.

Kasza i ryż

wtorek, 21 lutego 2017

Dzisiaj mam dla Was propozycję na prostą w przygotowaniu zapiekankę - z łatwo dostępnych składników, które większość z nas powinna mieć w kuchennej szafce i lodówce.

Składniki
trochę mniej niż 1/2 szklanki kaszy jaglanej (ok. 60-70g)
1 średnia pietruszka
kawałek marchewki
2 pełne garście mrożonego groszku
kawałek cebuli
pieprz czarny, ziołowy, mielone chilli
koncentrat pomidorowy do smaku
ew. ulubione zioła

Kasze jaglaną dokładnie opłukujemy na sicie pod bieżącą wodą (w celu pozbycia się goryczki), następnie gotujemy al dante.
Marchew i pietruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju na którym przesmażamy cebulę na złoty kolor. Kiedy się zeszkli dodajemy starte warzywa, smażymy przez chwilkę, następnie podlewamy kapką wody i dusimy aż będą al dante. Pod koniec dodajemy mrożony groszek i podgrzewamy do czasu aż się rozmrozi.
Warzywa mieszamy z ugotowaną kaszą, dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy do smaku. Całość przekładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut aż całość ładnie się przypiecze.


środa, 18 stycznia 2017

Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie i proste w przygotowaniu kotleciki z czerwonej soczewicy, które bardzo często przygotowuję w domu. Bazą jest przepis na wegański pasztet z czerwonej soczewicy, który kiedyś opublikowałam na blogu. Kotleciki są uniwersalne - można podać z ziemniakami/kaszą i warzywami jako danie obiadowe lub włożyć do bułki i przygotować wegańskie burgery. To jak i z czym je zaserwujecie zależy tylko i wyłącznie od Was :)

Składniki:
150g czerwonej soczewicy
1 cebula
1 mała marchew
1 średnia pietruszka
ok łyżki koncentratu pomidorowego lub więcej
pieprz czarny i ziołowy
pierz cayenne
1 łyżka mielonego siemienia lnianego

Soczewicę opłukujemy na sicie pod bieżącą, zimną wodą a następnie gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ważne aby dokładnie odparować soczewicę tak by nie było w niej wody!
W tym czasie przesmażamy na złoto drobną posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dodajemy starte warzywa, przesmażamy przez chwilkę po czym podlewamy wodą i dusimy tak by warzywa były al dante. Woda dokładnie musi odparować - w razie potrzeby odlewamy płyn a warzywa jeszcze "podsuszamy" na suchej patelni aby pozbyć się płynu.
Warzywa dodajemy do jeszcze ciepłej soczewicy i mieszamy. Dodajemy koncentrat, doprawiamy do smaku, mieszamy. Dodajemy siemię lniane, jeszcze raz mieszamy.

Z lekko ciepłej masy, zwilżonymi dłońmi formujemy zwarte kotleciki, które ew. obtaczamy w sezamie i układamy na desce do krojenia wyłożonej formą aluminiową. Kotleciki ostawiamy do lodówki na ok. 30 minut aby masa stężała. Przekładamy na natłuszczoną blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-35 minut, przewracając kotleciki na drugą stronę po upływie ok. 15-20 minut.

UWAGI
Bardzo ważne jest aby w trakcie gotowania soczewicy dokładnie odparować wodę. Soczewica NIE MOŻE być wodnista. Lepiej wlać mniej wody a potem ewentualnie ją dolewać.
Płyn musi być również odparowany z warzyw - warzywa nie mogą być wilgotne.
Formując kotleciki może się Wam wydać, że masa jest za rzadka, jednak po czasie spędzonym w lodówce masa stężeje.


poniedziałek, 20 czerwca 2016

Zapiekanka pasterska (Shepherd's pie) to klasyczne danie kuchni brytyjskiej, składające się z warstwy mielonej jagnięciny suszonej z  dodatkiem warzyw korzeniowych (selerem, marchewką) oraz cebulą doprawionej prostymi przyprawami i przykrytej ziemniaczanym puree z chrupiącym wierzchem.
W związku z tym iż o jagnięcinę trudno mięso to często zastępuję się wołowiną - taka zapiekanka nazywa się wówczas Cottage Pie. Takie zapiekanki od lat były w Anglii sposobem na wykorzystanie pozostałości i nadwyżek mięsa. Termin "Zapiekanka pasterska" została wprowadzona w 1877 roku i od tego czasu jest on używany jako synonim Cottage Pie niezależnie od tego czy składnikiem zapiekanki jest wołowina czy jagnięcina.
 Ale to nie wszystko...  Francuzi również posiadają własną wersję tej zapiekanki - Hachis Parmentie czyli zapiekankę z resztek mięsa z rosołu (w oryginale wołowego) i z ziemniaczanego purée. Danie swoją nazwę zawdzięcza Antoine’owi Augustinowi Parmentier, francuskiemu farmaceucie i agronomowi za czasów Ludwika XVI. Kiedy mężczyzna odkrył zdrowotne właściwości ziemniaków, przekonany również o tym, że ziemniaki mogą być rozwiązaniem na zwalczenie klęski głodu, postanowił razem z przepisem przedstawić je Ludwikowi XVI. Ubogi lud od razu zachwycił się jego prostotą a hachis parmentier stał się prawdziwym klasykiem kuchni francuskiej.

No ale tyle z teorii przejdźmy do rzeczy. Przepisów na wegetariańskie Shepherd's Pie jest wiele - dzisiaj poznacie moją wersję ;)

Składniki (3 małe porcje)
180g zielonej soczewicy (ok 1 szklanki)
300g pieczarek
1 cebula
ok. 1/2 szklanki gęstego przecieru pomidorowego
sól
pieprz czarny i ziołowy

Ziemniaczane purre:
3 średnie ziemniaki
1 łyżka roztopionego masła lub oliwy
trochę wody
koperek
pieprz ziołowy do smaku, ew. sól, przyprawa do ziemniaków

Soczewice przepłukujemy i gotujemy do miękkości.
W tym samym czasie umyte ziemniaki, obieramy ze skórki, kroimy na połówki i gotujemy do miękkości.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę.
Pieczarki myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy na złoty kolor. Dodajemy pieczarki i smażymy do czasu aż zmniejszą swoją objętość i woda wyparuje. Zawartość patelni łączymy z wcześniej ugotowaną soczewicą oraz przecierem pomidorowym, doprawiamy do smaku i mieszamy. 
Ugotowane ziemniaki odcedzamy, dodajemy pozostałe składniki i rozgniatamy na puree.

Formy do zapiekania smarujemy olejem, następnie wykładamy do nich potrawkę soczewicową a na nią ziemniaczane puree, delikatnie rozsmarowując je po całej powierzchni zapiekanki. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 30 minut.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 13


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny