.

Miseczka zdrowia

sobota, 07 października 2017

Jakiś czas temu gotowałam białą kapustę do obiadu. Niedawno zobaczyłam, że w lodówce zostało mi jej trochę, obok w pojemniczku widniał zielony groszek a na stole dorodne pomidory. Z powyższych składników postanowiłam przygotować prostą potrawkę, która stanowiła bardzo dobry dodatek do obiadu.

Składniki
ugotowana biała kapusta z marchewką
kilka pomidorów lub 1/2 puszki
ok. 1/2 szklanki zielonego groszku
cebula
pieprz czarny, ziołowy, ostra i słodka papryka oraz ew. wędzona

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dorzucamy pomidory wraz z sokiem oraz ugotowaną kapustę. Dusimy przez kilka minut do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Pod koniec dodajemy ugotowany zielony groszek i doprawiamy do smaku. Jeśli używamy surowej kapusty po wrzuceniu na patelnię należy ją podlać wodą i dusić do miękkości.


czwartek, 05 stycznia 2017

W zeszłym roku bardzo polubiłam białą kapustę. Na przełomie październik-grudzień jadłam ją dzień w dzień i nie była w stanie mi się przejeść. Nie przejadła i do tej pory - nadal za nią przepadam. Dzisiejsza potrawa nie pojawiła się u mnie na wigilijnym stole - przygotowałam ją dopiero w Sylwestra, ale to nie przeszkodziło aby zjeść ją ze smakiem.

Składniki
1/2 średniej główki białej kapusty (ok. 600-700g)
2 średnie marchewki
2 spore korzenie pietruszki
ok. 250g ugotowanej ciecierzycy
2 listki laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
pieprz czarny i ziołowy
ew. suszona włoszczyzna dla aromatu
ew. koncentrat pomidorowy

Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Kapustę szatkujemy (niezbyt drobno), wkładamy do garnka i zalewamy ok. 1 szklanki wody. Gotujemy 10 minut, następnie dodajemy starte warzywa, suszona włoszczyznę, listki laurowe oraz ziele angielskie. Całość gotujemy jeszcze przez 10-20 minut do miękkości kapusty (u mnie była gotowa po 10 minutach). Na ok. 2-5 minut przed końcem gotowania dodajemy cieciorkę oraz ew. koncentrat pomidorowy i mieszamy. Na końcu doprawiamy do smaku. W trakcie gotowania kontrolujemy ilość wody i w razie czego dolewamy płynu. Kapusta jest smaczniejsza następnego dnia, kiedy wszystkie smaki przegryzą się ze sobą. 


piątek, 16 września 2016

Będąc dzieckiem n ie lubiłam słodkiej, białej kapusty. Bigosu nie jadłam (tolerowałam tylko z kiszonej) a jeśli na obiad były gołąbki (które również mi nie smakowały), zawsze zostawiałam liście. Kiedy przeszłam na wegetarianizm długo nie mogłam przekonać się do słodkiej białej kapusty - uraz i złe wspomnienia z dzieciństwa zostały. Dopiero po pięciu latach odważyłam się i przygotowałam swoje pierwsze w życiu wegańskie gołąbki a la chilli sin carne (posmakowały wszystkim domownikom) a rok potem kolejne z kaszą jaglaną i pieczarkami, które zrobiły prawdziwą furorę (zwłaszcza rok temu kiedy dopracowałam przepis). Dopiero kiedy upieczone przeze mnie gołąbki nie miały rozmiękczonej kapusty a farsz był wegański zaczęłam zjadać liście kapusty. Rok temu zaczęłam zajadać się młodą kapustą z koperkiem i pomidorami a w tym postanowiłam przełamać *wstręt do bigosu z białej kapusty i przygotowałam swój własny - wegetariański a zarazem wegański).
Tym bigosem odniosłam sukces. Po raz pierwszy mojej mamie posmakowało danie bez ani grama soli. Wcześniej mama chwaliła przygotowane przeze mnie potrawy ale zawsze je dosalała a tym razem nie. Mało tego - mimo iż dzień wcześniej przygotowała dla siebie i taty bigos z indykiem, zostawiając go w lodówce aby się przegryzł, następnego dnia na obiad wybrała moją wegańską wersję :)

Składniki (4-5 porcji)
mała główka białej kapusty (ok. 1200g)
500-600g mniejszych pieczarek
1 większa marchew
1 spora pietruszka
1 większa cebula
spora garść suszonej włoszczyzny (to dla aromatu można pominąć)
4 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziarenek czarnego pieprzu
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego (lub do smaku)
**pieprz ziołowy Prymat
pieprz czarny
papryka mielona

*poszło mi ok. 100g gęstszego koncentratu pomidorowego plus łyżka rzadszego
**koniecznie użyjcie przyprawy tej firmy - kompozycja użytych w niej przypraw nadaje świetnego smaku i aromatu

Kapustę obieramy z zewnętrznych liści, dzielimy na ćwiartki i szatkujemy
Marchew, pietruszkę myjemy, obieramy i kroimy w kostkę
Pieczarki myjemy i kroimy w półpasterki. Wrzucamy na patelnię podlaną odrobinką wody i dusimy najpierw pod przykryciem do czasu aż puszczą wodę, a następnie bez aż woda wyparuje. Przekładamy do miseczki a patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym. Następnie rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy przez kilka sekund cały po czym doprawiamy pieprzem ziołowym. Całość przesmażamy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając aby smaki się ze sobą połączyły po czym zdejmujemy z ognia.

Kapustę po umyciu szatkujemy. Przekładamy do garnka, zalewamy dwiema szklankami wody i dodajemy liście laurowe, ziele angielskie oraz pierz ziarnisty. Przykrywamy przykrywką i od momentu zagotowania gotujemy ok. 10 minut, następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, suszoną włoszczyznę, marchew, pietruszkę oraz pieczarki. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 15-25 min aż kapusta zmięknie, od czasu do czasu mieszając (gdyby była taka potrzeba dolewamy wody) Na końcu doprawiamy do smaku mieloną papryką oraz pieprzem ziołowym jeśli jest taka potrzeba (już nie podgrzewamy bo papryka zrobi się gorzka).

Jak chodziłam do podstawówki, pewnego dnia musiałam poczekać na rodziców w świetlicy, która była jednocześnie stołówką. Pani, która tam pracowała mimo mojej uprzejmej odmowy, podsunęła mi pod nos bigos. Już po wyglądzie było widać, że jest przeraźliwie tłusty a do tego śmierdział.. smalcem? Kiedy pani nie widziała grzecznie odniosłam bigos do okienka).

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny