.

środa, 27 czerwca 2012

Co zrobić z kilogramową paczką musli kiedy okazuje się, że nie nadaje się ona do zjedzenia? Wystarczy upiec ciasteczka z musli. Zdrowe, chrupiące, nie za słodkie, smaczne i szybkie w wykonaniu. Smakują równie dobrze jak nie lepiej od tych ze sklepu, nie mają sztucznych barwników, konserwantów, utwardzaczy i znikają w mgnieniu oka. Idealna przekąska do kubka gorącego mleka czy kakao.

 I tutaj przyznam się, że są to moje pierwsze ciasteczka tego typu i na pewno nie ostatnie. Wczorajsza porcja już znikeła, więc dzisiaj z samego rana na prośbę mamy upiekłam kolejną tylko większą. To na prawdę miłe uczucie kiedy widzi się na twarzach innych uśmiech i kiedy to na co poświęcamy odrobinę czasu, wkładamy w to nasze serce i odrobinę miłości smakuję innym do tego stopnia że domagają się dokładki :)

Składniki (ok. 20 dużych ciastek)
2 szklanki musli ( u mnie z rodzynkami z Tesco)
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki (u mnie pełnoziarnista)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 kostki stopionego masła
1 łyżeczka miodu
1 roztrzepane jajko

Wszystkie składniki łączymy w misce i dokładnie mieszamy. Formujemy kulki, kładziemy na blaszce w dość sporych odstępach i spłaszczamy je łyżką. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20-25 minut na złoty kolor. Studzimy na blaszce. Ciasteczka od razu po upieczeniu będą miękkie, kiedy wystygną stwardnieją.  Ja piekłam swoje w prodiżu

Przekąski na SESJĘ  



wtorek, 26 czerwca 2012

Kanapki z wędzonym łososiem są idealną propozycją na sycące śniadanie, kolację czy też smaczną i zdrową przekąskę w ciągu dnia. Możemy zabrać je ze sobą do szkoły, pracy jako lekki lunch czy też na piknik.
 Dzisiaj na prośbę Ani chciałabym zaprezentować Wam moje ulubione połączenie łososia z gotowanym jajkiem na twardo w którym jestem a raczej z racji tego że przechodzę na wegetarianizm byłam zakochana. Kanapki są rewelacyjne i smakują zarówno na ciepło jak i zimno (lubię jeść gotowane jajka jak są jeszcze ciepłe). Chleb swobodnie możecie zamienić na bułkę, gdyż w tym połączeniu smakuje również rewelacyjnie.


Składniki
2 kromki ulubionego chleba/bułka
serek śmietankowy
2 jajka ugotowane na twardo
kilka plastrów wędzonego łososia
szczypiorek
zielony ogórek
kapary

Chleb smarujemy serkiem śmietankowym. Na to układamy, pokrojonego w plastry ogórka, kawałki łososia i plastry jajka. Posypujemy drobno posiekanym szczypiorem, ozdabiamy kaparami i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.



Zdjęcie z http://numnums.com/recipes/1347/smoked-salmon-breakfast-sandwich

Tagi: kanapka
09:34, ervisha , Kanapki
Link Komentarze (16) »
poniedziałek, 25 czerwca 2012

Firma Barilla powstała w Parmie w 1877 roku jako niewielki sklep i piekarnia, produkująca 50 kg makaronu dziennie. Dzisiaj jest światowym liderem w produkcji makaronu, europejskim liderem na rynku gotowych sosów do makaronu i największym producentem pieczywa chrupkiego.

1. Makaron la Collezione Pappardelle all'dovo x2
2. Makaron la Collezione Tagliatelle all'dovo x2
3. Makaron Rigaloni nr 89
4. Makaron Maccheroni nr 44
5. Makaron Fusili Integrale
6. Makaron Picolini Mini Pipe Rigate
7. Makaron Spagethii
8. Sos do makaronu arrabbiata - pomidorowy z ostrą papryką
9. Klasyczne ciastka zbożowe z błonnikiem Grain Cereale
10. Tartka do sera żółtego
11. Puszka na makaron
12. Szczypce do makaronu
13. Torba na zakupy

Szczypce do makaronu
 
Pojawienie się tego sprzętu w paczce tak jak i makaronów było dla mnie ogromnym ale i miłym zaskoczeniem. Prawdę powiedziawszy do tej pory nigdy nie spotkałam się z takim sprzętem. Produkt wykonany jest ze stali nierdzewnej. Jest lekki, wygodny, praktyczny w użyciu z delikatnym logo firmy Barilia. Zdecydowanie polecam :)

Tarka do sera
 
Kolejnym z akcesorii kuchennych jaki otrzymałam dzięki uprzejmości firmy Barillia była taka do sera. Do tej pory ser zawsze ścierałam na zwykłej tarce, ale dzięki temu sprzętowi jest to o wiele wygodniejsze, gdyż nie muszę przesypywać sera palcami z talerza na potrawę. Ergonomiczny uchwyt sprawia, że można jej użyć bezpośrednio nad potrawą przy czym ser nie rozsypuje się na boki, nie kruszy i nie pozostaje na tarce. Nadaję się do starcia każdego sera nawet tego najtwardszego. Jest poręczna, nie zajmuje dużo miejsca i powinna znaleźć się w każdej kuchni. Rewelacyjnie sprawdza się przy przyrządzaniu pizzy. 

Makaron Spaghetti n.5
 
Bardzo smaczny, zdrowy i pożywny makaron, wyprodukowany z jak najlepszej jakości składników. Próbowałam wiele makaronów do spagethi i jak na razie ten okazał się najlepszym. Nie rozgotowuje się i nie skleja podczas gotowania. Nie jest za miękki ani za twardy a jego smak jest doskonały. Dodatkowym plusem jest to, że znajduję się on w tekturowym pudełku dzięki czemu jest łatwy w przechowywaniu i nie rozsypuję się. Na opakowaniu widnieje napis, że jest to tradycyjny włoski makaron. Nie wiem ile w tym prawdy bo nigdy nie jadłam włoskiego makaronu, ale ten mogę polecić z czystym sumieniem. W połączeniu z sosem arabiatta pomidorowym z ostrą papryką, który nieco doprawiłam wprost rozpływał się w ustach.

Skład: semolina z pszenicy durdum, woda. Moze zawierać śladowe ilosci jajek.
Waga:
500g
Cena:
4,99 zł



Sos arabiatta pomidorowy z ostrą papryką
 

Sos jest produktem naturalnym bez żadnych polepszaczy i konserwantów, gotowym do spożycia. Wystarczy go tylko podgrzać i połączyć z makaronem tworząc tym samym wyśmienity, włoski posiłek. Został wyprodukowany na bazie pomidorów i koncentratu pomidorowego w efekcie czego nie należy do najgęściejszych. Mogę nawet stwierdzić, że jak na sos do makaronu jest ciut za rzadki. Dodatkowym jego mankamentem jest smak, który według mnie był zbyt łagodny. Sos arabiatta powinien być pikantny a tym czasem tu papryczka chilli wymieniona jako ostatnia z przypraw i jest jej tu na prawdę znikoma ilość. Nie wiem może komuś pasuje taka postać tego produktu, jednak ja musiałam go doprawić papryczką chili.
Jeśli chodzi o gotowe sosy to jestem ich przeciwniczką, gdyż zawsze zawierają jakieś niespodzianki w postaci glutaminianu sodu i całej tablicy Mendelejewa. Ten jednak jak już wspomniałam produkowany jest bez tych wszystkich udziwnień, więc spokojne i bez obaw można używać go w domu. Jednak by miał jeszcze lepszy smak należałoby go nieco doprawić wedle własnych uznań albo zrobić taki sos od postaw samemu.
Skład: pomidory krojone 83,6 %, koncentrat pomidorowy, olej słonecznikowy, słodka papryka, czosnek, sól, pietruszka, papryka chilii 0,1%
Masa netto - 400g 380 ml
Cena: 7,99 zł

Makaron Fushli Integrale
 

Kolejny smaczny i zdrowy makaron frimy Barilla, wyprodukowany z najlepszej jakości składników, bez ulepszaczy czy konserwantów. Makaron znajduje się w tekturowym opakowaniu dzięki czemu jest łatwiejszy w przechowywaniu i nie rozsypuje się. Podobnie tak jak spagethii nie rozgotowuje się i nie skleja podczas gotowania. Nie jest rozlazły tak jak niektóre makarony tego typu. Rewelacyjnie nadaje się nie tylko do dań głównych ale i jako dodatek do sałatek.

Skład:  semolina pełnoziarnista z pszenicy durdum
Waga: 500g

Makaron Picolini Mini Pipe Rigate
 

Makaron jest w postaci mini kolanek i należy do makaronów drobnych. Tak jak wszytkie makarony firmy Barilla produkowany jest tylko z najlepszej jakości składników, dzięki czemu nie klei i nie rozgotowuje się podczas gotowania i ma przyjemny smak. Podobno ten rodzaj makaronu najlepiej smakuje z warzywami i rybami. Moim zdaniem idealnie nadaje się również do sałatek, zup, czy też jedzony z serem. Jednak najbardziej smakował mi z kremowym sosem z łososia.
Skład: woda, semolina z pszenicy durum
Waga: 500g
Cena: 4,99 zł

 

Makaron la Collezione Pappardelle all'dovo


Kolejny smaczny makaron tym razem jajeczny. Jest delikatny w smaku jednak nie rozgotowuje się podczas gotowania i nie jest kleisty czy rozlazły. Rewelacyjnie komponuje się z różnymi sosami, serem czy też warzywami

Skład: semolina z pszenicy durum, świeże jaja
Waga: 250g
Cena: 4,99 zł

Makaron la Collezione Tagliatelle all'dovo
Równie smaczny jak i poprzednie w postaci gniazdek, które nie rozpadają się w trakcie gotowania. Ja swój podałam ze szpinakiem.
Skład: woda, semolina z pszenicy durum, świeże jaja
Waga: 250g
Cena: 4,99 zł

Makaron Rigaloni nr 89

Makaron w postaci rurek o wszechstronnym zastosowaniu. Idealny do zup, zapiekanek, z warzywami, serami czy sosami.Smaczny tak jak inne produkty tej firmy :)
Skład: semolina z pszenicy durum
Waga: 500g
Cena: 4,99 zł



Makaron Maccheroni nr 44

Ostatni makaron jaki został mi do przetestowania o zabawnym kształcie małych, cienkich i powyginanych rurek. Wybaczcie, że będę się powtarzać, ale wszystkie makarony firmy Barilla są godne polecenia, gdyż są nie tylko jak najwyższej jakości, ale i też mają wspaniały smak. Tak jest i z tym makaronem. Moim zdaniem idealnie nadaje się do sup.

Gorąco polecam.

Puszka na makaron

Puszka wykonana została z dobrej jakości blaszki o gładkiej strukturze. Przyozdobiona jest wypukłymi rysunkami różnego rodzaju drobnego makaronu, dzięki czemu trudno jest ją pomylić z jakąkolwiek inna puszką posiadaną w domu. Na bocznej ściance zostało umieszczone tak jakby okienko dzięki któremu możemy kontrolować ilość makarony, który się w niej znajduje.Szczelna pokrywka skutecznie chroni zawartość przed dostawaniem się do środka kurzu i wilgoci, nie zacinając się przy otwieraniu. Moim zdaniem jest idealna do przechowywania nie tylko makaronu, ale i innych sypkich produktów, które często rozsypują się nam po szafkach. Mi rewelacyjnie służy jako pojemnik na musli.

Tagi: test
08:05, ervisha , Współpraca
Link Komentarze (6) »


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny