.

środa, 01 marca 2017


Skład: prażone orzechy (orzechy nerkowca*, orzechy laskowe*, migdały*) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opakowanie: 250g
Rodzaje: z orzechów ziemnych, z orzechów ziemnych crunchy, z orzechów nerkowca, z orzechów laskowych, z migdałów, mix 3 orzechy, mix 4 orzechy, z pestek słonecznika, tahini jasne

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 17,4g Węglowodany 20,6g w tym cukry 2,3g Tłuszcz 49,9g nas. kw. tł. 7,3g Sól  Błonnik 6,7g

Ocena: Masło orzechowe mogłabym jeść i jem codziennie od wielu miesięcy. Do tej pory mi się nie znudziło i chyba nigdy nie znudzi tym bardziej, że na rynku mamy dostęp do wielu słoiczków przeróżnych firm i z przeróżnych orzechów. Ostatnio postanowiłam spróbować orzechowego miksu a dokładnie miksu z trzech orzechów: nerkowca, laskowych oraz migdałów od TerraSana.

Po otworzeniu słoiczka za pierwszym razem poczułam przyjemny aromat orzechów laskowych w połączeniu z lekko słodko-maślaną nutą nerkowców (nerkowce z natury są słodko-maślane) oraz drobnym akcentem migdałów. Za drugim delikatnie nerkowce wiodły tutaj prym, jednak jednocześnie wyraźnie dało się poczuć charakterystyczny aromat orzechów laskowych. Nie wiem od czego to zależało ale w zależności od dnia czułam tak, albo inaczej :) Jakby nie było aromaty te przeplatały się ze sobą, tworząc cudowną, intensywnie orzechową całość, zachęcającą do jak najszybszego spróbowania.
 
Tradycyjnie jak przy wszystkich masłach orzechowych z naturalnym składem, bez dodatku utwardzonego tłuszczu, na powierzchni zgromadziła się warstwa oleju - wystarczy całość zamieszać, by uzyskać jednolitą masę. Odniosłam wrażenie, że w trakcie mieszana aromat orzechów stawał się coraz bardziej intensywniejszy, przyjemniejszy...
Kolor masła jest przyjemnie brązowy z widocznymi ciemnymi kropeczkami najprawdopodobniej od skórek migdałów i/lub orzechów laskowych, natomiast konsystencja gładka i spływająca z łyżeczki - powiedziałabym nawet, że jak na masło orzechowe dość lejąca. W lodówce masło nieznacznie gęstnieje ale nadal spływa z łyżeczki.
 Zauważyłam, że kiedy masło postoi czy to w lodówce, czy też szafce na wierzchu gromadzi się jego rzadsza część (wytrąca się olej) i najlepiej ponownie wymieszać je łyżeczką, aby po pewnym czasie masło nie było zbyt suche (czasem kiedy zostaje ok. 2/3 słoiczka tego tłuszczu w nim brakuje).

Po pierwszej łyżeczce moje podniebienie zalała wspaniała aksamitność przyjemnie rozpływająca się w ustach. Zaraz doszedł do tego słodko-maślany smak nerkowców z orzechami laskowymi i delikatną nutą migdałów w tle. Te ostatnie nie są tutaj wyraźnym akcentem - powiedziałabym, że stanowią, tylko dodatek. Mimo iż to nerkowce najbardziej dają o sobie znać, wszystkie smaki łączyły się ze sobą, tworząc cudowną, wyraźnie orzechową całość. Po przełknięciu na języku i podniebieniu pozostaje posmak orzechów laskowych z drobnym akcentem migdałów.

Masło idealnie rozprowadza się na pieczywie, waflach ryżowych, czy placuszkach. Stanowi świetny dodatek nie tylko do grzanek, wafli, owsianek, czy też deserów ale również wytrawnych dań obiadowych. Dobrze smakuje, syci, przykleja się do zębów, zalepia buzię.... Prawdziwe, naturalne masło orzechowe :D

Miks bardzo mi posmakował. Krem dzięki dodatkowi orzechów laskowych i migdałów nie jest zbyt mdły i słodki jak w przypadku masła z samych nerkowców - wyraźny akcent w postaci orzechów leszczyny "łamie" tę lekką mdłą nutę. Szkoda, że migdały są praktycznie nie wyczuwalne i stanowią jedynie drobny akcent, taki dodatek. Chyba wolałabym aby to one a nie nerkowce były wyraźniejsze w smaku. Jak dla mnie mogłyby znaleźć się na drugim miejscu a nerkowce na ostatnim (chociaż nie wiem, czy wtedy masło nie zaczęłoby swoim smakiem przypominać marcepan, którego nie lubię). Jakby nie było masło tak jak poprzednie od TerraSana uważam za udane, nawet bardzo udane i bardzo smaczne - to świetna firma jeśli chodzi o kremy orzechowe. Polecam ;)

Wartość energetyczna w 100g - 577 kcal
Ocena -  5,5-6/6
Cena - sklepy ekologiczne w tym sklep Biogo.pl (współpraca/cena - 29,39zł)

poniedziałek, 27 lutego 2017


Ostatnio na rynku mamy lekkie zatrzęsienie przeróżnych książek kucharskich oraz tych związanych ze zdrowym odżywianiem. Wydaje mi się teraz każdy może wydać książkę (wystarczy mieć pomysł i pieniądze), jednak tylko nieliczne zasługują na chwilę uwagi. ,,The green Kitchen. Zielono & zdrowo" to pozycja, która zwróciła moją uwagę ze względu na tytuł i przyjemną dla okładkę. Książka została wydana już w 2013 roku jednak swoją polską premierę miała pod koniec sierpnia 2015 roku. To propozycja autorstwa Luise i Davida, którzy swoimi pomysłami dzielą się na blogu Green Kitchen Stories a także w książkach kucharskich.

KIM SĄ FRENKIEL DAVID I VINDAHL LUISE ?
Autorzy książki ,,The green Kitchen. Zielono & zdrowo, Luise Vindahl i David Frenkiel to para mieszkająca w Sztokholmie. On Szwed i fotograf, Ona Dunka - dietetyczka. Kiedy się poznali, David był niezdrowo się odżywiającym wegetarianinem (wegetarianinem od 15 roku życia), natomiast Louise dbającą o jakość produktów żywnościowych i zdrowo odżywiającym się mięsożercą. Teraz oboje są wegetarianami, założyli cieszącego się popularnością bloga Green Kitchen Stories, nagrodzonego między innymi przez magazyn Saveur. Ich kuchnia jest nie tylko smaczna, zdrowa, wegetariańska i zielona, ale również często bezglutenowa.

CO ZNAJDZIEMY W KSIĄŻCE?
Zacznę od oprawy graficznej, która urzekła mnie od kiedy zobaczyłam książkę w internecie. Twarda okładka z połyskiem i minimalistyczą fotografią i dobrej jakości gruby papier. Ponadto książka jest szyta a nie klejona, więc nie musicie martwić się o to, że zaraz się Wam rozleci... całość aż się prosi aby do niej zajrzeć.

W środku znajdziemy prawie 100 przepisów na dania wegańskie, wegetariańskie i bezglutenowe – co może ucieszyć osoby zmuszone do bycia na tej diecie. Treść podzielono na kilka rozdziałów.

W NASZEJ SPIŻARNI
ZDROWY ROZSĄDEK
TECHNIKI PODSTAWOWE
PORANKI
LEKKIE POSIŁKI
NA DROGĘ
OBIADY RODZINNE
MAŁE PRZEKĄSKI
NAPOJE
SŁODKOŚCI

W NASZEJ SPIŻARNI
W tym rozdziale poznamy wszystkie produkty, które mają stałe miejsce w spiżarni autorów książki i których nie może im zabraknąć. Wszystkie zostały podzielone na grupy takie jak: MASŁO, OCET i Olej, ORZECHY I NASIONA, SUCHA FASOLA, SOCZEWICA i GROCH, MAKARON I KLUSKI czy MĄKA. Z rozdziałów dowiemy się na jakich składnikach bazują przygotowywane produkty.

ZDROWY ROZSĄDEK
Tutaj autorzy na podstawie własnych doświadczeń opisują jak wdrążyć zdrowe nawyki żywieniowe do diety dzieci.

TECHNIKI PODSTAWOWE
Zaprezentowano tutaj przepisy podstawowe na których będą bazować dalsze receptury. Znajdziemy tutaj miedzy innymi przepis na wywar warzywny, sos pomidorowy, klarowane masło a także rady odnośnie hodowli kiełków, czy gotowania fasoli. Rozdział praktyczny i bardzo przydatny, jednak niestety nie obecny we wszystkich książkach kulinarnych.

PORANKI
To zbiór przepisów na potrawy, dzięki którym dobrze i pełni energii rozpoczniemy dzień. Mogą to być placuszki bez mąki z bananami i kokosem, sałatka owocowa z granatem i kozim serem, czy też naleśniki z jabłkiem i twarożkiem.

LEKKIE POSIŁKI
To zbiór przepisów z dużą ilością świeżych sezonowych warzyw i owoców. Znajdziemy tutaj miedzy innymi pomysł na: zapiekany falafel z ziołami i pistacjami, sałatkę z brokułów, pestek granatu i rodzynek, placuszki z komosy, kalafiora i dzikiego czosnku, czy spód do pizzy z kalafiora.

 NA DROGĘ
W tym rozdziale znajdziemy kilka pomysłów na posiłki, które bez problemu możemy zabrać ze sobą na piknik, czy wypad poza miasto np. pikantne muffiny z prosa i kukurydzy, tarta z fenkułem i kokosem, bułka piknikowa faszerowana jabłkiem i grzybami.

OBIADY RODZINNE
Smaczne i odżywcze dania, które powinny zadowolić nie tylko wegetarianina np. słodki dal z moreli i kalafiora, burgery z pieczarkami i brzoskwinią, marokański radżin z warzyw czy paczuszki z orzechami laskowymi, bakłażanem i grzybami.

MAŁE PRZEKĄSKI
Wszelkiego rodzaju smarowidła, kompoty, pasztety, masła orzechowe i słodkości domowej roboty, które możemy zamknąć w słoiczku... puree z groszku z migdałami i chilli, kompot z fig, rabarbaru i gruszek, sucharki wieloziarniste, pikantne słupki z warzyw korzeniowych i inne pomysły.

NAPOJE
Kilka pomysłów na soki i koktajle wśród których znalazło się mojito z jabłkiem, koktajl mleczny czekoladowo-jeżynowy, lemoniada z kwiatów czarnego bzu czy koktajl na przebudzenie.

SŁODKOŚCI
Czyli małe słodkie co nieco... Znajdziemy tutaj przepisy na: bułeczki kardamonowe z jabłkami, dekadenckie ciasto z buraków i czekolady, prosty mus czekoladowy czy zawijańce owocowe.

PODSUMOWANIE
W książce znajdziemy przepisy na dania wegańskie i wegetariańskie (jak wspominają autorzy, bez problemu można je zmodyfikować na dania wegańskie) z których przeszło 90% jest również bezglutenowa.
Według mnie nie są one przesadnie skomplikowane - w większości są to receptury szybkie w przygotowaniu, choć znajdą się i bardziej pracochłonne dania.

Wszystkie przepisy opierają się na łatwo sezonowych produktach. Nie znajdziecie w nich gotowców i przetworzonych produktów o składach od których jeży się włos na głowie. Dania są przygotowywane od podstaw z ogromnym poszanowaniem i świadomością składników.

Każdy rozdział poprzedzony jest krótką historią związaną z danym posiłkiem, natomiast przepis historią związaną z konkretną potrawą lub poradami dotyczącymi jej przygotowania. Dodatkowo zawiera informacje nie tylko o ilości składników i przygotowywanych porcji, ale również, czy jest to danie wegetariańskie, wegańskie czy bezglutenowe.

Przepisom towarzyszą zdjęcia, które pozbawione są przesadnego przestylizowania (chociaż niektóre wydały mi się naświetlone, jednak ekspertem nie jestem). Wszystkie koncentrują się bezpośrednio na potrawie, więc nie uświadczycie na nich wszelakich ozdób, pstrokatego tła i innych zbędnych dodatków, które czasem rozpraszają naszą uwagę. Co prawda nie każdy przepis opatrzony jest zdjęciem potrawy, ale przecież nie chodzi tutaj o ilość, ale o jakość. ;).

Oprócz zdjęć typowo kulinarnych (przedstawiających potrawy), jest też kilka nadających klimat - lifestylowych: ogród, pory roku, rodzina..... wszystkie doskonale uzupełniają całość, jednocześnie nie przytłaczając czytelnika swoją ilością. Dzięki nim książka staje się cieplejsza i przyjemniejsza w odbiorze - sprawia wrażenie takiej "rodzinnej" i "domowej". Całość robi naprawdę pozytywne wrażenie.

WADY
Książce brakuje spisu treści. Indeks nie jest wystarczająco pomocny, a nazwy rozdziałów nie ułatwiają szybkiego wyszukiwania przepisów. Najlepszym rozwiązaniem jest dokładne przewertowanie książki i zaznaczenie wybranych do sprawdzenia przepisów.

DLA KOGO KSIĄŻKA?
Będę z Wami szczera: po tylu pozytywnych opiniach, które przeczytałam w internecie spodziewałam się na prawdę świetnej książki i nie mogłam doczekać się, kiedy trafi w moje ręce. Niestety kiedy ją otrzymałam i dokładnie przejrzałam, tak jak w przypadku książki "Jadłonomia", obeszło się bez słów zachwytu. Znalazłam kilka ciekawych inspiracji dla siebie, ale na tym koniec.
Nie oznacza to jednak, że całość jest zła, bo tak nie jest. Po prostu swoją treścią nie "powaliła" mnie na kolana i nie stanie się moją ulubioną. A może po prostu miałam zbyt duże oczekiwania?
Mimo tego książka powinna zainteresować wegetarian a także wszystkich, którzy szukają pomysłów na smaczne, zdrowe dania, opierające się na naturalnych produktach.   

Autor: Frenkiel David, Vindahl Luise
Tytuł: Green Kitchen. Zielono & zdrowo
Wydawnictwo: Buchmann
Rok wydania: 2015
Ilość stron: 248
Oprawa: twarda

sobota, 25 lutego 2017


Źródło zdjęcia

Ten tydzień przywitał nas słoneczną pogodą. Może w środę nieco pochmurniało, ale potem ponownie świeciło słońce (przynajmniej u mnie). Na dworze robi się coraz cieplej, słońce co raz częściej obdarowuje nas swoimi promykami... w powietrzu czuć wiosnę. Kotom na moim osiedlu wiosna zaczyna rozkwitać "w sercu" i coraz częściej wariują pod balkonem ;P Czasem wydają z siebie na prawdę "przerażające" odgłosy - nie wiadomo komu i co się dzieje. Jednak to jeszcze bardziej udowadnia, że idzie już wiosna - w końcu zwierzęta mają "przeczucie" ;)

Zapraszam na kolejne podsumowanie - poprzednie części cyklu możecie zobaczyć Tutaj

A Wy kiedy powiedzieliście o tym bliskiej osobie?



 


Od jakiegoś czasu kolorowanki dla dorosłych cieszą się dużym powodzeniem. Coraz więcej osób po nie sięga w celu odstresowania się, odprężenia a także by miło spędzić czas. Niedawno w moje ręce trafiła kolorowanka Beaty Pawlikowskiej zatytułowana "Moje ulubione szczęśliwe piosenki".
Książka posiada bardzo ładne i porządne wydanie: twarda oprawa i dobrej jakości gruby papier. Niestety jest i jedna wada: książka raczej nie sprawdzi się aby zabrać ją ze sobą np. do kawiarni aby tam pokolorować - byłoby niewygodnie.

 W środku znajdziemy  przeróżnych kolorowanek, którym przypisane są (jak sama nazwa wskazuje) ulubione piosenki autorki. Piosenki, które według Niej sprawiają, że w sercu człowieka robi się ciepło a na twarzy samoczynnie pojawia szczery uśmiech od ucha do ucha..

Po lewej stronie umieszczono tekst - jeśli jest w języku obcym również i tłumaczenie a pod spodem jego historię lub osobisty komentarz pani Beaty. Po prawej stronie znajduje się obrazek do pokolorowania.
Utwory są przeróżne: polskie, hiszpańskie, portugalskie... jest piosenka brazylijska a nawet jedna chińska. Piosenki wszystkim dobrze znane, ale również i te nowe, których z pewnością nie słyszeliście. Rytmiczne, wpadające w ucho i wesołe. Takie od których chce się tańczyć i śpiewać :)

Wszystkich utworów można wysłuchać po ściągnięciu specjalnej aplikacji i zeskanowaniu kodów zamieszczonych przy każdym z nich. Wśród wykonawców znaleźli się: The Doors, J.Brown, P.Gabriel, Myslovitz, M. Jakson. To takie piosenki jak "Don't worry be happy", " Trudno nie wierzyć w nic", czy "Billie Jean".
Można jednocześnie słuchać, kolorować i relaksować się. Praktycznie i przyjemnie :)

Lubicie takie kolorowanki? Kolorujecie? :)

Autor: Beata Pawlikowska | Tytuł: Multimedialna Malowanka. Moje szczęśliwe piosenki | Wydawnictwo: Edipresse Polska | Rok wydania: 2016 | Ilość stron: 216 | Oprawa: Twarda

 

Może pod wieczór lub jutro wstawię coś z dnia dzisiejszego :)

Weganizm na wesoło a także parę słów o perfekcjoniźmie

Jaki wpływ na nasze zdrowie ma światło?

Ten tekst daje do myślenia - "Dom Twój, gdzie... serce twoje?"

Kiedy za bardzo przejmujesz się studiami

Dlaczego kochamy książki?



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi