.

sobota, 18 sierpnia 2012

Gwarantuje Wam, że takich naleśników jeszcze nie jedliście. Ciasto z wyraźną nutą pomarańczy w połączeniu z nadzieniem z białej czekolady i rodzynek a to wszystko uwieńczone kokosem i cynamonem. Musicie tego spróbować.

Ciasto ok. 10-12 sztuk
2 szklanki mąki (ok.250g)
ok. 2 szklanek mleka
szczypta cukru
1 duże jajko lub 2 małe
szczypta soli
ok. 140 ml soku z pomarańczy
Nadzienie:
tabliczka białej czekolady
rodzynki (opcjonalnie)
Dekoracja:
wiórki kokosowe
cynamon

Mąkę, mleko, cukier i jajko wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy tak by nie było grudek. Na końcu dodajemy sok z całej pomarańczy. Ciasto musi być lejące i gładkie. Jeśli nie ma odpowiedniej konsystencji, dodajemy mąkę lub mleko. Mocno rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej naleśniki na niewielkiej ilości oleju z obydwu stron na rumiany kolor.

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej. Kiedy wystygnie smarujemy nią każdy naleśnik, posypujemy rodzynkami i zawijamy w rulon. Tak przygotowane naleśniki dekorujemy wiórkami kokosa i cynamonem



środa, 15 sierpnia 2012

Wiśniowa konfitura z czekoladą to nie tylko wspaniały dodatek do deserów ale i fantastyczna słodkość dla łasuchów – na kanapki lub do wyjadania łyżeczką prosto ze słoika. Możemy wykonać ją o każdej porze roku. W lecie ze świeżych sezonowych owoców takich jak wiśnie, czereśnie, truskawki czy śliwki a w zimie z mrożonych. W smaku przypomina trochę wiśniowe czekoladki z rumem.

Składniki (2 słoiczki 300 ml)
  1 kg wydrylowanych wiśni
20 - 30 dag cukru lub więcej(do smaku)
40 g kakao
1-2 łyżki rumu
1/2-1 tabliczka gorzkiej/deserowej czekolady(opcjonalnie)

Wiśnie przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu bez przykrycia, mieszając od czasu do czasu by owoce nie przywarły do dna do momentu aż woda całkowicie odparuje, a konfitura zgęstnieje. Kiedy konfitura zgęstnieje łączymy kakao z rumem w 1/4 szklance wody i mieszamy do momentu aż pozbędziemy się wszystkich grudek. Powstałą mieszankę dodajemy do owoców (jeśli wybieramy opcje z czekoladą w tym momencie wrzucamy do garnka jej kawałki), dokładnie mieszamy i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Jeszcze gorącą konfiturę przekładamy do suchych i wyparzonych słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy


 

wtorek, 14 sierpnia 2012

Skład: płatki owsiane 31,7% , mąka owsiana 12,7%, orzech arachidowy 9,3%,tłuszcz roślinny, syrop glukozowo-fruktozowy, otręby pszenne, mąka kukurydziana, kukurydza, płatki kokosowe*, melasa trzcinowa, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, aromat, ekstrakt słodowy jęczmienny, sól, emulgator: mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych

* Zawiera dwutlenek siarki.Produkt zawiera gluten. Może zawierać śladowe ilości sezamu, mleka i innych orzechów.

Składniki odżywcze w 100g:
Białko
9,6 g
Węglowodany
72,2 g
Cukry
25,7 g
Tłuszcz
17 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
6,9 g
Błonnik
9,3 g
Sód
0,23 g

Składniki odżywcze w 50g:
Białko
4,8 g
Węglowodany
36,1 g
Cukry
12,85 g
Tłuszcz
8,5 g
Kwasy tłuszczowe nasycone
2,45 g
Błonnik
4,65 g
Sód
0,115 g

Opinia: Kolejna - po owocowej granola firmy Sante do wypróbowania. Produkt jest dostępny w sklepach w dużych opakowaniach po 350 g i mniejszych po 50 g w trzech smakach: orzechowym, owocowym i czekoladowym. Jeśli chodzi o ich skład granole różnią się tylko ilościami płatków i mąki owsianej. Dodatkowo ta zamiast owoców czy czekolady ma orzechy, większą zawartość błonnika i nie zawiera cukru, czyli nie jest dodatkowo dosładzana. A co ze smakiem? Szczerze mogę Wam powiedzieć, że ta propozycja przypadła mi o wiele bardziej niż poprzednia. Płatki są idealnie wypieczone, chrupiące i nie przesłodzone (choć może jednak ciut za słodkie). Po otwarciu saszetki wydobywa się z niej intensywny i przyjemny zapach orzechów a nie cukru tak jak było to przy poprzednim produkcie. Aromat ten wprost zachęca do ich szybkiego skonsumowania. :) Granola rewelacyjnie smakowała w połączeniu z serkiem naturalnym i truskawkami czy też wiejskim i jabłkami. Jeśli nie lubicie przesłodzonych płatków, kochacie orzechy i nie liczycie kalorii to jest to produkt idealny dla Waszych kubków smakowych. Pomimo iż granola jest trochę kaloryczna jest warta spróbowania. Gorąco polecam!

 

Wartość odżywcza w 100g - 499 kcal
Wartość odżywcza w jednej porcji (50g) - 249,5 kcal
Ocena: 6/6
Zakupione: Stokrotka (wyprzedaż 0,77 zł/ normalna cena 1,29 zł)
Dostępne smaki: orzechowa, czekoladowa, owocowa i z granatem



AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę tekst alternatywny