.

czwartek, 05 lipca 2012

Chcesz zaimponować rodzinie, znajomym i przyjaciołom niezwykłym, smacznym, prostym w wykonaniu i przede wszystkim zdrowym daniem? Jeśli tak to ta sałatka z dzikim ryżem, suszoną żurawiną, figami i orzechami jest idealna dla Ciebie.

Do przepisu użyłam Ryż basmati z dzikim firmy Sonko. Jak informuje producent "Ryż basmati z dzikim to doskonałe połączenie szlachetnych, śnieżnobiałych ziaren ryżu basmati z egzotycznymi, czarnymi ziarnami ryżu dzikiego. Ryż basmati z dzikim jest produktem bezglutenowym i stanowi atrakcyjny dodatek do wykwintnych potraw" I zgadzam się z tym w 100% bo ryż sprawdził się rewelacyjnie. Nie rozgotowuje się szybko i ma przyjemny i wyraźny smak. Szkoda dzikiego ryżu jest w nim tylko 10%.

Składniki (6 porcji/ poj. szklanki 250 ml)
2 woreczki ryżu Basmati z dzikim Sonko
szklanka zielonego groszku
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonych fig
2 zielone cebulki
2 łodygi selera
Sos:
1 łyżeczka curry
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki winnego octu

W małym naczynku łączymy ze sobą wszystkie składniki na sos. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Orzechy prażymy na suchej patelni, selera kroimy w drobną kostkę a cebulę w piórka. Kiedy wszystkie składniki przestygną łączymy je ze sobą w misce, polewamy wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. Jeśli chcemy możemy doprawić solą i pieprzem do smaku.



środa, 04 lipca 2012

Jakiś czas temu dzięki uprzejmości firmy Sonko otrzymałam ogromną paczkę z ich produktami do przetestowania. Znalazły się w niej:
- snacki ryżowe "Rismini" twarożek ze szczypiorkiem
- pieczywo chrupkie "Lekkie błonnikowe".
- maca z 5 ziaren
- ryż jaśminowy
- ryż biały
- ryż 3kolory
- ryż Parboiled
- ryż Basmati z dzikim
- kasza jęczmienna wiejska
- wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej x2
- wafle ryżowe w polewie jogurtowej
- wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej o smaku capuccino

 W związku z tym że testowanie owych produktów wymagało przeze mnie zaakceptowania pewnych warunków, a także przez ich sporą ilość, opinie a także przepisy będą pojawiać się na blogu stopniowo.

 Firma Sonko istnieje od 1989 roku i jest liderem wśród producentów zdrowej żywności związanej z produkcją pieczywa suchego, wafli ryżowych, a także ryżu i kasz. Więcej na temat Sonko i produktów znajdziecie na ich stronie www.sonko.pl

Snacki popcornowe solone Pop Cool Snack
  
Pop Cool Snack delicate to naturalne snacki popcornowe, wypiekane bez tłuszczu z kukurydzy popcornowej pozbawionej łuski. Dzięki temu są smaczną i delikatną przekąską a także doskonałą alternatywą dla smażonych i tłustych chipsów ziemniaczanych. Snacki są:
* bez konserwantów
* w 100% naturalne
* wypiekane bez tłuszczu
* bez barwników i aromatów
* smaczne, chrupiące i delikatne
Snacki są lekkie, cienkie i smakują jak chrupki kukurydziane

Skład: kukurydza popcornowa bez łuski (99%), sól (1%). Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu.
Wartość energetyczna w 100g - 387 kcal
Wartość energetyczna w opakowaniu (60g) - 232,2 kcal

Snacki ryżowe "Rismini" twarożek ze szczypiorkiem
  
Kolejne snacki to wypróbowania. Jak pisze producent "Rismini twarożek ze szczypiorkiem to wypiekane bez tłuszczu lekkie snacki ryżowe z dodatkiem twarożku i prawdziwego wiosennego szczypiorku. To wyjątkowe połączenie lekkostrawnego ryżu z delikatnym smakiem twarożku i aromatycznego szczypiorku. Są lekką i zdrową przekąską  bezglutenową". Przyznam, że  z wielką chęcią i ciekawością podeszłam do tego produktu. Sprawdzając po składzie w którym na pierwszym miejscu znajduje się mąka ryżowa i kukurydziana można wywnioskować, że nie są to mini wafle ryżowe tylko raczej chrupki i to do tego bardzo smaczne. Szczerze przyznam, że wciągają. Jak już zacznie się je jeść to trudno przestać. :) Są delikatne i dosłownie rozpływają się ustach niczym prażynki - są jednak od nich o wiele delikatniejsze i zdrowsze. Jedyne co mi się nie podoba to informacja, że są wypiekane bez tłuszczu a jednak w składzie on występuje i to na trzecim miejscu. Rismini są idealnym zamiennikiem tłustych i niezdrowych chipsów, ale i o wiele droższym. Niestety to co zdrowsze zawsze jest droższe, ale o zdrowie trzeba dbać więc chyba warto :)

Skład: mąka ryżowa (40%), mąka kukurydziana, tłuszcz roślinny, śmietanka w proszku (2%), serwatka w proszku, laktoza, sól, dekstroza, cebula, przyprawy, ser, ekstrakt drożdżowy, szczypiorek (0,1%), regulatory kwasowości: octan sodu, kwas mlekowy, aromaty
Wartość energetyczna w 100g - 426 kcal
Wartość energetyczna w 40g - 170 kcal
Cena - ok. 3.29 zł

Wafle ryżowe w polewie jogurtowej
  
"Wafle ryżowe w polewie jogurtowej wypiekane są z całych ziaren naturalnego ryżu brązowego, a pokryte zostały polewą jogurtową.  Wafle ryżowe zawierają węglowodany złożone, będące źródłem  w pełni wykorzystywanej energii. Stanowią idealne połączenie lekkości wafla ryżowego z  delikatnym   smakiem  jogurtu. Są doskonałą przekąską dla łasuchów oraz dla osób uczulonych na gluten" tak pisze producent, ale jaka jest prawda? Zacznijmy może od opakowań, które są starannie i estetycznie wykonane. Już sam ich wygląd jest zapowiedzią czegoś smacznego i lekkiego, czegoś co podniesie na duchu i będzie rajem dla zmysłów i podniebienia. Jak już wspomniałam każde opakowanie cieszy oko miłą i żywą kolorystycznie szatą graficzną.Ponadto jest wygodne w otwieraniu i nie zajmuje dużo miejsca w damskiej torebce, torbie czy plecaku.
Do wytworzenia tej smacznej przekąski firma Sonko wykorzystała całe ziarna naturalnego, brązowego ryżu bez użycia konserwantów. Muszę przyznać, że od dłuższego czasu kusiły mnie swoim wyglądem na sklepowych półkach, jednak ich cena mnie nieco odstraszała i zawsze rezygnowałam z ich zakupu. No i to był mój błąd bo smakują wspaniale. Jak się okazało brązowy ryż przypominający preparowany idealnie skomponował się z polewą o smaku jogurtowym. Nie jest ona aż tak słodka jak w płatkach ale mimo tego na tyle słodka by mile osłodzić popołudnie (przyznam, że czuć w nich lekką nutkę kwaskowatości). Jedyną ich wada jest to, że na jedynym waflu się nie kończy. Smakują one tak wspaniale, że nim się obejrzymy bez wyrzutów sumienia zjadamy całą paczkę (w sumie to tylko 4 wafle). Szkoda tylko, że za taką cenę jest ich tak mało. No, ale może to i dobrze? Gdyby było ich więcej to jedlibyśmy je i jedli bez końca :D. Moim zdaniem jest to idealne wyjście dla osób dietujących a mających i lubiących zjeść coś słodkiego.

Skład surowcowy: 52% ryż brązowy, 48% polewa jogurtowa (cukier, tłuszcz roślinny utwardzony, serwatka w proszku, proszek jogurtowy, emulgator: lecytyna sojowa)
Wartość odżywcza w 100g - 472 kcal
Wartość odżywcza w 1 waflu (16,7g) - 77 kcal
Waga - 65g (4 sztuki)
Cena - ok. 4 zł

Wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej o smaku capuccino

"Wafle Cappuccino marki SONKO to wafle ryżowe wypiekane z pełnych ziaren naturalnego ryżu brązowego i oblane prawdziwą mleczną czekoladą z wyczuwalnym smakiem i zapachem kawy cappuccino. Czekolada korzystnie wpływa na funkcjonowanie organizmu i na samopoczucie. Wspomaga działanie organizmu w stresie, gdyż zawiera duże ilości magnezu, potasu i fosforu. Połączenie lekkostrawnego ryżu ze słodką czekoladą to idealna przekąska dla osób dbających o zdrowe odżywianie. Jeden wafel w czekoladzie zawiera 77 kcal – to mniej niż kromka zwykłego chleba. Wafle ryżowe są źródłem błonnika pokarmowego. Są produktem bezglutenowym". Jakoż iż kawy nie lubię, ale wszystko co kawowe musi zostać przeze mnie spróbowane tak więc z wielką przyjemnością podeszłam do konsumpcji tego smaku. Przyznam, że obawiałam się, że zamiast prawdziwego capuccino tak jak w przypadku musli Nestle poczuję sztuczny proszek. Jak się okazało moje obawy były zbędne, gdyż autentycznie był w nich wyczuwalny smak kawy i to pomimo że jest jej tylko 2%. Wafle są na prawdę pyszne i grzechem byłoby ich nie spróbować, tym bardziej że nie tylko smakują ale i pachną wspaniale prawdziwą kawą a powinniście wiedzieć, że ten zapach jest moim ulubionym.

Skład:52% ryż brązowy, 48% czekolada mleczna o smaku cappuccino ( cukier, tłuszcz kakaowy, mleko pełne w proszku, miazga kakaowa, kawa 2%, emulgator: lecytyna sojowa, kawa instant, aromat naturalny- wanilia).
Wartość odżywcza w 100g - 472 kcal
Wartość odżywcza w 1 waflu (16,7g) - 77kcal
Waga - 65g (4 sztuki)
Cena - ok. 4 zł

Wafle ryżowe w czekoladzie mlecznej
 
Nie będę pisać dlaczego czekolada jest niesamowita bo każdy zna jej niesamowite zastosowanie i działania. Ma jednak i swoje wady a mianowicie jest bardzo kaloryczna. Na szczęście powstały takie produkty jak wafle ryżowe w czekoladzie, które zaspokajają ochotę na tę słodycz. Zarówno smak jak i zapach wafli jest wspaniały. Wyraźnie czuć tu naturalną, prawdziwą czekoladę a nie wyrób czekoladopodobny. Jedyne czego mogę się przyczepić to to, ze wafle jak dla mnie są ciut za słodkie i musiałam popijać je wodą. Mimo tego wciągają i jak już otworzymy paczuszkę zjadamy całą porcję.

Skład: 52% ryż brązowy, 48% czekolada mleczna (cukier, masło kakaowe, mleko pełne w proszku, masa kakaowa, mleko odtłuszczone w proszku, emulgator: lecytyna sojowa)
Wartość odżywcza w 100g - 467 kcal
Wartość odżywcza w 1 waflu (16,7g) - 77,9 kcal
Waga - 65g (4 sztuki)
Cena - ok. 4 zł

Maca 5 ziaren
  
Maca jest to chleb przaśny znany od tysiącleci, wypiekany z mąki i wody, bez użycia zakwasu. SONKO Maca 5 ziaren jest smaczną przekąską, będącą źródłem błonnika pokarmowego. Unikalny smak macy powstał z ciasta wyrobionego z mąk kilku zbóż i dodania nasion sezamu z zachowaniem najwyższej jakości wypieku.

Przyznam szczerze, że początkowo nie byłam przekonana do tego produktu. Zawsze kojarzył mi się z "suchym chlebem dla konia" i z dietą odchudzającą. Jak się potem przekonałam byłam w ogromnym błędzie, gdyż maca rewelacyjnie smakuje zarówno na słono w wersji wytrawnej jak i na słodko - deserowej. Jest chrupka i delikatna. Ma specyficzny smak kojarzący się niektórym z tekturą, więc nie każdemu może posmakować, ale jak dla mnie nie jest zła. Produkt może być przekąską w ciągu dnia jak i zamiennikiem pieczywa czy dodatkiem do sałatek. Najlepiej smakuje kiedy jest jeszcze świeża, bo kiedy wywietrzeje nie jest już taka chrupiąca

Skład:mąka pszenna, mąka orkiszowa, mąka pszenna pełnoziarnista, mąka żytnia pełnoziarnista, mąka kukurydziana, sól, nasiona sezamu, woda.
Wartość energetyczna w 100g - 249
Wartość energetyczna na jedną kromkę - 44 kcal
Cena - ok 3 zł - 4 zł

wtorek, 03 lipca 2012

 Zakochałam się w sernikach i od kiedy pamiętam zawsze pałałam do nich miłością. Niestety w domu piekło się tylko ten jeden kapłański i od czasu do czasu z brzoskwiniami, który nie podszedł mi w smaku. Dopiero u babci poznałam smak tradycyjnego sernika bez ciasta czy takiego na kruchym lub biszkoptowym spodzie z polewą czekoladową. Ten dzisiejszy, który pragnę Wam zaprezentować jest zwykły, prosty bez żadnych udziwnień, ale równie smaczny i delikatny.

Sernik piekłam w ramach Akcji Wspólne Pieczenie w moim starym poczciwym prodiżu, który od lat sprawdza się rewelacyjnie w każdej sytuacji.
  
Ciasto
1 czubata szklanka mąki
1/3 kostki masła/margaryny o wadze 250g
2 łyżki cukru
1 jajo
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1,300 kg sera najlepiej półtłustego
6 dużych jaj
czubata szklanka cukru
1/2 kostki masła
1- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

Przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia zagniatamy z margaryną, jajkami i cukrem. Ugniatamy do momentu uzyskania ciasta o jednolitej konsystencji. Wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny.

Twaróg rozdrabniamy widelcem lub ręką i wrzucamy do misy. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, cukier, masło roślinne i miksujemy wszystkie składniki na gładką masę. Na końcu dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej i dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy możemy dodać aromat (ja nie dałam).
Masa nie powinna być zbyt płynna, jeśli tak się zdarzy, dodajemy jeszcze odrobinę mąki.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia a następnie rozwałkowanym ciastem i podpiekamy przez około 10-15 minut na złoty kolor. Ciasto należy przestudzić po czym wyłożyć na nie masę serową.
 Całość pieczemy na środkowym poziomie piekarnika bez termoobiegu ok.50-60 min. w 180 stopniach. Sernik jest jest gotowy, gdy masa serowa jest ścięta z wierzchu (najszybciej zobaczycie to po bokach sernika).
 Warto zapamiętać, ze sernik piecze się nawet po wyłączeniu piekarnika, kiedy zostawiamy go do przestygnięcia, dlatego nie wolno wydłużać czasu pieczenia.
 Sernik zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystygnięcia (najpierw przez 10-30 minut przy zamkniętych drzwiczkach a resztę czasu przy lekko uchylonych).

Nie przejmujcie się jeśli ciasto wam troszkę opadnie. Prawda jest taka, że nawet udany sernik może czasem klapnąć, gdyż wilgotne ciasta już tak mają.

Jeśli pieczemy w prodiżu tak jak ja to najpierw podpiekamy kruchy spód ok. 20-25 minut a następnie wylewamy masę serową i pieczemy 50 minut. Po upływie czasu wyłączamy prodiż i zostawiamy w nim sernik do całkowitego ostygnięcia.




A oto i nasze cudeńka:
Sernik na zimno z musem truskawkowym od Kasi

 Sernik pasiasty (zebra) od mani

Lekki czereśniowy sernik od Angie

Sernik z ciasteczkami Oreo od stoliczkunakryjsie

Sernik mrożony z nutellą od smak.czekolady

Męski sernik na zimno od Urszuli

Owocowy serniczek od barczo

Lightowy sernik od Jaśminy

Malinowy sernik na zimno od Iwony 

Sernik od Nadzei





Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny