.

Inne

poniedziałek, 26 lutego 2018

Dzisiaj kolejny pomysł na proste w przygotowaniu i wegańskie danie - bez wymyślania i wydziwiania, jako dodatek do makaronu, kaszy, ryżu, pieczywa, zapiekanek, grzanek...

Składniki:
cebula
ew. 1-2 ząbki czosnku
1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (ok. 260g)
200g pieczarek pieczarek
200g świeżego szpinaku

Na rozgrzanym oleju przesmażamy cebulę. Kiedy się zarumieni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pokrojone pieczarki smażymy przez chwilę, następnie partiami wrzucamy opłukany szpinak. Dusimy do czasu aż szpinak zmniejszy swoją objętość a płyn odparuje. Dodajemy ciecierzycę, przesmażamy przez chwilę i doprawiamy.


Tagi: kasza warzywa
09:43, ervisha , Inne
Link Komentarze (97) »
piątek, 08 grudnia 2017

Uwielbiam kasze. W zależności od dodatków i formy podania smakują inaczej, ale zawsze dobrze. Dzisiaj mam dla Was pomysł na prostą i szybką w przygotowaniu zapiekankę z dodatkiem jednej z moich ulubionych kasz - kaszy jaglanej. To taka zapiekanka "awaryjna", kiedy lodówka świeci pustkami.

Składniki (1 porcja)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
kawałek cebuli
kilka pieczarek
1-2 garście mrożonego groszku
1/2 opakowania mrożonki warzywnej
ok. 300g sparzonych, branych i pokrojonych pomidorów
przyprawy do smaku (pieprz, ostra i słodka papryka, papryka wędzona)

Kasze jaglaną przepłukujemy na sicie aby pozbyć się goryczki i gotujemy al dante.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę razem z pokrojonymi w półplasterki pieczarkami. Smażymy na dość wysokim ogniu aż całość się przyrumieni. Zmniejszamy ogień, wlewamy pomidory razem z sokiem i dusimy aż całość zgęstnieje.
Tak przygotowany sos mieszamy z ugotowaną kaszą oraz ZAMROŻONYMI warzywami (wcześniej ich nie rozmrażamy). Doprawiamy. Wykładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Zapiekamy przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach do czasu aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni.


Tagi: zapiekanka
09:01, ervisha , Inne
Link Komentarze (92) »
środa, 29 listopada 2017

Tarty nie jadłam już spory kawałek czasu. Jeśli mnie pamięć nie myli to od ostatniego pojawienia się jej na blogu, czyli grudnia ubiegłego roku. Postanowiłam to zmienić, zwłaszcza, że ostatnio jako urozmaicenie dla kasz nabrałam ochoty na taką tartę.

Ciasto śr. 27 cm (ok. 5 porcji obiadowych)
150g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki oleju (u mnie sezamowy)
2 łyżeczki czarnuszki
zimna woda
szczypta soli

Mąkę z solą przesiewamy do miski i mieszamy z olejem. Następnie wlewamy tyle wody aby otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie ciasto wykładamy na natłuszczony spód tarty pamiętając o tym, by troszkę z niej wystawało. Zawijamy boki a spód nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez ok.10- 15 minut w 190 stopniach po czym studzimy.

Farsz:
120g czerwonej soczewicy
600g pasternaku lub pietruszki
200g marchwi
200g pieczarek
kilka krążków pora
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
posiekane orzechy włoskie (wedle uznania).
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub do smaku)

pieprz czarny, ziołowy
słodka, ostra wędzona papryka

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki
Pieczarki wrzucamy na patelnię podlaną odrobiną wody. Dusimy na małym ogniu do czasu aż zmniejszą najpierw swoją objętość i puszczą "sok" a następnie do momentu aż woda odparuje. Wówczas wlewamy olej oraz prążki pora i przesmażamy aż pieczarki lekko się zarumienią. Przekładamy do miski.
Na tej samej patelni podduszamy startą marchew oraz pasternak tak by były al dante. Łączymy z porem i pieczarkami.

Czerwoną soczewicę przepłukujemy wodą, następnie gotujemy na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. WAŻNE ABY DOKŁADNIE ODPAROWAĆ WODĘ - w razie potrzeby odsączamy soczewice na sicie.
Czerwoną soczewicę łączymy z warzywami oraz ew. koncentratem pomidorowym i doprawiamy do smaku. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy. Na końcu dosypujemy posiekane orzechy.

Farsz wykładamy na podpieczony spód tarty, dokładnie dociskając farsz. Całość zapiekamy jeszcze przez w 190 stopniach ok. 30-40 minut aż farsz się zetnie a wierch tarty przyrumieni.

1/5 całości


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę tekst alternatywny