Sałatki

poniedziałek, 17 lipca 2017

Nigdy nie faszerowałam i nie zapiekałam pomidorów. Słyszałam, że to smaczny sposób na ich podanie i postanowiłam to sprawdzić. Przygotowałam pomidory faszerowane kaszą jaglaną i zielonym groszkiem, które podałam w towarzystwie surówek. Potwierdzam - pomidory w takiej postaci są przepyszne (o ile wybierzecie smaczną odmianę pomidorów i dojrzałe owoce). Następnego dnia przygotowałam kolejne, tym razem faszerowane pastą z zielonego groszku a następnie pieczarkami z cebulką i koperkiem, jednak dzisiaj nie o nich ^_^

Składniki (1 porcja)
1/2 szklanki kasza jaglanej
ok. 2/3 szklanki mrożonego groszku
cebula
koperek
przyprawy
1 sporej wielkości pomidory

Pomidory myjemy, osuszamy, odcinamy płaskie kapelusze i wydrążamy środki.
Mrożony zielony groszek zalewamy wrzątkiem i ostawiamy na kilka minut aby zmiękł.
Kaszę jaglaną gotujemy al dente, ale tak by nie była surowa, następnie mieszamy z zielonym groszkiem.
Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dorzucamy miąższ z pomidorów wraz z sokiem i smażymy do czasu aż całość zgęstnieje. Wówczas dorzucamy wcześniej ugotowaną kaszę z groszkiem. Przesmażamy przez chwilę, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.
Farszem nadziewamy wydrążone pomidory i przykrywamy górą pomidora (ja dodatkowo wbiłam patyczki do szaszłyków aby w trakcie pieczenia pomidory nie rozleciały się). Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 11


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny

tekst alternatywny