.

Wpisy z tagiem: zapiekanka

środa, 13 września 2017

Dzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę wegańskiej lasagne z selerem zamiast makaronu. Tym razem jako farsz wykorzystałam czerwoną soczewicę wymieszaną z marchwią, pietruszką/pasternakiem oraz pieczarkami. Zachęcam do spróbowania :)

Składniki na foremkę 20x20 cm
(2-3 porcje jako samodzielne danie)
Sos pomidorowy:
1/2 cebuli
ew. 1-2 ząbki czosnku
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
pieprz cayenne
dużo posiekanego koperku

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli wlewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.

Lasagne
korzeń selera (ok. 300-350g)
 marchew ok. 80-100g
250g pietruszki/pasternaku
kilka pieczarek 
1/2 cebuli
trochę oleju
2/3 szklanki czerwonej soczewicy

Marchew i pasternak myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu tak długo aby warzywa były al dente (3-5 minut).
Czerwoną soczewicę gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy z warzywami i doprawiamy do smaku.


Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).

Układamy warstwy w następującej kolejności:
sos pomidorowy
seler
soczewica z warzywami
seler
sos pomidorowy
soczewica z warzywami
seler
sos pomidorowy
pokrojone pomidorki koktajlowe lub plastry pomidora

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 50-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
Podajemy od razu (na ciepło) lub na zimno (jak kto woli) - najlepiej w towarzystwie surówek. To co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.

czwartek, 31 sierpnia 2017

Dwa dorodne brokuły, które przyniosła mama zaowocowały tym, że postanowiłam nie tylko zjeść je jako dodatek do obiadu, ale również wykorzystać je jako składnik dania obiadowego. Pomyślałam o zapiekance, ale z czym? Ziemniaki od razu odrzuciłam, ponieważ nie przepadam za tymi warzywami, ale kaszę jaglaną uwielbiam. Dwa składniki już miałam. Brakowało jeszcze wegańskiego źródła białka - padło na ugotowaną ciecierzycę.  A jak brokuły i ciecierzyca to bardzo dobrze komponuje się z nimi sos pomidorowy - dla urozmaicenia kilka pieczarek, które znalazłam w lodówce a chętnych również czosnek, którego osobiście ja nie mogę spożywać. Zapiekanka prawie idealna... prawie, bo chyba nie ma dań i rzeczy idealnych :)

Składniki (2 porcje)
100g kaszy jaglanej
pełna szklanka ugotowanej ciecierzycy lub puszka (ok. 250g ugotowanej)
ok. 1/2 kg świeżych pomidorów lub puszka krojonych
1/2 główki brokuła (ok 250g)
ok. 150g pieczarek
mała cebulka
ew. ząbek czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz czarny, ziołowy oraz ew. chili

Świeże pomidory parzymy, obieramy ze skórki, następnie kroimy w kostkę.
Na patelni przesmażamy cebulkę. Kiedy się zeszkli wrzucamy pokrojone pomidory (lub puszkę pomidorów). Przesmażamy przez chwilę a kiedy pomidory zmiękną rozgniatamy je widelcem. Dodajemy czosnek i smażymy aż większość płynu wyparuje a sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku.
Pieczarki myjemy i kroimy w półplasterki. Brokuły gotujemy na parze na półtwardo. Przepłukujemy zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania.
Kasze jaglaną przepłukujemy wrzątkiem aby pozbyć się goryczy, następnie gotujemy al dante. Łączymy z brokułami, pieczarkami i ciecierzycą.
Warzywa przekładamy do natłuszczonego naczynia, zalewamy sosem i przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20-30 minut - 5 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy folię aby kasza ładnie się przypiekła i powstała taka "skorupka".
Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
 A do zapiekanki książka a właściwie nie tyle książka co życiowy kalendarz. Z wiarą przez 365 dni księdza Jana Twardowskiego to zbiór krótkich myśli oraz refleksji autorstwa księdza przypisanych na każdy dzień w roku. Pozycja ma formę kalendarza, który możemy postawić na biurku, komodzie, stoliku nocnym bądź kuchennym blacie aby witając każdy kolejny dzień, przewrócić stronę i przeczytać tekst znajdujący się na kolejnej - refleksyjny, dodający otuchy i nadziei... zdobiony ornamentami. Teksty nie są związane z konkretnym rokiem, więc możemy zacząć od dowolnego dnia - w każdym momencie.




poniedziałek, 28 sierpnia 2017

Papryka... warzywo, które same w sobie lubię nawet bardzo, ale tylko i wyłącznie w wersji surowej. Papryka smakuje mi kiedy jest jędrna, mocno czerwona i chrupiąca (przy czym nie śmierdzi dymem). Ta po obróbce cieplnej: duszona, marynowana lub pieczona traci dla mnie smak.
Kiedy tato przywiózł ze wsi od babci kilka mocno czerwonych, nie za wielkich lecz za to aromatycznych papryk, nawet przez myśl mi nie przeszło aby warzywo te zapiec, czy przesmażyć. Postanowiłam je nafaszerować, ale w wersji surowej, tak by papryka pozostała chrupiąca. Oczywiście taką paprykę można zapiec, ale mi taka forma odpowiadała, nawet bardzo. Według mnie warto spróbować :)

Składniki
czerwona papryka
kawałek cebuli
kilka pieczarek
ugotowana ciecierzyca
mrożony groszek
koperek
ulubione przyprawy

Czerwoną paprykę myjemy, kroimy na pół i wydrążamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekaną cebulkę oraz pokrojone pieczarki i smażymy na rumiano na dość wysokim ogniu. Chodzi o to aby pieczarki nie puściły zbyt dużo soku a przyrumieniły się. Dorzucamy ugotowaną ciecierzycę, mrożony groszek oraz ew. czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy. Dodajemy koperek i doprawiamy. Zdejmujemy z ognia. Aby farsz bardziej trzymał się całości, ciecierzycę można delikatnie rozgnieść widelcem.
Farszem wypełniamy czerwona paprykę i gotowe. 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 8


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny