.

poniedziałek, 30 października 2017


Skład: opiekane płatki kukurydziane
Opakowanie: 200g
Rodzaje: pełnoziarniste orkiszowe, pełnoziarniste żytnie, pełnoziarniste owsiane, jaglane, kukurydziane

 Opinia: Po opiekanych pełnoziarnistych płatkach orkiszowych spróbowałam tych kukurydzianych - akurat trafiła się okazja. Nigdy nie przepadałam za wszelkimi słodkimi kuleczkami czy też płatkami kukurydzianymi dostępnymi na sklepowych półkach. Te drugie bardzo lubiła moja młodsza siostra - jednorazowo z mlekiem potrafiła zjeść połowę 250g opakowania Corn Flakes. Jednak, kiedy trafiła się okazja spróbowania opiekanych płatków od Sonko, mając w pamięci miłe doświadczenie z płatkami orkiszowymi tego samego producenta, zrobiłam to z przyjemnością.

 Płatki różnią się od tradycyjnych Corne Flakes np. marki Nestle. Czym?
 Zasadnicza różnica to skład. Nie znajdziemy w nich dodatków w postaci cukru, syropów glukozowo-fruktozowych, melasy, cukru, soli itp. To tylko i wyłącznie płatki kukurydziane, które według informacji od producenta otrzymywane są ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kukurydzy.
 Po drugie wygląd. Już na pierwszy rzut oka można zauważyć, że są zdecydowanie mniejsze, jaśniejsze oraz cieńsze. Ich kolor nie jest rumiany i złoty (dzięki melasie cukru trzcinowego oraz dodatkom cukru, który wpłyną na przypieczenie i karmelizację) a jasnożółty a nawet lekko wyblakły. Wydały mi się również lżejsze.
 Kolejna różnica to zapach - jest typowo zbożowy a nie słodkawy.
Nie można również zapomnieć o smaku. Tak jak już wspomniałam płatki nie mają w składzie cukru i to od razu da się poczuć. Mimo tego nie są jałowe i nijakie - w smaku przypominały... mi popcorn. Na prawdę - nawet przez chwilkę pojawiła się nuta soli :P

 Z opiekanych płatków można przygotować prosty i smaczny deser - wystarczy tylko wymieszać je z owocami i np. orzechami, kakao, czekoladą. Następnie polać masłem orzechowym/tahini i umieścić na jakiś czas do lodówki. Płatki są tak dobrze wypieczone, że nie zmiękną - masło orzechowe lekko zastygnie a my otrzymamy smaczną przekąskę. Polecam - robiłam tak z płatkami orkiszowymi :)
 Nie musicie łączyć ich z jogurtem lub mlekiem - możecie również wykorzystać je jako kruszonkę, spód do ciasta, ciasteczek lub innych deserów. To uniwersalny produkt ;)

 Jeśli chodzi o wartości odżywcze to płatki kukurydziane są źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu, selenu. Są również lekkostrawne,  dlatego sprawdzą się w diecie osób borykających się z problemami żołądkowymi a także rekonwalescentów i dzieci. Ich minusem może być duża ilość sodu a niekiedy również cukru dodawanych do niektórych opakowań, dlatego zawsze należy sprawdzać skład. Na szczęście opiekane płatki Sonko do tej grupy się nie zaliczają.

Wartość energetyczna w 100g - 354 kcal
Ocena - 4/6
Cena - Kaufland, Społem 6-8zł

Dla porównania skład i wartość odżywcza płatków Corne Flakes Nestle
Skład: grys kukurydziany (99,8%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy), % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie
Wartość energetyczna w 100g - 380 kcal
tłuszcz 1,4g węglowodany 82,5g w tym cukry 9,1g błonnik 4,2g białko 7,4g sól 1,91g


środa, 25 października 2017


Skład: orzechy ziemne, daktyle, orzechy laskowe
Opakowanie: 60g
Rodzaje: Kompas, Kosmos, Aloha, Lewy SierpowyPetarda, Urwis jabłkowy, Urwis bananowy

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 16g Węglowodany 38g w tym cukier: 28gTłuszcz 31g Kw. tłuszczowe 3,8g Sól 0,02g

Wartość odżywcza w porcji 60g:
Białko 9,3 Węglowodany 23g w tym cukier 17g Tłuszcze 19g Kw. tłuszczowe 2,3g Sól 0,01g

 Opinia: Moja przygoda z Raw batonami i przekąskami rozpoczęła się od firmy Zmiany Zmiany i to dzięki ich przekąskom a w szczególności batonie Kosmos (UWAGA! Skład nieznacznie uległ zmianie). Jakiś czas temu firma wprowadziła na rynek swoje batony w wersji kostki a po dłuższym czasie nowego batona. Do grona stałego asortymentu sklepu dołączył Kompas - baton na bazie orzechów ziemnych, daktyli oraz orzechów laskowych w którym orzechy stanowią aż 60% składu. Brzmi bardzo smacznie :) Warto tutaj zaznaczyć, że baton jest mniejszy od swoich braci - waży nie 69 a 60g.

  Baton wyraźnie i przyjemnie pachnie słodkim, podrażanym masłem orzechowym. Jest prostokątny, twardawy i lekko zbity w kolorze karmelu z widocznymi białymi kropkami, które są nie do końca zmielonymi orzechami. Jego powierzchnia jest delikatnie błyszcząca a kiedy weźmiemy go do rąk, pozostawia na palcach tłusty nalot, który powstał w wyniku wydzielenia się oleju z orzechów głównie ziemnych. Baton nie odkształca się pod naciskiem palców. Aby go przekroić należy zrobić to z naciskiem, jednak jego przełamanie nie sprawia żadnych problemów, gdyż baton okazał się być również łamliwym ale jednocześnie lepkim (łamie się na kawałki z których można ulepić kulki).

  Wgryzienie się w baton nie sprawia żadnych problemów - zęby z łatwością zanurzają się w orzechowo-daktylowej masie (mimo iż orzechy stanowią 60% składu). Pod zębami przypominał większość batonów tego typu - był "żujny", ale jednocześnie nie oblepiał i nie przyklejał się do zębów.
  W smaku na pierwszy od razu plan wysuwa się słodycz daktyli do której po chwili dochodzą arachidy. W trakcie przeżuwania ich smak staje się nieco intensywniejszy, jednak to daktyle nadal wiodą tutaj prym. Od czasu, do czasu można trafić na drobinki fistaszków, które bardzo delikatnie chrupią miażdżone przez zęby, jednak nie zauważyłam aby wpłynęły na smak batona. Wielka szkoda, że nie są większe - ćwiartki orzeszków z pewnością podniosłyby walory smakowe przekąski. Orzechów laskowych nie poczułam a szkoda.

  Baton okazał się bardzo słodką ale jednocześnie smaczną przekąską. Swoim smakiem przypominał mi batona Raw Energy Peanuts & Dates od Bombus Natural Energy z tą różnicą, że ten od Zmiany Zmiany wydał mi się bardziej fistaszkowy i masłorzechowy a tym samym smaczniejszy (Bombus w składzie posiada 45% orzechów). Nie powiedziałabym jednak, że jest mniej słodki. Oba batoniki w moim odczuciu są wyraźnie słodkie - po zjedzeniu 1/3 poczułam się przesłodzona, jednak mam niski stopień tolerancji słodkości ^_^

 Mimo iż producent nigdzie nie umieścił informacji, że jest "o smaku masła orzechowego" lub też jest nim inspirowany, śmiało można powiedzieć, że taki właśnie jest - smakuje jak masło orzechowe, tylko że na słodko... bardzo słodko. To dobra propozycja, kiedy potrzebujemy porządnej dawki cukru i zastrzyku energii ;) Żałuję, że orzechy laskowe nie są wyczuwalne w smaku - według mnie powinno być ich tutaj zdecydowane więcej (chociaż pół na pół)

Wartość energetyczna w 100g - 486 kcal
Wartość energetyczna w batonie 60g - 292 kcal
Ocena - 4,5-5/6
Cena - Sklepy ekologiczne ok 6-7zł

poniedziałek, 23 października 2017

Pamiętacie potrawkę z czerwonej soczewicy, którą jakiś czas temu pokazywałam Wam na blogu? Chcąc wykorzystać resztki ugotowanej białej kapusty, która stała w lodówce postanowiłam przygotować podobną. Wyszło równie smacznie i pożywnie jak ostatnio :)

Składniki (1 porcja)
ok. 50g czerwonej soczewicy
1 mała cebula
1 ziemniak
1 pietruszka/pasternak
kilka pieczarek
salaterka ugotowanej kapusty z marchewką
250g pokrojonych pomidorów
słodka, ostra i wędzona papryka
pieprz ziołowy
świeżo zmielony pieprz
ew. szczypta mielonego cynamonu (świetnie komponuje się z pomidorami)

Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki oraz pietruszkę. Całość przez chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory, przepłukaną soczewicę i wlewamy ok. 2/3 szklanki przegotowanej wody. Gotujemy ok. 20-25 minut w razie potrzeby dolewając wody. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną kapustę oraz przyprawy. Gdy soczewica jest gotowa (powinna być miękka, ale jędrna, nie rozpadająca się) a ziemniaki ugotowane, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Posypujemy natka pietruszki.


 
1 , 2


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny