.

Placki Naleśniki i Omlety

czwartek, 02 sierpnia 2018

Dzisiaj przepis na naleśniki z selerem i warzywami, które pokazywałam jakiś czas temu recenzując książkę "Wysiedleni"  :)

Ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
1-1,5 szklanki wody

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie na gładkie ciasto i odstawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie jeśli ciasto wyda się nam zbyt gęste dolewamy trochę płynu. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego - trzeba wyczuć.

Smażymy na rozgrzanej i lekko natłuszczonej patelni, na średnim ogniu (nie może być ani za mały ani za duży). Naleśniki obracamy dopiero wtedy kiedy jego brzegi przypieką się i zaczną odchodzić od patelni. NIE WCZEŚNIEJ

Farsz:
*kawałek selera korzeniowego
*mieszanka warzyw (u mnie groszek z marchewką)
ciecierzyca
puszka czerwonej fasolki
koncentrat pomidorowy plus odrobina wody/pomidory krojone z puszki
posiekana cebula

wędzona czerwona papryka
pieprz ziołowy
pieprz cayenne
olej rzepakowy

 * można również najpierw seler pokroić w grubsze plastry i podgotować. Następnie pokroić w kostkę i przesmażyć
** jeśli używamy mieszanki ze słoiczka najpierw dusimy do miękkości sam seler a następnie dodajemy pozostałe warzywa.

 Seler obieramy i kroimy w kostkę o boku ok 1 cm. Następnie obtaczamy w mieszance przypraw z dodatkiem oleju, tak aby w całości pokrył się przyprawami. Odstawiamy na ok godzinę.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę. Wrzucamy seler i przesmażamy przez chwilę.
 Całość zalewamy pomidorami z puszki, dodajemy marchew z groszkiem i dusimy aż warzywa będą miękkie a sos odparuje.
 Pod koniec dodajemy fasolę z puszki oraz ugotowaną ciecierzycę.
 Doprawiamy do smaku.
 Farsz wykładamy na wcześniej usmażone naleśniki i zawijamy. Na końcu zawinięte już naleśniki podpiekamy na suchej patelni aby stały się chrupiące.
Smacznego

środa, 15 listopada 2017

 Ostatnio naszła mnie ochota na naleśniki, których nie jadłam od bardzo dawna. Wybór padł na te z farszem szpinakowo-pieczarkowym. Ciasto na naleśniki chciałam przygotować z mąki gryczanej, jednak niestety nie miałam takiej w szafce - wykorzystałam mąkę pełnoziarnistą.
 Do proponowanego farszu zachęcam aby dodać kilka suszonych pomidorów, które podkręcą smak. Kiedyś, kiedy w mojej kuchni sporadycznie pojawiała się sól a pomidory, które kupowałam miały ponad dwa razy mniej soli, przygotowywałam taki farsz - na prawdę był smaczny. W wersji niewegańskiej do farszu możecie dodać żółty ser lub mozzarellę.

Skład:
naleśniki z ulubionego przepisu (ciasto zrobiłam z połowy porcji z tego przepisu, ale na wodzie i bez jajka)
250 świeżego szpinaku
ok. 100g pieczarek
kilka prążków z białej części pora
ew. kilka posiekanych suszonych pomidorów (polecam)

pieprz czarny, ziołowy

  Od świeżego szpinaku odcinamy grubsze ogonki, następnie sparzamy go wrzątkiem (by zmniejszył swoją objętość). Odkładamy na bok a kiedy ostygnie dokładnie odciskamy i ew. siekamy na mniejsze kawałki.
 W między czasie pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki, natomiast pora w prążki.
 Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy pora oraz pieczarki i przesmażamy na dość wysokim ogniu do czasu aż pieczarki się przyrumienią (chodzi o to aby nie puściły soku).
 Pieczarki łączymy ze szpinakiem oraz ew. suszonymi pomidorami i doprawiamy do smaku.

 Farsz rozsmarowujemy na naleśnikach (w wersji nie wegańskiej można posypać żółtym serem lub mozzarellą) i zawijamy lub składamy wedle uznania. Przed podaniem każdy podgrzewamy na suchej patelni by naleśniki stały się chrupiące.

Wartość energetyczna farszu:

Wartość odżywcza bez sera i suszonych pomidorów


środa, 08 listopada 2017

Dzisiejszy przepis jest inspirowany jednym z przepisów, które znajdują się w książce La Veganista Superfood. Zmieniłam kilka składników tak aby całość dopasować do własnych upodobań i produktów, które mam w lodówce - chciałam również aby było szybciej. Udało się. Zapraszam na wegańską tortillę z pastą na bazie ciecierzycy oraz masła orzechowego z dodatkiem czerwonej kapusty. Według mnie wyszło smacznie ;)

Składniki (na dwie tortille)
100g czerwonej kapusty  
1/2 małej cebuli
szczypta gałki muszkatołowej
malutka szczypta cynamonu
świeżo zmielony czarny pieprz
140g ugotowanej ciecierzycy lub 1/2 puszki
20g masła orzechowego rozpuszczonego w ok. 5ml wody 
ew. sól

2 duże tortille (u mnie domowe)

Kapustę oczyszczamy ze zwiędłych liści, kroimy na pół, usuwamy głąb i kroimy w drobną kostkę.
Cebulę obieramy, siekamy i przesmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Dodajemy pokrojoną kapustę i smażymy ok 4 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy gałkę muszkatołową, cynamon, pieprz oraz ewentualnie wsól. Zdejmujemy z palnika.
Ciecierzycę rozgniatamy rękoma, widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Mieszamy z masłem orzechowym i ewentualnie doprawiamy do smaku solą.
Tortille smarujemy pastą z ciecierzycy i masła orzechowego (po połowie na każdą z tortilli), pozostawiając trochę wolnego ciasta po bokach. Następnie wykładamy połowę kapusty i składamy lub zawijamy wedle uznania.
Podpiekamy z obu stron na suchej i rozgrzanej patelni. Podajemy na ciepło.
Wartość energetyczna jednej tortilli


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny