.

Kasza i ryż

piątek, 05 stycznia 2018

Dzisiaj przepis z serii tych banalnie prostych i w moich oczach mało atrakcyjnych. Jednak jak pewna miła Osoba napisała mi w komentarzu "Czasem może się wydawać, że coś może być mało atrakcyjne (na blog np), ale kto wie - może kogoś właśnie takie danie by zainteresowało?" Dlatego ryzykuję i zapraszam na zapiekankę resztkową. Powstała na bardzo prostej zasadzie: mieszam z kaszą to co mam w lodówce, doprawiam i zapiekam. Dlatego nie podaję proporcji ;)

Składniki:
ugotowana al dante kasza gryczana
ugotowana ciecierzyca
papryka pokrojona w kostkę
mrożony groszek (nie rozmrażałam)
przesmażona cebulka
koncentrat pomidorowy troszkę rozcieńczony z wodą lub passata
przyprawy (u mnie chili, pieprz czarny i ziołowy)

Wszystkie składniki mieszamy i zapiekamy ok 20 minut w temp 180 stopni.


piątek, 29 grudnia 2017

Dawno nie przygotowywałam i nie jadłam wegańskich gołąbków. Zbliżające się Święta Bożego Narodzenia uświadomiły mnie, że jeśli wcześniej nie przygotuje sobie czegoś wegańskiego do jedzenia, to potem nie będę mieć na to czasu. Postanowiłam przygotować gołąbki wcześniej a to co zostanie zamrozić abym mogła zjeść w Pierwszy i Drugi Dzień Świąt (w moim domu w Wigilię nie je się gołąbków). Nie miałam ochoty na gołąbki z kaszą jaglaną i pieczarkami. Postawiłam nieco wzbogacić znany mi już farsz i dodałam do niego mrożony groszek. Wyszło tak, że do Świąt i tak wszystkie gołąbki zostały zjedzone :)

Składniki (ok. 12 małych gołąbków)
mniejsza główka kapusty (moja miała 1,500kg)
250g suchej kaszy jaglanej
400g pieczarek
250g mrożonego zielonego groszku
1 duża cebula
pieprz czarny i ziołowy Prymat
chli
ew. sól

Kapustę przygotowujemy tak jak w tym przepisie.

Kaszę jaglaną przepłukujemy najpierw zimną a następnie gorącą wodą i gotujemy ok. 10 minut krócej niż jest to napisane na opakowaniu (ja swoją gotowałam ok. 5 minut - kasza będzie jeszcze dopiekać się w gołąbkach)

Pieczarki myjemy i kroimy kostkę. Następnie wrzucamy na patelnię podlaną odrobinką wody i dusimy najpierw pod przykryciem do czasu aż puszczą wodę, a następnie bez przykrycia aż woda wyparuje. Przekładamy do miseczki a patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym.
 Rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy przez kilka sekund po czym doprawiamy pieprzem ziołowym. Całość przesmażamy jeszcze przez chwilę, cały czas mieszając aby smaki się ze sobą połączyły po czym zdejmujemy z ognia.
 Zdejmujemy z ognia, mieszamy z kaszą oraz groszkiem. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy do smaku.

Z liści kapusty skrawamy wystające, grube "nerwy". Następnie na każdy liść, w miejscu w którym wyrastał z główki układamy porcję farszu i ciasno zawijamy jak krokiety (najpierw porcję farszu przykrywamy tą najgrubszą częścią liścia, z której ścinaliśmy „ścięgno”, następnie zakładamy oba boki liścia do środka i zawijamy ściśle w rulonik jak krokiet).

 Dno żaroodpornego naczynia wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty (aby zabezpieczyć przed przypaleniem od spodu), na nich ciasno układamy gołąbki zawinięciem do spodu, ponownie nakrywamy liśćmi i podlewamy szklanką wody. Pieczemy pod przykryciem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut sprawdzając, czy woda nie wyparowała a gołąbki się nie przypalają(gołąbki można też ugotować w garnku - postępujemy tak samo)


wtorek, 21 lutego 2017

Dzisiaj mam dla Was propozycję na prostą w przygotowaniu zapiekankę - z łatwo dostępnych składników, które większość z nas powinna mieć w kuchennej szafce i lodówce.

Składniki
trochę mniej niż 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok. 60-70g)
1 średnia pietruszka
kawałek marchewki
2 pełne garście mrożonego groszku
kawałek cebuli
pieprz czarny, ziołowy, mielone chilli
koncentrat pomidorowy do smaku
ew. ulubione zioła

Kasze jaglaną dokładnie opłukujemy na sicie pod bieżącą wodą (w celu pozbycia się goryczki), następnie gotujemy al dante.
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju na którym przesmażamy cebulę na złoty kolor. Kiedy się zeszkli dodajemy starte warzywa, smażymy przez chwilkę, następnie podlewamy kapką wody i dusimy aż będą al dante. Pod koniec dodajemy mrożony groszek i podgrzewamy do czasu aż się rozmrozi.
Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Całość przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut aż całość ładnie się przypiecze.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 14


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę tekst alternatywny