.

Kasza i ryż

wtorek, 21 lutego 2017

Dzisiaj mam dla Was propozycję na prostą w przygotowaniu zapiekankę - z łatwo dostępnych składników, które większość z nas powinna mieć w kuchennej szafce i lodówce.

Składniki
trochę mniej niż 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok. 60-70g)
1 średnia pietruszka
kawałek marchewki
2 pełne garście mrożonego groszku
kawałek cebuli
pieprz czarny, ziołowy, mielone chilli
koncentrat pomidorowy do smaku
ew. ulubione zioła

Kasze jaglaną dokładnie opłukujemy na sicie pod bieżącą wodą (w celu pozbycia się goryczki), następnie gotujemy al dante.
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju na którym przesmażamy cebulę na złoty kolor. Kiedy się zeszkli dodajemy starte warzywa, smażymy przez chwilkę, następnie podlewamy kapką wody i dusimy aż będą al dante. Pod koniec dodajemy mrożony groszek i podgrzewamy do czasu aż się rozmrozi.
Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Całość przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut aż całość ładnie się przypiecze.


środa, 18 stycznia 2017

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie i proste w przygotowaniu kotleciki z czerwonej soczewicy, które bardzo często przygotowuję w domu. Bazą jest przepis na wegański pasztet z czerwonej soczewicy, który kiedyś opublikowałam na blogu. Kotleciki są uniwersalne - można podać z ziemniakami/kaszą i warzywami jako danie obiadowe lub włożyć do bułki i przygotować wegańskie burgery. To jak i z czym je zaserwujecie zależy tylko i wyłącznie od Was :)

Składniki:
150g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 mała marchew
1 średnia pietruszka
ok łyżki koncentratu pomidorowego lub więcej
pieprz czarny i ziołowy
pierz cayenne
1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Soczewicę opłukujemy na sicie pod bieżącą, zimną wodą a następnie gotujemy na gęsto zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ważne aby dokładnie odparować soczewicę tak by nie było w niej wody!
W tym czasie przesmażamy na złoto drobną posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy starte warzywa, przesmażamy przez chwilkę po czym podlewamy wodą i dusimy tak by warzywa były al dante. W razie potrzeby odlewamy wodę. Warzywa dodajemy do jeszcze ciepłej soczewicy i mieszamy. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku, mieszamy. Dodajemy siemię lniane, jeszcze raz mieszamy.

Z lekko ciepłej masy, zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kotleciki, które ew. obtaczamy w sezamie i układamy na desce do krojenia wyłożonej formą aluminiową. Kotleciki ostawiamy do lodówki na ok. 30 minut aby masa stężała. Przekładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut, przewracając kotleciki na drugą stronę po upływie ok. 15-20 minut.

UWAGI
Ważne jest aby w trakcie gotowania dokładnie odparować wodę. Soczewica NIE MOŻE być wodnista. Lepiej wlać mniej wody a potem ewentualnie ją dolewać.
Formując kotleciki może się Wam wydać, że masa jest za rzadka, jednak po czasie spędzonym w lodówce masa stężeje.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 20

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi