.

niedziela, 23 grudnia 2012

Kochani
Chciałabym życzyć Wam zdrowych, pogodnych i radosnych
świąt Bożego Narodzenia spędzonych w gronie najbliższych.
Aby przyjście na świat Chrystusa przyniosło
ze sobą radość, pokój, nadzieję i miłość.
Aby to one przepełniły Wasze serca
a wszystkie dni w roku
były tak piękne i szczęśliwe,
jak ten jeden wigilijny wieczór.

Z kolei w nadchodzącym 2013 roku
samych sukcesów, uśmiechów na twarzy,
nowych inspiracji nie tylko kulinarnych,
ale i też życiowych.


piątek, 21 grudnia 2012

Tradycyjna i wszystkim znana konfitura pachnąca jesienią z gruszek z babcinego sadu, udoskonalona nieco laską wanilii nadającą jej wspaniałego, niepowtarzalnego smaku i aromatu. Pomimo iż mamy już zimę przywiedzie nam na myśl naszą Polską Złotą Jesień.

Składniki
2 kg gruszek
około 150-200 g cukru (lub mniej do smaku)
laska wanilii

Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy odrobinę wody i wrzucamy do niego owoce, pokruszoną laskę wanilii, cukier gotujemy często mieszając aż masa zacznie gęstnieć. Kiedy owoce częściowo się rozpadną, przekładamy je do wyparzonych, ciepłych słoików, zakręcamy, odwracamy do góry dnem i pasteryzujemy

czwartek, 20 grudnia 2012
Ryżowe płatki śniadaniowe z dodatkiem wiórków kokosowych.
Skład:
ryż (63,9%), tłuszcz roślinny utwardzony, cukier, wiórki kokosowe (4,6%), glukoza, mąka z amarantusa, emulgator: lecytyna sojowa, sól, aromat.
Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów i mleka (łącznie z laktozą).

Wartość odżywcza w 100g:
Białko
4,7g
Węglowodany
65,7g
w tym cukry
16,1g
Tłuszcz
17,1g
w tym kw. tł. nas.
9,2g
Błonnik
2,5g
Sód
0,1g

Wartość odżywcza w 30g:
Białko
1,4g
Węglowodany
19,7g
w tym cukry 4,8g
Tłuszcz
5,1g
w tym kw. tł. nas.
2,8g
Błonnik
0,8g
Sód

Opinia: Jakiś czas temu wygrałam konkurs organizowany przez firmę Granex na facebooku. W nagrodę otrzymałam paczkę obfitą w wiele pyszności w tym ryżowe płatki śniadaniowe z dodatkiem wiórków kokosowych. Bardzo ucieszyłam się na ich widok, gdyż do tej pory nie widziałam ich w żadnym sklepie czy markecie. O płatkach dowiedziałam się z forum, gdzie były zachwalane przez wiele osób. Chcą się o tym przekonać szybko zabrałam się za ich konsumpcję

Ale za nim przejdę do smaku skupmy się na ich składzie. Jak to na ryżowe patki przystało mamy tu do czynienia z mąką ryżową, która stanowi 63,9% całego składu. Na drugim miejscu jest utwardzony tłuszcz roślinny dalej cukier, wiórki kokosowe, glukoza, mąka z amarantusa, emulgatory i aromaty. Skład nie jest przeraźliwie długi, to jednak nie zachwyca.
Obecność utwardzonych tłuszczy i to już na drugim miejscu, czy cukru, który występuje tu podwójnie (w postaci cukru i glukozy) wywołuje bardziej grymas niż uśmiech na twarzy. Nawet dodatek mąki z amarantusa nie poprawia nastroju, gdyż w przeciwieństwie do poprzednich składników znajduje się na przedostatnim - mało znaczącym miejscu (w tym przypadku cukry i tłuszcz są ważniejsze).
No i ten kokos, którego jest tylko 4,6% - jak na płatki kokosowe to moim zdaniem niewiele. Według mnie powinien znajdować się już na drugiej pozycji, jednak jak widać producent nie zamierzał dać go więcej. Tak więc nad składem należałoby jeszcze popracować.

A jak skład płatków przekłada się na ich jakość i smak? Już po otworzeniu opakowania dociera do nas przyjemny i pobudzający zmysły zapach kokosa, który zachęca do jak najszybszego spróbowania. Szkoda tylko, że w większej mierze to zasługa sztucznych aromatów niżeli owocu.
Same płatki wyglądają jakby były ze śniegu. Są lekkie, delikatne i śnieżnobiałe niczym puch. Z drugiej strony przypominają uwielbiane przez wiele osób pralinki rafaello, z tą różnicą że nie został w nich ukryty delikatny wafel z migdałem w tle a kokos jest słabo wyczuwalny w smaku.

Zaraz po rozgryzieniu płatka miałam wrażenie jakby były one zwykłe - zbożowe a nie kokosowe. Dopiero pod koniec poczułam jego delikatny posmak. Aby naprawdę dobrze poczuć kokos w smaku musiałam napełnić sobie nimi całe usta, rozgryźć kilka jednocześnie i dopiero zjeść. Niestety tak jak się spodziewałam te 4,6%, które umieścił producent to za mało by nadać całości wyrazu.

Wbrew temu płatki okazały się całkiem smaczne. Pomimo iż cukier występuje tu podwójnie nie są przesłodzone, tylko idealnie słodkie - takie w sam raz. Moja ocena jednak spada za trzy rzeczy:
1. Utwardzone tłuszcze roślinne i to już na drugim miejscu składu.
2. Obecność cukru i glukozy (wystarczył by jeden z nich).
3. Za małą ilość kokosa (choć na to można przymknąć oko).
Tak wiec jeśli lubicie nie za słodkie płatki te powinny przypaść Wam do gustu. Z kolei fani kokosowych wrażeń, którzy spodziewali się płatków bardzo przypominających ich ukochaną pralinkę Rafaello mogą być zawiedzeni. Dalszą ocenę pozostawiam Wam.

Wartość energetyczna w 100g - 441 kcal
Wartość energetyczna w porcji (30g) - 132 kcal
Opakowanie - 180g / 6 porcji
Zakupione - nagroda w konkursie
Ocena - 3 - za skład
5 - za smak
średnia - 4/6

Tagi: test
11:47, ervisha , Recenzje
Link Komentarze (12) »


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę tekst alternatywny