.

piątek, 03 sierpnia 2012

Wiedzieliście, że ryż po chińsku w różnych częściach Chin jest różnie przyrządzany? Niektórzy przyrządzają go z grzybami inni bez. Ja w swojej wersji je pominęłam a pomimo tego potrawa wyszła prosta, smaczna, pożywna i sycąca. A oto właśnie chodzi w kuchni.

Składniki (2 spore porcje)
2 woreczki ryżu (u mnie Parboiled Britta)
2 łyżki oleju sezamowego
1 szklanka marchewki z groszkiem
2 jajka
2 młode cebule pokrojone w piórka
1 łyżeczka drobno posiekanego czosnku
1/3 szklanki sosu sojowego
sól
pieprz

Ryż gotujemy w osolonej wodzie, na sypko jakieś 2 minut krócej niż jest to napisane na opakowaniu. Marchewkę z groszkiem  gotujemy do miękkości po czym rozgrzewamy patelnię i podsmażamy na niej na oleju cebulę, czosnek i warzywa. Następnie wsypujemy na nią ryż wbijamy jajka, przyprawy i smażymy aż się zetną i powstanie z nich jajecznica. Na końcu dodaje sos sojowy i mieszam, aż ryż nabierze lekko słomkowego koloru. Zamiast sosu sojowego można dodać curry lub sos tabasco.



czwartek, 02 sierpnia 2012

Też macie takie dni, że ssie Was w żołądku a nie jesteście głodni i nie chcecie się opychać? Jeśli tak to ta przekąska powinna się Wam spodobać. Lekka, smaczna, zdrowa wzbogacona o wspaniały smak jagód. Takiego deseru musicie spróbować.

Słodki deser/przekąska z macy

Składniki (1 porcja)
Pomysł własny
4 Mace (u mnie Maca 5 ziaren Sonko)
opakowanie ulubionego serka (u mnie waniliowy)
borówki

Wykonanie jest bardzo proste: mace smarujemy serkiem, układamy borówki i delektujemy się smakiem. :)



A oto inne wariacje :)

  
Serek Tutti owoce leśne i borówki


Serek naturalny i brzoskwinia


Serek cynamonowy Tutti i kawałki jabłka

    

środa, 01 sierpnia 2012

Tak szczerze to nigdy nie jadłam takiego ryżu, gdyż już ryż ze śmietaną i owocami od dziecka mi nie smakował i zawsze był dla mnie za mdły i za słodki. Mama czy też babcia nigdy nie robiły go w domu. Podobno jest to bardzo smaczny i szybki deser do którego powinno używać się ryżu o krótkich, okrągłych ziarnach, ponieważ zawiera więcej skrobi niż „zwykły” długoziarnisty ryż.
Najważniejszą częścią tego dania nie jest jednak ryż, a sos, z którym go podajemy. To on nadaje całemu deserowi wyrazu i smaku. Ja swój podałam z cynamonem i jak się potem okazało " nie taki diabeł straszny jak go malują" - bo deserek okazał się całkiem smaczny

Składniki
1/3 szklanki ryżu białego (u mnie ryż biały Sonko)
1,5 szklanki mleka
1 łyżeczka miodu (można dać więcej)
cynamon

Mleko wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu. Dodajemy miód i mieszamy. Kiedy zacznie wrzeć wsypujemy ryż i gotujemy często mieszając aż ryż zgęstnieje i  wchłonie całe mleko (ok. 20-30 minut). Jeśli trzeba dosładzamy ryż, przekładamy do pucharków i posypujemy cynamonem





Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny