.

Placki Naleśniki i Omlety

piątek, 15 kwietnia 2016

Naleśniki... temat rzeka. Mogą być zarówno na słodko z twarożkiem, masłem orzechowym, owocami jak i wytrawnie np. ze szpinakiem, pieczarkami czy tak jak u mnie warzywami. Ostatnie powstały z potrzeby wykorzystania mrożonej mieszanki warzywnej, która zawieruszyła mi się gdzieś w zamrażalniku. Dorzuciłam do niej czerwoną fasolkę, tofu pokrojone w kostkę, doprawiłam, usmażyłam naleśniki i danie gotowe ;)

Składniki
naleśniki z ulubionego przepisu lub z tego
1/2 kostki wędzonego tofu Polsoja
220g mieszanki groszek,kukurydza,marchewka
puszka czerwonej fasolki
koncentrat pomidorowy plus odrobina wody(tyle by zlepić ze sobą warzywa)
ew. drobno posiekana cebula
pieprz ziołowy i cayenne

 Tofu odsączamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody, następnie kroimy w kostkę, podpiekamy na patelni bez tłuszczu i odkładamy na bok.
 Jeśli chcemy na patelni możemy przesmażyć drobno posiekaną cebulkę na złoty kolor.
 Warzywa jeśli są mrożone przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu, jeśli ze słoiczka odsączamy na sicie. Fasolkę odsączamy, dokładnie przepłukujemy z zalewy i dorzucamy do warzyw. Dodajemy tofu, ew. przesmażoną cebulę oraz koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy (w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody, aby koncentrat lepiej połączył się z warzywami). Doprawiamy do smaku, podgrzewamy na wolnym ogniu, wykładamy na wcześniej usmażone naleśniki i zawijamy. Na końcu zawinięte już naleśniki podpiekamy na suchej patelni aby stały się chrupiące.

środa, 12 sierpnia 2015

Przepis z serii - zrobione dawno temu a nie publikowane na blogu. Tak na prawdę to nie pamiętam kiedy robiłam te "serniczki". Wydaje mi się, że gdzieś niedługo po tym jak otrzymałam paczkę od firmy Polsoja. Nawet nie pamiętam jak one smakowały, ale nie mogły być złe skoro zamierzałam opublikować przepis na blogu ;)

Składniki (1-2 porcje)
200g naturalnego tofu
ew. 1-2 łyżki wody
2-3 łyżki mąki
szczypta proszku do pieczenia
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz czarny

 Tofu blendujemy na gładko, następnie dodajemy sok z cytryny, przyprawy, przesianą mąkę oraz ew. wodę dla odpowiedniej konsystencji i mieszamy.
 Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość tłuszczu (smażenie na suchej patelni powoduje, że jej nieprzywieralna powłoka uszkadza się, poza tym na maśle będą smaczniejsze). Łyżką wykładamy porcje ciasta i smażymy placuszki z obu stron na złoto-brązowy kolor.
 Podajemy z ulubionymi dodatkami na słodko lub wytrawnie



środa, 27 maja 2015

Placka po węgiersku jadłam tylko raz w życiu jakiś rok temu. Pamiętam, że podałam go z chilli sin carne i posmakował nie tylko mi ale i mojej mamie. Niedawno zaczęłam zastanawiać się nad tym dlaczego od tamtej pory nie przygotowałam tego dania ani razu. Odpowiedź jest prosta...nienawidzę ścierania ziemniaków. Jest to tak męczące, że ręka może odpaść i z tego też powodu placki ziemniaczane na naszym stole zawsze gościły rzadko. Tym razem postanowiłam zakasać rękawy, przełamać swoją niechęć i jednak przygotować takie placki a właściwie placka bo zrobiłam tylko jeden (nikt w domu nie miał ochoty na takie placki). Podałam go z gulaszem, który został mi z dnia poprzedniego.

Składniki na placek
duży ziemniak (150-200g/waga po obraniu)
1 malutkie jajko
kawałek cebuli
pieprz ziołowy i czarny
sól
od siebie dodałam prażone ziarna z ziołami (Ziarenkowo)

połowa gulaszu z tego przepisu

Obrane ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach (na bocznej stronie tarki), solimy i odstawiamy na 15 minut by ciasto odpoczęło. Po tym czasie bardzo delikatnie odlewamy nadmiar wody z ziemniaków (tak by mączka, która osadziła się na dnie naczynia pozostała), dodajemy startą cebulę, wbijamy jajko i przyprawiamy.
Ciasto wykładamy na dobrze rozgrzaną i posmarowaną olejem patelnię (placki żeby się dobrze usmażyły nie muszą ociekać tłuszczem), rozpłaszczając je łyżką na ok 20-25 cm. Smażymy na złoty kolor po czym obracamy i dosmażamy z drugiej strony.
Na usmażone placki nakładamy gorący farsz, składamy i podajemy.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 24

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi