poniedziałek, 30 października 2017


Skład: opiekane płatki kukurydziane
Opakowanie: 200g
Rodzaje: pełnoziarniste orkiszowe, pełnoziarniste żytnie, pełnoziarniste owsiane, jaglane, kukurydziane

 Opinia: Po opiekanych pełnoziarnistych płatkach orkiszowych spróbowałam tych kukurydzianych - akurat trafiła się okazja. Nigdy nie przepadałam za wszelkimi słodkimi kuleczkami czy też płatkami kukurydzianymi dostępnymi na sklepowych półkach. Te drugie bardzo lubiła moja młodsza siostra - jednorazowo z mlekiem potrafiła zjeść połowę 250g opakowania Corn Flakes. Jednak, kiedy trafiła się okazja spróbowania opiekanych płatków od Sonko, mając w pamięci miłe doświadczenie z płatkami orkiszowymi tego samego producenta, zrobiłam to z przyjemnością.

 Płatki różnią się od tradycyjnych Corne Flakes np. marki Nestle. Czym?
 Zasadnicza różnica to skład. Nie znajdziemy w nich dodatków w postaci cukru, syropów glukozowo-fruktozowych, melasy, cukru, soli itp. To tylko i wyłącznie płatki kukurydziane, które według informacji od producenta otrzymywane są ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kukurydzy.
 Po drugie wygląd. Już na pierwszy rzut oka można zauważyć, że są zdecydowanie mniejsze, jaśniejsze oraz cieńsze. Ich kolor nie jest rumiany i złoty (dzięki melasie cukru trzcinowego oraz dodatkom cukru, który wpłyną na przypieczenie i karmelizację) a jasnożółty a nawet lekko wyblakły. Wydały mi się również lżejsze.
 Kolejna różnica to zapach - jest typowo zbożowy a nie słodkawy.
Nie można również zapomnieć o smaku. Tak jak już wspomniałam płatki nie mają w składzie cukru i to od razu da się poczuć. Mimo tego nie są jałowe i nijakie - w smaku przypominały... mi popcorn. Na prawdę - nawet przez chwilkę pojawiła się nuta soli :P

 Z opiekanych płatków można przygotować prosty i smaczny deser - wystarczy tylko wymieszać je z owocami i np. orzechami, kakao, czekoladą. Następnie polać masłem orzechowym/tahini i umieścić na jakiś czas do lodówki. Płatki są tak dobrze wypieczone, że nie zmiękną - masło orzechowe lekko zastygnie a my otrzymamy smaczną przekąskę. Polecam - robiłam tak z płatkami orkiszowymi :)
 Nie musicie łączyć ich z jogurtem lub mlekiem - możecie również wykorzystać je jako kruszonkę, spód do ciasta, ciasteczek lub innych deserów. To uniwersalny produkt ;)

 Jeśli chodzi o wartości odżywcze to płatki kukurydziane są źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu, selenu. Są również lekkostrawne,  dlatego sprawdzą się w diecie osób borykających się z problemami żołądkowymi a także rekonwalescentów i dzieci. Ich minusem może być duża ilość sodu a niekiedy również cukru dodawanych do niektórych opakowań, dlatego zawsze należy sprawdzać skład. Na szczęście opiekane płatki Sonko do tej grupy się nie zaliczają.

Wartość energetyczna w 100g - 354 kcal
Ocena - 4/6
Cena - Kaufland, Społem 6-8zł

Dla porównania skład i wartość odżywcza płatków Corne Flakes Nestle
Skład: grys kukurydziany (99,8%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy), % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie
Wartość energetyczna w 100g - 380 kcal
tłuszcz 1,4g węglowodany 82,5g w tym cukry 9,1g błonnik 4,2g białko 7,4g sól 1,91g


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny