.

Wpisy z tagiem: pancakes

sobota, 01 marca 2014

Dawno nie było u mnie placuszków, dlatego postanowiłam to zmienić. A jak już smażyć placuszki to te najlepsze - twarogowe. Błyskawicznie się je przygotowuje i w takim samym tempie znikają prosto z patelni. Aromatyczne, delikatne i rozpływające się w ustach... Idealna propozycja zarówno na śniadanie, podwieczorek, kolację lub gdy najdzie nas ochota na smaczny deser lub przekąskę... A dodatek ziaren kakaowca, tylko wzbogaca ich już doskonały smak :)

Składniki
125g twarogu sernikowego (u mnie Emilki)
40-50g szklanki mąki pełnoziarnistej
1-2 łyżki napoju sojowego/mleka
1 jajko
1-2 łyżeczki ziaren kakaowca + do posypania
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ksylitol/cukier/miód (do smaku)

 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na bardzo gęste ciasto. Rozgrzewamy patelnię teflonową, łyżką wykładamy porcje ciasta delikatnie rozsmarowując je na boki (ciasto jest gęste, dlatego należy delikatnie je rozsmarować formując placuszki) i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.

czwartek, 16 stycznia 2014

 Gruszki lubiłam w dzieciństwie. Pamiętam jak chodziłam z siostrą i dziadkiem  do sadu cioci, zrywałam dojrzałe owoce prosto z drzewa i zajadałam się nimi ze smakiem. Z wiekiem moja sympatia do gruszek minęła do tego stopnia, że ich nie jem. Kiedy jednak późną jesienią mama przyniosła z ogródka do domu kilka gruszek a ja poczułam ich aromat, nabrałam na nie ochoty. Postanowiłam przygotować coś prostego i padło na gruszki w cieście. Niestety podczas smażenia, część ciasta odpadła i gruszki być może nie wyglądają zbyt apetycznie. Nie mniej okazały się bardzo smaczne :)

Składniki
1 gruszka
1 czubata łyżka mąki
1-2 łyżki napoju orzechowego Alpro lub mleka
1 małe jajko

Mąkę mieszamy z mlekiem i jajkiem na gładką masę.
Gruszkę kroimy na plastry. 
Każdy plaster gruszki maczamy w cieście, wykładamy na rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy z obu stron na złoto-brązowy kolor. Podajemy z ulubionymi dodatkami.

czwartek, 26 września 2013

Placek, czy też omlet owsiany w krótkim czasie zdobył ogromną popularność w sferze bloggerów i nie tylko. W internecie a w szczególności blogach kulinarnych można znaleźć wiele wariacji na jego temat. Placki owsiane z jabłkiem, jagodami, brzoskwinią a nawet cukinią już nikogo nie dziwią - wręcz przeciwnie stały się bardzo częstym i smacznym gościem wielu śniadań. I ja nie chciałam odbiegać od tej "tradycji" i na drugie śniadanie usmażyłam sobie taki placek, ale nie z jabłkiem, jagodami czy cukinią, ale marchewką i prażonymi orzechami. Podałam go z naturalnym masłem orzechowym i to był strzał w dziesiątkę! Aromatyczne, owsiano-orzechowo-marchewkowe... tak więc wielbiciele owsianych i marchewkowych wypieków, czy też deserów powinni być zadowoleni.

Składniki
3 kopiaste łyżki płatków owsianych
1 łyżka otrąb
1 duże jajko
1 mała marchewka
1/2 łyżeczki cynamonu lub kakao
garść posiekanych orzechów włoskich

Orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki i prażymy na suchej patelni do momentu aż w powietrzu zacznie unosić się przyjemny, orzechowy aromat, po czym odstawiamy do przestygnięcia.
Płatki i otręby zalewamy wodą ponad ich powierzchnię po czym odstawiamy na ok. 30 minut. Kiedy wchłoną cały płyn, odsączamy z nadmiaru wody, dodajemy roztrzepane jajko, startą na dużych oczkach marchewkę, cynamon lub kakao oraz orzechy i dokładnie mieszamy. Wylewamy na dobrze rozgrzaną patelnię teflonową i smażymy  (najlepiej pod przykryciem) z obu stron na złoto-brązowy kolor (placek jest bardzo delikatny, dlatego należy uważać podczas jego przewracania. Podajemy z ulubionymi dodatkami.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 7


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny