.

poniedziałek, 10 grudnia 2012

"Proste potrawy sprawiają nam tyleż przyjemności, co wystawne uczty, gdy tylko bolesne uczucie głodu zostaje usunięte."
Epikur

Czasem potrzeba tak nie wiele by wyczarować lekką i smaczną przekąskę. Wystarczy tylko odrobinka pomysłowości, czasu oraz inwencji twórczej i w rezultacie otrzymujemy prawdziwe cuda ^_^.
Przypominam również o konkursie i zapraszam do jego udziału ^_^.

Składniki
wafle ryżowe
masło orzechowe
jabłko

Jabłko myjemy i kroimy w plasterki. Wafle ryżowe smarujemy masłem orzechowym i dekorujemy plasterkami jabłka



piątek, 07 grudnia 2012

"Najważniejsze jest, by gdzieś istniało to, czym się żyło: i zwyczaje, i święta rodzinne. I dom pełen wspomnień. Najważniejsze jest, by żyć dla powrotu."
Antoine de Saint-Exupéry

Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami. Już wkrótce razem z rodziną i bliskimi zasiądziemy przy wigilijnym stole aby podzielić się opłatkiem, złożyć sobie świąteczne życzenia, spędzić ze sobą czas oraz móc delektować się przygotowanymi przez nas i nasze mamy smakołykami. Ale święta to nie tylko czas śpiewania kolęd, składania sobie życzeń czy objadania się frykasami ^_^, to również czas miłości, pojednania z Bogiem, przebaczania drugiej osobie wszystkie krzywdy, które ktoś nam wyrządził i przepraszania jeśli sami zrobiliśmy coś nie tak. Czasami Czasami jest to jedyna okazja w całym roku, żeby się spotkać z rodziną i odnowić więzy rodzinne, a nawet zażegnać różne kłótnie czy nieporozumienia. Dlatego jeśli gniewacie się na kogoś i obiecaliście sobie, że nigdy do tej osoby się nie odezwiecie zapomnijcie o tym co było i wyciągnijcie do nich dłoń.  Przecież święta to czas wybaczania.

 A żeby jeszcze bardziej wprowadzić się w nastrój świąt już teraz należy przygotowywać świąteczne pierniczki po to by tym wspaniałym dniu były miękkie, delikatne i rozpływały się w ustach ^_^. Przyprawa do piernika od zawsze kojarzyła mi się ze świętami i dlatego w okresie przedświątecznym dość często gości w mojej kuchni i to nie tylko jako dodatek do pierniczków, ale i owsianek, naleśników, omletów, placków, czy słodkich kanapek. Stąd właśnie pomysł na te placuszki. W internecie zachwalane przez wiele osób przykuły moją uwagę, jednak takie tradycyjne wydały mi się nudne. Postanowiłam je udoskonalić i dorzuciłam swoje trzy grosze ^_^. I to był strzał w dziesiątkę. Ich aromat rozchodził się po całej kuchni, kusząc moją mamę. A smak???? Był tak wyborny, że placuszki rozpływały się w ustach a po zjedzeniu porcji poczułam pewien niedosyt ^_^. Pierniczkowe placuszki z serka
wiejskiego powinny zachwycić i Wasze serca.

Składniki
serek wiejski 150g
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1-2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki przyprawy do piernika
* 1-2 łyżki mąki
1 jajko

Serek wiejski przekładamy do miseczki lub garnuszka. Dodajemy jajko, miód, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawę do piernika i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest za rzadka dodajemy jeszcze odrobinę mąki. Rozgrzewamy patelnię teflonową lub do naleśników i smażymy na wolnym ogniu placuszki z obu stron na złoty kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami np. konfiturą śliwkową, masłem orzechowym itp.

* W zależności od konsystencji serka, czasem  trzeba dać trochę więcej mąki. Ciasto na placuszki musi być bardzo gęste i ciężko odchodzić od łyżki. Dlatego najpierw usmażcie jednego placuszka i zobaczcie, czy nie będzie Wam się rozpadał. Jeśli rozleci się Wam podczas przewracania nie wyrzucajcie go do kosza. Zbierzcie go drewnianą łopatką z patelni, wrzucicie do ciasta, dodajcie mąki, wymieszajcie i smażcie dalej placuszki. Sama tak robiłam i nie były one ani zakalcowate ani nie wyczuwało się tego wrzuconego do ciasta placuszka ^_^.


Chciałabym jeszcze z okazji zbliżających się świąt Bożego Narodzenia zorganizować mały konkurs w którym do wygrania jest bon rabatowy o wartości 20 zł na zakupy w sklepie Sante. Wystarczy, ze w komentarzu w poście poniżej opiszecie swoją ulubioną świąteczną potrawę lub wypiek oraz napiszecie dlaczego właśnie ją lubicie najbardziej. Jeśli chcecie możecie przesyłać również zdjęcia. Nie zapomnijcie również podać swojego e-maila bym potem mogła się z Wami skontaktować. Na Wasze odpowiedzi czekam do 14 grudnia. Niedługo potem wyłonię jedną najciekawszą z nich i poznacie zwycięzcę. Tak więc zapraszam do zabawy :)


środa, 05 grudnia 2012

Owoce kolcowoju (Lycium) znane jako owoce Goji z uwagi na swoje cenne zdrowotne właściwości są nazywane i traktowane jak „czerwony diament”. O ich znaczeniu w medycynie chińskiej świadczy fakt, że prawie każdy ziołowy specyfik ma je w swoim składzie a sami Chińczycy oddają hołd tej wspaniałej roślinie. Każdego roku w tym kraju odbywa się kilkudniowy festiwal, który jest jej poświęcony.
 Jagody goji są bogactwem wielu składników odżywczych. Wzmacniają odporność, poprawiają wzrok, osłaniają wątrobę, przypisuje im się także właściwości przedłużające życie z uwagi na silne działanie antyoksydacyjne. W porównaniu z innymi owocami zawierają najwięcej zeaksantyny, β-karotenu, ryboflawiny, selenu i żelaza. zawierają także witaminy: C, E oraz z grupy B (B1, B2, B6), a także takich składników mineralnych, jak: wapń, potas, , i cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik pokarmowy, antyoksydanty luteinę, flawonoidy oraz polisacharydy i german wzmacniające układ odpornościowy.
 Charakteryzują się słodkim smakiem i najlepiej smakują prosto z drzewa, ale również w wersji suszonej stanowią smakowitą i doskonałą przekąskę. Stąd właśnie pomysł na  muffinki. Wiedząc jakie właściwości mają te owoce, znając ich smak i w towarzystwie babci byłam pewna, że ten wypiek nie może się nie udać.

Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej
1/3 szklanki brązowego cukru
1 łyżka otrąb wysokobłonnikowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
1 łyżeczka cynamonu
3/4 - 1 szklanka jagód goji 

Do miski wrzucamy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia, otrębami oraz cukier, po czym dodajemy mleko i jaja. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników (nie musi być dokładnie, w muffinkach grudki są wskazane).
Jagody goji sparzamy gorącą wodą, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy wcześniej wysmarowanymi papilotkami do których wylewamy ciasto na 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 20-25 minut. (Ja swoje tradycyjnie piekłam w prodiżu ok. 30 minut)





AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę tekst alternatywny