.

sobota, 23 czerwca 2012

Historia Naleśnika sięga starożytności i znany jest w wielu podobnych formach na całym świecie. Do nas przywędrował prawdopodobnie z Francji lub Włoch (włosi twierdzą że został wynaleziony we Florencji).
Podstawa to ciasto na bazie mleka i mąki z dodatkiem jajek, soli, (czasami proszku do pieczenia lub drożdży) smażone na patelni na maśle lub smalcu.
Najczęściej podajemy je jako samodzielne danie z farszem lub zapiekane lecz można też użyć ich do zup.
Te, które zrobiłam okazały się wspaniałą przekąską na popołudniowego grilla i czas spędzony z rodziną. Cienkie, chrupiące z delikatnym i pysznym farszem z twarożku i świeżych truskawek.


Ciasto ok. 10-12 sztuk
2 szklanki mąki (ok.250g)
ok. 2,5 szklanek mleka (600ml) lub 2 szkl. mleka i 0,5 wody
1 płaska łyżka cukru
1 duże jajko lub 2 małe
szczypta soli
Farsz
400 g twarogu
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (jeśli twaróg jest suchy, jeśli jest lekko wodnisty pominąć)
300 g truskawek
cukier  do smaku (ok. 1-1,5 łyżki)
Sos
ok 200 g truskawek
2-3 łyżki cukru pudru. 

Przygotowujemy sos: truskawki miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus.
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową! Mąkę, mleko, cukier i jajko wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy tak by nie było grudek. Ciasto musi być lejące i gładkie. Jeśli nie ma odpowiedniej konsystencji, dodajemy mąkę lub mleko. Mocno rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej naleśniki na niewielkiej ilości oleju z obydwu stron na rumiany kolor.

 Twarożek rozgniatamy widelcem i mieszamy z cukrem. Jeśli twaróg jest suchy i się kruszy dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego, jeśli wodnisty pomijamy.Tak przygotowany farsz rozsmarowujemy na każdy naleśnik, układamy truskawki i zawijamy, składamy w kopertę lub trójkąty.
Gotowe naleśniki polewamy sosem i podajemy.

Szacowana wartość energetyczna z sosem



piątek, 22 czerwca 2012

Skład: płatki owsiane 33,8% , mąka owsiana 13,3%, cukier, syrop glukozowo-fruktozowy, tłuszcz roślinny, otręby pszenne, mąka kukurydziana, kukurydza, płatki kokosowe*, owoce liofilizowane 1,7% (malina, truskawka, żurawina), melasa trzcinowa, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, aromat, ekstrat słodowy jęczmienny, sól, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

*Zawiera dwutlenek siarki. Produkt zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości orzechów arachidowych i innych orzechów, sezamu, mleka

Składniki odżywcze w 100g:
Białko 8,2 g
Węglowodany 64,9 g
Cukry 25,9 g
Tłuszcz 13,6 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 5,6 g
Błonnik 8,4 g
Sód 0,17 g 

Składniki odżywcze w 50g:
Białko 4,1 g
Węglowodany 32,45 g
Cukry 12,95 g
Tłuszcz 6,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2,8 g 
Błonnik 4,2 g
Sód 0,085 g

Opinia: To jest już moje drugie podejście do tego produktu. Granola dostępna jest w sklepach w jednorazowych saszetkach po 50g i dużych 350 - gramowych opakowaniach w trzech smakach: owocowym, orzechowym i czekoladowym Jak widzimy w składzie jest to zlepek różnych płatków (owsianych, żytnich, kokosowych, kukurydzianych) otrębów z dużą ilością cukru, syropu, lecytyny i kawałków owoców. Płatki występują w różnej wielkości kawałkach (są większe i mniejsze) oraz w formie sypkiej. Wracając do składu to nie zauważyłam by były w nich płatki kokosowe czy kukurydziane, były za to drobne kawałeczki truskawek. Granola intensywnie pachnie truskawkami i syropem owocowym. Dużym plusem jest to, że jest wypieczona i bardzo chrupiąca przez co smaczna. Jedyne co mogę jej zarzucić to za duża ilość cukru, którego producent sobie nie pożałował. Produkt jedzony przeze mnie za pierwszym razem z samym serkiem wiejskim lekko mnie zamulił. Z dodatkiem truskawek i serka naturalnego czy jogurtu (które z natury są lekko kwaskowate) był mniej słodki a przez to i smaczniejszy.


Wartość odżywcza w 100g - 432 kcal
Wartość odżywcza w jednej porcji (50g) - 216 kcal
Ocena: 4,5/6 (przez zawartość cukru)
Zakupione: Stokrotka (wyprzedaż 0,77 zł/ normalna cena 1,29 zł)
Dostępne smaki: owocowa, czekoladowa, orzechowa i z granatem

środa, 20 czerwca 2012

Mięciutkie i apetyczne kulki ryżowe z serem w środku wprost rozpływające się w ustach. Sprawdzają się nie tylko do obiadu jako zamiennik dla zwykłych ziemniaków czy kaszy ale i też samodzielne danie a także podawane z ulubionym sosem czy sałatką. Same kulki nie są ani trudne ani pracochłonne. Tak naprawdę najwięcej czasu zabiera gotowanie ryżu. Warto jednak jest czekać. Kulki najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy żółty ser w środku jest rozpuszczony i fajnie się ciągnie.

Składniki
(około 17 kulek wielkości orzecha włoskiego)
    szklanka ryżu
    ok 2 szklanek wody
    kostka rosołowa
    sól
    pieprz
    pieprz ziołowy
    posiekana pietruszka
    1 jajko (by połączyć składniki)
    ok 100 g sera żółtego/fety/mozzarelli (ja dałam fetę)
Panierka:
    bułka tarta/płatki kukurydziane
    1 jajko
    olej do smażenia

Ryż gotujemy w wodzie z kostką rosołową do momentu aż woda całkowicie wyparuje,co jakiś czas mieszając by nie przywarł od do dna. Do ostudzonego ryżu wbijamy jajko, dodajemy posiekaną pietruszkę, sól i pieprz. Ser kroimy w kostkę. Z ryżu formujemy kulki i w każdą z nich wciskamy małą kosteczkę sera. Tak przygotowane kulki obtaczamy w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Kulki można też upiec w piekarniku.

Podawać ciepłe jako zamiennik dla ziemniaków/kaszy, samodzielne danie, z ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi