.

wtorek, 24 lipca 2012

Przepis na tą konfiturę moja babcia dostała od rosyjskiej pani u której pracowała w czasie II Wojny Światowej. Przyznam, że do tej pory nigdy nie spotkałam się z takim połączeniem. Było ono dla mnie ogromnym zaskoczeniem dlatego jak tylko ujrzałam recepturę z wielką ochotą i zainteresowaniem zabrałam się do jej sporządzania.

Przepis od babci
Składniki (ok. 3 słoiczki 410g)
1 kg nektarynek (waga bez pestek)
ok. 100-200g cukru lub więcej w zależności od słodyczy owoców
sok z limonki
100g obranych migdałów
2 łyżeczki rumu

Brzoskwinie myjemy, obieramy ze skórki, wyjmujemy pestki i kroimy w małą kostkę. Owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy i odstawiamy na minimum 12 godzin ( ilość cukru zależy od słodyczy owoców. Może być go więcej lub mniej)Następnie wszystko gotujemy przez ok 40 minut. Migdały sparzamy, podprażamy na suchej patelni i dodajemy do dżemu 15 minut przed końcem gotowania, z kolei rum i sok z cytryny 5 minut. Gorącą konfiturę przekładamy do czystych, gorących, wyparzonych i osuszonych wypieczonych słoików i pasteryzujemy.



poniedziałek, 23 lipca 2012

Składniki (4porcje)
2 woreczki brązowego ryżu (u mnie marki Britta)
1 posiekana cebula
1 posiekana zielona papryka
1/2 szklanki rodzynek
oliwa z oliwek

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu a rodzynki moczymy przez kilka minut w gorącej wodzie. Na rozgrzanej patelni podsmażamy cebulę i paprykę, po czym dodajemy wcześniej ugotowany na sypko ryż i odsądzone rodzynki. Całość podgrzewamy często mieszając, doprawiamy do smaku i zajadamy.

Tagi: ryż
10:54, ervisha , Kasza i ryż
Link Komentarze (8) »
sobota, 21 lipca 2012

Nie wiadomo dokładnie, gdzie po raz pierwszy zaczęto przyrządzać naleśniki; prawdopodobnie miało to miejsce już w starożytności. Podaje się je i w Chinach i w Europie. Włosi twierdzą, że wynaleziono je we Florencji, skąd w XVI wieku Katarzyna Medycejska przywiozła je do Francji, gdy wyszła za mąż za francuskiego króla.
 Naleśniki można posypać cukrem pudrem lub polać sosem, jednak najczęściej podaje się je z jakimś nadzieniem np. z powidłami, owocami, twarogiem, dżemem, lodami. Można je również podawać z farszem mięsnym, warzywnym lub grzybowym oraz z wieloma innymi dodatkami. Po ich  po zwinięciu i dodatkowym obsmażeniu w panierce nazywa się je wówczas krokietami.

 Potrawę tą można pałaszować na śniadanie, obiad (w wersji wytrawnej), deser czy kolację. Nadają się na każdy posiłek i mogą mieć taki smak jaki tylko sobie zapragniemy. To my dzięki naszej pomysłowości i oryginalności nadajemy im wyrazu. Są smaczne, proste w wykonaniu i sycące.

Składniki
naleśniki z ulubionego przepisu lub z tego
bita śmietana
Krem czekoladowy:
tabliczka ulubionej twardej czekolady (dowolna tylko nie nadziewana)
*200 g twarożku typu President, Bieluch lub serek homogenizowany naturalny
Sos:
ok. 500 g wiśni
2 łyżki cukru
3 łyżeczki mąki kukurydzianej lub otrąb

Czekoladę łamiemy na kawałki i topimy w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Kiedy przestygnie dodajemy do niej stopniowo po jednej łyżce sera, całość ubijając mikserem na wolnych obrotach. Jeśli trzeba krem możemy dosłodzić cukrem waniliowym. Tak przygotowanym kremem smarujemy każdy naleśnik i zawijamy w rulon lub składamy w kopertę.

Świeże wiśnie myjemy, drylujemy i zasypujemy cukrem pozostawiając aż puszczą sok. Mrożone wiśnie wystarczy tylko zasypać cukrem i pozostawić w misce do rozmrożenia. Następnie wiśnie odcedzamy. Połowę zalewy wlewamy do rondelka, dodajemy cukier do smaku i gotujemy, W drugiej połowie płynu mieszamy mąkę kukurydzianą po czym wlewamy do gotującej się zalewy i mieszając doprowadzamy do ponownego wrzenia. Zdejmujemy z ognia i mieszamy z odcedzonymi wiśniami.

Naleśniki układamy na talerzu, polewamy sosem wiśniowym i dekorujemy kleksem bitej śmietany.

Uwagi:
Możecie zwiększyć lub zmniejszyć ilość czekolady. Im więcej czekolady dodacie tym krem po schłodzeniu będzie sztywniejszy np. przy proporcjach 100 g czekolady i 70 g serka będzie on naprawdę sztywny, natomiast przy proporcjach 400 g twarożku i 200 g czekolady zostanie „puszysty”.





AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny