.

Wpisy z tagiem: sonko

sobota, 10 lutego 2018


Skład: opiekane płatki jaglane
Opakowanie: 200g
Rodzaje: pełnoziarniste orkiszowe, pełnoziarniste żytnie, pełnoziarniste owsiane, kukurydziane, jaglane

Opinia: Opiekane płatki jaglane to kolejna nowość jaką jakiś czas temu do swojego asortymentu wprowadziła firma Sonko. Nigdy nie jadłam tradycyjnych płatków jaglanych, ale kaszę jaglaną uwielbiam, dlatego do tego produktu podeszłam pozytywnie nastawiona.
 Płatki jaglane przygotowywane są z rozgniecionych ziaren prosa i mają zbliżoną wartość odżywczą do kaszy jaglanej. Cechuje je wysoka zawartość żelaza, witamin z grupy B, witaminy E, lecytyny, wapnia, fosforu oraz potasu, co doskonale działa na stan skóry, włosów i paznokci. Stanowią bardzo dobre źródło łatwo przyswajalnego białka roślinnego, usprawniają pracę układu nerwowego oraz układ pokarmowego (między innymi niwelują zaparcia) a także pozytywnie wpływają  na koncentrację, oraz ogólne samopoczucie. Poprzez działanie przeciwgrzybiczne wzmacniają organizm i w łatwy sposób usuwają toksyny a dzięki właściwościom moczopędnym regulują pracę nerek. Ponadto nie zawierają glutenu.

 Aromat płatków skojarzył mi się z jakimś innym produktem, którego niestety nie byłam w stanie sobie przypomnieć, ale nie jest to kasza jaglana. Są bardzo jasne i drobne, jednak chrupiące.

 Niestety smak płatków ani trochę mnie nie zachwycił. Płatki okazały się gorzkawe, jednak nie w tym tkwił "problem", gdyż nieprzepłukana kasza jaglana jest gorzka. Wyczułam w nich coś w rodzaju stęchlizny lub pleśni - tak jakby zboże z którego zostały wypiekane płatki zjełczało (kasza jaglana może zjełczeć). Nie smakowały mi te płatki.

Wartość energetyczna w 100g - 383 kcal
Ocena -
Cena - Tesco (6-7zł/promocja 4-5zł)

poniedziałek, 30 października 2017


Skład: opiekane płatki kukurydziane
Opakowanie: 200g
Rodzaje: pełnoziarniste orkiszowe, pełnoziarniste żytnie, pełnoziarniste owsiane, jaglane, kukurydziane

 Opinia: Po opiekanych pełnoziarnistych płatkach orkiszowych spróbowałam tych kukurydzianych - akurat trafiła się okazja. Nigdy nie przepadałam za wszelkimi słodkimi kuleczkami czy też płatkami kukurydzianymi dostępnymi na sklepowych półkach. Te drugie bardzo lubiła moja młodsza siostra - jednorazowo z mlekiem potrafiła zjeść połowę 250g opakowania Corn Flakes. Jednak, kiedy trafiła się okazja spróbowania opiekanych płatków od Sonko, mając w pamięci miłe doświadczenie z płatkami orkiszowymi tego samego producenta, zrobiłam to z przyjemnością.

 Płatki różnią się od tradycyjnych Corne Flakes np. marki Nestle. Czym?
 Zasadnicza różnica to skład. Nie znajdziemy w nich dodatków w postaci cukru, syropów glukozowo-fruktozowych, melasy, cukru, soli itp. To tylko i wyłącznie płatki kukurydziane, które według informacji od producenta otrzymywane są ze starannie wyselekcjonowanych ziaren kukurydzy.
 Po drugie wygląd. Już na pierwszy rzut oka można zauważyć, że są zdecydowanie mniejsze, jaśniejsze oraz cieńsze. Ich kolor nie jest rumiany i złoty (dzięki melasie cukru trzcinowego oraz dodatkom cukru, który wpłyną na przypieczenie i karmelizację) a jasnożółty a nawet lekko wyblakły. Wydały mi się również lżejsze.
 Kolejna różnica to zapach - jest typowo zbożowy a nie słodkawy.
Nie można również zapomnieć o smaku. Tak jak już wspomniałam płatki nie mają w składzie cukru i to od razu da się poczuć. Mimo tego nie są jałowe i nijakie - w smaku przypominały... mi popcorn. Na prawdę - nawet przez chwilkę pojawiła się nuta soli :P

 Z opiekanych płatków można przygotować prosty i smaczny deser - wystarczy tylko wymieszać je z owocami i np. orzechami, kakao, czekoladą. Następnie polać masłem orzechowym/tahini i umieścić na jakiś czas do lodówki. Płatki są tak dobrze wypieczone, że nie zmiękną - masło orzechowe lekko zastygnie a my otrzymamy smaczną przekąskę. Polecam - robiłam tak z płatkami orkiszowymi :)
 Nie musicie łączyć ich z jogurtem lub mlekiem - możecie również wykorzystać je jako kruszonkę, spód do ciasta, ciasteczek lub innych deserów. To uniwersalny produkt ;)

 Jeśli chodzi o wartości odżywcze to płatki kukurydziane są źródłem błonnika, magnezu, żelaza, potasu, selenu. Są również lekkostrawne,  dlatego sprawdzą się w diecie osób borykających się z problemami żołądkowymi a także rekonwalescentów i dzieci. Ich minusem może być duża ilość sodu a niekiedy również cukru dodawanych do niektórych opakowań, dlatego zawsze należy sprawdzać skład. Na szczęście opiekane płatki Sonko do tej grupy się nie zaliczają.

Wartość energetyczna w 100g - 354 kcal
Ocena - 4/6
Cena - Kaufland, Społem 6-8zł

Dla porównania skład i wartość odżywcza płatków Corne Flakes Nestle
Skład: grys kukurydziany (99,8%), cukier, sól, glukoza, cukier brązowy, syrop cukru inwertowanego, melasa cukru trzcinowego, regulator kwasowości (fosforany sodu), substancje wzbogacające: witaminy (niacyna, kwas pantotenowy, ryboflawina (B2), witamina B6, kwas foliowy), % - odnosi się do zawartości składnika w całym produkcie
Wartość energetyczna w 100g - 380 kcal
tłuszcz 1,4g węglowodany 82,5g w tym cukry 9,1g błonnik 4,2g białko 7,4g sól 1,91g


wtorek, 19 września 2017


Skład: płatki orkiszowe opiekane. Możliwa obecność soi.
Opakowanie: 250g
Rodzaje: żytnie pełnoziarniste, owsiane pełnoziarniste, jęczmienne pełnoziarniste, jaglane, kukurydziane, orkiszowe

Opinia: Jakiś czas temu firma Sonko wprowadziła na rynek nową serię produktów  w której między innymi znalazły się opiekane płatki: kukurydziane, jaglane oraz owsiane, żytnie i orkiszowe pełnoziarniste. Jak zapewnia nas producent wszystkie przygotowywane są ze starannie wyselekcjonowanych ziaren pszenicy. Dzięki procesowi prażenia nie tylko nabierają przyjemniej chrupkości ale również wyrazistego smaku. Warto tutaj zaznaczyć, że proces prażenia odbywa się bez dodatku soli a gotowe płatki nadają się do jedzenia bez wcześniejszego gotowania. Pod lupę wzięłam płatki orkiszowe.

 Po otworzeniu opakowania poczułam przyjemny zbożowy a zarazem pełnoziarnisty aromat z nutą prażenia/opiekania. Płatki są niewielkiej wielkości, brązowe i dobrze wypieczone. Bardzo przyjemnie chrupią pod zębami, co dodaje walorów smakowych w trakcie jedzenia (kiedy zostają rozgniecione przez zęby, słychać odgłos chrupnięcia). Jeśli ktoś zna smak orkiszu bez problemu powinien je rozpoznać - czuć tutaj charakterystyczną, pełnoziarnistą i zarazem lekko orzechową nutę tego zboża.

 Płatki mogą stanowić nie tylko dodatek do jogurtu lub serka ale również ciast i deserów np. jako kruszonka. W związku z tym, że w składzie nie znajdziemy ani soli, ani cukru, możemy wykorzystać je również jako paniera do mięsnych lub wegetariańskich kotletów. Świetnie sprawdzą się również jako przekąska do pochrupania w pracy, szkole lub przed telewizorem przy czym dostarczą nam między innymi białka, błonnika oraz takich minerałów jak: fosfor, magnez, żelazo i cynk. Według mnie to bardzo ciekawy i fajny produkt na który warto zwrócić uwagę;)

Wartość energetyczna w 100g - 335 kcal
Ocena - 6/6
Cena - Tesco, Kaufland, Społem ok. 6-8zł (promocja ok.5zł)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 9


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny
tekst alternatywny