.

środa, 10 października 2012


W poniedziałek dzięki uprzejmości firmy Sonko otrzymałam kolejną - trzecią już ogromną paczkę z produktami do przetestowania w której znalazły się:
 - ryż biały
 - ryż risotto
 - kasza gryczana prażona
 - Mini sucharki pełnoziarniste
 - Mini sucharki
 - Pieczywo lekkie z orkiszem i dynią
 - Wafle ryżowe naturalne
 - Wafle ryżowe z pestkami dyni
 - Wafle ryżowe popcornowe
 - Wafle ryżowe w polewie jogurtowej
 - Wafle ryżowe w polewie jagodowej
 - Wafle ryżowe w polewie truskawkowej
 - Wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej
 - Wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej o smaku capuccino x2
 - Wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej o smaku pomarańczy
 - Pop Cool Snack popcornowe solone
 - Pop Cool Snack paprykowe (darmowa próbka) x4
 - Rismini ze szczypiorkiem
 - Kubek Sonko
Jeszcze raz dziękuję firmie za tak wspaniałą paczkę :)

Wafle ryżowe w polewie truskawkowej

Nie będę pisać ponownie o ich estetycznym wyglądzie, gdyż wspomniałam o tym recenzując wafle jogurtowe. Skupmy się na ich smaku i zapachu bo wafle pachną na prawdę wspaniale. Po otworzeniu opakowania wydobywa się z niego przyjemny zapach truskawek. No i na tym niestety się kończy bo do smaku prawdziwych truskawek wiele im brakuje. Są smaczne, jednak nie powalają na kolana i nie zachwycają. Zdecydowanie wolę zerwać truskawki z ogródka i zajadać się nimi solo niż w takiej wersji. Być może jest ktoś kto lubi owocowe polewy, ja jednak do tych osób nie należę i muszę stwierdzić, że te wafle smakowały mi najmniej ze wszystkich.

Skład: 52% ryż brązowy,48% polewa truskawkowa (cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, serwatka w proszku, proszek jogurtowy, proszek truskawkowy 4% [truskawki, nośnik: maltodekstryna, regulator kwasowości,: kwas cytrynowy], emulgator lecytyna sojowa, aromat truskawkowy).

Wartość odżywcza w 100g - 466 kcal
Wartość odżywcza w 1 waflu (16,7g) - 77,8 kcal
Waga - 65g (4 sztuki)
Cena - ok. 4 zł

Pop Cool Snack Papryka

Firma w swojej ofercie ma również:
 - POPCOOL SNACK delicate, niesolone
 - POPCOOL SNACK delicate, solone
 - POPCOOL SNACK original, niesolone
 - POPCOOL SNACK original, solone
 - POPCOOL SNACK O SMAKU CEBULKI
Ja jako darmową próbkę otrzymałam wersję paprykową i przyznam, że nie byłam zawiedziona. Snacki smakują jak chrupki kukurydziane o smaku paprykowym tylko w formie mini wafelków. Są bardzo chrupiące wypiekane bez tłuszczu i posypane przyprawą o spaku papryki. Idealna przekąska do popołudniowej kawki, herbatki czy wieczorny seansem przed telewizorem.  Jedyne co mogę im zarzucić to za duża ilość soli, której producent nie pożałował. Snacki są nie tylko mocno paprykowe i wyraźnie czuć ich smak, ale i też przesolone. No ale to jedna wada, którą posiadają. Chociaż kto wie? Może i to jest dla kogoś zaletą? :)

Skład: kukurydza popcornowa - bez łuski (86%), preparat aromatyzujący o smaku papryki, (sól, papryka w proszku, cukier, cebula w proszku, hydrolizat białka roślinnego (z soi), ekstrakt z drożdży, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, barwnik: ekstrakt z papryki, aromat dymu wędzarniczego, oliwa z wytłoczonych oliwek.

Węglowodany - 77,5g
w tym cukry - 1,3g
Białko - 9,2g
Tłuszcz 6,2g
kw. tłuszczowe nasycone - 0,9g
Sól - 1,5g
Błonnik - 1,0g
Wartość odżywcza w 100g - 404 kcal
Wartość energetyczna w porcji (20g) - 80,8g

Mini sucharki tradycyjne

SONKO Mini sucharki tradycyjne o złocisto-żółtym kolorze wypiekane są na bazie mąki pszennej według tradycyjnej receptury. Są smaczne i lekkostrawne. Stanowią doskonały składnik pożywienia jako przekąska lub dodatek do zup mlecznych.

Skład: mąka pszenna (82%), olej roślinny (słonecznikowy i palmowy), serwatka w proszku, dekstroza, ekstrakt słodowy, drożdże, gluten pszenny, sól, mąka sojowa, emulgatory: estryfikowane mono i diglicerydy kwasów tłuszczowych oraz lecytyna słonecznikowa, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy (witamina C).

Wartość energetyczna w 100g - 418 kcal
Wartość energetyczna w kromce - 8kcal
Białko 14 g
Węglowodany 71 g
w tym cukry 4kcal   
Tłuszcz 10 g    
- kwasy tłuszczowe nasycone 2 g    
- kwasy tłuszczowe jednonienasycone 5 g    
- kwasy tłuszczowe wielonienasycone 3 g    
Błonnik pokarmowy 5 g    
Sód 0,4 g    

Pieczywo lekki z orkiszem i dynią

Niskokaloryczne, lekkie pieczywo wypiekane z udziałem mąki orkiszowej z dodatkiem zmielonych pestek dyni. Orkisz jest starodawną odmianą pszenicy, uprawianą już w czasach panowania imperium rzymskiego. Jest zbożem bogatym w białko i liczne mikroelementy. Orkiszowi przypisuje się szereg korzystnych dla zdrowia właściwości: wzmacnia ciało i umysł, wspomaga układ krążenia i serce, poprawia nastrój, wpływa na funkcjonowanie układu trawiennego. Również pestki dyni wyróżniają się prozdrowotnym wpływem na nasz organizm, dzięki obecności fitosteroli, minerałów i witamin. To niezwykłe i unikatowe pieczywo wypiekane jest bez dodatku cukru i mleka. Zawiera prebiotyk. Posiada wysoką zawartość błonnika pokarmowego, który wspomaga procesy trawienne i sprzyja odchudzaniu. Idealne pieczywo dla osób stosujących diety, gdyż jedna kromka zawiera tylko 19 kcal.
 
Wewnątrz kartonika znajduje się 170 g pieczywa w dwóch osobnych opakowaniach foliowych zawierających po około 15 kromek doskonałego pieczywa każde. Taki sposób zapakowania jest wygodniejszy dla konsumenta i gwarantuje dłuższe zachowanie świeżości produktu.

Skład: kaszka kukurydziana, mąka żytnia, mąka orkiszowa (23%), woda, zmielone pestki dyni (4%), prebiotyk-inulina (2%), ekstrakt słodowy, sól, błonnik pszenny (0,9%), substancja spulchniająca: wodorowęglan sodu (soda oczyszczona).

Moja mama na takie pieczywo mówi "styropian" albo "tektura" i rzeczywiście może i go troszkę przypomina, ale przyznam że jest smaczny. Nigdy nie uznam go za dobry zamiennik pieczywa nawet gdybym była na diecie, gdyż takimi cieniutkimi kromeczkami nikt nie jest w stanie się najeść (chyba że zje co najmniej pół opakowania z porządnym obkładem). Zdecydowanie lepiej jest zjeść kanapkę z normalnym pieczywem niż z takim czymś. Nie zmienia to jednak faktu, że pieczywo lekkie może być i jest smaczną przekąską w ciągu dnia. Można je chrupać zamiast chipsów czy popcornu bez obaw, że wrzucamy w siebie śmieci. Jakoż iż nie zawierają cukru są też dobrą bazą do wielu dań. W sałatce mogą zastąpić nam grzanki a w wypiekach herbatniki. Spokojnie możemy przełożyć je ulubionym kremem lub musem owocowym i cieszyć się lekkim i zdrowym deserem.

Wafle ryżowe z pestkami dyni

 Wafle ryżowe  z pestkami dyni wypiekane są z naturalnego ryżu brązowego z dodatkiem obłuszczonych pestek dyni i soli. Zawierają węglowodany złożone, które są najważniejszym i niezbędnym  źródłem energii w żywieniu człowieka. Nie zawierają glutenu, cholesterolu ani sztucznych dodatków smakowych oraz zapachowych. Są smaczną, lekką i pożywną przekąską idealną na każdą porę dnia dla każdego.

W foliowym opakowaniu Wafli ryżowych SONKO z pestkami dyni znajduje się 14 sztuk wafli.

Skład: ryż brązowy (95,3%), obłuszczone pestki dyni (4,0%), sól

Wartość energetyczna w 100g - 329 kcal
Wartość energetyczna w kromce - 37 kcal

Białko 7,75 g
Węglowodany 73,91 g
Tłuszcze 3,64 g
Kw. tłuszcz. nasycone 0,81 g
Kw. tłuszcz. jednonienasycone 1,12 g
Kw. tłuszcz. wielonienasycone 1,54 g
Cholesterol 0 mg.   

Takiego rodzaju pieczywo spożywane najczęściej przez osoby na diecie zamiast tradycyjnego pieczywa, jednak moim zdaniem lepiej jest zjeść 2 kromki chleba razowego czy z ziarnami niż tego. Na pewno najecie się szybciej a uczucie sytości będzie trwać dłużej niż po śniadaniu z udziałem wafli. Nie zmienia to jednak faktu, że są bardzo smaczną i zdrową przekąską w ciągu dnia zamiast tłustych chipsów czy prażynek (chociaż i te od czasu do czasu nie zaszkodzą:) ) Mają od nich mniej kalorii a zapychają tak samo.
 W opakowaniu znajdziemy 14 dość grubych lecz lekkich i chrupiących wafli wykonanych z preparowanego brązowego ryżu z dodatkiem pestek dyni (przynajmniej mi się wydaje, ze ten ryż jest preparowany). Wafle nie kruszą się lecz bardzo łatwo łamią. Opakowanie spokojnie możemy zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy też spacer i chrupać sobie w wolnej chwili. Ich plusem jest to, że smakują nie tylko solo, ale i z przeróżnymi dodatkami: zarówno na słono jak i słodko (z masłem orzechowym, dżemem, słodkim twarożkiem). Moim zdaniem jest to produkt, który można polecić nie tylko osobom na diecie ale i też małym dzieciom, osobom starszym czy tym w trakcie choroby np. jelitówki, gdyż tak jak już pisałam wcześniej są lekkostrawne i nie zawierają glutenu.    

poniedziałek, 08 października 2012

Pamiętam, że po raz pierwszy fasolki po bretońsku spróbowałam kiedy w III gimnazjum leżałam w szpitalu i tak mi posmakowała, że po powrocie prosiłam by mama gotowała ją w domu. W związku z tym, że jako jedyna z rodziny nie jadłam i nie jem mięsa zawsze wyławiałam kawałki czy to szynki czy kiełbasy i z powrotem wrzucałam je do garnka. Z czasem sama zaczęłam przyrządzać to danie w wersji wegetariańskiej i tym samym przekonałam chociaż mamę, że w tej postaci danie to też może być smaczne. Jest jedno, ale: mianowicie nie można już na to mówić fasolka po bretońsku bo nią już nie jest, tylko fasolka w sosie pomidorowym. Podobno jest to jedno z najbardziej popularnych dań kuchni brytyjskiej, którą pokochali również Polacy. Danie swój niepowtarzalny smak zawdzięcza odpowiednio dobranym przyprawom i składnikom. Sprawdza się idealnie jako dodatek do potraw ale i też doskonale smakuje także sama, podana jedynie z kromką wieloziarnistego pieczywa.

Składniki (ok. 6 porcji)
500g fasoli drobnej Halina
3 marchewki
2 cebule
500g przecieru pomidorowego (mogę też być pomidory z puszki)
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól
pieprz czarny
ziele angielski
pieprz ziarnisty
maggi
bazylia
oregano

Fasolę dzień wcześniej moczymy całą noc w wodzie. Następnego dnia dolewamy wody i gotujemy do miękkości. Marchew i cebulę kroimy w kostkę, dodajemy do fasolki wraz z przyprawami i gotujemy aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania dodajemy pomidory, zmiażdżony ząbek czosnku, bazylię oraz oregano i podgotowujemy aż fasolka i warzywa będą całkowicie miękkie.




Tagi: test
10:39, ervisha , Do chleba
Link Komentarze (8) »
sobota, 06 października 2012

Jadłam już naleśniki z owocami, z serem, ze szpinakiem, pieczarkami, ale z  nadzieniem kokosowym jeszcze nigdy. Co ponadto nawet w mojej naleśnikarni nie  spotkałam się z taką propozycją, więc postanowiłam sama sobie takie przyrządzić. Do naleśników brakowało mi tylko polewy czekoladowej - wówczas miałabym naleśniki Boundy, ale bratu u którego obecnie jestem smakowały.

Składniki
10 naleśników z ulubionego przepisu lub z tego
2-2,5 szklanki wiórków kokosowych (ok. 25 dag)
1/3 - 1/2 szklanki cukru
woda lub mleka

Smażymy naleśniki z ulubionego przepisu.
Cukier rozpuszczamy w 0,5l wody lub mleka, wlewamy do rondla z grubym dnem i zagotowujemy. Kiedy woda/mleko zacznie wrzeć dosypujemy wiórki kokosowe i gotujemy przez ok. 10 minut cały czas mieszając do momentu aż wiórki wchłoną cały płyn a całość zgęstnieje. Jeśli masa jest zbyt rzadka należy zagęścić ją mąką ziemniaczaną. Gotową masę studzimy, po czym  przekładamy nią wcześniej usmażone naleśniki. 





Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny