.

środa, 15 sierpnia 2012

Wiśniowa konfitura z czekoladą to nie tylko wspaniały dodatek do deserów ale i fantastyczna słodkość dla łasuchów – na kanapki lub do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika. Możemy wykonać ją o każdej porze roku. W lecie ze świeżych sezonowych owoców takich jak wiśnie, czereśnie, truskawki czy śliwki a w zimie z mrożonych. W smaku przypomina trochę wiśniowe czekoladki z rumem.

Składniki (2 słoiczki 300 ml)
  1 kg wydrylowanych wiśni
20 - 30 dag cukru lub więcej(do smaku)
40 g kakao
1-2 łyżki rumu
1/2-1 tabliczka gorzkiej/deserowej czekolady(opcjonalnie)

Wiśnie przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu by owoce nie przywarły do dna do momentu aż woda całkowicie odparuje, a konfitura zgęstnieje. Kiedy konfitura zgęstnieje łączymy kakao z rumem w 1/4 szklance wody i mieszamy do momentu aż pozbędziemy się wszystkich grudek. Powstałą mieszankę dodajemy do owoców (jeśli wybieramy opcje z czekoladą w tym momencie wrzucamy do garnka jej kawałki), dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy


 

wtorek, 14 sierpnia 2012

Skład: płatki owsiane 31,7% , mąka owsiana 12,7%, orzech arachidowy 9,3%,tłuszcz roślinny, syrop glukozowo-fruktozowy, otręby pszenne, mąka kukurydziana, kukurydza, płatki kokosowe*, melasa trzcinowa, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, aromat, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

* Zawiera dwutlenek siarki.Produkt zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości sezamu, mleka i innych orzechów.

Składniki odżywcze w 100g:
Białko
9,6 g
Węglowodany
72,2 g
Cukry
25,7 g
Tłuszcz
17 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
6,9 g
Błonnik
9,3 g
Sód
0,23 g

Składniki odżywcze w 50g:
Białko
4,8 g
Węglowodany
36,1 g
Cukry
12,85 g
Tłuszcz
8,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
2,45 g
Błonnik
4,65 g
Sód
0,115 g

Opinia: Kolejna - po owocowej granola firmy Sante do wypróbowania. Produkt jest dostępny w sklepach w dużych opakowaniach po 350 g i mniejszych po 50 g w trzech smakach: orzechowym, owocowym i czekoladowym. Jeśli chodzi o ich skład granole różnią się tylko ilościami płatków i mąki owsianej. Dodatkowo ta zamiast owoców czy czekolady ma orzechy, większą zawartość błonnika i nie zawiera cukru, czyli nie jest dodatkowo dosładzana. A co ze smakiem? Szczerze mogę Wam powiedzieć, że ta propozycja przypadła mi o wiele bardziej niż poprzednia. Płatki są idealnie wypieczone, chrupiące i nie przesłodzone (choć może jednak ciut za słodkie). Po otwarciu saszetki wydobywa się z niej intensywny i przyjemny zapach orzechów a nie cukru tak jak było to przy poprzednim produkcie. Aromat ten wprost zachęca do ich szybkiego skonsumowania. :) Granola rewelacyjnie smakowała w połączeniu z serkiem naturalnym i truskawkami czy też wiejskim i jabłkami. Jeśli nie lubicie przesłodzonych płatków, kochacie orzechy i nie liczycie kalorii to jest to produkt idealny dla Waszych kubków smakowych. Pomimo iż granola jest trochę kaloryczna jest warta spróbowania. Gorąco polecam!

 

Wartość odżywcza w 100g - 499 kcal
Wartość odżywcza w jednej porcji (50g) - 249,5 kcal
Ocena: 6/6
Zakupione: Stokrotka (wyprzedaż 0,77 zł/ normalna cena 1,29 zł)
Dostępne smaki: orzechowa, czekoladowa, owocowa i z granatem

poniedziałek, 13 sierpnia 2012

 U nas w domu jest tak, że podczas smażenia naleśników idą góra 2 szklanki mleka a potem stoi ono w lodówce aż skiśnie, gdyż nikt na następny dzień nie chce ponownie jeść naleśników a pić go nie możemy. Takie mleko najczęściej przerabiamy potem na zsiadłe i robimy grube placki na sodzie. Tym razem nie chciałam dopuścić do zepsucia się mleka, które po otwarciu psuje się bardzo szybko w grafice google wpisałam "ciasto mleczne". Wyskoczyło mi wiele zdjęć, jednak te dwa od razu wpadły mi w oko. Dwa wspaniałe ciasta pochodzące od Evenki - Arabeski: Brazylijskie ciasto mleczne (Torta de Leite) oraz Ciasto mleczne. Studiując te dwa przepisy i widząc, że do tego pierwszego potrzeba jeszcze mleka skondensowanego z puszki, którego mi brakowało zdecydowałam się upiec to drugie.
 Przepis lekko zmodyfikowałam. Dałam między innymi mniej cukru, gdyż ten mój, który przywozi tato z pobliskiej cukierni jest cholernie słodki i  pominęłam dżem oraz lukier, którego w domu nikt nie lubi. W rezultacie wyszło mi wspaniałe, smaczne i nie za słodkie ciasto przypominające w smaku babkę ucieraną, z której zawsze wychodził mi jeden wielki zakalec. Dodatkową zaletą tego ciasta jest to, że nie wymaga brudzenia miksera. Wykonuje się je praktycznie tak samo jak muffinki: w jednym naczyniu łączymy suche składniki, w drugim mokre a do jego wykonania potrzebujemy tylko jednego większego garnka, miski i łyżki do połączenia składników. Idealnie sprawdza się kiedy chcemy upiec coś na szybko.
 Moim rodzicom i cioci, która niespodziewanie nas odwiedziła bardzo smakował lekko oprószony cukrem pudrem (tak do ozdoby) i podany z gałką lodów śmietankowych - chociaż i solo smakuję rewelacyjnie.

Inspiracja
Składniki (z moją modyfikacją)
*1/2 dobrej jakości kostki masła
1/2 szklanki cukru (szklanka o poj. 250ml)
3/4 szklanki mleka
2 szklanki mąki
1 łyżka kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 duże jajo w temperaturze pokojowej lub 2 mniejsze
Do podania:
cukier puder
lukier
lody

* Do ciasta należy użyć dobrej jakości tłuszczu. Niektóre margaryny po rozpuszczeniu są wodniste i wówczas może wyjść nam zakalec.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy cukier, wrzucamy margarynę i zagotowujemy. Kiedy masło i cukier się rozpuszczą wyłączamy palnik, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao po czym dodajemy je do ostudzonego mleka i dokładnie mieszamy. Na końcu wrzucamy roztrzepane bardzo duże jajko lub dwa mniejsze i jeszcze raz dokładnie mieszamy do połączenia się składników (ciasto po wymieszaniu powinno schodzić z łyżki). Ciasto wylewamy do blaszki lub keksówki wysmarowanej masłem o wymiarach 11cmx23cm i pieczemy 40-50 minut w temp. 180st C (najlepiej sprawdzać patyczkiem, czy ciasto jest już upieczone). 





Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny