.

sobota, 16 marca 2013

Kaszka kus-kus to drobna kasza uzyskana z najszlachetniejszych partii pszenicy durum.
Używana od tysięcy lat w tradycyjnej kuchni Afryki Północnej, została spopularyzowana przez Francuzów w Europie. W krótkim czasie i w Polsce zyskała swoich zwolenników zastępując w codziennej diecie inne kasze, ziemniaki, czy makaron.
Przyznam, że ten kto ją odkrył był geniuszem. Kaszę przygotowuje się błyskawicznie: wystarczy tylko zalać ją gorącą wodą, pozostawić pod przykryciem na 5 minut a następnie przemieszać. Prawda, że proste? Jest to idealne rozwiązanie kiedy z głodu żołądek przyrósł nam do kręgosłupa i nie mamy czasu na obieranie i gotowanie ziemniaków czy kaszy. Kuks-kus sprawdza się też idealnie kiedy musimy szybko przygotować sobie lunch do szkoły, pracy czy jako przekąska dla niespodziewanych gości. Wystarczy tylko przygotować kaszę, dorzucić warzywa i sałatka gotowa.

Składniki (1 porcja)
40g kaszy kuskus
1 pomidor
1 mała zielona papryka
cebula dymka ze szczypiorkiem

ulubione zioła
sok z cytryny
sól
pieprz
oliwa z oliwek

Kuskus wsypujemy do miseczki, zalewamy wrzącą wodą (ok. 1 cm ponad jego powierzchnię),  odstawiamy na 5 minut i dokładnie roztrzepujemy widelcem. Paprykę, pomidora i cebulkę kroimy wedle upodobań i dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, ulubionymi ziołami oraz oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy.
Smacznego



czwartek, 14 marca 2013

 Uwielbiam wszystko co cytrynowe: ciasta, desery, herbatę, napoje. Nawet cytrynę zjadam bez cukru nie krzywiąc się przy tym ani odrobinkę. Ostatnio moje serce zdobyły też placuszki twarogowe zachwycając mnie swoją delikatnością i niepowtarzalnym smakiem. Nie zapomnijmy też o przepysznych i jakże zdrowych jagodach, które nie tylko świetnie smakują ale i też wspomagają leczenie wielu chorób. Z umiłowania do tych produktów powstały poniższe placuszki. Są lekkie, delikatne, orzeźwiające z delikatną nutką cytryny. Dodatek jagód tylko wzbogaca ich wyjątkowy smak. Zachęcam Was do ich wykonania, gdyż nie będziecie żałować.

Składniki (ok. 20 sztuk/4 porcje)
1,5 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki otrąb żytnich
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka maślanki
200 g twarogu
2 łyżki soku z cytryny
skórka z jednej cytryny
1,5 szklanki jagód/borówek

Oddzielamy żółtko od białka a następnie łączymy je z cukrami, maślanką, rozgniecionym serem i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz otręby i jeszcze raz mieszamy (jeśli chcemy możemy dosłodzić masę). Białko razem z solą ubijamy na sztywną pianę po czym delikatnie łączymy z masą - mieszamy. Na samym końcu wrzucamy jagody i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i na wolnym ogniu smażymy małe placuszki z obydwu stron na złoty kolor. Placuszki smaży się dłużej niż tradycyjne a przewracać należy je wówczas gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowe najlepiej smakują z miodem, syropem klonowym lub dżemem.



wtorek, 12 marca 2013

Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam soczewicy zakochałam sie w jej smaku.
 W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich, w kuchni żydowskiej przygotowywana z pszenicą służyła za danie pokutne, natomiast w Polsce była kiedyś używana jako roślina pastewna. Dziś jest ulubienicą wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso. Zawiera dużo białka, dlatego poleca się ją nie tylko osobom niejedzącym mięsa, ale także sportowcom i pracownikom fizycznym. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: jest to m.in. kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet.
To idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny. Musimy jednak pamiętać, iż soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka.  Pamiętajcie, że z jednej szklanki suchej soczewicy po ugotowaniu otrzymasz od 2 do 2.5 szklanki ziaren.

 Wiele razy piekłam bułeczki z soczewicą, robiłam sałatkę, zupę, czy smażyłam naleśniki z jej udziałem. Tym razem postawiłam na soczewicę w innej wersji.
Bolognese z soczewicy to posiłek nie tylko bogaty w białko i inne składniki odżywcze, ale i też smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu danie nie tylko dla wegetarian, ale i dla wszystkich.
 
Składniki (4 porcje)
200 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 marchewki (około 200g)
4 małe laski selera
400 g pomidorów w puszkach
1 kostka bulionu warzywnego
400 g spaghetti
pieprz
bazylia, oregano i inne ulubione zioła
olej rzepakowy

Soczewicę przepłukujemy a kostkę warzywną rozpuszczamy w 400ml wody. Cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy a czosnek rozgniatamy. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na nim na małym ogniu wszystkie warzywa przez ok. 4-5 minut. Dodajemy soczewicę, pomidory, zioła i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy nakrywką i dusimy przez ok. 20 minut do momentu ugotowania soczewicy.
 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem bolognese z soczewicy.


Tagi: Sante
13:21, ervisha , Makarony
Link Komentarze (22) »


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny