.

piątek, 14 września 2012

Musli zbożowe (80%) z mieszanką owocowo-bakaliową (20%)

Skład:płatki owsiane, mąki: kukurydziana, ryżowa, syrop glukozowy, płatki żytnie, słonecznik, jabłko suszone,cukier, tłuszcz roślinny,przecier gruszkowy,wiśnia liofilizowana, ekstrakt słodowy jęczmienny, włókno ananasa, emulgator: lecytyna sojowa, włókno ananasa, sól,aromaty, barwniki: karmel amoniakalny, annato.

Produkt może zawierać śladowe ilości mleka.

Składniki odżywcze w 100g:
Białko 7,9 g,
Węglowodany 62,9 g,
Cukry 21,7 g
Tłuszcz 14,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 6,5 g
Błonnik 8,3 g Sód 0,1 g

Składniki odżywcze w 50g musli
Białko 3,95 g,
Węglowodany 31,5 g,
Cukry 13,6 g
Tłuszcz 7,2 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 3,2 g
Błonnik 4,15 g
Sód 0,1 g

Opinia: Wcześniej testowałam Musli Lubella Activta Malina, żurawina & jabłko, a po jakimś czasie przyszła kolej na smak Gruszka, wiśnia & jabłko. Musli podobnie jak i jego poprzednik jest do zakupienia w opakowaniach po 300g i 50g. Nazwa musli jest lekko myląca, gdyż w całej saszetce nie odnalazłam ani jednego kawałka gruszki i tylko jeden malutki kawałeczek wiśni. Jest za to sporo jabłka, którego kawałki a właściwie plastry są pokaźnej wielkości. Śmiało mogę powiedzieć, że jabłko jest tu dominującym owocem i w nazwie powinno znaleźć się na pierwszym miejscu. Musli ma mniej barwników niż jego poprzednik (nie występują tu antocyjany). Jest jednak nieco słodsze. Płatki kukurydziane są mniej wypieczone niż przy wersji z żurawiną i jest ich tu zdecydowanie więcej. Musli nie ma przyjemnego zapachu. Jak dla mnie był nawet lekko odstraszający. Za mało w nim owoców a zwłaszcza kwaśnej wiśni, która nadałaby jemu przyjemnego smaku. Tym czasem wydało mi się ono takie nijakie a nawet trochę sztuczne. Musli wypadło nieco gorzej niż jego poprzednik, jednak że to nie wielka różnica daje taką samą ocenę. Podsumowując całą recenzję powiem, że ten produkt nie jest dla mnie i na pewno nie zagości w moim menu.

Wartość odżywcza w 100g - 429 kcal
Wartość odżywcza w jednej porcji (50g) - 214,5 kcal
Ocena: 3/6
Zakupione: Carrefour 0,80 zł
Dostępne smaki: gruszka, wiśnia & jabłko, Malina, żurawina & jabłko

czwartek, 13 września 2012


Podczas mojego pobytu w górach otrzymałam od firmy Kupiec paczkę z produktami do przetestowania w której znalazły się:
- Mąka kukurydziana
- Fasola Piękny Jaś
- Kasza jaglana
- Kasza kuskus
- Otręby owsiane
- Mini wafelki 3 ziarna
- Wafle ryżowe z solą morską
- Kasza manna z malinami w 3 minuty
- Owsianka z malinami w 2 minuty

Firma Kupiec należy do największych producentów zdrowej żywności w Polsce. Na rynku funkcjonuje od 1987 roku a większość oferowanych przez Nich produktów wpisuje się w piramidę zdrowego żywienia i jest szeroko wykorzystywana w dietetyce. Jako propagator idei zdrowej żywności firma dokłada wszelkich starań, aby oferowane przez nich produkty zawierały wyłącznie naturalne składniki i odpowiadały najwyższym standardom jakości, dlatego też cała produkcja prowadzona jest zgodnie z wdrożonym systemem HACCP, pod stałą kontrolą naszego laboratorium. O owej jakości świadczy certyfikowany system zarządzania jakością ISO 9001 oraz ISO 22000.
 W ich ofercie możemy odnaleźć wiele produktów takich jak:
- Ryż
- Kasza
- Rośliny strączkowe
- Produkty śniadaniowe
- Pieczywo chrupkie
- Produkty bezglutenowe
- Pozostałe
Mini wafelki 3 ziarna

Na rynku dostępne są ich dwa rodzaje -  Mini Wafelki z ziaren pszenicy oraz Mini Wafelki 3 ziarna (jęczmień, pszenica, ryż). Nowe wafle są nie tylko zdrową i smaczną przekąską, ale i też doskonałą alternatywą dla niezdrowych, tłustych i kalorycznych przekąsek bogatą w cenny błonnik. Mini wafelki rewelacyjnie smakują nie tylko jedzone solo, ale i też jako dodatek do różnego rodzaju serków, twarożków, dipów lub jako substytut słonych przekąsek.
Na opakowaniach znajdują się różne postacie z bajek Disneya, m.in.: Pies Pluto, Kaczor Donald, Myszka Mickey czy Syrenka Ariel co z pewnością zachwyci wszystkie maluchy

Wafle ryżowe z solą morską

Szczerze to nie czuje różnicy między nimi a waflami innej firmy np. Sonko. Są smaczne, chrupiące. Fajnie komponują się z wszelkimi słodkimi dodatkami typu masło orzechowe, twarożek, serek, dżem, ale i na słono z twarożkiem i jajkiem nie smakują najgorzej. Lubię je pochrupać przed telewizorem zamiast tłustych i niezdrowych chipsów.

Skład: brązowy ryż, sól morska
Wartość energetyczna w 100g 403 kcal
Białko 8,6g
Węglowodany 82,1g
Tłuszcz 3,9g
Wartość energetyczna w 1 waflu - 39 kcal

Tagi: test
09:11, ervisha , Współpraca
Link Komentarze (9) »
środa, 12 września 2012

Jeszcze przed moim wyjazdem stałam się szczęśliwą posiadaczką foremki do muffinek zakupionej w Pepco po 9,90zł. Nie mogłam się doczekać kiedy wrócę i będę mogła ją wypróbować. Długo też myślałam z jakim nadzieniem je zrobić. Zastanawiałam się nad twarogowym, z wiśniami, budyniem aż w końcu padło na zwykłe z kawałkami czekolady.
Efekt? Delikatne, puszyste, mięciutkie i lekkie muffinki z kawałeczkami aromatycznej czekolady w środku. Podczas pieczenia ich zapach roznosił się po całej kuchni, napędzał zmysły, podniebienia. Wszyscy nie mogli się doczekać, kiedy wyjmę je z prodiża. Może właśnie dlatego zniknęły w tak szybkim tempie, jeszcze lekko ciepłe popijane kubkiem letniego mleka czy kakao. Jestem pewna, że muffiny z tego przepisu zagoszczą u mnie jeszcze na stole tylko z przeróżnym nadzieniem.
 
Inspiracja I i Inspiracja II
Składniki (12 sztuk)
1,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mąki żytniej
1-2 łyżki cukru (można dać więcej jeśli lubicie słodsze albo całkowicie go pominąć)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 60g twardej czekolady (u mnie deserowa)
2 jajka
1 szklanka mleka
60g stopionego i przestudzonego masła (ok. 1/3 szklanki)

Do miski wrzucamy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz cukier po czym dodajemy olej lub masło, mleko i jaja. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia się składników (nie musi być dokładnie, w muffinkach grudki są wskazane).
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki (ja każdą kostkę podzieliłam na sześć), dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
Formę do muffinek wykładamy wcześniej wysmarowanymi papilotkami do których wylewamy ciasto na 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy ok. 20-25 minut. (Ja swoje tradycyjnie piekłam w prodiżu ok. 30-35 minut)





Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny