.

Inne

piątek, 08 grudnia 2017

Uwielbiam kasze. W zależności od dodatków i formy podania smakują inaczej, ale zawsze dobrze. Dzisiaj mam dla Was pomysł na prostą i szybką w przygotowaniu zapiekankę z dodatkiem jednej z moich ulubionych kasz - kaszy jaglanej. To taka zapiekanka "awaryjna", kiedy lodówka świeci pustkami.

Składniki (1 porcja)
1/2 szklanki kaszy jaglanej
kawałek cebuli
kilka pieczarek
1-2 garście mrożonego groszku
1/2 opakowania mrożonki warzywnej
ok. 300g sparzonych, branych i pokrojonych pomidorów
przyprawy do smaku (pieprz, ostra i słodka papryka, papryka wędzona)

Kasze jaglaną przepłukujemy na sicie aby pozbyć się goryczki i gotujemy al dante.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę razem z pokrojonymi w półplasterki pieczarkami. Smażymy na dość wysokim ogniu aż całość się przyrumieni. Zmniejszamy ogień, wlewamy pomidory razem z sokiem i dusimy aż całość zgęstnieje.
Tak przygotowany sos mieszamy z ugotowaną kaszą oraz ZAMROŻONYMI warzywami (wcześniej ich nie rozmrażamy). Doprawiamy. Wykładamy do natłuszczonego naczynia do zapiekania. Zapiekamy przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach do czasu aż wierzch zapiekanki ładnie się przyrumieni.


Tagi: zapiekanka
09:01, ervisha , Inne
Link Komentarze (92) »
środa, 29 listopada 2017

Tarty nie jadłam już spory kawałek czasu. Jeśli mnie pamięć nie myli to od ostatniego pojawienia się jej na blogu, czyli grudnia ubiegłego roku. Postanowiłam to zmienić, zwłaszcza, że ostatnio jako urozmaicenie dla kasz nabrałam ochoty na taką tartę.

Ciasto śr. 27 cm (ok. 5 porcji obiadowych)
150g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki oleju (u mnie sezamowy)
2 łyżeczki czarnuszki
zimna woda
szczypta soli

Mąkę z solą przesiewamy do miski i mieszamy z olejem. Następnie wlewamy tyle wody aby otrzymać ciasto o konsystencji plasteliny. Formujemy kulkę i odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie ciasto wykładamy na natłuszczony spód tarty pamiętając o tym, by troszkę z niej wystawało. Zawijamy boki a spód nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez ok.10- 15 minut w 190 stopniach po czym studzimy.

Farsz:
120g czerwonej soczewicy
600g pasternaku lub pietruszki
200g marchwi
200g pieczarek
kilka krążków pora
1 czubata łyżka mielonego siemienia lnianego
posiekane orzechy włoskie (wedle uznania).
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub do smaku)

pieprz czarny, ziołowy
słodka, ostra wędzona papryka

Marchew myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Pieczarki oczyszczamy i kroimy w półplasterki
Pieczarki wrzucamy na patelnię podlaną odrobiną wody. Dusimy na małym ogniu do czasu aż zmniejszą najpierw swoją objętość i puszczą "sok" a następnie do momentu aż woda odparuje. Wówczas wlewamy olej oraz prążki pora i przesmażamy aż pieczarki lekko się zarumienią. Przekładamy do miski.
Na tej samej patelni podduszamy startą marchew oraz pasternak tak by były al dante. Łączymy z porem i pieczarkami.

Czerwoną soczewicę przepłukujemy wodą, następnie gotujemy na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. WAŻNE ABY DOKŁADNIE ODPAROWAĆ WODĘ - w razie potrzeby odsączamy soczewice na sicie.
Czerwoną soczewicę łączymy z warzywami oraz ew. koncentratem pomidorowym i doprawiamy do smaku. Do jeszcze ciepłej masy dodajemy mielone siemię lniane i dokładnie mieszamy. Na końcu dosypujemy posiekane orzechy.

Farsz wykładamy na podpieczony spód tarty, dokładnie dociskając farsz. Całość zapiekamy jeszcze przez w 190 stopniach ok. 30-40 minut aż farsz się zetnie a wierch tarty przyrumieni.

1/5 całości


poniedziałek, 23 października 2017

Pamiętacie potrawkę z czerwonej soczewicy, którą jakiś czas temu pokazywałam Wam na blogu? Chcąc wykorzystać resztki ugotowanej białej kapusty, która stała w lodówce postanowiłam przygotować podobną. Wyszło równie smacznie i pożywnie jak ostatnio :)

Składniki (1 porcja)
ok. 50g czerwonej soczewicy
1 mała cebula
1 ziemniak
1 pietruszka/pasternak
kilka pieczarek
salaterka ugotowanej kapusty z marchewką
250g pokrojonych pomidorów
słodka, ostra i wędzona papryka
pieprz ziołowy
świeżo zmielony pieprz
ew. szczypta mielonego cynamonu (świetnie komponuje się z pomidorami)

Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki oraz pietruszkę. Całość przez chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory, przepłukaną soczewicę i wlewamy ok. 2/3 szklanki przegotowanej wody. Gotujemy ok. 20-25 minut w razie potrzeby dolewając wody. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną kapustę oraz przyprawy. Gdy soczewica jest gotowa (powinna być miękka, ale jędrna, nie rozpadająca się) a ziemniaki ugotowane, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Posypujemy natka pietruszki.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 12


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny