.

środa, 26 września 2012

Nie ma to jak gorąca, zdrowa i pożywna owsianka na dobry początek jesiennego dnia. Można na nią liczyć o każdej porze dnia i nocy. Zawsze, wszędzie i ze wszystkimi dodatkami smakuje wyjątkowo i wspaniale. Taki posiłek nie tylko Was rozgrzeje, ale i też doda energii do dalszej pracy.

Składniki
1/2 szklanki płatków owsianych (u mnie błyskawiczne Halina)
ok. 3/4 szklanki mleka np. migdałowego, sojowego
mały banan
łyżeczka masła
1/2-1 łyżeczka miodu
posiekane orzechy

Do garnka wsypujemy płatki i zalewamy je mlekiem tak by były przykryte. Mieszamy i gotujemy na niewielkim ogniu aż całość zgęstnieje.
Na suchą, rozgrzaną patelnię wsypujemy posiekane orzechy i prażymy, aż będzie się ulatniał przyjemny zapach a orzechy zaczną brązowieć ale nie czernieć. Następnie zdejmujemy je z patelni, wrzucamy na nią łyżeczkę masła, miód oraz pokrojonego banana i smażymy na złoty kolor. Gotowe przekładamy do miseczki z owsianką i posypujemy orzechami.
Smacznego



wtorek, 25 września 2012

Skład:  Musli crunchy czekoladowe [płatki owsiane, utwardzony tłuszcz roślinny, syrop glukozowo-fruktozowy, ekstrakt ryżowy (mąka ryżowa, cukier, kasza kukurydziana, mąka pszenna, ekstrakt słodowy, sól) cukier, kokos o obniżonej zawartości tłuszczu 0,5%, czekolada w proszku (cukier, miazga kakaowa, masło kakaowe, emulgator: lecytyna sojowa), sól, aromat, emulgator: lecytyna sojowa, syrop karmelowy.], chipsy kokosowe 10%.
Produkt może zawierać śladowe ilości mleka i innych orzechów.
Wysoka zawartość błonnika.

Składniki odżywcze w 100g:
Białko 10,5 g
Węglowodany 58,8 g
Cukry 16,3 g
Tłuszcz 19,4 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 8,4 g
Błonnik 7,6 g
Sód 0,13 g

Składniki odżywcze w 50g:
Białko 5,3 g
Węglowodany 29,4 g
Cukry 8,2 g
Tłuszcz 9,7 g
Kwasy tłuszczowe nasycone 4,2 g
Błonnik 3,8 g
Sód 0,07 g

Opinia: Kolejne po orzechowym musli wyprodukowane przez Gellwe pod marką Fitella, tym razem Chrupkie kokosowe z crunchy czekoladowym. Przyznaję, że dość długo przymierzałam się do tego smaku. Nie byłam w 100% przekonana czy mi posmakuje i to był mój błąd, gdyż musli okazało się rewelacyjne. Już po otworzeniu małej saszetki uderza nas intensywny zapach gorzkiej czekolady przeplatany z słodką nutą kokosa, który pobudza umysł i zmysły. Ale nie tylko zapach jest wspaniały - zachwyca też i smak.
Jak widzimy po składzie kokos występuje tu w trzech postaciach: ekstraktu ryżowego, wiórków (0,5%) i chipsów (10%). Pomimo iż nie dawały one przesadnie wyraźnego smaku całości były wyczuwalne. Nie miałam jednak wrażenia jedzenia kokosa jak przy batonikach Bounty. Producent napisał na opakowaniu "bardziej czekoladowe". Nie wiem czy to prawda czy nie bo z tą wersją zetknęłam się po raz pierwszy ale czekolada, która występuje tu zarówno w postaci proszku (czekolada do picia 5%) jak i wiórków jest na prawdę mocno wyczuwalna w smaku, nadając całości lekko gorzkawego ale przyjemnego smaku. Warto zaznaczyć, że jest ona składnikiem crunchy, a nie polewą, przez co samo crunchy jest nieco ciemniejsze od tradycyjnego.

Musli nie występuje w postaci zlepek, tylko sypkiej i jest na prawdę chrupiące. Jak już wspominałam wyraźnie czuć tu wiórki startej gorzkiej czekolady i nie rozumiem czemu producent nie zaznaczył tego w składzie. Porównując go ze starą wersją zauważyłam, że o ile czekolady jest więcej, to została ucięta ilość kokosa, jednak nie zważyło to smaku, gdyż zachwycił on moje kubki kubki smakowe.
Wyraźnie wyczuwalna gorzka czekolada z nutką kokosa idealnie skomponowała się z serkiem i lekko kwaskowatymi wiśniami. Owy wspaniały smak zdecydował, że ta wersja posmakowała mi najbardziej. Z wielką przyjemnością pałaszowałam ją łyżeczką i żałuję, że nie jest produkowana w większych opakowaniach. Od dnia kiedy spróbowałam ją po raz pierwszy zagościła już u mnie wiele razy. :)

Wartość odżywcza w 100g -
467 kcal
Wartość odżywcza w jednej porcji (50g) -
232 kcal
Ocena:
6/6! 
Dostępne smaki:
kokosowe, orzechowe, truskawkowe, cynamonowe, bananowe, jogurtowe z żurawiną, tropikalne oraz wersje limitowane

poniedziałek, 24 września 2012

Przepis na te tosty widziałam na wielu blogach śniadaniowych. Z dnia na dzień kusiły mnie one nie tylko swoim wyglądem, ale i ciekawiły smakiem. Dlatego kiedy tylko w szafce zobaczyłam bochenek chleba, który leżał tam większą część czasu bez wahania postanowiłam zaserwować całej rodzinie pyszne, lekkie i pożywne śniadanie. Wykorzystałam też fakt, że dzień wcześniej tato przywiózł naszego małego sadku na wsi aromatyczne, soczyste i pyszne jabłka a w lodówce mama zgromadziła cały zapas cynamonu i zabrałam się za smażenie. Przerobiłam jednak je według własnych upodobań. W oryginalnie tosty francuskie są przepisem typowo wegetariańskim - zawierają jajka, mleko, masło. Ja ten wspaniały śniadaniowy przysmak przerobiłam na wegański - równie smaczny

Składniki (4 porcje)
- mały bochenek czerstwego chleba (ok. 300g)
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1/2 szklanki musu jabłkowego
- czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- cukier (jeśli mus jest niesłodzony)

Jeśli jest taka potrzeba chleb kroimy na kromki o grubości ok. 3 cm. W misce dokładnie mieszamy trzepaczką mleko, mus jabłkowy i aromat waniliowy. Każdą kromkę chleba zanurzamy w naszej mieszaninie pozwalając jej wchłonąć trochę cieczy, wyjmujemy i trzymamy chwilę nad miseczką aby nadmiar płynu odciekł. Smażymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Podajemy gorące z syropem klonowym i świeżymi owocami.

UWAGI
Jeśli chcecie by tosty były bardziej chrupiące po namoczeniu ich w musie jabłkowym dodatkowo obtoczcie je z obydwu stron w mące i dopiero wówczas smażcie. 



Tagi: kanapka
09:51, ervisha , Kanapki
Link Komentarze (20) »


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny