.

Kanapki

poniedziałek, 19 marca 2018

Kolejny banalny przepis i zarazem pomysł na wykorzystanie pieczywa w domu - zapiekana pita wypełniona tym co najlepsze :)

Składniki:
chlebek pita*
lasagne z selera **

* u mnie domowa - orkiszowa z czarnuszką i słonecznikiem
*plastry selera przekładane miksem warzyw (w połowie pokrojona i starta ta tarce o dużych oczkach pietruszka, pieczarki, biała fasola, marchew - wszystko zapieczone pod jedną warstwą sosu pomidorowego z dodatkiem pokrojonej części pora/sos dałam tylko na wierzch)

Chlebek pita przekroiłam na pół. W kieszonce umieściłam kawałek lasagne z selera. Całość podpiekłam w opiekaczu.
.

wtorek, 13 lutego 2018

Dzisiaj mam dla Was kolejny z przepis tych banalnie prostych i w moich oczach nieciekawych, ale być może  taki, który zaciekawi kogoś z Was. Przepis, który niektórym być może skojarzy się z bułkami faszerowanymi pieczarkami sprzedawanymi w budce o których czytałam w internecie... chlebek pita faszerowany pieczarkami. Do tego oczywiście miseczka ulubionej surówki/ sałatki, bo przecież warzyw nigdy za wiele :) Przepraszam za brzydkie zdjęcie ;/

Składniki
chlebek pita (u mnie domowy z czarnuszką)
pieczarki
cebula lub kilka plasterków pora
przyprawy

dodatkowo: polecam szczypiorek - niestety nie miałam

Na patelni rozgrzałam olej, wrzuciłam drobno posiekanego pora i pieczarki pokrojone w półplasterki. Smażyłam na dość wysokim ogniu aż pieczarki przyrumieniły się, ale nie puściły soku. Doprawiłam do smaku.
Chlebek pita przekroiłam. Kieszonki wypełniłam farszem pieczarkowym. Całość podpiekłam w opiekaczu do kanapek.

Kanapkownia

poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Dzisiejszy przepis na burgery wygrzebałam z czeluści folderu. Nie pamiętam, kiedy go przygotowałam. Z pewnością dość dawno, bo od bardzo długiego czasu pieczywo w mojej diecie nie pojawia się praktycznie w ogóle - tak sporadycznie. Jakby nie było jest tutaj zielony groszek, więc powinno być smacznie (dla mnie - miłośniczki tego warzywa z pewnością było;P). Zabrakło tylko świeżego szczypiorku i rzodkiewki, ale najwidoczniej wtedy ich nie miałam. 

Składniki (1 porcja)
cebula
2/3 szklanki mrożonego groszku
ulubione przyprawy

bułka (u mnie domowa)
warzywa

Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut aby zmiękł, następnie rozgniatamy widelcem.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dorzucamy zgnieciony groszek i przesmażamy przez chwilę. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcemy możemy dodać płaską łyżeczkę mielonego siemienia lnianego, aby farsz bardziej trzymał się całości, jednak nie jest to konieczne.
Ciepłym farszem wypełniamy wcześniej podpieczone bułki. W środku burgera umieszczamy również świeże warzywa. Przed wypełnieniem zarówno podpieczony spód, jak i górę bułki można posmarować ulubionym sosem.

A po burgerze (lub do - jak to woli), miła lektura. Wolne chwile spędzam między innymi spędzam a dokładniej "delektowaniu się" i czerpaniu przyjemności z poezji polskiej. Ostatnio w moje ręce trafił bardzo ładnie wydany zbiór liryków Kazimierza Przerwy-Tetmajera wydawnictwa Algo. Z nazwiskiem już wcześniej spotkałam się w szkolnych podręcznikach (chyba w liceum), ale nie mogłam przypomnieć sobie ani jednego utworu tego poety, dlatego z przyjemnością i zainteresowaniem sięgnęłam po ten tomik. Nie analizowała wierszy, gdyż każdy odczyta i zrozumie je po swojemu. Według mnie Ci, którzy lubią czytać poezję śmiało mogą sięgnąć po ten zbiorek.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny