.

Wpisy z tagiem: warzywa

poniedziałek, 08 maja 2017

Wegańska lasagne z selerem zamiast makaronu już jakiś czas temu pojawiła się na blogu. Niedawno postanowiłam odświeżyć sobie ten przepis, jednocześnie wprowadzając nieco zmian. Według mnie do ciekawa alternatywa dla tradycyjnej makaronowej lasagne, która sprawdzi się nie tylko na obiad ale również kolację :)

Składniki:
(forma 20x20 cm, 4 porcje jako samodzielne danie lub 5-6 jako dodatek)  

Sos pomidorowy z soczewicą:
1/2 cebuli
ew. 1-2 ząbki czosnku
200g gęstego koncentratu pomidorowego
2/3 szklanki wody
pieprz ziołowy (wg. mnie najlepszy jest z Prymat)
szczypta pieprzu cayenne
ew. zioła prowansalskie
1/2 szklanki czerwonej soczewicy

Soczewicę gotujemy na sypko w ok. 1 szklance wody (najlepiej gotować ja w mniejszej ilości płynu i potem w trakcie gotowanie ewentualnie go dolewać).
Koncentrat pomidorowy mieszamy z wodą.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Kiedy cebula się zeszkli wlewamy rozcieńczony koncentrat pomidorowy, dodajemy ugotowaną soczewicę i doprawiamy do smaku.

Lasagne
seler (ok. 400g)
1/2 cebuli
trochę oleju
2 małe marchewki ok. 120g
2 średnie korzenie pietruszki ok. 200g
250-300g pieczarek
ok. 200g świeżego szpinaku

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę, marchew oraz pietruszkę obieramy.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew oraz pietruszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, natomiast pieczarki w plasterki lub półksiężyce.
Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim cebulę. Następnie wrzucamy resztę warzyw i dusimy na małym ogniu tak długo aby warzywa były al dante (3-5 minut).

Seler myjemy, obieramy, kroimy na pół lub ćwiartki (w zależności od wielkości) a następnie na cienkie plastry o grubości ok 1-2 mm NIE GRUBSZE! (najłatwiej zrobić to przy użyciu krajalnicy mandolina, ale ostrym nożem również się da).
Naczynie żaroodporne delikatnie smarujemy olejem.
Układamy warstwy w następującej kolejności:
seler
sos pomidorowy z soczewicą
seler
warzywa
seler
sos pomidorowy z soczewicą

Całość przykrywamy pokrywą lub szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na ok. 50 minut. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez ok. 15 minut do zrumienienia. Podajemy od razu a to co zostanie przechowujemy w zafoliowanym naczyniu w lodówce do 3 dni.
Lasagnebez-makaronu-2


środa, 29 marca 2017

Przepis, który powstał na tak zwanym spontanie. Po prostu chciałam w zamrażarce mieć jakieś drożdżowe bułeczki z warzywnym nadzieniem - na tak zwaną "czarną godzinę". Wybór padł na pieczone pierogi - inaczej calzone. Skończyło się na tym, że ciasta wyszło mi trochę za dużo, nadzienia za mało a pierogi zniknęły tak szybko, że nie było co mrozić.

Składniki:
Ciasto (na 6 sztuk)
250g mąki pełnoziarnistej orkiszowej
150g mąki pszennej tym 650
15g świeżych drożdży
ok. 250-300 ml letniej, lecz nie gorącej wody
szczypta soli

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody z dodatkiem 1-2 łyżek mąki (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i odstawiamy do wyrośnięcia.
Do miski przesiewamy mąki z solą, dodajemy wyrośnięty rozczyn. Stopniowo wlewając wodę zaczynamy wyrabiać, gładkie i elastyczne ciasto. Wyrabiamy przez kilka minut do czasu aż przestanie mocno lepić się do rąk i miski, jednak ciasto nadal pozostanie delikatnie lepkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoja objętość)

Farsz (na 4-5 calzone)
1 cebula
2 średnie pietruszki (ok. 200g)
1 większa marchew (ok. 150g)
300g pieczarek
250g świeżego szpinaku
ew. 1 zmiażdżony ząbek czosnku
pieprz ziołowy (według mnie najlepszy jest ten z Prymat)
pieprz czarny
ew. sól i pierz cayenne

ewentualnie sos pomidorowy
ewentualnie wegański ser np. mozzarella, gouda itp.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, pieczarki w plasterki lub półplasterki a marchew oraz pietruszkę ścierami na tarce o dużych oczkach.
Liście szpinaku myjemy, oddzielamy od grubych łodyżek po czym wilgotny wrzucamy na suchą patelnię. Podgrzewamy do czasu aż zmniejszy swoją objętość, następnie przekładamy na sito a kiedy ostygnie dokładnie odsączamy i siekamy (nie za drobno, małe listki pozostawiamy w całości)

Na suchą patelnię podlaną odrobiną wody wrzucamy pieczarki. Dusimy najpierw pod przykryciem do czasu aż "puszczą wodę" i zmniejszą swoją objętość, następnie odsączamy na sitku i przekładamy do miseczki.
Kiedy patelnia ostygnie, myjemy ją, osuszamy a następnie rozgrzewamy olej. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki i smażymy do zeszklenia cebuli. Dodajemy startą włoszczyznę, smażymy przez chwilę po czym podlewamy odrobinką wody. Dusimy przez niecałą minutę, tak by warzywa były al dante (w razie potrzeby odlewamy wodę). Dodajemy posiekany szpinak oraz jeśli chcemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku (ja użyłam dużej ilości pieprzu ziołowego). Ostawiamy do ostygnięcia.

Przygotowanie calzone:
Wyrośnięte ciasto odgazowujemy i dzielimy na 6 mniej więcej równych części. Każdą rozciągamy na kształt koła (najlepiej podsypywać mąką, ponieważ ciasto jest lepkie).
Jeżeli mamy sos lub przecier pomidorowy i mamy ochotę to smarujemy nim każdy placek. Na jedną połowę każdego koła nakładamy ostudzony farsz, ewentualnie posypujemy serem, składamy na pół i dokładnie zlepiamy brzegi jak tradycyjne pierogi.

 Pieczemy na rumiano przez ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 53

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi