.

poniedziałek, 25 lutego 2013

W związku z tym, że ostatnio co tydzień mam zjazdy do szkoły i przebywam tam do godziny 15-16 eksperymentuje z przeróżnymi sałatkami. Nie przeszkadza mi fakt, że muszę zabierać ze sobą specjalny pojemnik i widelec, gdyż kanapki już mi się przejadły a sałatka jest nie tylko urozmaiceniem ale i daje uczucie sytości na dłużej. Jednak nie przygotowuje ich tylko i wyłącznie do szkoły, gdyż raz na jakiś czas goszczą u mnie i na kolację. Bardzo fajne jest to, że można podawać ją zarówno na ciepło jak i zimno, gdyż w obydwu wydaniach smakuje wspaniale. Ostatnia sałatka jaką przygotowałam (tym razem na kolację) powinna zadowolić wszystkich wielbicieli wszelkiego zielska i nie tylko ^_^

Składniki (na 2-3 porcje)
100 g ryżu
150 g rukoli
150 g sera koziego/fety
sok z połowy cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek

Ryż przepłukujemy kilkakrotnie bieżącą wodą (dzięki temu unikniemy sklejania), gotujemy według przepisu na opakowaniu i studzimy. Rukolę płuczemy, ser kozi lub fetę kroimy na mniejsze kawałki lub kruszymy po czym dodajemy do ryżu. Doprawiamy oliwą oraz sokiem z cytryny, mieszamy i podajemy.



piątek, 22 lutego 2013

Płatki z pełnego ziarna pszenicy (86,5 %) z dodatkiem mieszanki owoców (13,5 %)

Skład: mąki: pszenna pełnoziarnista, ryżowa, kukurydziana, suszone jabłka, cukier,  rodzynki, truskawki liofilizowane, ekstrakt słodowy jęczmienny, syrop glukozowy, sok jabłkowy (2,2%) odtworzony z proszku jabłkowego, sól, barwnik: annato, regulator kwasowości: kwas jabłkowy, aromaty.

Składniki odżywcze w 100g:
Białko: 10,4 g
Węglowodany: 68,5 g
Cukry: 15,9 g
Tłuszcz: 2,1 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,5 g
Błonnik: 11,8 g
Sód: 0,7g

Składniki odżywcze w 45g
Białko: 4,68 g
Węglowodany: 30,8 g
Cukry: 7,16 g
Tłuszcz: 0,96 g
Kwasy tłuszczowe nasycone: 0,225 g
Błonnik: 5,31 g
Sód: 0,32 g

Kolejne płatki z ActiVity do wypróbowania. Płatki tak samo jak poprzednie są dostępne w jednorazowych 45g saszetkach i dużych opakowaniach po 250g w trzech smakach : Wiśnia & Czekolada, Truskawki, jabłka & rodzynki oraz Porzeczki, jabłka & jogurt.

Producent pisze, że " płatki Lubella Activita to wyjątkowe połączenie pełnoziarnistych płatków pszennych ze smakowitymi kawałkami owoców. Płatki muśnięte sokiem podkreślają owocowy smak, a pełne ziarno to źródło cennego błonnika. Lubella Activita to płatki idealne na cały aktywny dzień- sprawdzą się zarówno jako doskonałe śniadanie jak i smaczna przekąska w ciągu dnia."

 No dobrze, ale jak to jest w praktyce??? Mamy tu do czynienia z tradycyjnym połączeniem jabłka + rodzynki. Producent jednak się troszkę wysilił i dorzucił również truskawki. Owe połączenie wypadło dość smacznie. Jabłka występują tutaj w sporych kawałkach, truskawki w plastrach a rodzynki są twarde i wysuszone. Zdziwiłam się, gdyż owoców jest tu na prawdę dużo i o wiele więcej niż w wersji z wiśniami. W całości decydowanie dominuje jabłko, ale i truskawek jest tu sporo. Tym razem producent nie "nabijał ludzi w butelkę" i rzeczywiście płatki delikatnie polał sokiem owocowym, dzięki czemu nabrały one przyjemnego, słodkiego zapachu tych owoców. Jak zaznaczyłam polał je delikatnie, gdyż ten smak jest prawie nie wyczuwalny a w połączeniu z serkiem wiejskim czy naturalnym już w ogóle. Płatki nie są tak przetworzone jak te z czekoladą. W ich składzie nie znajdziemy substancji spulchniających, glazurujących czy gumy arabskiej jak w pozostałych z serii. No jak widać można pominąć te jak ja to nazywam "robaki" :) Dodatkowo są chrupiące i dobrze wypieczone. W połączeniu z  serkiem i świeżym wkrojonym jabłkiem wypadło dość smacznie. Wyszedł z tego treściwy posiłek, jednak proponowana porcja płatków (45g) jedzona sama z mlekiem nie jest w stanie nasycić.

Wartość odżywcza w 100g - 358 kcal
Wartość odżywcza w jednej porcji (45g) - 161,1 kcal
Ocena: 3/6
Zakupione: Tesco 0,33 zł na promocji
Normalna cena: 0,77 zł
Dostępne smaki: Wiśnia & Czekolada, Truskawki, jabłka & rodzynki oraz Porzeczki, jabłka & jogurt. 

środa, 20 lutego 2013

Pewnie już zauważyliście, że bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki ryżowe. Dlatego też dość często pojawiają się u mnie na blogu. Za jedną z nich zostałam nawet nagrodzona książką "Dieta bezmleczna" w konkursie na portalu mojealergie. Jest to dla mnie bardzo miłe wyróżnienie i cieszę się, że moje propozycje komuś smakują. A jeśli chodzi o książkę to zawiera wiele przepisów na sałatki, kanapki, zupy, dania z ryb, mięsa i słodkie wypieki. Pomimo iż są to głównie dania mięsne jestem z niej zadowolona, gdyż będę mogła trochę pokombinować i przerobić je na wersję wege.

Tak więc jak pewnie się domyślacie dzisiaj ponownie pojawi się sałatka: lekka, smaczna i prosta w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się na śniadanie, obiad, kolację czy lunch do pracy. Bardzo często możecie spotkać ją w restauracjach, jednak tym razem została  wykonana przez domowego szefa kuchni

Składniki (6 porcji)
1 szklanka ryżu dzikiego
1 szklanka brązowego ryżu
1 łyżka białego octu winnego
1 szklanka orzechów włoskich
1 szklanka drobno posiekanej rzodkiewki
1 szklanka rodzynek
1 szklanka posiekanej czerwonej cebuli

Sos   
1 łyżeczka curry
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru

Ryże gotujemy według przepisu na opakowaniu po czym studzimy. Cebulę szklimy na patelni na złoty kolor a rodzynki sparzamy gorącą wodą. W osobnym naczynku łączymy ze sobą składniki na sos. Do wcześniej ugotowanego ryżu dodajemy, cebulę, rodzynki, rzodkiewki i orzechy po czym polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Sałatkę schłodzić w lodówce przez co najmniej 45 minut po czym podawać i zajadać się nią ze smakiem 





AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę tekst alternatywny