.

Inne

czwartek, 15 czerwca 2017

Dzisiejszy przepis to moja improwizacja i wariacja na temat roladek z cukinii. Tak na prawdę to nie wiedziałam co i czy cokolwiek z tego mi wyjdzie. Jako nadzienie postanowiłam wykorzystać pastę z zielonego groszku. Tym razem skorzystałam z mrożonego, jednak nie mogę doczekać się, kiedy ten świeży pojawi się w domowym ogródku. Uwielbiam taki młody, razem ze skórką ^_^. Według mnie to było udane połączenie. Otrzymałam smaczną, prostą i dość szybką w przygotowaniu przekąskę, która może również stanowić dodatek do obiadu, czy naszego śniadania np. na kanapki.

Składniki
1 średniej wielkości marchewka

Pasta z groszku:
250g mrożonego groszku NIE Z PUSZKI
ew. 1 ząbek czosnku
ew. 1-2 łyżki zimnej wody
ew. odrobina soku z cytryny, przyprawy do smaku

Mrożony zielony groszek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut do czasu aż zmięknie. Odsączamy następnie miksujemy na gładko ewentualnie z drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Gdyby pasta była zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody. Jeśli chcemy możemy również dodać odrobinkę soku z cytryny. Na końcu doprawiamy do smaku i odkładamy do lodówki na ok. 30 minut.

UWAGI
Zielony groszek można też rozgnieść widelcem lub tłuczkiem/praską do ziemniaków.
Z tych proporcji pasty wyjdzie Wam więcej niż to co wykorzystacie w przepisie - to co zostanie możecie wykorzystać na kanapki, grzanki lub wafle.

Roladki:
Pestki słonecznika prażymy na suchej rozgrzanej patelni. Odkładamy na bok.
Marchew myjemy i obieramy. Przy pomocy szerokiego obieraka lub mandoliny kroimy ją w wzdłuż w cienkie długie plastry (o grubości ok. 2-3 mm). Staramy aby się nie przerwały.
Układamy je płasko na blacie lub desce. Każdy smarujemy pastą z zielonego groszku, zawijamy w roladkę a następnie spinamy wykałaczką.
Gotowe roladki układamy na talerzu i odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki. Wyciągamy je ok. 15 min. przed podaniem i posypujemy prażonymi pestkami słonecznika.


Tagi: warzywa
09:15, ervisha , Inne
Link Komentarze (71) »
poniedziałek, 29 maja 2017

Od jakiegoś bardzo posmakowała mi selerowa lasagne. Piekę ją przynajmniej raz w tygodniu a potem zjadam w ramach śniadania lub drugiego śniadania - samodzielnie, w towarzystwie surówek/dodatkowej porcji warzyw a dwa razy z waflami ryżowymi. Z pewnością zawita w moim jadłospisie na stałe, ale w różnych kombinacjach. Na blogu pojawiła się już taka zapiekanka z tofu, oraz warzywna z pieczarkami, natomiast ostatnio przygotowałam ją z dodatkiem puree z zielonego groszku. Co będzie kolejne? Jeszcze nie wiem :)

Składniki na foremkę 20x20 cm
(2-4 porcje jako samodzielne danie)

Sos pomidorowy
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
pieprz cayenne
dużo mrożonego/świeżego koperku

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą. Dodajemy posiekany koperek (uwielbiam koperek i dodaje ok. 3-4 łyżek posiekanego), przyprawy oraz ew. 1-2 zmiażdżone i zrumienione na oleju ząbki czosnku.

Lasagne
korzeń selera (ok. 350g)
300g mrożonego groszku NIE Z PUSZKI
1/2 cebuli
trochę oleju
1 mała marchew ok. 70g
1 średni korzeń pasternaku k. 100g
ok. 150g pieczarek

Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i ostawiamy na kilka minut aż zmięknie. Następnie miksujemy go z odrobiną wody lub rozgniatamy widelcem/tłuczkiem do ziemniaków na gładkie pure. Jeśli chcemy dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.
Marchew i pasternak myjemy i obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew oraz pasternak ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą al dante. W razie potrzeby dokładnie odcedzamy z nadmiaru płynu.

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).

Układamy warstwy w następującej kolejności:
sos pomidorowy
seler
pure z groszku
seler
sos pomidorowy
warzywa z pieczarkami
seler
sos pomidorowy

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 50-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
Podajemy od razu (na ciepło) a to co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.
Wartość odżywcza 1 z 3 porcji:

poniedziałek, 08 maja 2017

Wegańska lasagne z selerem zamiast makaronu już jakiś czas temu pojawiła się na blogu. Niedawno postanowiłam odświeżyć sobie ten przepis, jednocześnie wprowadzając nieco zmian. Według mnie do ciekawa alternatywa dla tradycyjnej makaronowej lasagne, która sprawdzi się nie tylko na obiad ale również kolację :)

Składniki na foremkę 20x20 cm
(4 porcje jako samodzielne danie)

Sos pomidorowy z soczewicą:
1/2 cebuli
ew. 1-2 ząbki czosnku
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
pieprz cayenne
ew. zioła prowansalskie
1/2 szklanki czerwonej soczewicy

Soczewicę gotujemy na sypko w ok. 1 szklance wody (najlepiej gotować ja w mniejszej ilości płynu i potem w trakcie gotowanie ewentualnie go dolewać).
Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli wlewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy, dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy do smaku.

Lasagne
korzeń selera (ok. 350g)
1/2 cebuli
trochę oleju
2 małe marchewki ok. 120g
2 średnie korzenie pietruszki ok. 200g
250-300g pieczarek
ok. 200g świeżego szpinaku

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, marchew oraz pietruszkę obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą al dante. W razie potrzeby dokładnie odcedzamy z nadmiaru płynu.

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).
Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem.
Układamy warstwy w następującej kolejności:
seler
sos pomidorowy z soczewicą
seler
warzywa
seler
sos pomidorowy z soczewicą

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190-200 stopni na 50-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut do zrumienienia.
Zapiekankę najlepiej podawać na ciepło. To co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.
Lasagnebez-makaronu-2


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi