.

sobota, 26 maja 2012

W Dzień Matki, nasze mamy powinny być wyręczone w każdej małej czynności jaką codziennie dla nas robią. Jeśli z reguły przygotowują śniadanie, najwyższy czas abyśmy to my Jej je przygotowali. Może i posprzątamy w kuchni, wyręczymy Ją w domowych obowiązkach? Pamiętajmy jednak, że Dzień Matki to nie tylko kwiaty i prezenty. To także okazja do wspólnego przygotowania niespodzianki, spędzenia czasu z ukochanymi mamami a także pokazaniu im jak bardzo Je kochamy. Oczywiście powinniśmy to okazywać każdego dnia, ale w tym dniu zróbmy to w szczególny sposób.

 Z okazji Święta Dnia Matki postanowiłam upiec jakieś smaczne, lekkie i delikatne ciasto. W internecie była cała masa pomysłów. Nie interesowały mnie żadne torty i ciasta z ciężką masą, gdyż mama robi je zawsze na różnego rodzaju uroczystości. Chciałam upiec coś innego, nowego i smacznego a także poznać nowy smak i zaskoczyć nie tylko mamę, ale i gości. No i w końcu udało mi się znaleźć przepis, który zachwycił mnie od razu. Przepis został częściowo zaczerpnięty z książki: “143 przysmaki Siostry Anastazji” z tą różnicą, że zamiast brzoskwiń użyłam gotowej mieszanki kompotowej.
Ciasto jest przepyszne, delikatne i rozpływa się w ustach. Śmiało można porównać je do lodów (tylko nie mrożonych). Na takie upały to ciasto jest idealne.

Na dużą blachę (31 małych kawałków)

Biszkopt:
    5 jaj
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru kryształu

Do przekładania:
1200 g mieszanki kompotowej (mogą być świeże maliny/truskawki/brzoskwinie/ ulubione owoce)
6-7 kopiastych łyżek cukru pudru
sok z połowy cytryny
800 ml jogurtu naturalnego
4 łyżeczki żelatyny
duża paczka herbatników ( u mnie ok. 31 sztuk)
2 czerwone galaretki (ja użyłam malinowych)

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę ok. 10 minut (masa powinna podwoić swoją objętość). Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie dodajemy do masy jajecznej( ja dodaje stopniowo po jednej łyżce i również delikatnie mieszam). Masę przekładamy do formy wysmarowanej margaryną i wyłożonej papierem i pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 minut. Ciasto zostawiamy jeszcze przez 10 minut w piekarniku by nie opadło. Po upływie czasu wyjmujemy je z piekarnika i zostawiamy do wystudzenia w formie. Jeśli na cieście utworzył się „brzuszek” to po wyjęciu formę delikatnie uderzamy o blat, by uciekły pęcherzyki a ciasto było równe.

 Mrożone owoce należy wcześniej wyjąć, wyłożyć do miski, poczekać aż się rozmrożą i zasypać cukrem. Następnie przekładamy je do blendera (razem z puszczonym sokiem) i miksujemy. Masę przekładamy do do małego garnka i lekko podgrzewamy. Ważne by nie zagotować masy !!!. Następnie wsypujemy galaretki i mieszamy. Kiedy galaretki się
rozpuszczą zestawiamy z ognia i ostawiamy w chłodne miejsce. Tężejąca masę owocową  wylewamy na biszkopt i schłodzimy.
Następnie jogurt mieszamy mikserem lub trzepaczką z cukrem pudrem i sokiem z cytryny (jeśli jogurt jest kwaśny sok należy pominąć). Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach wody i dodajemy do jogurtu. Ostawiamy aż lekko stężeje po czym wykładamy na masę owocową. Ponownie ostawiamy w chłodne miejsce. Jak masa lekko stężeje na wierzch wykładamy herbatniki. Ciasto odstawiamy na noc. W tym czasie herbatniki zmiękną, a masa całkowicie stężeje



Przepis dodaje do Akcji:

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2012    

czwartek, 24 maja 2012



W ciągu ostatnich dni miałam ogromną przyjemność poznać i przetestować produkty firmy Granex.
Firma Granex zajmuje się produkcją zdrowej żywności z pełnych ziaren zbóż – wafli, pieczywa lekkiego, płatków śniadaniowych. Są to produkty o o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego a także wysokim standardzie.  Ponadto są
całkowicie naturalne, wytwarzane bez użycia sztucznych dodatków – spulchniaczy, ulepszaczy, barwników i środków konserwujących, charakteryzując się tym samym doskonałymi właściwościami odżywczymi.

Wśród produktów, które otrzymałam znalazły się:
1. Pałeczki wielozbożowe z dodatkiem błonnika – Zdrowy błonnik (350 g)
2. Pieczywo Granex 7 zbóż (140 g)
3. Poduszki owsiane bez nadzienia z dodatkiem orkiszu (300 g)
4. Wafle ryżowe (100g)
5. Kwadraciki ryżowo-pszenne z nadzieniem o smaku czekoladowym (200 g)

Już na samym początku, gdy tylko ujrzałam w paczce produkty firmy Granex na mojej twarzy pojawił się uśmiech, gdyż produkty kuszą od samego patrzenia. Wszystkie opakowania są starannie wykonane z ładną, kolorową i wpadającą w oczy szatą graficzną. Sprawia to, że człowiek od samego patrzenia robi się głodny, jest ciekawy smaku i chce je poznać. Każdy produkt oprócz tekturowego pakowania posiada jeszcze foliowe dzięki czemu produkty dłużej zachowają świeżość. Dodatkowo informacje o "zdrowym" składzie i zawartości błonnika, który jest jakże niezbędny w naszej diecie i prawidłowym funkcjonowaniu organizmu powielają te chęci.
Ale zabierzmy się do recenzowania

1. Zdrowy Błonnik – Pałeczki wielozbożowe z dodatkiem błonnika

 
Zdrowy błonnik to pierwsza propozycja, którą kosztowałam. Jest to kompozycja 6 zbóż:żyto, pszenica, owies, jęczmień, kukurydza i amarantus z dodatkiem błonnika. Co najważniejsze produkt ten w zupełności pozbawiony jest jakichkolwiek dodatków w postaci cukru, słodzików czy konserwantów, tak wiec jak sama nazwa wskazuje w 100% jest zdrowy. Produkt ten jest nie tylko idealny dla ludzi na diecie, z nadwagą (błonnik wchłania wodę, dzięki czemu pęcznieje, wypełniając żołądek i zmniejszając uczucie głodu). Moim zdaniem nadaje się też w diecie dla cukrzyków, którzy muszą kontrolować ilość przyjmowanego cukru jak i tych nie dietujacych. Produkt ma wiele zastosowań i można podawać go  na wiele sposobów. Idealnie nada się jako dodatek, który wzbogaci smak owsianek ( i w tym przypadku ze świeżymi owocami, orzechami smakował mi najbardziej), mleka, jogurtu, kefiru czy sałatek ale tylko tych owocowych.
Fajne jest również to, że można spożywać go na sucho zamiast niezdrowych i tłustych chipsów. Pałeczki wielozbożowe Zdrowy Błonnik sprawdzają się doskonale, można bezkarnie po nie sięgać o każdej porze dnia i kiedy tylko mamy ochotę na coś pysznego i chrupiącego tym bardziej że mają tak niewiele kalorii.

Skład: żyto (40%), pszenica (20%), płatki owsiane, kasza jęczmienna, otręby pszenne, błonnik, grys kukurydziany, ziarno słonecznika, mąka z amarantusa, sól. Plus za brak dodatku cukru.
Cena – 5, 20 - 6 zł / 350 g
Wartość odżywcza w 100 g - 328 kcal
 Wartość odżywcza jednej porcji (30 g) - 96 kcal.

2. Poduszki Owsiane

 
Poduszki Owsiane to ciekawa propozycja dla osób, które poszukują alternatywy dla tych nadziewanych i za słodkich poduszek sprzedawanych w sklepie. Jak pisze producent wytwarzane są one na bazie płatków owsianych z dodatkiem otrębów pszennych i błonnika owsianego. Warto wspomnieć, ze produkty z owsa są bardzo zdrowe i wskazane w naszej diecie, gdyż dostarczają dużą dawkę witamin z grupy B, które poprawiają koncentracje, pamięć,działają antydepresyjnie, niwelują uczucie napięcia i koją nerwy. Poduszeczki są lekkie, delikatne, chrupiące i lekko słodkawe w smaku. Można je zajadać nie tylko z mlekiem, jogurtem, jako dodatek do owsianek, sałatek owocowych ale i też same na sucho. Próbowałam je nawet z lodami i muszę stwierdzić, ze wypadły rewelacyjnie. Dodatkowym ich plusem jest to, że nie mięknął od razu po zalaniu mlekiem czy jogurtem i nie robią się tym samym "ciapkowate"

Skład: płatki owsiane (49%), mąka ryżowa, otręby pszenne, cukier, błonnik owsiany, mąka orkiszowa i sól. Producent podkreśla brak dodatku tłuszczu, innego niż naturalnie występujący w użytych składnikach.
Cena – ok. 5.45 zł / 300 g
Wartość odżywcza w 100 g - 351 kcal
Wartość odżywcza jednej porcji (30 g) - 106 kcal

3. Wafle Pszeniczne

Wafle pszenne stanowią idealną przekąskę w ciągu dnia, zwłaszcza dla osób dbających o swoją sylwetkę. Produkowane z ziaren niemodyfikowanej genetycznie pszenicy, nie zawierają ulepszaczy, konserwantów, sztucznych dodatków, cukrów czy też tłuszczu. Wykwintnie smakują nie tylko z twarożkiem, łososiem, świeżymi warzywami ale i na słodko z miodem, dżemem czy słodkim serkiem. Osobiście najbardziej przypadły mi do gustu w połączeniu z twarożkiem i  wiśniami z kompotu. Jedyną ich wadą jest to, że nie da się ich traktować jako treściwy posiłek czy też zamiennik pieczywa, gdyż są bardzo lekkie, wręcz nadmuchane i nie dają uczucia sytości (chyba, że zje się na raz co najmniej pół opakowania)

Skład surowcowy: pszenica, sól jodowana. Produkt zawiera zboża zawierające gluten oraz może zawierać śladowe ilości sezamu.
Cena – 2,09 - 2,60 zł / 180 g
Wartość odżywcza w 100 g - 317 kcal
Wartość odżywcza w jednym waflu: 26,42 kcal ( w pudełku 12 wafli)


4. Pieczywo chrupie 7 zbóż

Kolejny produkt testowany przeze mnie z firmy Granex. Muszę przyznać, ze kiedyś jadłam takie produktu,ale nie jako podstawę czy zamiennik tradycyjnego pieczywa, lecz jako przekąska w ciągu dnia. Próbowałam ich w wersji na słono (z jajkiem, twarogiem, łososiem) na słodko (ze słodkim twarożkiem, twarogiem i dżemem i samym dżemem) ale i też na sucho jako przekąska w ciągu dnia. Najbardziej smakowały mi właśnie na słodko.Pieczywo nie jest za twarde ale i też nie rozłazi się pod wpływem obkładu co moim zdaniem jest plusem. Jest również chrupkie, lekkie o miłym, delikatnie słonawym smaku .Co do zastosowania i podawania to wedle upodobań. Moim zdaniem rewelacyjnie nadaje się jako zamiennik zwykłych herbatników. Spokojnie można przełożyć je ulubioną konfitura, dżemem, słodkim twarożkiem czy masłem orzechowym i w wafle, czy mini serniczek a nawet ciasto Chatka Baby Jagi w wersji lekkiej mamy gotowy. Moim zdaniem pomimo wszystkiego pieczywo nie nadaje się jako podstawa śniadania.Nie oszukujmy się ale żeby się nim najeść nawet kiedy położymy na nie ser czy szynkę trzeba zjeść z pół paczki.....

Skład: krajanka żytnia (40%), pszenica (27%), ryż (13%), kasza jęczmienna (95), płatki owsiane, grys kukurydziany, mąka z amarantusa (1%), glukoza, sól. Plus za brak dodatku cukru.
Cena - 3,70 zł/ 140 g
Wartość odżywcza w 100 g - 355 kcal
Wartość odżywcza jednej kromki - 20 kcal

 5. Czekoladowe Kwadraciki

Ten produkt dostałam w drugiej paczce od firmy. Za pierwszym razem z powodu nawału pracy, pracownicy zapomnieli dorzucić je do paczki. Byłam trochę zawiedziona, gdyż obiecano mi ten produkt i dlatego napisałam do  firmy prosząc o wyjaśnienia. Pani z którą rozmawiałam okazała się miłą osobą. Przeprosiła za zaistniałą sytuację i obiecała, że wkrótce dojdzie do mnie brakująca paczka. Nie musiałam długo czekać bo za trzy dni przywitałam w drzwiach listonosza. Jakie było moje zdumienie kiedy ujrzałam paczkę. Była o wiele większych formatów niż się spodziewałam. Przecież takie pudełeczko spokojnie zmieściłoby się w większej kopercie czy małym kartonie, a ja otrzymałam większe pudełko. Szybko otworzyłam pudełko i moim oczom ukazało się nie jedno, ale aż trzy opakowania Czekoladowych kwadracików. Byłam na prawdę szczęśliwa i jednocześnie zaskoczona hojnością firmy. Z czystym sercem mogę powiedzieć, że firma wywiązuje się z umowy a nawet w ramach rekompensaty sprawia mały prezent.

Osobiście nie przepadam za słodkimi płatkami i słodkościami i z obawą ale i też wielkim zainteresowaniem podchodziłam do tego produktu. Muszę jednak przyznać, ze pozytywnie zaskoczył mnie ich smak. Kwadraciki wyprodukowane zostały z mąki pszenno-ryżowej i mają kształt kwadratowych  poduszeczek, o intensywnie czekoladowym i przyjemnym zapachu i kolorze. Każdy posiada lekkie czekoladowe nadzienie o obniżonej zawartości tłuszczu. Tutaj producenci trochę wyolbrzymili jego ilość przedstawiając je na opakowaniu, gdyż jest ona tak znikome, że należałoby szukać go pod lupą. :) Jednak nie jest to ich wadą bo dzięki temu nie są one przesłodzone. Kwadraciki idealnie smakują z jogurtem naturalnym czy mlekiem (nadają mleku lekko czekoladowy smak, ale nie są mdlące jak większość czekoladowych płatków.) Niestety/ stety szybko nasiąkają ciepłym mlekiem i robią się wówczas lekko gumowate (podobnie jak zdrowy błonnik). Dlatego jeżeli ktoś  nie lubi rozmiękłych płatków polecam płatki dodawać partiami lub jeść je z zimnym mlekiem. Kwadraciki nie tylko skutecznie zaspokoją apetyt na słodycze, lecz również dają długotrwałe uczucie sytości, którego nie doświadczymy podjadając czekoladę czy ciastka. Nadają się do jedzenia nie tylko z jogurtem, mlekiem,kefirem ale również jako przekąska do popołudniowej kawy czy dodatek do deserów z owoców, tortów, puddingów, lodów czy twarożków. Musze powiedzieć, że mi najbardziej posmakowały  w trzech wersjach: z deserem na bazie twarożku, świeżych owoców i orzechów, jako dodatek do lodów i tiramisu w pucharkach. Kwadraciki nadają deserom nie tylko szyku i elegancji ale i wspaniałego i niepowtarzalnego smaku.

Skład:
otoczka zbożowa: ryż, mąka pszenna,cukier, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko w proszku pełne,sól;
nadzienie o smaku czekoladowym:cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, mączka sojowa, emulgator: lecytyna sojowa, aromaty. Produkt zawiera zboża zawierające gluten, soję i mleko (łącznie z laktozą) oraz może zawierać śladowe ilości wszystkich typów orzechów.
Cena – ok. 5 zł / 200 g
Wartość odżywcza w 100 g- 428 kcal
Wartość odżywcza jednej porcji (30 g)- 129

Witajcie.

To jest już moja kolejna przygoda z blogiem kulinarnym. Niestety poprzednie nie cieszyły się popularnością, wiec szybko zrezygnowałam. Po czasie postanowiłam zacząć na nowo bo czemu mam nie dzielić się z Wami moimi odkryciami kulinarnymi jak i staropolską, tradycyjną kuchnią? Mam nadzieję, że miło spędzicie tutaj czas.

Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszną i prostą Sałatkę szopską. Sałatkę robiłam po raz pierwszy w swoim życiu i muszę przyznać, że byłam zachwycona jej smakiem. Delikatna, lekka, soczysta ze świeżych warzyw. Idealna jako dodatek do obiadu, lunch czy lekka przekąska w ciągu dnia. Gorąco Was zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Gwarantuję, że nie pożałujecie.

Sałatka Szopska jest to narodowa sałatka bułgarska, mocno inspirowana sałatką grecką. Przyrządzana jest z z pokrojonych ogórków, papryki (świeżej lub z grila), pomidorów, cebuli (białej lub czerwonej), zielonej pietruszce, oliwy i dużej ilości startego owczego sera. Nie dodaje się do niej czosnku, natomiast opcjonalnie można dołożyć oliwki, ale wtedy bliżej jej będzie do jej bliskiej krewnej sałatki greckiej. 


Składniki na jedną porcję
1/2 obranego ogórka
1/2 dużego pomidora
1/2 czerwonej papryki
1/2 cebula biała
100g sera typu feta
pieprz i oliwa z oliwek
natka pietruszki do dekoracji

Warzywa dokładnie myjemy.
Ogórka obieramy ze skórki z papryki usuwamy gniazda nasienne a następnie kroimy na kawałki (ogórka w kostkę lub na ćwiartki, pomidora w ósemki, paprykę w paski a cebulę w piórka)
Całość przyprawiamy do smaku pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy startym serem i przyozdabiamy natką pietruszki (ja akurat nie miałam)

Smacznego :)




Przepis dołączam do Akcji "Pomidorowe inspiracje"

Pomidorowe inspiracje Smakołyki na pikniki Low Carb (Protein High)

Tagi: sałatka
12:51, ervisha , Sałatki
Link Komentarze (7) »
1 ... 236 , 237
 



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi