.

czwartek, 14 marca 2013

 Uwielbiam wszystko co cytrynowe: ciasta, desery, herbatę, napoje. Nawet cytrynę zjadam bez cukru nie krzywiąc się przy tym ani odrobinkę. Ostatnio moje serce zdobyły też placuszki twarogowe zachwycając mnie swoją delikatnością i niepowtarzalnym smakiem. Nie zapomnijmy też o przepysznych i jakże zdrowych jagodach, które nie tylko świetnie smakują ale i też wspomagają leczenie wielu chorób. Z umiłowania do tych produktów powstały poniższe placuszki. Są lekkie, delikatne, orzeźwiające z delikatną nutką cytryny. Dodatek jagód tylko wzbogaca ich wyjątkowy smak. Zachęcam Was do ich wykonania, gdyż nie będziecie żałować.

Składniki (ok. 20 sztuk/4 porcje)
1,5 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki otrąb żytnich
1-2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 jajko
1 szklanka maślanki
200 g twarogu
2 łyżki soku z cytryny
skórka z jednej cytryny
1,5 szklanki jagód/borówek

Oddzielamy żółtko od białka a następnie łączymy je z cukrami, maślanką, rozgniecionym serem i dokładnie mieszamy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz otręby i jeszcze raz mieszamy (jeśli chcemy możemy dosłodzić masę). Białko razem z solą ubijamy na sztywną pianę po czym delikatnie łączymy z masą - mieszamy. Na samym końcu wrzucamy jagody i delikatnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię i na wolnym ogniu smażymy małe placuszki z obydwu stron na złoty kolor. Placuszki smaży się dłużej niż tradycyjne a przewracać należy je wówczas gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. Gotowe najlepiej smakują z miodem, syropem klonowym lub dżemem.



wtorek, 12 marca 2013

Od kiedy po raz pierwszy spróbowałam soczewicy zakochałam sie w jej smaku.
 W starożytnej kuchni greckiej i rzymskiej uchodziła za potrawę ubogich, w kuchni żydowskiej przygotowywana z pszenicą służyła za danie pokutne, natomiast w Polsce była kiedyś używana jako roślina pastewna. Dziś jest ulubienicą wegetarian, w których diecie z powodzeniem zastępuje mięso. Zawiera dużo białka, dlatego poleca się ją nie tylko osobom niejedzącym mięsa, ale także sportowcom i pracownikom fizycznym. Lista dobroczynnych składników, które zawiera jest długa: jest to m.in. kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor oraz żelazo. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet.
To idealny materiał na zupy, gulasze lub sałatki, świetnie pasuje do curry i doskonale łączy się z miętą, która nadaje jej pikantny posmak. W odróżnieniu od innych roślin strączkowych, nie musi być namaczana przed ugotowaniem, gdyż bardzo szybko chłonie wodę. W zależności od gatunku lub świeżości soczewicy (starsza jest twardsza) gotowanie może zająć od 10 minut do godziny. Musimy jednak pamiętać, iż soczewicę łatwo rozgotować, dlatego należy co jakiś czas sprawdzać, czy jest już miękka.  Pamiętajcie, że z jednej szklanki suchej soczewicy po ugotowaniu otrzymasz od 2 do 2.5 szklanki ziaren.

 Wiele razy piekłam bułeczki z soczewicą, robiłam sałatkę, zupę, czy smażyłam naleśniki z jej udziałem. Tym razem postawiłam na soczewicę w innej wersji.
Bolognese z soczewicy to posiłek nie tylko bogaty w białko i inne składniki odżywcze, ale i też smaczne, szybkie i proste w przygotowaniu danie nie tylko dla wegetarian, ale i dla wszystkich.
 
Składniki (4 porcje)
200 g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
4 marchewki (około 200g)
4 małe laski selera
400 g pomidorów w puszkach
1 kostka bulionu warzywnego
400 g spaghetti
pieprz
bazylia, oregano i inne ulubione zioła
olej rzepakowy

Soczewicę przepłukujemy a kostkę warzywną rozpuszczamy w 400ml wody. Cebulę, marchewkę i seler drobno siekamy a czosnek rozgniatamy. Rozgrzewamy na patelni olej i podsmażamy na nim na małym ogniu wszystkie warzywa przez ok. 4-5 minut. Dodajemy soczewicę, pomidory, zioła i bulion. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy nakrywką i dusimy przez ok. 20 minut do momentu ugotowania soczewicy.
 Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i podajemy z wcześniej przygotowanym sosem bolognese z soczewicy.


Tagi: Sante
13:21, ervisha , Makarony
Link Komentarze (22) »
poniedziałek, 11 marca 2013

Miłośnicy masła orzechowego powinni być zadowoleni, gdyż w Ameryce została opracowana dieta odchudzająca oparta właśnie na tym produkcie, pozwalająca schudnąć nawet do 11 kilo w ciągu roku. Brzmi jak kiepski żart, albo dowcip??? Nic bardziej mylnego, gdyż taka dieta rzeczywiście istnieje. Poniżej znajdziecie wszystkie informacje o niej.

Trochę historii
Dieta oparta na maśle orzechowym została opracowana przez redaktorkę pisma o zdrowiu i odżywianiu Prevention - panią Holly McCord. Stworzony przez nią system odchudzania opiera się na ustaleniach dwóch badaczy - Kathy McManus i Franka Sacksa. Doszli oni do wniosku, że osoby stosujące dietę zawierającą dowolny składnik chętnie przez nich konsumowany, osiągają lepsze wyniki, nawet wtedy jeśli miałby być nieco bardziej tłusty.
 Wnioski na temat wpływu masła orzechowego na dietę pogłębiły badania naukowców z uniwersytetu z Pensylwanii, które wykazały, że konsumpcja masła orzechowego daje dwa razy lepsze wyniki w obniżaniu cholesterolu. Dodatkowo pomaga zmniejszać poziom tryglicerydów nawet o 13%, podczas gdy dieta niskotłuszczowa daje najwyżej 11%.

O co chodzi w diecie?
Założenia diety są bardzo proste. Opiera się ona na ogólnym ograniczeniu spożycia kalorii (dla mężczyzn: 2200, dla kobiet: 1500 dziennie) i konsumpcji odpowiednich ilości masła orzechowego (oczywiście - jako dodatku!).
Pragnący zastosować dietę mężczyzna może pozwolić sobie na trzy porcje tego przysmaku dziennie, zaś kobieta na dwie. Każda porcja w tej diecie to mniej więcej dwie łyżki stołowe. Masło spożywać można jako dodatek do dwóch ze wszystkich zjadanych danego dnia posiłków (np. rozsmarowane na toście). Zabronione jest spożywanie słodyczy i alkoholu.

Oprócz masła orzechowego dieta powinna zawierać:
- 5 - 6 porcji innych tłuszczów (oliwa, olej, orzechy),
- 2 porcje białego mięsa lub ryb,
- 3 porcje owoców (mały kawałek, 3/4 szklanki soku, 1/4 szklanki owoców suszonych),
- 5 - 6 porcji warzyw,
- 3 - 6 porcji produktów zbożowych lub ziemniaków (kromka chleba, 1/2 szklanki ryżu, makaronu lub ziemniaków),
- 1 - 2 porcje nabiału (filiżanka mleka, filiżanka jogurtu),
- 300-500 mg wapna.

Kluczem diety jest utrzymywanie właściwych porcji (porcje posiłków powinny być małe), kontrolowanie ilości spożywanych kalorii jak i samego masła orzechowego. Oprócz tego, bardzo ważne jest by codziennie wykonywać jakiekolwiek ćwiczenia przez co najmniej 10-15 minut dziennie. Waga nie będzie spadać natychmiast, ale w ciągu każdych 2 tygodni powinna być zauważalna utrata 0,5 kg. Jeśli natomiast zwiększymy aktywność do 45 minut umiarkowanego areobiku np. spacer będzie zauważalny do około 1kg w ciągu tygodnia.

Badania wykazały, że trzymanie się tej diety przez rok, może pozwolić zrzucić nawet 12 kilogramów. Dodatkowo osoby ściśle jej przestrzegające częściej są w stanie bez problemów utrzymać wagę przez ponad 1,5 roku.

Menu w diecie
Oto przykładowy jadłospis w diecie z masłem orzechowym:
Śniadanie: Masło orzechowe, syrop klonowy, gofry, kubek mleka odtłuszczonego
Lunch: Sałatka z tuńczyka (tuńczyk, niskokaloryczny majonez, musztarda, marchewka, seler)
Przekąska: Owoc
Obiad: Kurczak po tajsku z masłem orzechowym, sosem z mango podawany na gotowanym ryżu(połowa kubka) z gotowanym szpinakiem (połowa kubka)
Kolacja: cienki kawałek ciasta pokrytym rozgniecionymi truskawkami

Co jest jeszcze dobrego w diecie masła orzechowego?
Błędne jest przekonanie, że jedzenie masła orzechowe może przynieść nam więcej szkody niż pożytku. Okazuje się, że ten smaczny kąsek może i pozytywnie wpłynąć na zdrowie:
 jest dobrym źródłem białka.
 dodany do węglowodanów obniża ich indeks glikemiczny, przez co ogranicza podnoszenie się poziomu insuliny, ciśnienia krwi i zmniejsza ryzyko choroby serca nimi powodowanej
 pomaga zahamować uczucie głodu średnio na około 2 i pół godziny, w porównaniu z 30 minutami, które zapewniają inne przekąski (na przykład takie jak białe pieczywo). Węglowodany o niskim IG w połączeniu z masłem orzechowym dają niezwykłe uczucie sytości co zabezpiecza nas przed podjadaniem.
 jako źródło nienasyconych tłuszczy przyczynia się do redukcji cholesterolu i zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej (warto zaznaczyć, ze są to te zdrowe tłuszcze, które mogą przyczynić się do spalania tkanki tłuszczowej).
 jako źródło mono-nienasyconych kwasów tłuszczowych (tłuszcze roślinne i ryb zimnowodnych) może skutecznie zapobiegać gromadzeniu się tłuszczu w okolicach talii, a także pośrednio przyspieszyć jego spalanie, a co za tym idzie- utratę zbędnych kilogramów.
 dieta oparta na maśle orzechowym, właśnie dzięki niemu, dostarcza organizmowi mnóstwo cynku, magnezu, potasu, czy witaminy E, a także resweratrolu (bardzo silny przeciwutleniacz, który chroni przed wieloma chorobami, pozwala zachować zdrowie i młody wygląd a także pomaga uporać się z nadprogramowymi kilogramami) oraz błonnika.

 Przeciwwskazania
 Dieta oparta na maśle orzechowym nie jest jednak dietą dla wszystkich. Powinny z niej zrezygnować przede wszystkim osoby uczulone na orzechy a także kobiety w ciąży lub karmiące piersią, które w przeszłości obciążone były jakąś alergią, gdyż może wpłynąć to na późniejszą wrażliwość na masło orzechowe u ich pociech.
 Warto również pamiętać, że masło orzechowe ma dużo kalorii, dlatego stosując je w diecie należy starać się nie przekraczać określonego limitu kalorii.
 Podobnie jak przy innych dietach przed zdecydowaniem się na tą dietę zalecana jest konsultacja lekarska u dietetyka w celu omówienia wszelkich wątpliwości.

 
Inspiracja: http://vivalavita.pl/dieta/dietamaslaorzechowego-57.html
http://www.znanytrener.pl/index.php/2011/09/10/maslo-orzechowe-a-dieta/



AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny
tekst alternatywny
Codziennie od 1 do 24 grudnia na blogu zostanie opublikowany adres innego bloga, który polecam. Kolejność publikacji jest przypadkowa - nie ma lepszych i gorszych. Jeśli jesteście ciekawi, kliknijcie na powyższe logo ;)