.

środa, 23 stycznia 2013

Skład: płatki żytnie 27%, płatki pszenne pieczone (pszenica, cukier, sól, ekstrakt słodowy jęczmienny), musli crunchy [płatki owsiane, syrop glukozowo-fruktozowy, ekstrakt ryżowy (mąka, ryżowa, cukier, kasza kukurydziana, mąka pszenna, ekstrakt słodowy, sól), utwardzony tłuszcz roślinny, wiórki kokosowe, cukier, sól, aromat, emulgator: lecytyna sojowa], płatki zbożowe 9% (mąka ryżowa, ryż, mąka z pszenicy pełnoziarnistej, mąka kukurydziana, cukier, sól), rodzynki 7%, żurawina kandyzowana 7% (żurawina, cukier, olej słonecznikowy), płatki zbożowe w polewie jogurtowej 7% (cukier, ryż, utwardzony tłuszcz roślinny, serwatka w proszku, pszenica pełnoziarnista, proszek jogurtowy 2%, gluten pszenny, zarodku pszenne, sól, odtłuszczone mleko w proszku, ekstrakt słodowy jęczmienny, emulgator: lecytyna sojowa, aromaty, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych), słonecznik 7%.
Produkt może zawierać śladowe ilości mleka i innych orzechów.
Wysoka zawartość błonnika.

Składniki odżywcze w 100g:
Białko 10,9g
Węglowodany 65,4g
Cukry 21,7g
Tłuszcz 7,0g
Kwasy tłuszczowe nasycone 1,1g
Błonnik 8,4g
Sód 0,43g

Składniki odżywcze w 50g:
Białko 5,5g
Węglowodany 32,7g
Cukry 10,9g
Tłuszcz  3,5g
Kwasy tłuszczowe nasycone 0,6g
Błonnik 4,2g
Sód 0,22g

Opinia: Wcześniej pisząc o Fitelli tropikalnej wspominałam o tym smaku, jednak nie pisałam o nim nic konkretnego. W związku z tym, że postanowiłam na blogu umieścić opinię wszystkich rodzajów Fitelli zdecydowałam się na jej zakup chociaż z tego co pamiętam nie przypadł mi on do smaku.
Musli dostępne jest tylko w jednorazowych 50g saszetkach na jeden raz. Podobnie jak w przypadku kokosowych, truskawkowych czy cynamonowych nie dostaniemy ich w większych opakowaniach. Producent zadecydował, że 350g paczki będą tylko o smaku: bananowym, orzechowym i tropikalnym. No cóż - nic na to nie poradzimy, chociaż w przypadku Fitelli jogurtowej nie ma chyba co żałować (czego nie mogę powiedzieć o
kokosowej).

No ale przejdźmy to oceny smaku: tak długi skład musli widziałam tylko przy Granoli&Musli Capuccino z Nestle. Na prawdę nie wiem bo co tyle cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, soli i innych. Czy musli nie powinno być naturalne, bez tych wszystkich polepszaczy i zbędnych składników??? No oczywiście, że powinno, ale jak widać producenci o tym zapominają i proponują nam niezłą bombę cukrowo-tłuszczową. Niestety my nie mamy wpływu na to co producenci pakują do swoich produktów.

Znajdziemy tu mieszankę różnych płatków: zbożowych, pszennych, żytnich, crunchy, a także tych w polewie jogurtowej, rodzynek, pestek słonecznika i kawałki suszonej żurawiny. Muszę przyznać, że przez sporą obecność płatków zwłaszcza żytnich i pszennych musli  nie przypomina tradycyjnego. Jednak ich obecność nie traktuję jako minus - to bardzo dobrze że są i do tego wypieczone. Zawsze to jakaś nowość, nowa mieszanka w dziale z musli. Brakowało mi tu tylko otrąb w składzie, które by je jakoś urozmaiciły i sprawiły że staną się nieco zdrowsze. Producent za to dorzucił pestki słonecznika, które również są bardzo smaczną i zdrową sprawą.
Solidnie rozliczono się tu też z dodatkami. W paczuszce doszukałam się dwóch rozkruszonych płatków w polewie jogurtowej i 9 rodzynek oraz tyle samo żurawiny - łącznie 14% owoców a to całkiem sporo.

Całość pachnie bardzo zbożowo z domieszką owoców i nutą kwaskowego jogurtu a ponadto jest bardzo sypkie i tak jak w przypadku wszystkich Fitelli - chrupiące. Połączenie słodyczy płatków w polewie jogurtowej z lekką, kwaskowatą nutą żurawiny jest bardzo fajne i nadaje całości wyrazistego smaku.

Zauważyłam też, że ta wersja jest nie tylko najmniej kaloryczna ale i też zawiera najmniej tłuszczu. Musli nie ma jakiegoś konkretnego, wyrazistego smaku, ale nie jest złe. O wiele mniej słodsze niż inne z tej serii (poza orzechowym - tu postawiłabym na równi). Słodycz nadawały mu rodzynki i oraz polewa jogurtowa - która prawidłowo oprócz słodkości była lekko kwaskowata. I taka właśnie powinna być.
Musli jest dobre, jednak nie każdy lubi połączenie polewy jogurtową ze smakiem
żurawiny i sypkie, nieposklejane musli. Smakowało mi bardziej niż cynamonowe,truskawkowe, bananowe czy tropikalne, jednak do orzechowego czy kokosowego trochę mu brakuje. .

Wartość odżywcza w 100g - 385kcal
Wartość odżywcza w jednej porcji (50g) - 193kcal
Ocena - 5,5/6
Zakupione: Kaufland 0,89 zł
Dostępne smaki:jogurtowe, orzechowe, kokosowe, cynamonowe, tropikalne, truskawkowe, bananowe oraz wersje limitowane


poniedziałek, 21 stycznia 2013

Chyba każdy z nas uwielbia dżemy: porzeczkowe, brzoskwiniowe, czy najbardziej popularne truskawkowe. Królują one na naszych stołach najczęściej podczas śniadań. Są dodatkiem nie tylko do kanapek, ale i gofrów, naleśników. Jednak czy ktoś z Was miał możliwość  kiedykolwiek skosztować dżemu bananowego?
 Przyznam się bez bicia, że ja nigdy nie słyszałam o takim dżemie. Nie przyszło mi nawet do głowy, że z bananów można zrobić konfiturę. O przepisie usłyszałam dopiero od mojej cioci. Dżem nadaje się nie tylko na kanapki np. z twarogiem, ale i jako dodatek do ciast, naleśników, gofrów i innych deserów.

Składniki
1kg bardzo dojrzałych i słodkich bananów (waga po obraniu)
sok z 1 cytryny
opcjonalnie 1-2 łyżki miodu (ja nie dałam)
50ml wody (tak mało gdyż banany puszczą sok)
cynamon (opcjonalnie)

Z cytryny wyciskamy sok, wlewamy do wody, dodajemy ewentualnie miód i zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w plastry banany i smażymy na małym ogniu stale mieszając aż całość zgęstnieje. Jeśli trzeba konfiturę możemy dosłodzić, dosypać cynamonu a także zmiksować ją na gładki mus. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i postawiamy na wieczku do ostygnięcia. 

  

piątek, 18 stycznia 2013

Te naleśniki były całkowitą improwizacją a tym samym wariacją na temat kiwi i banana. Jak się okazało te dwa jakże odmienne w smaku owoce w duecie komponują się całkiem fajnie a do tego i smacznie. Lekko kwaśne kiwi przez które przebija słodycz banana a to wszytko zawinięte w cieście naleśnikowym a to wszytko skropione sosem truskawkowym.

Składniki (ok. 12 sztuk)
10 naleśników z ulubionego przepisu lub z tego
5 bananów
5 kiwi
sos truskawkowy
ok 200 g truskawek
2-3 łyżki cukru pudru

Owoce obieramy. Banana gnieciemy widelcem a kiwi kroimy w plastry zostawiając kilka do dekoracji. Przygotowujemy sos miksując truskawki z cukrem na gładki mus. Jeśli jest on za gęsty dolewamy do niego odrobinę wody o uzyskania pożądanej konsystencji. Wcześniej usmażone naleśniki smarujemy puree bananowym, układamy plastry kiwi, zawijamy, polewamy sosem truskawkowym. i dekorujemy plastrami banana i kiwi

 



AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny
tekst alternatywny
Codziennie od 1 do 24 grudnia na blogu zostanie opublikowany adres innego bloga, który polecam. Kolejność publikacji jest przypadkowa - nie ma lepszych i gorszych. Jeśli jesteście ciekawi, kliknijcie na powyższe logo ;)