.

środa, 15 marca 2017

Jak już pewnie zauważyliście ostatnio szaleję z czerwoną soczewicą. To bardzo "wdzięczny" produkt z którego można wyczarować wiele ciekawych i smacznych dań. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pieczone orkiszowe pierogi z moim ulubionym i już znanym farszem z czerwonej soczewicy.

Składniki (6 pasztecików)
Ciasto
200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
*ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

*Ilość wody należy kontrolować. W zależności od warunków przechowywania mąki może ona wchłaniać mniej lub więcej wody.

Z podanych składników zagniatamy, gładkie i elastyczne ciasto zbliżone do tego na pierogi.

Farsz z TEGO przepisu, bez dodatku siemienia lnianego
(na 150g soczewicy dodałam 2 spore pietruszki i 1 marchew - łącznie ok. 300g warzyw plus 80-90g mrożonego zielonego groszku. Do tego ok 2-3 łyżeczek koncentratu pomidorowego i ulubione przyprawy)

Przygotowanie pasztecików
Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą wałkujemy cienko na kształt okręgu lub prostokąta. Na połowie wykładamy dużą porcję zimnego farszu i składamy na pół dokładnie dociskając boki  (ewentualnie opruszajac palce mąką, gdyby ciasto zbyt bardzo się lepiło). Paszteciki smarujemy wodą i posypujemy ziarnami/sezamem/siemieniem lnianym wklepując je w ciasto. Każdy pasztecik nakłuwamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut na złoty kolor (jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny). Podajemy z surówkami/warzywami.


poniedziałek, 13 marca 2017


Ciasta, ciasteczka i desery nie muszą kojarzyć się z czymś niezdrowym: kilogramami cukru, białej mąki, tłuszczów utwardzonych itp. Ich jedzenie nie musi wiązać się z wyrzutami sumienia czy dodatkowymi kilogramami. Zamiana tradycyjnych składników, na te zdrowsze wcale nie musi wiązać się ze zmianą smaku na gorsze. Słodkie wypieki mogą być jednocześnie smaczne i zdrowe a dzisiejsza publikacja "Zdrowe desery i wypieki" jest na to najlepszym dowodem.

KIM JEST HENRIETTA INMAN?
Henrietta Inman jest utalentowanym cukiernikiem oraz właścicielem dwóch cukierni: Henrietta Inman Pâtissiere i Hen`s Clean Cakes. Zajmuje się prowadzeniem pokazów i warsztatów cukierniczych, prowadzi znany blog Henscleanscakes jak również publikuje swe przepisy w różnych czasopismach.

CO W KSIĄŻCE
Książka tak jak wcześniejsza recenzowana przeze mnie pod patronem tego wydawnictwa, posiada staranne i ładne wykonanie. Twarda oprawa, dobrej jakości gruby papier, sprawiają, że chce się po nią sięgnąć. Na 176 stronach umieszczono sporo przepisów na przeróżne ciasta, ciasteczka i desery.

Treść podzielono na:

  •     Wstęp
  •     Zamienniki nabiału
  •     Zamienniki rafinowanego cukru
  •     Zamienniki produktów z glutenem
  •     Wzmacniacze smaku i super żywność
  •     Zaopatrzenie spiżarni
  •     Wskazówki szefa kuchni
  •     Przepisy podstawowe
  •     Ciasta, torty i babeczki
  •     Muffinki, keksy  i chleby
  •     Ciasta, brownie, batoniki
  •     Pyszne tarty i wyborne placki
  •     Surowe desery
  •     Czekoladki, petit four i drobne przysmaki
  •     Indeks

WSTĘP
We wstępie dowiadujemy się najważniejszych informacji o autorce książki oraz to jak zaczęła się Jej przygoda ze zdrowymi wypiekami

ZAMIENNIKI NABIAŁU
Dowiadujemy się czym jest  i jak objawia się nietolerancja laktozy a także jaką rolę w wypiekach pełni nabiał. Poznajemy również listę wegańskich zamienników nabiału zwierzęcego, jego właściwości takie jak wygląd, smak, wartości zdrowotne oraz jak dany produkt wpływa na wypiek bądź deser.

ZAMIENNIKI RAFINOWANEGO CUKRU
Podobnie jak wyżej tak i tu poznajemy listę zdrowych zamienników białego cukru wraz z jego wszystkimi właściwościami.

ZAMIENNIKI PRODUKTÓW Z GLUTENEM
Jesteście ciekawi jak działa gluten jak wpływa na nasz organizm i jak się objawia? W tym rozdziale krótko i rzeczowo otrzymamy odpowiedzi na te pytanie. Poznamy również produkty (później wykorzystywane w wypiekach), które ich nie mają, wraz z krótkim opisem.

WZMACNIACZE SMAKU I SUPERŻYWNOŚĆ
Lista zdrowych i naturalnych produktów, które podkreślą i wydobędą smak przygotowywanych przez nas deserów takie jak: kakao, karob w proszku, zioła czy orzechy i nasiona

ZAOPATRZENIE SPIŻARNI
Każdy początkujący oraz zawodowy cukiernik, powinien odpowiednio wyposażyć swoją spiżarnię: tak aby wszystkie najpotrzebniejsze produkty mieć pod ręką. W tym rozdziale poznamy te dzięki którym przygotujemy słodkości, których przepisy umieszczono w tej książce. Wszystkie są naturalnymi, roślinnymi (czyli wegańskimi) zamiennikami tradycyjnych produktów, które znamy takich jak: biały cukier, gluten, mleko... W spiżarni Henrietty Inman ich nie znajdziecie, są natomiast między innymi: syrop daktylowy, mąkę kokosową, masło migdałowe, komosę ryżową, kaszę jaglaną czy mąkę teff.

PRZEPISY PODSTAWOWE
Nawet najlepsi cukiernicy zaczynali od podstaw. Sporo przepisów na wszystkie cudowne ciasta, ciasteczka, babki, praliny i inne wypieki opiera się na bazie "czegoś". W tym rozdziale poznamy wszystkie podstawowe receptury (np. masło orzechowe, przepisy na podstawowe śmietany z orzechów i mleka roślinne, dżemy i musy owocowe, czy spody do ciast), dzięki czemu bez problemu poradzimy sobie z każdym przepisem i będziemy mogli rozpocząć naszą przygodę z wypiekami :)

CIASTA, TORTY I BABECZKI
Torty, ciasta, urocze babeczki, które w pudełeczku możemy zabrać ze sobą do szkoły lub pracy... wszystkie w zdrowszej ale równie smacznej wersji. Limonkowo-pistacjowy tort z cukinią i bazylią przekładany kremem i malinami przepełniony jest świeżymi, letnimi smakami. Czekoladowo-przechowy tort z miodowo-pralinkowym ganache to prawdziwa uczta dla czekoholików. Czekoladowo-kasztanowe babeczki na gorąco z sosem czekoladowo-słodowym zachwycą kubki smakowe, nawet najbardziej wymagających gości, natomiast Ciasto-risotto z kaszy jaglanej z grzybami i szałwią będzie idealną propozycją, dla tych, którzy wolą jeść na wytrawnie.

MUFFINKI, KEKSY I CHLEBY
Odżywcze Muffinki z amarantusa z owocami i gryczaną kruszonką, aromatyczne Korzenne muffinki z pasterniaku, idealne nie tylko na piknik Muffiny z polenty ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i oliwkami, wilgotne i idealne o każdej porze Ciasto z pieczonych bananów, daktyli i orzechów pekan z korzennym sosem karmelowym (smakiem przypominające toffi), Niezawodny pełnoziarnisty chleb bezglutenowy.... to tylko kilka z przepisów, które umieszczono w tym rozdziale.

CIASTKA, BROWNIE, BATONIKI
Małe, drobne ale równie smaczne i nie zawodne: bardzo chrupiące Lawendowe biscotti z miodem i migdałami, niepozorne Delicje z masłem orzechowym w ciemnej czekoladzie, niezwykle szybkie w przygotowaniu Gryczane florentynki tutti fruttti, czy też znikające w błyskawicznym tempie Słone batoniki z tahini z orzechami i figami w jogurcie. Wybór jest trudny :)

PYSZNE TARTY I WYBORNE PLACKI
Słodkości to nie tylko torty, ciasta, keksy i babeczki ale również placki, tarty i tartaletki. Proste i kuszące Borówkowe galette, wytrawne Tartaletki z pieczonymi warzywami korzeniowymi i korzenną skórką sezamową, słodko-kwaskowate Tartaletki pigwowe, aromatyczne Szarlotki klonowe... Zdrowa rozkosz dla kubków smakowych i ducha :)

SUROWE DESERY
Surowe desery ostatnio cieszą się dużą popularnością i uznaniem. Na rynku co rusz pojawiają się nowe batoniki, przekąski itp. jednak niestety ich cena nie zachwyca - po prostu są drogie. Dzięki przepisom umieszczonym w tym rozdziale sami będziemy mogli przygotować je we własnej kuchni, przekonując się, że wcale nie jest to takie trudne jak mogłoby się to wydawać. Warstwowe Czekoladowo-pomarańczowe ciasto lodowe w polewie czekoladowej, Czekoladowe ciasto z bananem, marakują i sosem toffi, Mus tiramisu i sześć innych przepisów. Może jest ich tutaj niewiele, ale z pewnością zadowolą każde podniebienie.

CZEKOLADKI, PETIT FOUR I DROBNE PRZYSMAKI
Ciasta, babki, keksy, torty... one wszystkie brzmią smacznie, jednak czasem człowiek ma ochotę na drobne przyjemności: Trufle z ciemnej czekolady, Trufle espresso, Trufle porzeczkowe, Trufle z "białej czekolady" z matchą i sezamem... Autorka udowadnia, że je również możemy jeść bez większych wyrzutów sumienia - one również mogą być nie tylko smaczne, ale i pożywne i chociaż troszkę zdrowe :)

PODSUMOWANIE
W przepisach zawartych w książce autorka wykorzystała techniki i umiejętności, których nauczyła się pracując jako zawodowy cukiernik. Dokładnie przebadała to w jako sposób dany składnik wpływa na wypieki i desery (np. jogurt dodaje wypiekom miękkości), następnie przetestowała szereg zdrowych zamienników roślinnych, które można użyć zamiast tych tradycyjnych - mniej zdrowych (np. zamienniki białego cukru lub nabiału), bez utraty ich właściwości. Mimo tego znajdują się tutaj również wypieki z użyciem jaj.

Każdy przepis jest opatrzony krótkim wstępem odnośnie przygotowywanego deseru bądź wypieku a także fotografią, informacją odnośnie ilości otrzymanych porcji, a niekiedy dodatkowymi wskazówkami odnośnie jego przygotowania.
Mimo iż w nazwie książki mowa o "wypiekach i deserach", znajdziemy w niej również kilka wytrawnych pozycji np. kalafiorowo-cieciorkowe pieczone kotleciki curry z limonkowo miętową raitą, ciasto z kaszy jaglanej z grzybami i szałwą, czy kilka przepisów na chleb.

Przepisy są różne: bardziej i mniej skomplikowane, dość szybkie i te wymagające większego wkładu czasu oraz naszej pracy. Jednak w większości są to dość długie opisy przygotowania ciasta, co może nieco zniechęcić. Produkty w nich użyte (awokado, olej kokosowy, masło migdałowe, mleko migdałowe) powinniśmy znaleźć w większości dobrze wyposażonych marketów a także sklepów ze zdrową żywnością a jeśli nie jak np. cukier palmowy, bez problemu zastąpimy je innym - łatwiej dostępnym.
Mimo tego znalazłam też takie produkty o których nigdy wcześniej nie słyszałam np. maranata trzcinowa lub nigdy wcześniej się nie spotkałam (nie widziałam w żadnym ze sklepów)  np. guma ksantanowa, mąka teff, mąka z brązowego ryżu. Jednak wydaje mi się, że i te produkty można by zastąpić innymi.

DLA KOGO KSIĄŻKA
Książka to zbiór ciekawych pomysłów na smaczne i lubiane przez sporo osób ciasta, ciasteczka i inne wypieki. Coś dla miłośników słodkości i wypiekania. Mimo iż autorka używa tutaj szereg zamienników, nie wszystkie przepisy są wegańskie - poro tutaj tych z użyciem jajek. Oczywiście możecie eksperymentować i przygotowując dane ciasto starać się użyć zamienników jajek, jednak nie zawsze otrzymamy pożądany efekt a początkujący z pewnością będą mieli z tym problem. Nie zmienia to jednak faktu, że książka może być dla tych osób zbiorem inspiracji na wypieki.;)

„Moje ciasta, ciastka i batoniki, zawierające nie tylko naturalne składniki o niskim indeksie glikemicznym, lecz także odpowiednią ilość błonnika, korzystne tłuszcze, białka oraz cukry uwalniane o wiele wolniej, dają poczucie sytości oraz siłę energii na długi czas.”

Autor: Henrietta Inman
Tytuł: Zdrowe desery i wypieki
Wydawnictwo: Wydawnictwo Źródło z Życia
Rok wydania: 2016
Ilość stron: 176
Oprawa: twarda
Książkę możecie kupić na stronie wydawnictwa: http://zdrowiezwyboru.pl/publikacje/632-zdrowe-desery-i-wypieki

sobota, 11 marca 2017


Źródło zdjęcia
Kolejny marcowy tydzień za nami. Z pogodą było w kratkę: jednego dnia w pewnej części Polski świeciło słońca a w innej padało i było pochmurno, a drugiego odwrotnie. Nie zmienia to jednak faktu, że wiosna zbliża się do nas ogromnymi krokami. Śnieg już stopniał, coraz częściej świeci słońce, robi się coraz cieplej, słychać śpiew ptaków a w ogrodzie pojawiają się pierwsze kwiaty. Nie ma co narzekać... wiosna już tuż, tuż :)

Zapraszam na kolejne podsumowanie - poprzednie części cyklu możecie zobaczyć Tutaj

 



Niby parodia, ale kiedy wsłuchać się w słowa, to mają one sens :)




Kto z nas nie słyszał o ks. Janie Twardowskim. Chyba nie ma takiej osoby.  Z pewnością na lekcjach języka polskiego omawialiście chociaż jeden z jego wierszy, jestem pewna, że słyszeliście słynne i jakże prawdziwe "Śpieszmy się kochać ludzi, tak szybko odchodzą". Sama ostatnio często o nim wspominam.
Był to wspaniały człowiek o niezwykłej umiejętności dotarcia do najgłębszych zakamarków ludzkich serc. Wiersze od początku wywoływały w Nim wiele radości i nie potrafił ich nie pisać. W czasach szkolnych ukrywał tą umiejętność, aby nie zostać wyśmianym, natomiast, kiedy został księdzem zastanawiał się jak to ze sobą pogodzić. W końcu jak sam o sobie mówił został nie poetą a "księdzem piszącym wiersze"..... a potrafił pisać tak pięknie jak mało kto.

Tomik "Potrzebne do szczęścia" to wspaniała książeczka, która powinna znaleźć się na półce każdego kto uwielbia lub chciałby zapoznać się z twórczością ks. Jana Twardowskiego. Umieszczono w niej   niezwykłych wierszy w wyborze ks. Jana Twardowskiego i Aleksandry Iwanowskiej.
 Jeśli zagłębimy się w ich treść dostrzeżemy naukę oraz cudowne przesłanie z nich płynące. Autor plastycznie operując językiem, opowiada o przyjaźni, miłości a także jej siostrze - samotności. Wielokrotnie nawiązując do natury, jej piękna i życia w harmonii z nią, wyjaśnia czym jest prawdziwe szczęście, jak i gdzie je odnaleźć oraz co tak na prawdę czyni nasz szczęśliwymi... jak być szczęśliwym. Pozwala na chwilę odpoczynku i wytchnienia w ciągle pędzącym do przodu świecie. Przypomina wiele znanych nam prawd, o których zapominamy a czasem z jakiś przyczyn nie chcemy pamiętać.

Ucieczka
"Uciec od miłości
na chwilę
na sto lat
na zawszenie tak łatwo
kiedy serce otworzy paszczę"

Tomik jest przepięknie i starannie wydany. Twarda oprawa zdobiona kwiatami, dobrej jakości gruby papier i przepiękne słowo, które dociera nawet do najskrytszych zakamarków serca i duszy. Słowo, które kiedy tylko się w nie wczytamy i zrozumiemy, wspiera, dodaje nadziei, wiary, otuchy..."Potrzebne do szczęścia" to wspaniała i wartościowa książka na prezent dla bliskiej nam osoby - prezent, który pozostanie z nią na dłużej.

 „Nie płacz w liście
nie pisz że los ciebie kopnął
nie ma sytuacji na ziemi bez wyjścia
kiedy Bóg drzwi zamyka — to otwiera okno
odetchnij popatrz
spadają z obłoków
małe wielkie nieszczęścia potrzebne do szczęścia
a od zwykłych rzeczy naucz się spokoju
i zapomnij że jesteś gdy mówisz że kochasz”

Autor: ks. Jan Twardowski | Tytuł: Potrzebne do szczęścia | Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie | Rok wydania: 2015 | Ilość stron: 188 | Oprawa: twarda

 


Wegańskie gołąbki z ryżem, włoszczyzną i pieczarkami :)

 

Czysta 15-nastka warzyw i owoców

Wegańskie kopytka z buraków z pietruszkowym pesto

Trochę inspiracji i Wegański foodbook

Megly na swoim blogu poruszyła bardzo ważny temat: Promowanie chudości. Case kampanii Zary „Love your curves”

Co muszę mieć w swojej kuchni?, czyli ciekawy wpis jednej z wegetariańskich blogerek Zuzy. Zachęcam do lektury :)

Moje obiady - kolejna porcja inspiracji na smaczne posiłki :)

O witaminie K



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi