.

Konfitury i Przetwory

poniedziałek, 18 lutego 2013

Kolejna smaczna i prosta w wykonaniu konfitura, kolejny przepis, którym podzieliła się ze mną babcia. Kolejny słoiczki wykonane pod czułym okiem babci w których zostały zamknięte promyki słońca- tym razem z pomarańczy. Gorąco polecam

Składniki
ok. 1,5 kg pomarańczy po obraniu bez skórki
starta skórka z jednej pomarańczy
sok z 1 cytryny lub limonki
 ok. 2-4 łyżki cukru lub więcej w zależności od upodobań
odrobina wody

Pomarańcze sparzamy wrzątkiem, obieramy, usuwamy białe błonki oraz pestki po czym kroimy je na kawałki. Z wody i cukru robimy gęsty syrop po czym dodajemy do niego kawałki pomarańczy, startą skórkę, sok z cytryny i gotujemy przez ok. 40 min na średnim ogniu często mieszając do momentu aż masa stężeje ( w trakcie polecam spróbować konfitury i ew. ją dosłodzić). Jeszcze ciepły dżem przekładamy do wypasteryzowanych słoików, szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem aż do zupełnego ostudzenia.


piątek, 08 lutego 2013

Dżem o smaku kiwi firmy Łowicz tak mi posmakował, że postanowiłam sobie zrobić sama taki dżem. Wiadomo taka domowa konfitura jest o wiele lepsza niż ta ze sklepu. Nie tylko lepiej smakuje, ale mamy pewność, że nie ma w niej żadnych ulepszaczy i tym samym jest o wiele zdrowsza. Dodatkowym plusem jest  to, że sami możemy kontrolować ilość cukru dodanego do konfitury i nie musimy zdawać się na producenta. :)
A korzystając z faktu, że u babci panują lepsze warunki do robienia takich przetworów powstają one w jej kuchni i w jej słoikach :). W ramach nagrody będę zmuszona podarować jej słoiczek lub dwa.

Składniki (ok. 4 słoiczków)
2 kg kiwi
100-150g cukru (w zależności od dojrzałości kiwi)
sok z 2 limonek

Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na kawałki, wrzucamy do rondla o grubym dnie, zasypujemy cukrem, dodajemy sok z limonek i gotujemy na dużym ogniu, aż się całkowicie rozpadną a masa zgęstnieje. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy, stawiamy do góry dnem i odstawiamy do wystygnięcia.
  

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Chyba każdy z nas uwielbia dżemy: porzeczkowe, brzoskwiniowe, czy najbardziej popularne truskawkowe. Królują one na naszych stołach najczęściej podczas śniadań. Są dodatkiem nie tylko do kanapek, ale i gofrów, naleśników. Jednak czy ktoś z Was miał możliwość  kiedykolwiek skosztować dżemu bananowego?
 Przyznam się bez bicia, że ja nigdy nie słyszałam o takim dżemie. Nie przyszło mi nawet do głowy, że z bananów można zrobić konfiturę. O przepisie usłyszałam dopiero od mojej cioci. Dżem nadaje się nie tylko na kanapki np. z twarogiem, ale i jako dodatek do ciast, naleśników, gofrów i innych deserów.

Składniki
1kg bardzo dojrzałych i słodkich bananów (waga po obraniu)
sok z 1 cytryny
opcjonalnie 1-2 łyżki miodu (ja nie dałam)
50ml wody (tak mało gdyż banany puszczą sok)
cynamon (opcjonalnie)

Z cytryny wyciskamy sok, wlewamy do wody, dodajemy ewentualnie miód i zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w plastry banany i smażymy na małym ogniu stale mieszając aż całość zgęstnieje. Jeśli trzeba konfiturę możemy dosłodzić, dosypać cynamonu a także zmiksować ją na gładki mus. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i postawiamy na wieczku do ostygnięcia. 

  

 
1 , 2 , 3 , 4



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi