.

Wpisy z tagiem: test

poniedziałek, 30 października 2017


Skład: opiekane płatki kukurydziane
Opakowanie: 200g
Rodzaje: pełnoziarniste orkiszowe, pełnoziarniste żytnie, pełnoziarniste owsiane, jaglane, kukurydziane

 Opinia: Po opiekanych pełnoziarnistych płatkach orkiszowych spróbowałam tych kukurydzianych - akurat trafiła się okazja. Nigdy nie przepadałam za wszelkimi słodkimi kuleczkami czy też płatkami kukurydzianymi dostępnymi na sklepowych półkach. Te drugie bardzo lubiła moja młodsza siostra - jednorazowo z mlekiem potrafiła zjeść połowę 250g opakowania Corn Flakes. Jednak, kiedy trafiła się okazja spróbowania opiekanych płatków od Sonko, mając w pamięci miłe doświadczenie z płatkami orkiszowymi tego samego producenta, zrobiłam to z przyjemnością.

 Płatki różnią się od tradycyjnych Corne Flakes np. marki Nestle. Czym?
 Zasadnicza różnica to skład. Nie znajdziemy w nich dodatków w postaci cukru, syropów glukozowo-fruktozowych, melasy, cukru, soli itp. To tylko i wyłącznie płatki kukurydziane, które według informacji od producenta otrzymywane są ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kukurydzy.
 Po drugie wygląd. Już na pierwszy rzut oka można zauważyć, że są zdecydowanie mniejsze, jaśniejsze oraz cieńsze. Ich kolor nie jest rumiany i złoty (dzięki melasie cukru trzcinowego oraz dodatkom cukru, który wpłyną na przypieczenie i karmelizację) a jasnożółty a nawet lekko wyblakły. Wydały mi się również lżejsze.
 Kolejna różnica to zapach - jest typowo zbożowy a nie słodkawy.
Nie można również zapomnieć o smaku. Tak jak już wspomniałam płatki nie mają w składzie cukru i to od razu da się poczuć. Mimo tego nie są jałowe i nijakie - w smaku przypominały... mi popcorn. Na prawdę - nawet przez chwilkę pojawiła się nuta soli :P

 Z opiekanych płatków można przygotować prosty i smaczny deser - wystarczy tylko wymieszać je z owocami i np. orzechami, kakao, czekoladą. Następnie polać masłem orzechowym/tahini i umieścić na jakiś czas do lodówki. Płatki są tak dobrze wypieczone, że nie zmiękną - masło orzechowe lekko zastygnie a my otrzymamy smaczną przekąskę. Polecam - robiłam tak z płatkami orkiszowymi :)
 Nie musicie łączyć ich z jogurtem lub mlekiem - możecie również wykorzystać je jako kruszonkę, spód do ciasta, ciasteczek lub innych deserów. To uniwersalny produkt ;)

 Jeśli chodzi o wartości odżywcze to płatki kukurydziane są źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu, selenu. Są również lekkostrawne,  dlatego sprawdzą się w diecie osób borykających się z problemami żołądkowymi a także rekonwalescentów i dzieci. Ich minusem może być duża ilość sodu a niekiedy również cukru dodawanych do niektórych opakowań, dlatego zawsze należy sprawdzać skład. Na szczęście opiekane płatki Sonko do tej grupy się nie zaliczają.

Wartość energetyczna w 100g - 354 kcal
Ocena - 4/6
Cena - Kaufland, Społem 6-8zł

Dla porównania skład i wartość odżywcza płatków Corne Flakes Nestle
Skład: grys kukurydziany (99,8%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy), % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie
Wartość energetyczna w 100g - 380 kcal
tłuszcz 1,4g węglowodany 82,5g w tym cukry 9,1g błonnik 4,2g białko 7,4g sól 1,91g


wtorek, 19 września 2017


Skład: płatki orkiszowe opiekane. Możliwa obecność soi.
Opakowanie: 250g
Rodzaje: żytnie pełnoziarniste, owsiane pełnoziarniste, jęczmienne pełnoziarniste, jaglane, kukurydziane, orkiszowe

Opinia: Jakiś czas temu firma Sonko wprowadziła na rynek nową serię produktów  w której między innymi znalazły się opiekane płatki: kukurydziane, jaglane oraz owsiane, żytnie i orkiszowe pełnoziarniste. Jak zapewnia nas producent wszystkie przygotowywane są ze starannie wyselekcjonowanych ziaren pszenicy. Dzięki procesowi prażenia nie tylko nabierają przyjemniej chrupkości ale również wyrazistego smaku. Warto tutaj zaznaczyć, że proces prażenia odbywa się bez dodatku soli a gotowe płatki nadają się do jedzenia bez wcześniejszego gotowania. Pod lupę wzięłam płatki orkiszowe.

 Po otworzeniu opakowania poczułam przyjemny zbożowy a zarazem pełnoziarnisty aromat z nutą prażenia/opiekania. Płatki są niewielkiej wielkości, brązowe i dobrze wypieczone. Bardzo przyjemnie chrupią pod zębami, co dodaje walorów smakowych w trakcie jedzenia (kiedy zostają rozgniecione przez zęby, słychać odgłos chrupnięcia). Jeśli ktoś zna smak orkiszu bez problemu powinien je rozpoznać - czuć tutaj charakterystyczną, pełnoziarnistą i zarazem lekko orzechową nutę tego zboża.

 Płatki mogą stanowić nie tylko dodatek do jogurtu lub serka ale również ciast i deserów np. jako kruszonka. W związku z tym, że w składzie nie znajdziemy ani soli, ani cukru, możemy wykorzystać je również jako paniera do mięsnych lub wegetariańskich kotletów. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pochrupania w pracy, szkole lub przed telewizorem przy czym dostarczą nam między innymi białka, błonnika oraz takich minerałów jak: fosfor, magnez, żelazo i cynk. Według mnie to bardzo ciekawy i fajny produkt na który warto zwrócić uwagę;)

Wartość energetyczna w 100g - 335 kcal
Ocena - 6/6
Cena - Tesco, Kaufland, Społem ok. 6-8zł (promocja ok.5zł)

niedziela, 17 września 2017

Nie skłamię jeśli powiem, że zdrowy styl życia stał się bardzo popularny. Ludzie w trosce o swoje zdrowie nie tylko zaczynają interesować się sportem i jego jakąkolwiek formą, ale również zwracać uwagę na to co ląduje na ich talerzu. Częściej sięgają po tak zwaną "zdrową żywność", pełnoziarniste kasze, makarony, świeże, owoce oraz warzywa... Po te ostatnie zamiast chodzić do marketów, wybierają się na targi i bazarki, gdzie zaopatrują się w świeże produkty od sprawdzonych dostawców i to w korzystnych cenach.

Niestety nie wszystkie produkty znajdziemy na pobliskim bazarku, czy w osiedlowym sklepiku. Czasem czegoś nam brakuje i nie ma na to tańszego lub łatwiej dostępnego zamiennika a jeśli taki produkt jest, to nie zawsze mamy czas aby chodzić po sklepach w jego poszukiwaniu. W takich sytuacjach z przydatne są internetowe sklepy ze zdrową żywnością. Jednym z takich sklepów jest BioIndygo.pl

BioIndygo.pl powstał z pasji do żywności ekologicznej a także chęci dzielenia się nią z innymi a tym samym uświadamiania społeczeństwu, jak ważną rolę odgrywa właściwe odżywianie. Właściciele chcąc ułatwić społeczeństwu dostęp do zdrowej żywności, postanowili stworzyć takie miejsce, gdzie jest to możliwe a konsument może dokonać przemyślanego i świadomego wyboru.

W ofercie sklepu znajduje się szeroka gama produktów wysokiej jakości, należących do grupy żywności zdrowej, ekologicznej, bio. Znajdziemy w nim między innymi: kasze, makarony, oleje, przyprawy, masła orzechowe, słodkie przekąski, soki, superfood a także  kosmetyki i suplementy. Oferta jest na prawdę bogata a ceny przystępne i atrakcyjne.
Dodatkowo za wypełnienie ankiety otrzymujemy kupn rabatowy, który możemy wykorzystać podczas pierwszych zakupów.
Sama strona jest czytelna i przejrzysta, więc zrobienie zakupów nie sprawi żadnego problemu.

Więcej informacji w tym te o rabatach i promocjach znajdziecie stronie internetowej oraz na fanpage'u na facebooku. Zdecydowanie polecam, gdyż możecie otrzymać bony rabatowe na zakupy w sklepie.

Dzisiaj chciałabym opowiedzieć Wam o produkcie, który znajduje się w asortymencie sklepu.

Tahini pasta sezamowa Vivo 300g

 Tahini to arabska pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw, dodająca im niepowtarzalnego smaku i aromatu. W zależności od tego, czy ziarna zostały wcześniej wyłuskane, czy nie, może być jasna (łagodniejsza) oraz ciemna (bardziej gorzkawa).
 Znajdujący się w paście sezamol, może chronić przed pojawieniem się zmian miażdżycowych w ramach naczyń krwionośnych. Kwas oleinowy oraz fitosterole zmniejszają frakcję LDL. Ponadto te ostatnie chronią nasz organizm przed pojawieniem się niektórych odmian nowotworów a także spowalniają procesy starzenia się.

 To nie wszystko. Zarówno sezam jak i tahini to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. W niepozornych ziarenkach sezamu znajdziemy nie tylko nienasycone kwasy tłuszczowe, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia, gdyż wzmacniają odporność i dodają energii. To również doskonałe źródło trójwartościowego żelaza, magnezu, wapnia, witamin z grupy B a także błonnika oraz dobrej jakości roślinnego białka w diecie wegańskiej. Warto zaznaczyć, że wapń zawarty w sezamie jest kilkakrotnie lepiej przyswajalny w porównaniu do produktów pochodzenia zwierzęcego.
 Wszystkie składniki zawarte w tahini pomagają dbać o zdrowie układu krążenia, chronią przed cukrzycą, wpływają na zdrowie kości i obniżają poziom złego cholesterolu.

 Pasta tahini nadaje się zarówno do słodkich jak i słonych potraw. Jest obowiązkowym składnikiem hummusu oraz baba ghanoush (pasta z bakłażana oraz sezamu), jednak możemy dodać ją również do sosów i dipów, wzbogacając ich smak. Świetnie sprawdzi się do przygotowania słodkich ciast i deserów a wymieszana np. z łyżeczką miodu, będzie świetną, smaczną i zdrową przekąską, chociaż i samo w sobie smakuje świetnie.
 Tahini marki Vivo jest naturalne, bez dodatku oleju, soli czy też cukru. W smaku nie odebrałam jego jako przesadnie gorzkiego. Oczywiście pojawia charakterystyczna dla sezamu i tahini gorycz, ale jest ona naturalna bez oznak przepalenia. Według mnie produkt na prawdę jest bardzo smaczny i uniwersalny.

Skład:prażony sezam łuskany
Waga: 300g
Wartość odżywcza w 100g:
Białko
23,2g Węglowodany 10g w tym cukry 2,1g Tłuszcz 58,9g kw.tł.nas. 6,7g
Wartość energetyczna w 100g -
g,688 kcal
Cena - sklepy ze zdrową żywnością np. BioIndygo.pl (14,57zł)
Ocena - 6/6

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 71


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny