.

Inne

piątek, 21 kwietnia 2017

Kasza jaglana to wdzięczny produkt. Możemy zajadać się nią w wersji słodkiej lub słonej na wytrawnie, może stanowić dodatek do obiadu jak i bazę do różnego rodzaju kremów, past kanapkowych, ciast czy deserów. Jednak to nie wszystko, bowiem kasza jaglana to również rewelacyjny produkt, który może służyć jako spód do pizzy. Dzisiaj mam dla Was właśnie taką pizzę: prostą w przygotowaniu pizzę na spodzie z kaszy jaglanej.

Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
sos pomidorowy
ulubione warzywa
ew. sól i pieprz do smaku

Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, doprawiamy do smaku następnie miksujemy blenderem lub rozcieramy dokładnie łyżką.  Masę wykładamy na papier do pieczenia na grubość 1-1,5cm i smarujemy sosem pomidorowym (u mnie koncentrat pomidorowy z dodatkiem pieprzu ziołowego i cayenne). Wykładamy ulubione dodatki i pieczemy w 180C przez ok 20-30 minut.

UWAGI
Spód nieco mi się rozpadał kruszył. Mogą być tego trzy przyczyny:
-  niezbyt dokładnie rozgniotłam kaszę jaglaną (chyba jednak lepiej zrobić to blenderem),
- zbyt cienko rozciągnęłam kasze i to nie było 1-1,5cm
- z lekko przesuszyłam pizze i te 20 minut w zupełności by wystarczyło
Wkrótce do pizzy zrobię drugie podejście i uzupełnię ten przepis o kolejne notatki u uwagi. Zastanawiam się też, czy aby czasem do spodu nie dodać łyżeczki suchego, mielonego siemienia lnianego, które pełni funkcje "zlepiające" - tak dla pewności :)

Tagi: kasza
09:03, ervisha , Inne
Link Komentarze (95) »
środa, 15 marca 2017

Jak już pewnie zauważyliście ostatnio szaleję z czerwoną soczewicą. To bardzo "wdzięczny" produkt z którego można wyczarować wiele ciekawych i smacznych dań. Dzisiaj chciałabym zaproponować Wam pieczone orkiszowe pierogi z moim ulubionym i już znanym farszem z czerwonej soczewicy.

Składniki (6 pasztecików)
Ciasto
200g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
*ok. 1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oleju
szczypta soli

*Ilość wody należy kontrolować. W zależności od warunków przechowywania mąki może ona wchłaniać mniej lub więcej wody.

Z podanych składników zagniatamy, gładkie i elastyczne ciasto zbliżone do tego na pierogi.

Farsz z TEGO przepisu, bez dodatku siemienia lnianego
(na 150g soczewicy dodałam 2 spore pietruszki i 1 marchew - łącznie ok. 300g warzyw plus 80-90g mrożonego zielonego groszku. Do tego ok 2-3 łyżeczek koncentratu pomidorowego i ulubione przyprawy)

Przygotowanie pasztecików
Ciasto dzielimy na 6 części. Każdą wałkujemy cienko na kształt okręgu lub prostokąta. Na połowie wykładamy dużą porcję zimnego farszu i składamy na pół dokładnie dociskając boki  (ewentualnie opruszajac palce mąką, gdyby ciasto zbyt bardzo się lepiło). Paszteciki smarujemy wodą i posypujemy ziarnami/sezamem/siemieniem lnianym wklepując je w ciasto. Każdy pasztecik nakłuwamy. Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 35 minut na złoty kolor (jednak trzeba to sprawdzać bo każdy piekarnik jest inny). Podajemy z surówkami/warzywami.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi