.

Wpisy z tagiem: obiad

poniedziałek, 07 sierpnia 2017

Pomysł na tego burgera przyszedł raptownie znienacka. Tak na prawdę to nie wiem, czy taką kanapkę można nazwać burgerem, ale przyznajcie sami, że zarówno inicjatywa jak i wygląd są niecodzienne :) Pomidory faszerowane pieczarkami i koperkiem to przepyszne połączenie a w bułce w formie takiego burgera wyszło ciekawie i smacznie. Uprzedzę Wasze pytanie. Taką kanapkę da się zjeść.... przydatny okazuje się patyczek do szaszłyków a nawet i mały, jednorazowy widelczyk ;)

Składniki:
1 mniejszy pomidor
kawałek małej cebuli
kilka pieczarek
pieprz czarny, ziołowy
posiekany koperek

sałata
domowa bułka

Warzywa dokładnie myjemy. Pomidora myjemy, osuszamy, odcinamy płaskie kapelusze i wydrążam środek.
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na półplasterki a następnie jeszcze raz na pół). Następnie wrzucamy na patelnię podlaną odrobiną wody i dusimy do czasu aż zmniejszą swoją objętość. Przekładamy do miski a patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dorzucamy pieczarki a po chwili posiekany miąższ z pomidorów wraz z sokiem. Smażymy do czasu aż całość zgęstnieje po czym doprawiamy do smaku.

Farszem nadziewamy wydrążone pomidory i przykrywamy górą pomidora (ja dodatkowo wbiłam patyczki do szaszłyków aby w trakcie pieczenia pomidory nie rozleciały się).
Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Na 3-5 minut przed końcem pieczenia w piekarniku umieszczamy przeciętą na pół bułkę. Po wyjęciu z piekarnika bułkę możemy posmarować sosem, układamy sałatę, faszerowanego pomidora i przykrywamy górą bułki. Wbijamy patyczek do szaszłyków i zajadamy :)


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi