.

piątek, 01 czerwca 2012

 Musli zbożowe (80%) z mieszanką owocową (20%)

Skład: płatki owsiane, mąki: kukurydziana, ryżowa, cukier, syrop glukozowy, płatki żytnie, jabłko suszone, tłuszcz roślinny, żurawina, przecier malinowy, ekstrat słodowy jęczmienny, włókno ananasa, emulgator: lecytyna sojowa, sól, barwniki: antocyjany, karmel, amoniakalny, annato, aromaty.

Produkt może zawierać śladowe ilości mleka.

Składniki odżywcze w 100 g:
Białko 6,1 g,
Węglowodany 70,1 g,
Cukry 26,3 g
Tłuszcz 9,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,0 g
Błonnik 6,9 g
Sód 0,1 g

Składniki odżywcze w 50 g musli
Białko 3,05 g,
Węglowodany 25,05 g,
Cukry 13,15 g
Tłuszcz 4,8 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 2 g
Błonnik 2,3 g
Sód 0,1 g

 Opinia: Podczas zakupów w Carrefourze oglądając produkty na wyprzedaży musli od razu wpadło mi w oko. Lubię wszelkiego rodzaju, musli i płatki także zdecydowałam się na ich zakup. Przy okazji wrzuciłam do koszyka Musli gruszka, wiśnia & jabłko o którym wkrótce napiszę.
   Musli jest do zakupienia w dużych opakowaniach po 300g i malutkich 50g saszetkach na jeden raz. Saszetki są dobre jako przekąska w ciągu dnia lub jako jedna odpowiedniej wielkości porcja do małego jogurtu. Po otworzeniu saszetki uderzył mnie lekko słodkawy zapach jabłek. Jak pisze producent "Musli ActiVita to idealne połączenie chrupkich płatków zbożowych i dużych kawałków owoców" I jak do pierwszej części zdania mogę się zgodzić, bo płatki zbożowe zdecydowanie przeważają nad kukurydzianymi, które potraktowane zostały tu jako dodatek, to druga część jest lekko naciągana. W całym opakowaniu (50g) doliczyłam się pięciu kawałeczków żurawiny, 10 malin i 12 jabłka, przy czym były one mikroskopijnej wielkości, przez co prawie nie wyczuwalne w smaku. Jedynie jabłka podane w formie suszonej kostki były nieco większe. Płatki są oblepione syropem jabłkowym jednak musli nie jest przesłodzone jak niektóre tego typu.  Dużym plusem jest to że producent nie dosładzał owoców, dzięki czemu nadały one musli przyjemnego lekko kwaskowatego smaku.Podczas konsumpcji trafił mi się tylko jeden duży zlepek płatków. Nie wiem czy jest to zasługa producenta czy raczej sposób przechowywania musli w sklepie. Ogólnie musli nie wypadło źle. Jedynie co w nim bym zmieniła to mniej "ulepszaczy" a więcej owoców, których ilość była mikroskopijna. Jeśli lubicie płatki o smaku jabłkowym to jest to musli idealne dla Was, mi jednak specjalnie nie przypadło do gustu.

Wartość odżywcza w 100g - 404 kcal
Wartość odżywcza w jednej porcji (50g) - 202 kcal
Ocena: 3/6
Zakupione: Carrefour 0,80 zł
Dostępne smaki: gruszka, wiśnia & jabłko, Malina, żurawina & jabłko

środa, 30 maja 2012

Sezon na truskawki się rozpoczyna. Na targach z łatwością można już dostać nasze polskie, pyszne truskawki i chociaż ich cena może nie jest najtańsza to i tak nic nie szkodzi na przeszkodzie w zakupieniu chociaż trochę i cieszeniu się ich wspaniałym smakiem.

Wczoraj padło na pierogi z truskawkami i pomimo iż nie przepadam za tego typu daniami, a pierogi zdecydowanie wolę w wersji wytrawnej skusiłam się na małą porcję. Takie domowe pierogi to wspaniała uczta. Są delikatne i rozpływają się w ustach. Jest to idealne i lekkie danie na upały, które ostatnio panują. Moi rodzice najbardziej lubią je ze śmietaną i cukrem, czyli tak jak serwowała babcia.

Składniki ( ok. 40 sztuk)

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 szklanka gorącej wody
szczypta soli

Farsz:
ok. 600g truskawek

Do podania:
śmietana
cukier puder
śmietana z cukrem
sos czekoladowy/stopiona czekolada

 Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy w niej wgłębienie, dodajemy sól i wodę. Chwilę mieszamy a potem zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Jeśli trzeba podsypujemy je mąką lub dolewamy wodę.
 Truskawki płuczemy, suszymy i usuwamy szypułki. Mniejsze owoce pozostawiamy w całości, natomiast większe dzielimy na pół.
 Ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy każdą z nich i szklanką wycinamy kółka. Na każde kółko kładziemy truskawki, składamy na pół i zlepiamy brzegi formując falbanki. Gotowe pierogi wrzucamy partiami do wrzącej osolonej wody i gotujemy od momentu wypłynięcia przez ok. 3-5 minut. W trakcie gotowania możemy sprawdzić czy pierogi są już miękkie, odławiając jednego na łyżkę cedzakową i dotykając palcem.  Podawać jeszcze ciepłe ze śmietaną, posypane cukrem pudrem, ze śmietaną wymieszaną z cukrem lub polane czekoladą.

Uwagi:
* Zamiast do śmietany cukier możecie dodać po ok. jednej łyżeczce do każdego pieroga, jednak wówczas owoce mogą puścić sok.
            * Nie musicie gotować od razu wszystkich pierogów. Część możecie spokojnie zamrozić i ugotować wtedy kiedy najdzie Was na nie ochota.   



poniedziałek, 28 maja 2012

Przepyszna, prosta w wykonaniu i szybka rolada z delikatnym musem z truskawek i białą czekoladą. Delikatna, lekka i apetyczna rolada, która nie tylko wspaniale się prezentuje ale i smakuje rozpływając się w ustach. Konfiturę truskawkową możecie zamienić na dowolną ulubioną a białą czekoladę ciemną.


Biszkopt:
4 duże jaja
3 łyżki cukru
100g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Polewa
tabliczka białej czekolady

Mus Truskawkowy:
ok. 1 kg truskawek
1/3-1/2 szklanki cukru (ewentualnie można dosłodzić)
woda
mąka ziemniaczana (opcjonalnie)

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki a następnie wrzucamy do garnka, podlewamy wodą i zasypujemy cukrem. Dusimy na małym ogniu aż owoce się rozpadną i uzyskają konsystencję gęstego puree. Jeśli chcecie możecie wcześniej zmiksować owoce i w takiej postaci je podgrzewać (wówczas czas gotowania będzie o wiele krótszy) oraz dodać więcej cukru jeśli uznacie że mus jest za mało słodki. Jeśli trzeba mus zagęście mąką ziemniaczaną. Tak przygotowany mus odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jaja ubijamy z cukrem na puszystą masę, która powinna podwoić swoją objętość. Do gotowej masy dodajemy stopniowo suche składniki i delikatnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Dużą blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę biszkoptową i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, kładziemy na ściereczce i razem z nią zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. Kiedy biszkopt będzie już zimny rozwijamy go, smarujemy musem truskawkowym i ponownie zawijamy. Resztę musu rozsmarowujemy na wierzch rolady.

Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do rondelka, podlewamy odrobiną wody i podgrzewamy cały czas mieszając aż czekolada całkowicie się rozpuści po czym zestawiamy z ognia. Tak przygotowaną, ostygniętą masą polewamy naszą roladę (jeśli chcemy możemy dodatkowo posypać ją orzechami)  Ciasto chłodzimy w lodówce do momentu aż czekolada całkowicie stężeje. 





Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny