.

piątek, 28 września 2012

Skład: Musli crunchy 42% : [płatki owsiane, syrop glukozowo-fruktozowy, ekstrakt ryżowy (mąka ryżowa, cukier, kasza kukurydziana, mąka pszenna, ekstrakt słodowy, sól) utwardzony tłuszcz roślinny, wiórki kokosowe, sól, cukier, aromat, emulgator: lecytyna sojowa], płatki żytnie, płatki owsiane, płatki pszenne pieczone (pszenica, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny), rodzynki 9%, orzechy arachidowe prażone 5%, migdały płatki 2%.
Produkt może zawierać śladowe ilości mleka i innych orzechów. Wysoka zawartość błonnika.

Składniki odżywcze w 100g:

Białko 9,7g
Węglowodany 65,4g
Cukry 18,0g
Tłuszcz 12,1g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,6g
Błonnik 8,2g
Sód 0,14g

Składniki odżywcze w 50g:
Białko 4,9g
Węglowodany 32,7g
Cukry 9,0g
Tłuszcz 6,1g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,8g
Błonnik 4,1g
Sód 0,07g

Opinia: Musli dostępne jest w dużych opakowaniach po 350g i mniejszych po 50g w różnych smakach: Po wcześniejszych dwóch wersjach: orzechowej z rodzynkami i kokosowej z czekoladą nadszedł czas na zrecenzowanie kolejnej - tym razem cynamonowej. Przyznam, że była to druga fitella jaką kiedykolwiek jadłam (pierwsza to truskawkowa) i wówczas (jeszcze w gimnazjum) zanim spróbowałam kokosowej czy orzechowej moja ulubiona. Po dość długiej przerwie postanowiłam do niej powrócić i przekonać się czy rzeczywiście jest "Bardziej Cynamonowa" jak to napisał producent.

 Zaraz po otworzeniu opakowania z zawartością musli dociera do nas intensywny i przyjemny zapach cynamonu, którego jest tu 0,9% (czyli o 0,1% więcej niż w starej wersji). Ta ilość jest jednak wystarczająca by nadać całości wyraźnego smaku a jednocześnie nie przesadzić (chociaż dla niektórych musli może być zbyt bardzo cynamonowe).
Co do samego musli to pomimo iż nie ma tu zbyt wiele zbitek płatków to jest ono bardzo dobrze wypieczone a tym samym chrupiące i smaczne. Jeśli chodzi o jabłka to nie wiem czy to przypadek, ale w przeciwieństwie do "starej" wersji w swojej saszetce nie znalazłam ani jednego kawałeczka. A szkoda gdyż lubię połączenie lekko kwaskowatego jabłka z nutą słodyczy cynamonu. Byłam zmuszona sama wkroić świeże jabłko by urozmaicić sobie te płatki i wyszło to na duży plus dla nich. Sama już nawet wiem czemu kiedyś było to moje ulubione musli tej marki. Pewnie tak by zostało po dzień dzisiejszy gdybym nie spróbowała wersji kokosowej, która moim zdaniem stoi na czele spośród wszystkich smaków Fitelli.

 Musli rzeczywiście jest bardziej cynamonowe niż wcześniej (cynamon jest tu wyraźnie wyczuwalny) ale i przy tym bardziej kaloryczne. Przed "zmianą" w 100g miało 335kcal a teraz jest to 425. W zasadzie to różnica tylko 90 kcal, ale dla kogoś z nadwagą i lubiącego tego typu płatki jednak to ma znaczenie. To co się również zmieniło to większa ilość białka (o 4,2g) oraz tłuszczu (tu aż o 10,4g). Zmniejszyła się z kolei o 9g ilość węglowodanów a tym samym cukru (aż o 38,8g). Z jednej strony są to zmiany na lepsze bo jak wszyscy wiemy cukier jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia z drugiej nadmiar tłuszczu też nie jest wskazany (pomimo iż wpływa on na pracę mózgu, cerę, włosy, paznokcie i nasz wzrok). To czy musli jest zdrowe czy nie musicie ocenić sami.

Wartość odżywcza w 100g - 426 kcal
Wartość odżywcza w jednej porcji (50g) - 213 kcal
Ocena: 4/6
Zakupione: Kaufland 0,89 zł
Dostępne smaki: cynamonowe, orzechowe, truskawkowe, kokosowe, bananowe, jogurtowe z żurawiną, tropikalne oraz wersje limitowane

czwartek, 27 września 2012

Znana od czasów prehistorycznych, mimo swych licznych wartości odżywczych zepchnięta poza kulinarny nawias. Soczewica, to jedna z najzdrowszych roślin strączkowych o bogatym repertuarze dań, które może nam zaoferować. Bogata w w białko, wapń i żelazo wspaniale nadaje się do zup, dań mącznych, wypieków, gulaszy. Polecana jest dla osób z zaburzeniami metabolicznymi, zapaleniem jelit, wrzodami żołądka i dwunastnicy, chorobach systemu moczowo-płciowego i nerwowego oraz cukrzycy. Wzmacnia również system immunologiczny, a ze względu na dużą zawartość włókien reguluje trawienie.
Dlatego też nie obawiajmy się jej - niech na stałe zagości w naszej kuchni chociażby w postaci zdrowych, lekkich i smacznych sałatek. Ta, którą Wam prezentuję idealnie sprawdzi się jako danie obiadowe, lunch, kolację czy jako przystawka na przyjęciach czy podczas grilla.

Składniki (4-5 porcji)
2 szklanki soczewicy (u mnie zielona soczewica Halina)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 duży, mięsisty pomidor
1 żółta papryka
2 łodygi selera
1 mała czerwona cebulka
pietruszka
sos vinegrett

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, dodajemy oliwę i mieszamy. Warzywa kroimy wedle upodobań, dodajemy do ugotowanej soczewicy, polewamy sosem i mieszamy. Na samym końcu sałatkę dekorujemy natką pietruszki i podajemy. 



środa, 26 września 2012

Nie ma to jak gorąca, zdrowa i pożywna owsianka na dobry początek jesiennego dnia. Można na nią liczyć o każdej porze dnia i nocy. Zawsze, wszędzie i ze wszystkimi dodatkami smakuje wyjątkowo i wspaniale. Taki posiłek nie tylko Was rozgrzeje, ale i też doda energii do dalszej pracy.

Składniki
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie błyskawiczne Halina)
ok. 3/4 szklanki mleka np. migdałowego, sojowego
mały banan
łyżeczka masła
1/2-1 łyżeczka miodu
posiekane orzechy

Do garnka wsypujemy płatki i zalewamy je mlekiem tak by były przykryte. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu aż całość zgęstnieje.
Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypujemy posiekane orzechy i prażymy, aż będzie się ulatniał przyjemny zapach a orzechy zaczną brązowieć ale nie czernieć. Następnie zdejmujemy je z patelni, wrzucamy na nią łyżeczkę masła, miód oraz pokrojonego banana i smażymy na złoty kolor. Gotowe przekładamy do miseczki z owsianką i posypujemy orzechami.
Smacznego





Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny