.

sobota, 20 października 2012

Fantastyczne, nietypowe i dość oryginalne naleśniki o wspaniałym zapachu "napoju bogów". Słodki smak czekolady w połączeniu z kwaskowatością kiwi sprawiają, że naleśniki smakują niepowtarzalnie i na długi czas pozostają w pamięci.

Ciasto  (ok.10 sztuk):
2 szklanki mąki (ok. 250g)
ok. 2,5 szklanek mleka (600ml)
płaska łyżka cukru
1 duże jajko
szczypta soli
Farsz:
6 sztuk kiwi + jedno do dekoracji
ok. 1/2 tabliczki czekolady lub więcej
łyżka miodu

Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
Mąkę, cukier, cukier i jajko wrzucamy do miski. Stopniowo dolewamy mleko i dokładnie mieszamy tak by nie było grudek. Ciasto musi być lejące i gładkie. Jeśli jest za rzadkie dosypujemy mąki, jeśli za gęste dolewamy mleka. Na mocno rozgrzany środek patelni nakładamy porcję ciasta, po czym szybkim okrężnym ruchem rozprowadzamy je po całej powierzchni (mam dużą patelnię do naleśników, wlewałam po ok. 3/4 chochli). Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, kiwi obieramy ze skórki i kroimy w pół plastry.
Naleśniki smarujemy stopioną czekoladą, rozkładamy na niej kawałki kiwi i zawijamy. Do ostatniego naleśnika zamiast kiwi dajemy trochę więcej czekoladowej masy po czym kroimy go na kawałki (u mnie 7 części). Tak przygotowane naleśniki układamy na talerzu i polewamy delikatnie stopioną czekoladą i miodem tworząc wzorek przypominający falę (można to zrobić ze strzykawki lub łyżki). Między naleśniki układamy kawałki czekoladowego naleśnika i plastry kiwi. 



piątek, 19 października 2012

Konfitura, której przepis moja babcia dostała od pewnej pani z Rosji u której pracowała w trakcie trwania II Wojny Światowej. Początkowo nie byłam do niego przekonana, ale po skosztowaniu przekonałam się, że nie jest zły w smaku. Mak ani trochę nie gryzie się z gruszką a laska z wanilii daje całości wyrazu i dość ciekawego smaku

Przepis babci
Składniki (4 małe słoiczki)
1 kg gruszki
3 łyżki soku z cytryny
ok. 100g cukru (w zależności od dojrzałości owoców)
laska wanilii
suchy mak (wedle uznania)

Gruszki myjemy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Wrzucamy je do garnka, zasypujemy cukrem, polewamy sokiem z cytryny, delikatnie mieszamy i zostawiamy na ok 2 godziny aż gruszki puszczą sok. Następnie dodajemy pokruszoną laskę wanilii i gotujemy na małym ogniu co jakiś czas mieszając przez ok 20 minut (warto spróbować konfitury i ew. ją dosłodzić). Mak smażymy na suchej patelni po czym dodajemy go do naszej konfitury i gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Jeszcze ciepłe przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy



środa, 17 października 2012

Jak pewnie zauważyliście kocham sałatki z dodatkiem, kasz, ryżu czy makaronu. Są nie tylko smaczne, lekkie a zarazem pożywne ale i też bardzo szybko się je przyrządza. Kolejną ich zaletą jest to, że można je jeść o każdej porze dnia, gdyż nadają się na każdy posiłek a także można zapakować je w pudełeczko i zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy też piknik. :)
Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować sałatkę nie z ryżem czy makaronem, ale z kaszą jęczmienną. Do tej pory kasza ta zawsze kojarzyła mi się z krupnikiem. Z dodatkiem sosów nie za bardzo mi smakowała i na dłuższy czas wyłączyłam ją ze swojego menu. A szkoda bo przecież to zdrowa kasza bogata w białko i  błonnik. Powinny spożywać ją osoby mające problem z jelitami i żołądkiem, gdyż reguluje trawienie, zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym zaburzeniom trawienia. Dodatkowo jest dobrym źródłem witaminy PP (niacyny), która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Warto je polecić przy kłopotach z cerą oraz hipercholesterolemii. Jak więc widzicie samo zdrowie ! Dzięki firmie Halina miałam możliwość powrócić do tej kaszy i tym razem wykorzystać ją w sałatce. Może wyda się to Wam dziwne czy niedorzeczne, ale taka sałatka na prawdę jest smaczna i całkowicie zmienia oblicze tej kaszy (na lepsze :D )

Składniki (8 porcji)
400g kaszy jęczmiennej (u mnie Mazurska Halina)
1 cebula
2 ogórki zielone
1 pomidor
2 papryki
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek (do smaku)
2 łyżki octu balsamicznego

Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu i studzimy. Warzywa myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy wedle upodobań. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zimnej już kaszy, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym do smaku i mieszamy. Jeśli chcemy sałatkę możemy posypać ulubionymi ziołami. 





Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny