.

Miseczka zdrowia

poniedziałek, 12 marca 2018

Chyba w życiu każdego człowieka jest tak, że nie ma chęci i pomysłów na to co ze sobą zrobić, co ugotować za co sie zabrać. Dzisiejsza potrawa powstała właśnie w taki leniwy, pozbawiony inspiracji dzień. Otworzyłam szafki oraz lodówkę i ugotowałam "coś" z części z produktów, które znalazłam.
 Nie wiem, czy potrawa, którą otrzymałam powinnam nazwać zupą, czy kapuśniakiem. Jej konsystencja jest taka pomiędzy - najprawdopodobniej za gęsta na zupę (chyba, że z tych bardzo gęstych) a jednocześnie płynna jak to zupa. To już dopowiecie sobie sami.

Składniki (1 porcja)
salaterka ugotowanej kapusty z marchewką
szklanka ugotowanej białej fasoli
kawałek cebuli
pieprz czarny, ziołowy, cayenne
zioła prowansalskie lub majeranek
ew. wędzona papryka
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
ok 1 szklanki wrzątku

1/2 szklanki kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wedle własnych upodobań (ja gotuje al dante).
W garnku o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i przesmażamy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dodajemy ugotowaną kapustę, przesmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy wrzątek, dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ugotowaną białą fasolę. Doprawiamy do smaku i dusimy przez krótką chwilę. Gdyby nasz gulasz/zupa był za gęsty dolewamy jeszcze odrobinę płynu.
Do miski przekładamy ugotowaną kasze jaglaną, zalewamy naszym gulaszem i podajemy najlepiej z natką pietruszki.


czwartek, 22 lutego 2018

Kolejny miseczkowy miszmasz na bazie kapusty, która została z przygotowywania gołąbków. Szybki do przygotowania, łatwy i smaczny. Coś pomiędzy gęstą zupą a gulaszem... potrawka w zasadzie do której możecie dorzucić co tylko się Wam podoba i na co macie ochotę ;)

Składniki
pietruszka, pokrojona w kostkę
marchew, pokrojona w kostkę
ugotowana biała fasola
trochę ugotowanej białej kapusty*.
mrożony groszek
kasza jaglana
kawałek cebuli
szklanka wrzątku+ew.1-2łyżeczki koncentratu pomidorowego
przyprawy (u mnie zioła prowansalskie i chili, wędzona papryka)


*może być pokrojona pekińska

W garnku z grubym dnem przesmażamy cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy wrzątek, pietruszkę, marchew, kawałek selera pokrojone w kostkę a także mrożony groszek oraz kasze jaglaną. Jeśli używacie kapusty pekińskiej dodajcie ją na tym etapie. Dusimy do czasu aż warzywa będą tak miękkie jak lubimy. Następnie dodajemy ugotowaną białą fasolę i białą kapustę jeśli nie dodaliście kapusty wcześniej. Dusimy jeszcze przez kilka minut aby smaki się przegryzły i doprawiamy
.



sobota, 07 października 2017

Jakiś czas temu gotowałam białą kapustę do obiadu. Niedawno zobaczyłam, że w lodówce zostało mi jej trochę, obok w pojemniczku widniał zielony groszek a na stole dorodne pomidory. Z powyższych składników postanowiłam przygotować prostą potrawkę, która stanowiła bardzo dobry dodatek do obiadu.

Składniki
ugotowana biała kapusta z marchewką
kilka pomidorów lub 1/2 puszki
ok. 1/2 szklanki zielonego groszku
cebula
pieprz czarny, ziołowy, ostra i słodka papryka oraz ew. wędzona

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dorzucamy pomidory wraz z sokiem oraz ugotowaną kapustę. Dusimy przez kilka minut do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Pod koniec dodajemy ugotowany zielony groszek i doprawiamy do smaku. Jeśli używamy surowej kapusty po wrzuceniu na patelnię należy ją podlać wodą i dusić do miękkości.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę tekst alternatywny