.

Wpisy z tagiem: warzywa

poniedziałek, 14 sierpnia 2017

Dzisiejszy przepis na burgery wygrzebałam z czeluści folderu. Nie pamiętam, kiedy go przygotowałam. Z pewnością dość dawno, bo od bardzo długiego czasu pieczywo w mojej diecie nie pojawia się praktycznie w ogóle - tak sporadycznie. Jakby nie było jest tutaj zielony groszek, więc powinno być smacznie (dla mnie - miłośniczki tego warzywa z pewnością było;P). Zabrakło tylko świeżego szczypiorku i rzodkiewki, ale najwidoczniej wtedy ich nie miałam. 

Składniki (1 porcja)
cebula
2/3 szklanki mrożonego groszku
ulubione przyprawy

bułka (u mnie domowa)
warzywa

Mrożony groszek zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut aby zmiękł, następnie rozgniatamy widelcem.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli dorzucamy zgnieciony groszek i przesmażamy przez chwilę. Doprawiamy do smaku. Jeśli chcemy możemy dodać płaską łyżeczkę mielonego siemienia lnianego, aby farsz bardziej trzymał się całości, jednak nie jest to konieczne.
Ciepłym farszem wypełniamy wcześniej podpieczone bułki. W środku burgera umieszczamy również świeże warzywa. Przed wypełnieniem zarówno podpieczony spód, jak i górę bułki można posmarować ulubionym sosem.

A po burgerze (lub do - jak to woli), miła lektura. Wolne chwile spędzam między innymi spędzam a dokładniej "delektowaniu się" i czerpaniu przyjemności z poezji polskiej. Ostatnio w moje ręce trafił bardzo ładnie wydany zbiór liryków Kazimierza Przerwy-Tetmajera wydawnictwa Algo. Z nazwiskiem już wcześniej spotkałam się w szkolnych podręcznikach (chyba w liceum), ale nie mogłam przypomnieć sobie ani jednego utworu tego poety, dlatego z przyjemnością i zainteresowaniem sięgnęłam po ten tomik. Nie analizowała wierszy, gdyż każdy odczyta i zrozumie je po swojemu. Według mnie Ci, którzy lubią czytać poezję śmiało mogą sięgnąć po ten zbiorek.


poniedziałek, 07 sierpnia 2017

Pomysł na tego burgera przyszedł raptownie znienacka. Tak na prawdę to nie wiem, czy taką kanapkę można nazwać burgerem, ale przyznajcie sami, że zarówno inicjatywa jak i wygląd są niecodzienne :) Pomidory faszerowane pieczarkami i koperkiem to przepyszne połączenie a w bułce w formie takiego burgera wyszło ciekawie i smacznie. Uprzedzę Wasze pytanie. Taką kanapkę da się zjeść.... przydatny okazuje się patyczek do szaszłyków a nawet i mały, jednorazowy widelczyk ;)

Składniki:
1 mniejszy pomidor
kawałek małej cebuli
kilka pieczarek
pieprz czarny, ziołowy
posiekany koperek

sałata
domowa bułka

Warzywa dokładnie myjemy. Pomidora myjemy, osuszamy, odcinamy płaskie kapelusze i wydrążam środek.
Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki (ja pokroiłam na półplasterki a następnie jeszcze raz na pół). Następnie wrzucamy na patelnię podlaną odrobiną wody i dusimy do czasu aż zmniejszą swoją objętość. Przekładamy do miski a patelnię przecieramy ręcznikiem papierowym.
Na patelni rozgrzewamy olej i rumienimy na złoto drobno posiekaną cebulę. Dorzucamy pieczarki a po chwili posiekany miąższ z pomidorów wraz z sokiem. Smażymy do czasu aż całość zgęstnieje po czym doprawiamy do smaku.

Farszem nadziewamy wydrążone pomidory i przykrywamy górą pomidora (ja dodatkowo wbiłam patyczki do szaszłyków aby w trakcie pieczenia pomidory nie rozleciały się).
Zapiekamy w 180 stopniach przez ok. 20-25 minut. Na 3-5 minut przed końcem pieczenia w piekarniku umieszczamy przeciętą na pół bułkę. Po wyjęciu z piekarnika bułkę możemy posmarować sosem, układamy sałatę, faszerowanego pomidora i przykrywamy górą bułki. Wbijamy patyczek do szaszłyków i zajadamy :)

poniedziałek, 24 lipca 2017

Kolejna odsłona wegańskiej lasagne z selerem zamiast makaronu. Wcześniejsze zapiekanki jakie Wam proponowałam to: Lasagne z tofu, Warzywnej lasagne z pieczarkami oraz Warzywnej lasagne z zielonym groszkiem. Zachęcam do zapoznania się z przepisami a dzisiaj zapraszam na nową - równie smaczną :)

Składniki na foremkę 20x20 cm
(2-4 porcje jako samodzielne danie)

Sos pomidorowy:
1/2 cebuli
ew. 1-2 ząbki czosnku
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
pieprz cayenne
dużo posiekanego koperku

Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli wlewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy, dodajemy koperek i doprawiamy do smaku.

Lasagne
korzeń selera (ok. 350g)
250g brokuła
1/2 cebuli
trochę oleju
1 mała marchew ok. 70g
1 korzeń pasternaku ok. 100g
ok. 150g pieczarek

Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki i gotujemy na parze by był al dante. Przelewamy zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania i drobno siekamy.
Marchew i pasternak myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu tak długo aby warzywa były al dante (3-5 minut).

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).

Układamy warstwy w następującej kolejności:
sos pomidorowy
seler
brokuł
seler
sos pomidorowy
warzywa z pieczarkami
seler
sos pomidorowy

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 50-60 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut do zrumienienia.
Podajemy od razu (na ciepło) lub na zimno (jak kto woli). To co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.
Wartość odżywcza 1 z 3 porcji:


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 38

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi