.

sobota, 28 lipca 2012

Naleśniki z czekoladą, kokosem i orzechami to boski smak, który nikomu nie pozostanie obojętny

Składniki:
Naleśniki z ulubionego przepisu lub z tego
posiekane orzechy
ok. 50 gram wiórków kokosowych
łyżka miodu
tabliczka startej czekolady

Smażymy naleśniki. Jednego naleśnika smarujemy miodem, zawijamy w rulon i kroimy na kawałki. Pozostałe naleśniki posypujemy startą czekoladą, zawijamy i układamy na talerzu. Obok kładziemy plastry naleśnika z miodem. Całość dekorujemy posiekanymi orzechami, startą czekoladą i wiórkami kokosa.



czwartek, 26 lipca 2012

 Kolejne po truskawkowych pierogi na słodko tym razem z wiśniami. Ich przygotowanie zajmuje troszkę czasu, ale są tak pyszne, że znikają w kilka minut. Najlepiej smakują polane śmietaną i pomimo iż nadal nie przekonałam się do pierogów na słodko to skusiłam się na kilka.
Ciasto
(ok. 50 sztuk)

3 szklanki mąki
ok. 1 szklanka gorącej wody
szczypta soli
1 jajko
Farsz:
wydrylowane wiśnie (400-500g)
Do podania:
śmietana
cukier puder
śmietana z cukrem
sos czekoladowy/stopiona czekolada

 Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól i wodę. Chwilę mieszamy a potem zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli trzeba podsypujemy je mąką lub dolewamy wodę.
 Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy każdą z nich i szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy wiśnie, składamy na pół i zlepiamy brzegi formując falbanki. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia przez ok. 3-5 minut. W trakcie gotowania możemy sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.  Podawać jeszcze ciepłe ze śmietaną, posypane cukrem pudrem, ze śmietaną wymieszaną z cukrem lub polane czekoladą.

Uwagi:
* Zamiast do śmietany cukier możecie dodać po ok. jednej łyżeczce do każdego pieroga, jednak wówczas owoce mogą puścić sok.
* Nie musicie gotować od razu wszystkich pierogów. Część możecie spokojnie zamrozić i ugotować wtedy kiedy najdzie Was na nie ochota. 



wtorek, 24 lipca 2012

Przepis na tą konfiturę moja babcia dostała od rosyjskiej pani u której pracowała w czasie II Wojny Światowej. Przyznam, że do tej pory nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem. Było ono dla mnie ogromnym zaskoczeniem dlatego jak tylko ujrzałam recepturę z wielką ochotą i zainteresowaniem zabrałam się do jej sporządzania.

Przepis od babci
Składniki (ok. 3 słoiczki 410g)
1 kg nektarynek (waga bez pestek)
ok. 100-200g cukru lub więcej w zależności od słodyczy owoców
sok z limonki
100g obranych migdałów
2 łyżeczki rumu

Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy w małą kostkę. Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 godzin ( ilość cukru zależy od słodyczy owoców. Może być go więcej lub mniej)Następnie wszystko gotujemy przez ok 40 minut. Migdały sparzamy, podprażamy na suchej patelni i dodajemy do dżemu 15 minut przed końcem gotowania, z kolei rum i sok z cytryny 5 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do czystych, gorących, wyparzonych i osuszonych wypieczonych słoików i pasteryzujemy.





Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny