.

Wpisy z tagiem: test

sobota, 10 lutego 2018


Skład: opiekane płatki jaglane
Opakowanie: 200g
Rodzaje: pełnoziarniste orkiszowe, pełnoziarniste żytnie, pełnoziarniste owsiane, kukurydziane, jaglane

Opinia: Opiekane płatki jaglane to kolejna nowość jaką jakiś czas temu do swojego asortymentu wprowadziła firma Sonko. Nigdy nie jadłam tradycyjnych płatków jaglanych, ale kaszę jaglaną uwielbiam, dlatego do tego produktu podeszłam pozytywnie nastawiona.
 Płatki jaglane przygotowywane są z rozgniecionych ziaren prosa i mają zbliżoną wartość odżywczą do kaszy jaglanej. Cechuje je wysoka zawartość żelaza, witamin z grupy B, witaminy E, lecytyny, wapnia, fosforu oraz potasu, co doskonale działa na stan skóry, włosów i paznokci. Stanowią bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego, usprawniają pracę układu nerwowego oraz układ pokarmowego (między innymi niwelują zaparcia) a także pozytywnie wpływają  na koncentrację, oraz ogólne samopoczucie. Poprzez działanie przeciwgrzybiczne wzmacniają organizm i w łatwy sposób usuwają toksyny a dzięki właściwościom moczopędnym regulują pracę nerek. Ponadto nie zawierają glutenu.

 Aromat płatków skojarzył mi się z jakimś innym produktem, którego niestety nie byłam w stanie sobie przypomnieć, ale nie jest to kasza jaglana. Są bardzo jasne i drobne, jednak chrupiące.

 Niestety smak płatków ani trochę mnie nie zachwycił. Płatki okazały się gorzkawe, jednak nie w tym tkwił "problem", gdyż nieprzepłukana kasza jaglana jest gorzka. Wyczułam w nich coś w rodzaju stęchlizny lub pleśni - tak jakby zboże z którego zostały wypiekane płatki zjełczało (kasza jaglana może zjełczeć). Nie smakowały mi te płatki.

Wartość energetyczna w 100g - 383 kcal
Ocena -
Cena - Tesco (6-7zł/promocja 4-5zł)

poniedziałek, 04 grudnia 2017


Skład: prażone orzechy ziemne (55%), prażone orzechy (laskowe*, nerkowca*, migdały*).(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opakowanie: 250g
Rodzaje: z orzechów ziemnych, z orzechów ziemnych crunchy, z orzechów laskowych, z orzechów nerkowca, z migdałów, mix 3 orzechy, mix 4 orzechy, miks 2 orzechy, z pestek słonecznika, tahini jasne, tahini ciemne

Wartość energetyczna w 100g:
Białko 26,40g Węglowodany 11g w tym cukry 1,83g Tłuszcz 51,30g nas. kw. tł. 8,52g
Błonnik 6,70g

Ocena: Kolejny miks orzechowy TerraSana, który mam przyjemność próbować (można go zakupić między innymi w ekologicznym sklepie StraganZdrowia.pl). Wcześniejsze masła w tym Miks 3 orzechy (nerkowce, laskowe oraz migdały), uważam za smaczne - założyłam, że tym razem będzie podobnie. W przeciągu kilku miesięcy byłam w posiadaniu dwóch słoiczków tego kremu.

 Już przed otworzeniem słoiczka zauważyłam, że na powierzchni wytrącił się olej - całość należy dokładnie wymieszać aby uzyskać jednolitą masę. Przy moim słoiczku nie było to łatwe, gdyż pod warstwą oleju masło okazało się bardzo zbite. Mimo prób nie udało mi się uzyskać jednolitej konsystencji - w rzadszej "masie" pływały większe, bądź mniejsze bryłki masła. Być może gdybym jeszcze dłużej mieszała udało by mi się osiągnąć idealnie gładką konsystencję, jednak odpuściłam. Robiłam to i tak dość długo i olej zaczął mi się wylewać ze słoiczka - najprawdopodobniej i tak nie otrzymałam pożądanego efektu. Dopiero po jakiś dwóch dobach spędzonych w lodówce, kiedy ze słoiczka ubyło masło, samo zrobiło się ono idealnie gładkie.

 Konsystencja masła jak na masło orzechowe była rzadka, jednak nie wodnista. Spływała z łyżeczki i bardziej przypominała mi gęste tahini niż masło orzechowe. W kolorze ciemno brązowa z widocznymi malutkimi ciemnymi kropeczkami pochodzącymi ze skórek migdałów i/lub orzechów laskowych.
 W zapachu od razu po odkręceniu wieczka poczułam przyjemny aromat prażonych arachidów z subtelną nutą orzechów laskowych i migdałów - jest naturalnie orzechowo i apetycznie.
Od razu po odkręceniu wieczka
 Po pierwszej łyżeczce tak jak w przypadku wszystkich maseł TerraSana moje podniebienie zalała wspaniała aksamitność cudownie rozpływająca się w ustach. Masło jest przyjemnie kremowe, gładkie a zarazem i gęste z wyczuwalnymi drobinkami skórek z orzechów laskowych lub/i migdałów.
 W smaku od razu poczułam arachidy stanowiące 55% składu. Bardzo szybko doszła do tego charakterystyczna nuta orzechów laskowych z czasem wyczuwalną lekką goryczką ich brązowych skórek (mogą to być również skórki z migdałów). Po króciutkiej chwili delikatnie do głosu doszły lekko słodkawe migdały. Dosłownie po sekundzie ich słodycz zaczęła rosnąć - dało się poczuć słodko-maślane i nieco mdłe nerkowce. Jednocześnie nuta nugatu przez cały czas dawała osobie znać, jednak mimo takiej kompozycji to fistaszki nadal wiodły prym.
Od razu po odkręceniu wieczka
 Wyraźnie czuć, że wszystkie orzechy zostały podprażone. Ich smaki łączą się ze sobą, przeplatając z subtelną goryczką brązowych skórek, tworząc bardzo smaczną kompozycję.  Kiedy masło całkowicie rozpuści się w ustach, pozostaje w nich posmak fistaszków i nerkowców ze szczyptą nugatu orzechów laskowych oraz z bardzo delikatną nutą migdałów w tle. Po chwili na samym końcu daleko na podniebieniu poczułam również lekką słoność, jednak sól nie występuje w składzie, dlatego musi pochodzić z któryś orzechów (jest naturalna). Aromat ten utrzymuje się jeszcze po całkowitym zniknięciu smaku orzechów z ust.
Po 2 dniach w lodówce
 Kolejne masło od TerraSana uważam za bardzo smaczne i udane. Rzeczywiście mamy tutaj orzechowy miks smaków z "słonawymi", jak i "słodkawymi" nutami, pochodzenia tylko i wyłącznie orzechowego. Ze względu na słabo wyczuwalne nerkowce a wyraźnie fistaszki i orzechy laskowe, smakowało mi bardziej od Miksu 3 orzechy. Jednak i tamto masło uważam za udane, chociaż to oceniam wyżej. Tak na prawdę to już zależy od indywidualnych upodobań.

Wartość energetyczna w 100g - 612 kcal
Ocena - 6/6
Cena - sklepy ekologiczne (np. Stragan Zdrowia.pl )ok.23,28zł/250g

poniedziałek, 30 października 2017


Skład: opiekane płatki kukurydziane
Opakowanie: 200g
Rodzaje: pełnoziarniste orkiszowe, pełnoziarniste żytnie, pełnoziarniste owsiane, jaglane, kukurydziane

 Opinia: Po opiekanych pełnoziarnistych płatkach orkiszowych spróbowałam tych kukurydzianych - akurat trafiła się okazja. Nigdy nie przepadałam za wszelkimi słodkimi kuleczkami czy też płatkami kukurydzianymi dostępnymi na sklepowych półkach. Te drugie bardzo lubiła moja młodsza siostra - jednorazowo z mlekiem potrafiła zjeść połowę 250g opakowania Corn Flakes. Jednak, kiedy trafiła się okazja spróbowania opiekanych płatków od Sonko, mając w pamięci miłe doświadczenie z płatkami orkiszowymi tego samego producenta, zrobiłam to z przyjemnością.

 Płatki różnią się od tradycyjnych Corne Flakes np. marki Nestle. Czym?
 Zasadnicza różnica to skład. Nie znajdziemy w nich dodatków w postaci cukru, syropów glukozowo-fruktozowych, melasy, cukru, soli itp. To tylko i wyłącznie płatki kukurydziane, które według informacji od producenta otrzymywane są ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kukurydzy.
 Po drugie wygląd. Już na pierwszy rzut oka można zauważyć, że są zdecydowanie mniejsze, jaśniejsze oraz cieńsze. Ich kolor nie jest rumiany i złoty (dzięki melasie cukru trzcinowego oraz dodatkom cukru, który wpłyną na przypieczenie i karmelizację) a jasnożółty a nawet lekko wyblakły. Wydały mi się również lżejsze.
 Kolejna różnica to zapach - jest typowo zbożowy a nie słodkawy.
Nie można również zapomnieć o smaku. Tak jak już wspomniałam płatki nie mają w składzie cukru i to od razu da się poczuć. Mimo tego nie są jałowe i nijakie - w smaku przypominały... mi popcorn. Na prawdę - nawet przez chwilkę pojawiła się nuta soli :P

 Z opiekanych płatków można przygotować prosty i smaczny deser - wystarczy tylko wymieszać je z owocami i np. orzechami, kakao, czekoladą. Następnie polać masłem orzechowym/tahini i umieścić na jakiś czas do lodówki. Płatki są tak dobrze wypieczone, że nie zmiękną - masło orzechowe lekko zastygnie a my otrzymamy smaczną przekąskę. Polecam - robiłam tak z płatkami orkiszowymi :)
 Nie musicie łączyć ich z jogurtem lub mlekiem - możecie również wykorzystać je jako kruszonkę, spód do ciasta, ciasteczek lub innych deserów. To uniwersalny produkt ;)

 Jeśli chodzi o wartości odżywcze to płatki kukurydziane są źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu, selenu. Są również lekkostrawne,  dlatego sprawdzą się w diecie osób borykających się z problemami żołądkowymi a także rekonwalescentów i dzieci. Ich minusem może być duża ilość sodu a niekiedy również cukru dodawanych do niektórych opakowań, dlatego zawsze należy sprawdzać skład. Na szczęście opiekane płatki Sonko do tej grupy się nie zaliczają.

Wartość energetyczna w 100g - 354 kcal
Ocena - 4/6
Cena - Kaufland, Społem 6-8zł

Dla porównania skład i wartość odżywcza płatków Corne Flakes Nestle
Skład: grys kukurydziany (99,8%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy), % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie
Wartość energetyczna w 100g - 380 kcal
tłuszcz 1,4g węglowodany 82,5g w tym cukry 9,1g błonnik 4,2g białko 7,4g sól 1,91g


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 71


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny