.

środa, 17 października 2012

Jak pewnie zauważyliście kocham sałatki z dodatkiem, kasz, ryżu czy makaronu. Są nie tylko smaczne, lekkie a zarazem pożywne ale i też bardzo szybko się je przyrządza. Kolejną ich zaletą jest to, że można je jeść o każdej porze dnia, gdyż nadają się na każdy posiłek a także można zapakować je w pudełeczko i zabrać ze sobą do szkoły, pracy czy też piknik. :)
Dzisiaj chciałabym Wam zaprezentować sałatkę nie z ryżem czy makaronem, ale z kaszą jęczmienną. Do tej pory kasza ta zawsze kojarzyła mi się z krupnikiem. Z dodatkiem sosów nie za bardzo mi smakowała i na dłuższy czas wyłączyłam ją ze swojego menu. A szkoda bo przecież to zdrowa kasza bogata w białko i  błonnik. Powinny spożywać ją osoby mające problem z jelitami i żołądkiem, gdyż reguluje trawienie, zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha towarzyszącym zaburzeniom trawienia. Dodatkowo jest dobrym źródłem witaminy PP (niacyny), która skutecznie obniża poziom cholesterolu we krwi, rozszerza naczynia krwionośne i poprawia wygląd skóry. Warto je polecić przy kłopotach z cerą oraz hipercholesterolemii. Jak więc widzicie samo zdrowie ! Dzięki firmie Halina miałam możliwość powrócić do tej kaszy i tym razem wykorzystać ją w sałatce. Może wyda się to Wam dziwne czy niedorzeczne, ale taka sałatka na prawdę jest smaczna i całkowicie zmienia oblicze tej kaszy (na lepsze :D )

Składniki (8 porcji)
400g kaszy jęczmiennej (u mnie Mazurska Halina)
1 cebula
2 ogórki zielone
1 pomidor
2 papryki
sól i pieprz do smaku
oliwa z oliwek (do smaku)
2 łyżki octu balsamicznego

Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu i studzimy. Warzywa myjemy, z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy wedle upodobań. Tak przygotowane warzywa dodajemy do zimnej już kaszy, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym do smaku i mieszamy. Jeśli chcemy sałatkę możemy posypać ulubionymi ziołami. 



poniedziałek, 15 października 2012

Sałatka to niezwykle popularne danie, które przygotowuje się w prawie wszystkich krajach świata. Oczywiście, w różnych kulturach stosują różne składniki, ale idea tego dania nie ulega zmianie. Sałatka jest prostym daniem, podawanym głównie na zimno (choć zdarzają się też i sałatki na ciepło) z pokrojonych składników polanych specjalnym sosem. Zazwyczaj podajemy je jako dodatek do dania głównego ale ostatnio dość często pojawiają się na stole jako samodzielne danie, które nie wymaga żadnych uzupełnień, z wyjątkiem chleba, tortilli lub krakersów.
 Składniki używane do sałatek, mogą być bardzo zróżnicowane - od świeżych zielonych warzyw i produktów mleczarskich do mięsa, ryb i jaj. Każdy kraj ma swoje własne tradycje sałatki - np. w Skandynawii, bardzo popularne są sałatki na bazie tuńczyka lub ziemniaka. W kuchni śródziemnomorskiej sałatki są bardzo lekkie na bazie oliwek, świeżych owoców, warzyw i serów miękkich. Z kolei w Ameryce Łacińskiej, popularne są sałatki mięsne i takie z dodatkiem gotowanej lub puszkowej fasoli i kukurydzy.
 Dressingiem do sałatki mogą być: oliwa z oliwek, ocet winny, majonez, jogurt naturalny.
 Przygotowanie takiej sałatki nie wymaga dużo czasu, czy wymyślnych produktów. Czasem wystarczy wykorzystać to co mamy w lodówce.

Składniki (4 małe porcje lub 2 większe)
woreczek ryżu (u mnie Ryż Parboiled Sonko)
1 duża papryka
1 ogórek
1 pomidor
1/2 kapusty pekińskiej (ok 100g)
1 młoda cebulka
natka pietruszki
sól
pieprz
pieprz ziołowy
mały jogurt naturalny/śmietana (w wersji wegetariańskiej jogurt lub sos sojowy)

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Kapustę i cebulkę siekamy, ogórka i pomidora kroimy w kostkę a z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu po czym studzimy i mieszamy z przygotowanymi wcześniej warzywami. Doprawiamy do smaku przyprawami, posypujemy natką pietruszki, polewamy jogurtem naturalnym i delikatnie mieszamy.
 Sałatkę można podawać jako dodatek do obiadu, dań z mięsem lub jako samodzielne danie.



sobota, 13 października 2012

Kolejna sobota i kolejne naleśniki w ramach Akcji Naleśnikowa Sobota. Takie naleśniki z gorącym sosem pomarańczowym to prawdziwy raj dla podniebienia zwłaszcza dla "pomarańczowych" smakoszy

Składniki (ok. 8 sztuk)
8 naleśników z ulubionego przepisu lub z tego
10 mandarynek lub 3 pomarańcze
1 łyżka miodu
3 łyżki wody

Mandarynki obieramy ze skórki, dzielimy na cząstki i usuwamy białą błonkę. Miód rozpuszczam w wodzie, wylewam na patelnię i doprowadzam do wrzenia. Następnie dodaje kawałki mandarynek i mieszam na małym ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. Jeśli jest zbyt gęsty dodajemy jeszcze trochę wody. Tak przygotowanym jeszcze ciepłym sosem polewamy złożone w trójkąty wcześniej usmażone naleśniki. Jeśli chcemy możemy udekorować kleksem z bitej śmietany lub lodami. 



 



AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę tekst alternatywny