.

poniedziałek, 01 października 2012

Uwielbiam sałatki. Ta różnorodność smaków, aromatów, barw. Z kilku prostych składników zawsze można wyczarować coś przepysznego, zdrowego i wyjątkowego. Dlatego też sałatki tak często goszczą u mnie w domu. Są idealne nie tylko na obiad, czy kolację, ale i też rewelacyjnie sprawdzają się na pikniku, szkole czy pracy.
Wczoraj też czarowałam z sałatkami - tym razem ryżowymi. W rezultacie mojej pracy wyszła pyszna, soczysta i kolorowa sałatka o ostro-słodkim smaku uzupełniona chrupiącymi orzechami i młodym szczypiorkiem. Idealna na sycące śniadanie, piknik, grilla czy lekką ale i smaczną kolację.


Składniki ( 4 porcje)
woreczek ryżu ( u mnie ryż risotto Sonko)
2 papryki
7 rzodkiewek
1 puszka ananasa w kostce
100g orzechów ziemnych
pęczek szczypiorku
Sos:
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu ryżowy/jabłkowego/vinegrett
1 łyżka sosu sojowy (można pominąć)
1 łyżka musztardy

Wykonanie
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w paski. Rzodkiewkę kroimy na plastry, następnie każdy z nich przekrajamy na pół. Siekamy drobno szczypior, ananasa odsączamy z wody po czym łączymy wszystkie warzywa z ryżem. Orzechy prażymy na suchej, bardzo dobrze rozgrzanej patelni od czasu do czasu potrząsając aby nasze orzeszki się nie spaliły. Kiedy wystygną dodajemy je do naszej sałatki. W osobnym naczyniu łączymy składniki na sos w proporcji 2:2:1:1, polewamy nim naszą sałatkę i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Sałatka smakuję najlepiej jeszcze lekko ciepła. W wyniku przechowywania jej w lodówce ryż robi się lekko twardy. 

Co do samego ryżu to nie jest jakiś niezwykły. Ryż jak to ryż, trzeba pilnować żeby się nie rozgotował, nie przypalił i nie przykleił do garnka. Ta odmiana jest właściwie uniwersalna i można użyć ją do każdego dania bo zawsze będzie smakować wspaniale

Wartość energetyczna z sosem



sobota, 29 września 2012

O tym, że naleśniki z owocami to najlepsze co może być w lecie wie każdy. Takie śniadanie, deser czy lekki lunch to raj dla podniebienia i przyjemność dla umysłu. Dzisiaj troszkę poszalałam i zrobiłam naleśniki z różnymi owocami. Do wyboru do koloru - każdy znajdzie tu coś dla siebie.

Składniki:
8 naleśników z ulubionego przepisu lub z tego
2-3 kiwi
1 duży banan
wiśnie lub czereśnie
1-2 łyżki miodu
posiekane orzechy
rodzynki
Owoce obieramy i kroimy na plastry odkładając co najmniej 7 plastrów banana i 5 kiwi do dekoracji. Na każdego naleśnika, nisko na dole, na środku układamy po 3 plastry banana, polewamy je miodem po czym składamy naleśnika na pół. Następnie z samego brzegu z lewej strony kładziemy plater kiwi i zawijamy w rulon tworząc w ten sposób trójkąty. Ostatniego naleśnika smarujemy tylko miodem, zawijamy w rulon i kroimy na kawałki, po czym układamy je obok pozostałych naleśników. Na każdego naleśnika kładziemy po plastrze banana, plastrze kiwi, jednej wiśni lub czereśni i rodzynkę. Jeśli zostało nam więcej owoców rozkładamy je tam gdzie się nam podoba. Naleśnikowe roladki ozdabiamy pół plastrami bananów i posypujemy orzechami. Całość polewamy delikatnie miodem. 



piątek, 28 września 2012

Skład: Musli crunchy 42% : [płatki owsiane, syrop glukozowo-fruktozowy, ekstrakt ryżowy (mąka ryżowa, cukier, kasza kukurydziana, mąka pszenna, ekstrakt słodowy, sól) utwardzony tłuszcz roślinny, wiórki kokosowe, sól, cukier, aromat, emulgator: lecytyna sojowa], płatki żytnie, płatki owsiane, płatki pszenne pieczone (pszenica, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny), rodzynki 9%, orzechy arachidowe prażone 5%, migdały płatki 2%.
Produkt może zawierać śladowe ilości mleka i innych orzechów. Wysoka zawartość błonnika.

Składniki odżywcze w 100g:

Białko 9,7g
Węglowodany 65,4g
Cukry 18,0g
Tłuszcz 12,1g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,6g
Błonnik 8,2g
Sód 0,14g

Składniki odżywcze w 50g:
Białko 4,9g
Węglowodany 32,7g
Cukry 9,0g
Tłuszcz 6,1g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,8g
Błonnik 4,1g
Sód 0,07g

Opinia: Musli dostępne jest w dużych opakowaniach po 350g i mniejszych po 50g w różnych smakach: Po wcześniejszych dwóch wersjach: orzechowej z rodzynkami i kokosowej z czekoladą nadszedł czas na zrecenzowanie kolejnej - tym razem cynamonowej. Przyznam, że była to druga fitella jaką kiedykolwiek jadłam (pierwsza to truskawkowa) i wówczas (jeszcze w gimnazjum) zanim spróbowałam kokosowej czy orzechowej moja ulubiona. Po dość długiej przerwie postanowiłam do niej powrócić i przekonać się czy rzeczywiście jest "Bardziej Cynamonowa" jak to napisał producent.

 Zaraz po otworzeniu opakowania z zawartością musli dociera do nas intensywny i przyjemny zapach cynamonu, którego jest tu 0,9% (czyli o 0,1% więcej niż w starej wersji). Ta ilość jest jednak wystarczająca by nadać całości wyraźnego smaku a jednocześnie nie przesadzić (chociaż dla niektórych musli może być zbyt bardzo cynamonowe).
Co do samego musli to pomimo iż nie ma tu zbyt wiele zbitek płatków to jest ono bardzo dobrze wypieczone a tym samym chrupiące i smaczne. Jeśli chodzi o jabłka to nie wiem czy to przypadek, ale w przeciwieństwie do "starej" wersji w swojej saszetce nie znalazłam ani jednego kawałeczka. A szkoda gdyż lubię połączenie lekko kwaskowatego jabłka z nutą słodyczy cynamonu. Byłam zmuszona sama wkroić świeże jabłko by urozmaicić sobie te płatki i wyszło to na duży plus dla nich. Sama już nawet wiem czemu kiedyś było to moje ulubione musli tej marki. Pewnie tak by zostało po dzień dzisiejszy gdybym nie spróbowała wersji kokosowej, która moim zdaniem stoi na czele spośród wszystkich smaków Fitelli.

 Musli rzeczywiście jest bardziej cynamonowe niż wcześniej (cynamon jest tu wyraźnie wyczuwalny) ale i przy tym bardziej kaloryczne. Przed "zmianą" w 100g miało 335kcal a teraz jest to 425. W zasadzie to różnica tylko 90 kcal, ale dla kogoś z nadwagą i lubiącego tego typu płatki jednak to ma znaczenie. To co się również zmieniło to większa ilość białka (o 4,2g) oraz tłuszczu (tu aż o 10,4g). Zmniejszyła się z kolei o 9g ilość węglowodanów a tym samym cukru (aż o 38,8g). Z jednej strony są to zmiany na lepsze bo jak wszyscy wiemy cukier jest bardzo szkodliwy dla naszego zdrowia z drugiej nadmiar tłuszczu też nie jest wskazany (pomimo iż wpływa on na pracę mózgu, cerę, włosy, paznokcie i nasz wzrok). To czy musli jest zdrowe czy nie musicie ocenić sami.

Wartość odżywcza w 100g - 426 kcal
Wartość odżywcza w jednej porcji (50g) - 213 kcal
Ocena: 4/6
Zakupione: Kaufland 0,89 zł
Dostępne smaki: cynamonowe, orzechowe, truskawkowe, kokosowe, bananowe, jogurtowe z żurawiną, tropikalne oraz wersje limitowane



Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny