.

Wpisy z tagiem: warzywa

sobota, 07 października 2017

Jakiś czas temu gotowałam białą kapustę do obiadu. Niedawno zobaczyłam, że w lodówce zostało mi jej trochę, obok w pojemniczku widniał zielony groszek a na stole dorodne pomidory. Z powyższych składników postanowiłam przygotować prostą potrawkę, która stanowiła bardzo dobry dodatek do obiadu.

Składniki
ugotowana biała kapusta z marchewką
kilka pomidorów lub 1/2 puszki
ok. 1/2 szklanki zielonego groszku
cebula
pieprz czarny, ziołowy, ostra i słodka papryka oraz ew. wędzona

Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę.
Na patelni przesmażamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dorzucamy pomidory wraz z sokiem oraz ugotowaną kapustę. Dusimy przez kilka minut do czasu aż sos nieco zgęstnieje. Pod koniec dodajemy ugotowany zielony groszek i doprawiamy do smaku. Jeśli używamy surowej kapusty po wrzuceniu na patelnię należy ją podlać wodą i dusić do miękkości.


poniedziałek, 25 września 2017

Nie lubię i staram się nie wyrzucać jedzenia, dlatego nie kupuję na zapas tego, czego nie mam pewności, że wykorzystam. Mam tu na myśli świeże owoce oraz warzywa, gdyż np. kasze zdecydowanie poleżą dłużej - chyba, że dostanie się do nich mol spożywczy. Z warzyw i owoców staram się wykorzystywać wszystkie jadalne cześci w tym te, które niektórzy wyrzucili by na śmietnik. Weźmy dla przykładu brokuły - zazwyczaj ludzie odcinają różyczki a łodygę wyrzucają, gdyż po ugotowaniu ich razem ona ciągle jest twarda. Jednak i z tej "nielubianej" łodygi po obraniu z włókien można przygotować smaczne danie np. zupę krem, zupę jarzynową, wykorzystać do zapiekanki, pizzy... Ja postanowiłam dorzucić ją do wegańskiej potrawki z soczewicy, którą jakiś czas pokazywałam Wam na blogu. Wyszło smacznie, zdrowo i pożywnie ;)

Składniki (1 porcja)
ok. 60g czerwonej soczewicy
1 mała cebula
1 średni ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1 mniejsza obrana z włókien i pokrojona w kostkę łodyga brokuła
kilka pieczarek pokrojonych w półplasterki
2 dorodne pomidory lub 1/2 puszki krojonych
słodka i ostra wędzona papryka
chili
pieprz ziołowy
świeżo zmielony pieprz
ew. szczypta mielonego cynamonu (świetnie komponuje się z pomidorami)

Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w półplasterki marchew oraz pietruszkę. Całość przez chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy sparzone i obrane pomidory wraz z sokiem (lub 1/2 puszkę pomidorków) łodygę brokuła. Wlewamy ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody.
 Gotujemy przez niecałe 5 minut, następnie wrzucamy przepłukaną soczewicę i gotujemy ok. 20 minut w razie potrzeby dolewając wody. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek oraz przyprawy. Gdy soczewica jest gotowa (powinna być miękka, ale jędrna, nie rozpadająca się) a ziemniaki ugotowane, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy


środa, 13 września 2017

Dzisiaj mam dla Was kolejną odsłonę wegańskiej lasagne z selerem zamiast makaronu. Tym razem jako farsz wykorzystałam czerwoną soczewicę wymieszaną z marchwią, pietruszką/pasternakiem oraz pieczarkami. Zachęcam do spróbowania :)

Składniki na foremkę 20x20 cm
(2-3 porcje jako samodzielne danie)
Sos pomidorowy:
1/2 cebuli
ew. 1-2 ząbki czosnku
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
pieprz cayenne
dużo posiekanego koperku

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli wlewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.

Lasagne
korzeń selera (ok. 300-350g)
 marchew ok. 80-100g
250g pietruszki/pasternaku
kilka pieczarek 
1/2 cebuli
trochę oleju
2/3 szklanki czerwonej soczewicy

Marchew i pasternak myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu tak długo aby warzywa były al dente (3-5 minut).
Czerwoną soczewicę gotujemy na sypko zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie łączymy z warzywami i doprawiamy do smaku.


Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).

Układamy warstwy w następującej kolejności:
sos pomidorowy
seler
soczewica z warzywami
seler
sos pomidorowy
soczewica z warzywami
seler
sos pomidorowy
pokrojone pomidorki koktajlowe lub plastry pomidora

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 50-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
Podajemy od razu (na ciepło) lub na zimno (jak kto woli) - najlepiej w towarzystwie surówek. To co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 40


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny