.

Wpisy z tagiem: lasagne

środa, 13 września 2017

Dzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę wegańskiej lasagne z selerem zamiast makaronu. Tym razem jako farsz wykorzystałam czerwoną soczewicę wymieszaną z marchwią, pietruszką/pasternakiem oraz pieczarkami. Zachęcam do spróbowania :)

Składniki na foremkę 20x20 cm
(2-3 porcje jako samodzielne danie)
Sos pomidorowy:
1/2 cebuli
ew. 1-2 ząbki czosnku
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
pieprz cayenne
dużo posiekanego koperku

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli wlewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.

Lasagne
korzeń selera (ok. 300-350g)
 marchew ok. 80-100g
250g pietruszki/pasternaku
kilka pieczarek 
1/2 cebuli
trochę oleju
2/3 szklanki czerwonej soczewicy

Marchew i pasternak myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu tak długo aby warzywa były al dente (3-5 minut).
Czerwoną soczewicę gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy z warzywami i doprawiamy do smaku.


Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).

Układamy warstwy w następującej kolejności:
sos pomidorowy
seler
soczewica z warzywami
seler
sos pomidorowy
soczewica z warzywami
seler
sos pomidorowy
pokrojone pomidorki koktajlowe lub plastry pomidora

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 50-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
Podajemy od razu (na ciepło) lub na zimno (jak kto woli) - najlepiej w towarzystwie surówek. To co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.

poniedziałek, 24 lipca 2017

Kolejna odsłona wegańskiej lasagne z selerem zamiast makaronu. Wcześniejsze zapiekanki jakie Wam proponowałam to: Lasagne z tofu, Warzywnej lasagne z pieczarkami oraz Warzywnej lasagne z zielonym groszkiem. Zachęcam do zapoznania się z przepisami a dzisiaj zapraszam na nową - równie smaczną :)

Składniki na foremkę 20x20 cm
(2-4 porcje jako samodzielne danie)

Sos pomidorowy:
1/2 cebuli
ew. 1-2 ząbki czosnku
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
pieprz cayenne
dużo posiekanego koperku

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli wlewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.

Lasagne
korzeń selera (ok. 350g)
250g brokuła
1/2 cebuli
trochę oleju
1 mała marchew ok. 70g
1 korzeń pasternaku ok. 100g
ok. 150g pieczarek

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze by był al dante. Przelewamy zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania i drobno siekamy.
Marchew i pasternak myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu tak długo aby warzywa były al dante (3-5 minut).

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).

Układamy warstwy w następującej kolejności:
sos pomidorowy
seler
brokuł
seler
sos pomidorowy
warzywa z pieczarkami
seler
sos pomidorowy

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 50-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
Podajemy od razu (na ciepło) lub na zimno (jak kto woli). To co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.
Wartość odżywcza 1 z 3 porcji:


poniedziałek, 29 maja 2017

Od jakiegoś bardzo posmakowała mi selerowa lasagne. Piekę ją przynajmniej raz w tygodniu a potem zjadam w ramach śniadania lub drugiego śniadania - samodzielnie, w towarzystwie surówek/dodatkowej porcji warzyw a dwa razy z waflami ryżowymi. Z pewnością zawita w moim jadłospisie na stałe, ale w różnych kombinacjach. Na blogu pojawiła się już taka zapiekanka z tofu, oraz warzywna z pieczarkami, natomiast ostatnio przygotowałam ją z dodatkiem puree z zielonego groszku. Co będzie kolejne? Jeszcze nie wiem :)

Składniki na foremkę 20x20 cm
(2-4 porcje jako samodzielne danie)

Sos pomidorowy
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
pieprz cayenne
dużo mrożonego/świeżego koperku

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą. Dodajemy posiekany koperek (uwielbiam koperek i dodaje ok. 3-4 łyżek posiekanego), przyprawy oraz ew. 1-2 zmiażdżone i zrumienione na oleju ząbki czosnku.

Lasagne
korzeń selera (ok. 350g)
300g mrożonego groszku NIE Z PUSZKI
1/2 cebuli
trochę oleju
1 mała marchew ok. 70g
1 średni korzeń pasternaku k. 100g
ok. 150g pieczarek

Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i ostawiamy na kilka minut aż zmięknie. Następnie miksujemy go z odrobiną wody lub rozgniatamy widelcem/tłuczkiem do ziemniaków na gładkie pure. Jeśli chcemy dodajemy zmiażdżony ząbek czosnku.
Marchew i pasternak myjemy i obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew oraz pasternak ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu do czasu aż warzywa będą al dante. W razie potrzeby dokładnie odcedzamy z nadmiaru płynu.

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).

Układamy warstwy w następującej kolejności:
sos pomidorowy
seler
pure z groszku
seler
sos pomidorowy
warzywa z pieczarkami
seler
sos pomidorowy

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 50-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
Podajemy od razu (na ciepło) a to co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.
Wartość odżywcza 1 z 3 porcji:

 
1 , 2

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny