakują jedzone na ciepło z ulubioną sałatką, sosem pomidorowym lub ketchupem, jednak i na zimno wydobyjecie z nich ich słodko-pikantny smak. Natomiast jeśli nie lubicie ostrych potraw, wystarczy, że pomińcie lub ograniczycie chilli, którego ja dosypałam tutaj dość sporo :). Takie placuszki sprawdzą się rewelacyjnie o każdej porze by zabić małego głoda :)

Składniki (1 porcja)
1/2 puszki kukurydzy bez cukru(ok. 140g)
2 łyżki mąki pełnoziarnistej (ok. 30g)
2-3 łyżki wody, mleka lub napoju sojowego
1 jajko lub łyżka mąki ziemniaczanej
kawałek posiekanej cebulki
sól
pieprz ziołowy i cayenne
ew. ulubione zioła

do podania:
ketchup, sos pomidorowy lub inny ulubiony
ulubiona sałatka np. ze świeżych pomidorów

Mąkę przesiewamy do miski, następnie dodajemy, kukurydzę, drobno posiekaną cebulę, jajko lub mąkę ziemniaczaną oraz wodę dla odpowiedniej konsystencji. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ew. ulubionymi ziołami do smaku i mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wylewamy odrobinę oleju (jeśli macie patelnię teflonową i nie przywiera do niej jedzenie możecie go pominąć), łyżką wykładamy porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoto-brazowy kolor. Podajemy z ulubionymi sałatkami, jogurtem naturalnym, ulubionymi sosami np.pomidorowym lub ketchupem.
Wege Student 
Wartość energetyczna bez dodatków:

piątek, 25 października 2013

 Gofry pewnie wszystkim kojarzą się ze słoneczną plażą, budką, bitą śmietaną, dżemem, owocami i innymi słodkimi dodatkami. Ja już dawno postanowiłam przełamać ten stereotyp i wiele razy przygotowywałam sobie gofry w wersji wytrawnej. Gofry brokułowe, z pieczarkami, szpinakiem, pieczarkami, a'la caprese... to tylko nieliczne jakie gościły na moim stole. Niestety albo stety były tak smaczne, że nie zdążyły zostać uwiecznione na zdjęciach :).
 Ostatnio miałam ogromną ochotę na pizzę, jednak dopadł mnie leń i nie chciało mi się wyrabiać ciasta drożdżowego a potem czekać aż wyrośnie. Stąd też pomysł na te gofry. Jak się okazało połączenie chyba dwóch najbardziej ulubionych potraw Polaków (a przynajmniej jednej, bo nie znam osoby, która nie lubiła by pizzy ;P) okazało się strzałem w dziesiątkę. Gofry są bardzo smaczne i sycące. Sprawdzą się nie tylko na pierwsze czy drugie śniadanie, ale obiad i kolację. Ich kolejną zaletą jest to, że za każdym razem możecie wrzucić do nich inne dodatki (ważne jest jednak by były drobno pokrojone) a także ułożyć je na wierchu. Nie przedłużając już więcej zapraszam Was na gofry pizzowe :D. 

Składniki:
1/2 szklanki mąki pszennej
ok. 1/3 szklanki wody gazowanej
1 jajko
1 duża pieczarka
plaster mozzarelli lub żółtego sera
kawałek papryki
2 łyżki kukurydzy
pieprz czarny
pieprz ziołowy
pieprz cayenne
oregano
1 łyżeczka stopionego masła lub oliwy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, następnie dodajemy drobno pokrojone pieczarki, paprykę, dokładnie odsączoną kukurydzę, pokruszony ser, masło lub oliwę oraz przyprawy. Cały czas mieszając stopniowo wlewając wodę do uzyskania ciasta o bardzo gęstej, trudno do wymieszania łyżką konsystencji (coś jak na murzynka). Pieczemy w mocno rozgrzanej i nasmarowanej tłuszczem gofrownicy przez ok. 6 minut do czasu aż przestanie mocno parować. Podajemy na gorąco z ulubionymi sosami.

Uwagi!
Wszystkie warzywa muszą być drobno pokrojone, gdyż gofry rozlecą się.
Wege Student 

Dopisano o 13.40.
Przed chwilką kurierka przytachała dwie ogromne paczki. Przyznam, że nie widziałam co może w nich się znajdować. Kiedy do nich zajrzałam przywitała mnie cała masa produktów Alpro, które otrzymałam w ramach dalszej współpracy. Tak więc możecie spodziewać się przepisów z ich wykorzystaniem :)

 
1 , 2 , 3 , 4


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny