.

poniedziałek, 17 września 2012



Skład: płatki pszenne pieczone (45%) [ pszenica pełnoziarnista (94%), cukier, sól, ekstrat słodu jęczmiennego, emulgator mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych] płatki owsiane pełnoziarniste (35%), rodzynki (16%), całe orzechy laskowe (4%)

Produkt może zawierać śladowe ilości orzechów laskowych, orzeszków ziemnych oraz mleka.

Składniki odżywcze w 100g:
Białko - 11,2 g
Węglowodany - 61,8 g
Cukry - 13,1 g
Tłuszcz - 6,1 g
Kw. tł. nasycone  - 1,0 g
Błonnik - 11,0 g
Sód - 0,2 g

Składniki odżywcze w 40g
Białko - 4,5 g
Węglowodany - 24,7 g
Cukry - 5,2 g
Tłuszcz - 2,4 g
Kw. tł. nasycone - 0,1 g
Błonnik - 4,4 g
Sód - 0,08g

Opinia: Musli firmy Just Fit dostępnie jest w Biedronce w trzech smakach: śniadaniowym, tropikalnym i bakaliowym. Opakowanie to tekturowe pudełko w którym znajduje się przeźroczysta saszetka z musli. Jeśli miałabym opisać je jednym słowem to byłoby ono: REWELACJA. Musli jest na prawdę rewelacyjne: sypkie, dobrze wypieczone, chrupkie, nie za słodkie i przede wszystkim smaczne. Jego głównym składnikiem są wypieczone na złotobrazowy kolor płatki pszenne, których jest aż 45%. Na drugim miejscu są płatki pełnoziarniste owsiane w ilości 35%, rodzynki 16% i to co tygryski lubią najbardziej całe orzechy laskowe - 4%. Zauważcie, że płatki owsiane nie są ani górskie, ani błyskawiczne tylko pełnoziarniste co jest dodatkową zaletą tego musli. Jeśli chodzi o rodzynki to zauważyłam, że ich ilość, twardość i smak zależy od opakowania. W jednym jest ich dość sporo przy czym są one twarde, pokryte białym pyłkiem i jakby lekko wysuszone a w drugim wręcz przeciwnie - rodzynek jest mniej a ich struktura jest miększa i delikatniejsza w smaku. Tak samo jest z orzechami, jednak te są cały czas twarde i chrupiące. Jedne co mogę im zarzucić to za mała ilość tych ostatnich chociaż swoją drogą to nie ma się co czepiać bo orzechy są bardzo drogie a jak za cenę musli (2,99zł) to nie jest ich aż tak mało. 


 Podsumowując: jest to najlepsze musli jakie kiedykolwiek jadłam - idealnie wypieczone, chrupiące z dużą zawartością błonnika. Ostrzegam, że może nie posmakować tym, którzy uwielbiają słodkie płatki, oblepione cukrem płatki gdyż jedna słodycz pochodzi od rodzynek. Jest jednak i na to sposób - wystarczy dodać do nich coś słodkiego np. gorzką czekoladę, kawałek batonika, wafelka albo słodki owoc taki jak banan czy nektarynka i po problemie. Według mnie musli Wspaniale smakuje z serkiem wiejskim, naturalnym i owocami a także jako posypka do naleśników czy gofrów i nie potrzebuje słodkich dodatków. Mogę je polecić z czystym sumieniem. Sama kupuję je zawsze kiedy jestem w Biedronce a brakuje mi jego w szafce.



Wartość odżywcza w 100g - 369 kcal
Wartość odżywcza w jednej sugerowanej porcji (40g) - 149 kcal
Ocena: 6/6
Zakupione: 2,99 zł/ 350g (Biedronka)
Dostępne smaki: śniadaniowe, tropikalne, bakaliowe 

sobota, 15 września 2012

"Ona mu z kosza daje maliny,
A on jej kwiatki do wianka;
Pewnie kochankiem jest tej dziewczyny,
Pewnie to jego kochanka."
(Adam Mickiewicz, Świtezianka)
Pomimo iż sezon na jedne z moich ulubionych owoców powoli dobiega końca ja zajadam się ostatnio malinami. Wczoraj po raz kolejny udało mi się zerwać z naszego ogródka ładne, świeże owoce. Słońce jeszcze świeci i co drugi dzień udaje mi się nazbierać ich całą miseczkę, gdyż krzaki owocują jak oszalałe. Część mama przerobiła na kompot, który jest wprost idealny na jesienne i deszczowe dni a także i zimowe poranki. Uwielbiam go popijać do śniadania, obiadu czy kolacji gdyż rewelacyjnie rozgrzewa. Wystarczy jeden kubek takiego kompotu a przeziębiony człowiek od razu czuje się lepiej. Oczywiście taki kompocik/syrop rewelacyjnie nadaje się też jako dodatek do herbaty. Może kiedyś umieszczę przepis na blogu, jednak dzisiaj postawiłam na świeże maliny. Ponadto w lodówce wygrzebałam ser ricotta, który jakiś czas temu kupiłam na promocji a że jego połączenie z malinami wydało mi się fajnym i smacznym pomysłem postanowiłam zrobić placuszki wg. przepisu Nigelli.
Placuszki są delikatne, lekkie, puszyste i rozpływają się w ustach. Były tak smaczne, że zniknęły w mgnieniu oka. Sama zjadłam ich dwie porcje a pozostałe: mama i siostra.Gorąco polecam zwłaszcza z owocami.

InspiracjaI i Inspiracja II
Składniki (ok. 20 małych placuszków lub 12 większych)
250 g serka ricotta
125 ml mleka
2 jajka
100 g mąki pełnoziarnistej
szczypta soli
 łyżeczka proszku do pieczenia
ew. łyżka cukru
Sos malinowy:
200 g malin + 2 garście do dekoracji
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka wody

Przygotowujemy sos: Maliny, cukier i wodę mieszamy ze sobą w garnku, najlepiej takim z grubym dnem i gotujemy na średnim ogniu. Rozdrabniamy maliny łyżką i chwilkę gotujemy mieszając od czasu do czasu by sos nam się nie przypalił i nie przywarł do dna. Jeśli chcemy możemy przetrzeć go przez sitko. Odstawiamy do ostygnięcia. 

 Ricottę, mleko i żółtka łączymy ze sobą w misce. Dodajemy mąkę, sól i miksujemy wszystkie składniki aż powstanie jednolita masa. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię nakładamy łyżką ciasto formując małe, okrągłe placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron na małym ogniu (ok. minuty jedną stronę).
Tak przygotowane placuszki podajemy jeszcze ciepłe polane sosem malinowym i posypane świeżymi malinami.

Nie musicie do placuszków zużyć całego sosu. Jeśli Wam zostanie możecie wykorzystać go do innego dania. 

Wartość energetyczna placuszków 

Wartość energetyczna sosu 

piątek, 14 września 2012

Musli zbożowe (80%) z mieszanką owocowo-bakaliową (20%)

Skład:płatki owsiane, mąki: kukurydziana, ryżowa, syrop glukozowy, płatki żytnie, słonecznik, jabłko suszone,cukier, tłuszcz roślinny,przecier gruszkowy,wiśnia liofilizowana, ekstrakt słodowy jęczmienny, włókno ananasa, emulgator: lecytyna sojowa, włókno ananasa, sól,aromaty, barwniki: karmel amoniakalny, annato.

Produkt może zawierać śladowe ilości mleka.

Składniki odżywcze w 100g:
Białko 7,9 g,
Węglowodany 62,9 g,
Cukry 21,7 g
Tłuszcz 14,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 6,5 g
Błonnik 8,3 g Sód 0,1 g

Składniki odżywcze w 50g musli
Białko 3,95 g,
Węglowodany 31,5 g,
Cukry 13,6 g
Tłuszcz 7,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,2 g
Błonnik 4,15 g
Sód 0,1 g

Opinia: Wcześniej testowałam Musli Lubella Activta Malina, żurawina & jabłko, a po jakimś czasie przyszła kolej na smak Gruszka, wiśnia & jabłko. Musli podobnie jak i jego poprzednik jest do zakupienia w opakowaniach po 300g i 50g. Nazwa musli jest lekko myląca, gdyż w całej saszetce nie odnalazłam ani jednego kawałka gruszki i tylko jeden malutki kawałeczek wiśni. Jest za to sporo jabłka, którego kawałki a właściwie plastry są pokaźnej wielkości. Śmiało mogę powiedzieć, że jabłko jest tu dominującym owocem i w nazwie powinno znaleźć się na pierwszym miejscu. Musli ma mniej barwników niż jego poprzednik (nie występują tu antocyjany). Jest jednak nieco słodsze. Płatki kukurydziane są mniej wypieczone niż przy wersji z żurawiną i jest ich tu zdecydowanie więcej. Musli nie ma przyjemnego zapachu. Jak dla mnie był nawet lekko odstraszający. Za mało w nim owoców a zwłaszcza kwaśnej wiśni, która nadałaby jemu przyjemnego smaku. Tym czasem wydało mi się ono takie nijakie a nawet trochę sztuczne. Musli wypadło nieco gorzej niż jego poprzednik, jednak że to nie wielka różnica daje taką samą ocenę. Podsumowując całą recenzję powiem, że ten produkt nie jest dla mnie i na pewno nie zagości w moim menu.

Wartość odżywcza w 100g - 429 kcal
Wartość odżywcza w jednej porcji (50g) - 214,5 kcal
Ocena: 3/6
Zakupione: Carrefour 0,80 zł
Dostępne smaki: gruszka, wiśnia & jabłko, Malina, żurawina & jabłko



Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny