.

Ciasta i Wypieki

środa, 25 stycznia 2017

Nie jestem słodyczocholikiem. Tak na dobrą sprawę ciasta i ciasteczka mogłoby dla mnie nie istnieć - umiem się bez nich obejść. Zdecydowanie wolę świeże owoce ewentualnie surowe batony, od czasu do czasu gorzką czekoladę. Nie oznacza to, że czasem nie skuszę się na jakiś wypiek... nie stoi również na przeszkodzie w upieczeniu zdrowych ciasteczek, które można podarować bliskiej osobie w prezencie :)

(przepis inspirowany kilkoma przepisami z internetu)
Składniki (ok. 24 sztuk)
100g mąki pszennej zwykłej (u mnie typ 650)
100g mąki pszennej pełnoziarnistej
120g chałwy (u mnie słonecznikowa)
100 ml oleju rzepakowego
1 łyżka cukru pudru w wersji mało słodkiej lub 2-3 nieco słodszej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 2 łyżki zimnej wody
szczypta soli

Do posypania:
ziarenka 

Mąki z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy cukier puder, pokruszoną chałwę, szczyptę soli oraz olej. Zagniatamy jednolite ciasto w razie potrzeby dolewając zimną wodę. Ciasto wkładamy na 30-60 minut do lodówki. Następnie formujemy kulki wielkości sporego orzecha włoskiego. Każdą spłaszczamy, formując płaskie, okrągłe ciastko, które z jednej strony obtaczamy w ziarnach a następnie układamy w odstępach na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 stopni C przez ok. 12-15 min. Studzimy na kratce

UWAGI:
Od razu po upieczeniu ciasteczka są bardzo delikatne, jednak po chwili tężeją i stają się idealnie kruche ;)


Przepraszam za fatalną jakość zdjęcia - robiłam je ok. godziny 15-16 i aparat nie chciał ze mną współpracować ;/

poniedziałek, 05 września 2016

Od dłuższego czasu rzadko piekę a jeszcze rzadziej jem ciasta - nie mam ochoty na tego typu słodkości a kiedy czuje spadek cukru sięgam po dobrej jakości gorzką czekoladę lub surowe batony na bazie bakalii. Jeśli już coś piekę to dla mojej rodziny, kiedy mnie o to poprosi. Nie oznacza to, że tylko się przyglądam jak inni jedzą moje wypieki. Czasem je spróbuje a czasem nie - wszystko zależy od tego, czy mam ochotę na słodkie. Moja mama uważa, że są takie dni np. urodziny, kiedy nie wypada nie upiec jakiegokolwiek ciasta - wszakże ktoś może wpaść i nie wypada częstować go samą herbatą, ewentualnie ciastkami ze sklepu. To zdecydowanie powinien być domowy wypiek - niekoniecznie tort urodzinowy. Za tortami nigdy nie przepadałam i po dzień dzisiejszy nie pałam do nich uwielbieniem, dlatego postawiłam na trochę inny wypiek - na bazie biszkopta ale z "wkładką".
A jak można by opisać to ciasto?
 Delikatny i aromatyczny kakaowy biszkopt, kremowa masa twarogowa, dwie warstwy herbatników sklejone pysznym masłem z orzeszków ziemnych a dla zrównoważenia słodyczy lekko kwaskowaty mus z wiśni i goryczkowata pierzynka z kakao. Ciasto lekkie i delikatne - rozkosz dla podniebienia. Smaczniejsze z każdym dniem, kiedy herbatniki miękną od masy :)


Składniki (20x20 cm)
Biszkopt kakaowy:
5 dużych jaj
1 szklanka mąki pszennej
trochę mniej niż 1/2 szklanki cukru
2 łyżki kakao
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
ew. 1-2 łyżki przegotowanej zimnej wody gdyby masa była za gęsta

Mąkę i kakao przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą pianę (jajka wyraźnie powinny zwiększyć swoją objętość). Wyłączamy mikser i stopniowo dodajemy mąkę przesianą z kakao i proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając drewnianą łyżką tak by piana nie opadła. Gotową masę wylewamy do wcześniej przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na ok. 20-25 minut. Studzimy najpierw przez ok. 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a następnie na kratce.

Masa twarogowa:
1kg gęstego mielonego twarogu na sernik
2/3-1 niepełna szklanka cukru pudru

Twaróg miksujemy z cukrem pudrem. Dzielimy na trzy równe części i chłodzimy w lodówce. Rozsmarowując masę na cieście, wyjmujemy ją z lodówki porcjami aby pozostała gęsta (pod wpływem temperatury twaróg rzednieje i może wyciekać z ciasta. Po schłodzeniu masa zastygnie, jednak w postaci rzadkiej utrudni przekładanie ciasta)

Dodatkowo:
ok. 24 sztuki grubych i twardych herbatników standardowej wielkości (u mnie 240g)
masło orzechowe bez soli i cukru w temperaturze pokojowej (mi poszło ok 150-180g)
słoiczek dżemu wiśniowego lub z czarnej porzeczki (u mnie krem Wiśniowy Uśmiech)

Herbatniki przekładamy masłem orzechowym i ew. na chwilę wkładamy do lodówki aby masło orzechowe nie wyciekło.

Ciasto:
Ostudzony biszkopt kroimy w poprzek na pół. Jeden blat wykładamy do formy i nasączamy przegotowaną, zimną wodą. Rozsmarowujemy dżem a na nim ok. 1/3 masy twarogowej. Na masę wykładamy herbatniki, które wcześniej przełożyliśmy masłem orzechowym po czym całość chłodzimy w lodówce przez ok. 20-30 minut (masa twarogowa nieco stężeje).
Następnie rozsmarowujemy 1/3 masy i przykrywamy drugim blatem biszkoptu. Biszkopt nasączamy wodą, smarujemy resztą masy i posypujemy kakao.
Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Ciasto jest smaczniejsze z każdym dniem, kiedy herbatniki mięknął od masy twarogowej

UWAGI:
Nie przestraszcie się jeśli w trakcie przekładania ciasta masa twarogowa zacznie wyciekać Wam po bokach. Często mi się to zdarza - wystarczy ściągnąć ją nożem i rozsmarować po bokach ciasta. Po kilku godzinach spędzonych w lodówce twaróg stężeje i swoją konsystencją będzie przypominał masę z dodatkiem masła.
 Ciasto jest smaczniejsze z każdym dniem, kiedy herbatniki mięknął od masy twarogowej.

Krem Wiśniowy Uśmiech

Skład: wiśnia
Mus wiśniowy, który wykorzystałam do ciasta zakupiłam w internetowym sklepie ze zdrową żywnością Alf-koszyk. W jego składzie znajdziecie tylko i wyłącznie wiśnie - nic więcej... żadnego cukru, słodzików, syropów glukozowo fruktozowych.  Całość intensywnie i wspaniale pachnie świeżo zerwanymi wiśniami. Jego konsystencja jest dość rzadka i nie przypomina dżemów... powiedziałabym, że to jeszcze nie do końca wysmażony dżem lub zmiksowane wiśnie razem z ich sokiem. A smak??? Nie zaskoczę Was jak powiem, że to wiśnie w czystej postaci... cudownie cierpkie, soczyste... to tak jakby zamknąć wiśnie w słoiczku. Coś cudownego ;) Polecam ;)

Krem Wiśniowy Uśmiech możecie zakupić TUTAJ

poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Dzisiejszy wypiek powstał głównie z myślą o konkursie, które Candy Pandas organizują na swoim blogu a także facebooku i do wzięcia udziału serdecznie Was zapraszam. To taka bezglutenowa i wegańska wersja mojego ulubionego kruchego placka z wiśniami, który piekła moja mama. Wyszło równie smacznie a do tego zdrowo :)

Składniki zazwyczaj daję na oko, więc to nie są w 100% dokładnie ilości
Ciasto:

1/2 szklanki mąki gryczanej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki jaglanej
1 szklanka mąki kukurydzianej 
3 łyżki mąki ziemniaczanej
 mniej niż 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub 130g margaryny bezmlecznej (dla wegan)
2-3 łyżki ksylitolu (lub do smaku)
szczypta soli
 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
ok. 1/3 szklanki zimnej wody (lub mniej)

Dopiero po fakcie pomyślałam, że do ciasta można by było dodać dojrzałego, rozgniecionego banana, który na pewno świetnie wpłynąłby na smak - wówczas należy dodać mniej lub w ogóle pominąć substancję słodzącą a także wykluczyć lub ograniczyć wodę

Nadzienie
drylowane wiśnie
ksylitol do smaku

Jeśli używamy wiśni mrożonych należy je rozmrozić, odsączyć i wymieszać z ksylitolem do smaku.

Mąki przesiewamy do miski, dodajemy ksylitol, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz olej lub posiekaną margarynę. Zagniatamy jednolite ciasto. Gdyby była taka potrzeba dodajemy zimną wodę. Ciasto dzielimy na dwie części i chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę. Po tym czasie jedną połowę wykładamy w natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o śr. ok 22cm. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut i studzimy. Na podpieczony i ostudzony spód wykładamy wiśnie, przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 45-50 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi