.

Wpisy z tagiem: baton

wtorek, 28 sierpnia 2018

  Niedawno pisałam Wam o jednym z batonów pod nazwiskiem Ewy Chodawkowskiej: daktyle & orzechy arachidowe. Dzisiaj opowiem Wam o kolejnym, który również otrzymałam od przesłodkiej pani_chrup na której instagram warto codziennie zaglądać aby przeczytać o przeróżnych łakociach chrupaczach i nie tylko ze sklepowych półek :)

RECENZJA NAPISANA 7 LUTEGO


Skład: daktyle, burak 17%, migdały 10%, ziarna słonecznika, siemię lniane, surowe kakao
Rodzaje: daktyle&orzechy

Wartość odżywcza w 100g:
Węglowodany 53,5 w tym cukry 40,6g Białko 7,1g Tłuszcz 6,2g kw.tł.nas. 0,8g l 0,16g

Wartość odżywcza w 40g:
Węglowodany 21,4g w tym cukry 16,24g Białko 2,84g Tłuszcz 2,48g kw.tł.nas. 0,32 sól 0,064g

Ocena: Baton został umieszczony w jasnofioletowym papierku (a la burak) z wizerunkiem Ewy Chodakowskiej. Niżej umieszczono podpis/autograf Ewy a także napisy: "BE RAW!" oraz "Superfood bar". Po drugiej stronie znajdziemy motywujące słowa Ewki, skład batonika, tabelę z wartościami odżywczymi. Z jednego boku jest informacja, o tym, że baton jest: bez glutenu, bez dodatku cukru, wegański oraz 100% naturalny, natomiast po przeciwnej stronie składniki batona.

 Baton pachnie słodko daktylami z lekką lecz wyczuwalną nutą liofilizowanego buraka a także minimalną kakao w tle. Jest prostokątny (taka sztabka) i ciemnobrązowy z lekko bordową poświatą, natomiast po przekrojeniu jego wnętrze lekko różowe. W daktylowej masie wyraźnie widać jaśniejsze, podłużne kreski w postaci nasion lnu oraz słonecznika. W konsystencji zwarty i twardawy, jednak ugina się, kiedy próbujemy go przełamać. Jest również plastyczny - z jego kawałków można ulepić kulki.

 Wgryzienie się w baton nie sprawia żadnych problemów - masa jest miękka. W smaku od razu poczułam.... BURAKA... tak jakby zasmażanego ze szpitalnej lub szkolnej stołówki z jego naturalną słodyczą. Po chwili do dołączyła do tego słodycz daktyli, która nie przyćmiła smaku buraczka - nadal był on wyczuwalny na pierwszym miejscu. Miejscami pod zębami bardzo delikatnie chrupały kawałki migdałów, urozmaicając strukturę batonika (trochę namiękły od masy)

 Gdybym miała podsumować całość to jest ok - wyraźnie buraczano, dość ciekawie, jednak nie na tyle bym chciała czy też czuła potrzebę wrócenia do tego batonika. Będę szczera - niczego nie urywa.
Zdecydowanie nie jest to wariant dla tych, którzy nie lubią buraka, gdyż jest on tutaj wyraźnie wyczuwalny.

Wartość energetyczna w 100g - 375 kcal
Wartość energetyczna w batonie (40g) - 150 kcal
Cena - ok. 5zł Rossman
Ocena - naciagane 4/6

czwartek, 12 lipca 2018


Baton proteinowy (22% białka roślinnego) dla aktywnych!
Naturalny baton bakaliowy(81%) z białkiem z ryżu brązowego (19%).

Skład: daktyle, orzechy ziemne, białko ryżu brązowego (19%)
Opakowanie: 70g
Rodzaje: Kompas, Kosmos, Aloha, Lewy SierpowyPetarda, Urwis jabłkowy, Urwis bananowy

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 22,1g Węglowodany 42.3g w tym cukier: 35,1g Tłuszcz 11,9g Kw. tłuszczowe 1,7g Sól 0g

Wartość odżywcza w porcji 70g:
Białko 15,5g Węglowodany 29,6g w tym cukier 24,6g Tłuszcze 8,3g kw. tłuszczowe 1,2g Sól 0g

 Opinia: Moja przygoda z Raw batonami i przekąskami rozpoczęła się od firmy Zmiany Zmiany. Jakiś czas temu firma wprowadziła na rynek swoje batony w wersji kostki a po dłuższym czasie dwa nowe batony - Kompas oraz orzechowego batona proteinowego Sztangę.

  Baton subtelnie pachnie fistaszkami z nutką słodyczy. Przywołał mi na myśl batona Pakuri z tą różnicą, że zapach był delikatniejszy.
 Jest prostokątny, twardawy i lekko zbity w kolorze karmelu z widocznymi miejscami kawałkami orzeszków ziemnych a także ciemnymi kropkami w postaci ich skórek.
  Jego powierzchnia jest gładka i minimalnie lepka (tak tyci tyci) a kiedy weźmiemy go do rąk nie pozostawia tłustego nalotu.
 Ponadto nie odkształca się pod naciskiem palców. Aby go przekroić należy zrobić to z naciskiem, podobnie jest z przełamaniem ale nie jest to nie możliwe. Baton okazał się być również łamliwym ale jednocześnie lepkim (łamie się na kawałki z których z lekkim trudem można ulepić kulki).

  Wgryzienie się w baton nie sprawia żadnych problemów - zęby z łatwością zanurzają się w orzechowo-daktylowej masie. Baton jest kruchy i łamliwy a w ustach rozpuszcza się powoli i piaszczyście, proszkowo. Nie jest gumowy i nie lepi się do zębów jak większość daktylowych ulepków. Tworzy "piasek", który w połączeniu ze śliną przeistacza się w takie "bagienko".

  W smaku w pierwszej kolejności poczułam słodycz, która na myśl przywołała mi wyżej wspomniane krówki toffi. Nie była to słodycz daktyli a krówek - trochę tak jakby daktyle pozbawić całej "daktylowości".
  Po krótkiej chwili doszła do tego fistaszkowość (ale NIE MASŁO ORZECHOWE - po prostu fistaszki) a potem przy końcu (kiedy ugryziony kawałek praktycznie rozpuścił się w ustach) lekko gorzkawa nuta - najprawdopodobniej białka ryżowego. Ten ostatni smak utrzymuje się na podniebieniu jeszcze przez jakiś czas po całkowitym zjedzeniu batona.
  Dwa, może trzy razy zębami trafiłam na maciupeńkie kawałki nie do końca rozdrobnionych fistaszków, które subtelnie chrupały pod zębami, jednak nie zauważyłam aby wpłynęły na smak batona.

  PODSUMOWUJĄC
  Wyszło słodko, krówkowo i fistaszkowo ale nie daktylowo i nie masłoorzechowo. Mimo iż to daktyle stanowią bazę batona (w prawdzie nie wiemy w jakiej ilości), nie poczułam ich smaku. Według mnie pozbawiono je daktylowości, pozostawiając karmelowość a dokładnie krówkowość. Osoba, która nie jest zaznajomiona z tego typu przekąskami, jedząc baton z zasłoniętymi oczami, mogłaby pomylić go z kruchą krówką - mój tato nie wiedząc co je właśnie tak pomyślał.

  Jednak nie mogę powiedzieć, że jest niesmacznie. Może dla mnie za słodko i jedząc batona miałam de ja vu (tak jakbym go jadła - być może przywołał mi na myśl baton Pakuri od Oho Idea Natura) ale smakowało mi.
  Wyszło prosto i trochę monotonnie, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu i do tego bardzo przyjemnie. Tutaj potwierdza się powiedzenie "smak tkwi w prostocie" - czasem mniej, znaczy więcej.
  Baton Sztanga smakuje lepiej od niejednego batona określonego "smakiem masła orzechowego" (np. Dobrej Kalorii, czy batona Ewy Chodakowskiej), mimo iż masła orzechowego w nim nie uświadczycie. No jest porządny i treściwy (dla tego kto nie zasładzając się jest w stanie zjeść go w całości) a nie jakiś liliput ;)

Wartość energetyczna w 100g - 380 kcal
Wartość energetyczna w batonie 70g - 266 kcal
Ocena - 5/6
Cena - Sklepy ekologiczne ok 7zł

wtorek, 03 lipca 2018

  Na rynku pojawia się coraz więcej surowych przekąsek. Ponadto mam wrażenie, że coraz więcej celebrytów i osób znanych ze świata fintess szuka kolejnej okazji to zarobku i wypuszcza na rynek własne marki słodyczy - tak było z Anną Lewandowską w której ślady poszła Ewa Chodakowska. Osobiście obie Panie są mi obojętne.
  Dzisiejszego bohatera miałam możliwość spróbować a następnie zrecenzować dzięki pani_chrup na której instagram serdecznie wszystkich zapraszam. Znajdziecie tam sporą dawkę żarełka ze szczerą (czasem aż do bólu) recenzją :)

RECENZJA NAPISANA 7 LUTEGO


Skład: daktyle, masło orzechowe 22% (prażone orzechy arachidowe 100%), orzechy arachidowe 14%

Wartość odżywcza w 100g:
Węglowodany 38g w tym cukry 33g Białko 7g Tłuszcz 15,1g kw.tł.nas. 3g sól 0,14g

Wartość odżywcza w 40g:
Węglowodany 15,2g w tym cukry 13,2g Białko 2,8g Tłuszcz 15,1g kw.tł.nas. 1,2g sól 0,056g

Ocena: Skład batona tak jak obiecuje producent jest naturalny i zachęcający do spróbowania: daktyle, masło orzechowe 22% oraz orzechy arachidowe 14%. Masa orzechowe w całości stanowi 36% składu - pozostałe 64% to daktyle, dlatego można spodziewać się, że to będzie dość słodka przekąska.

  Baton wygląda jak tradycyjne surowe batony - jest prostokątny w kolorze karmelowo-brązowym z przebijającymi licznymi jasnymi plamkami w postaci rozdrobnionych orzechów ziemnych. Pachnie słodkimi daktylami z lekką nutą karmelu i jeszcze mniejszym aromatem fistaszków. Wąchałam go nieco dłużej i po chwili poczułam również tak jakby lekko "sfermentowaną", nieco kwaskowatą nutkę.
 Baton w konsystencji jest zwarty ale jednocześnie miękki - ugina i zgina się pod naporem paców. Jest również nieco tłusty - pozostawia na nich tłustą powłokę.

  W baton można wgryźć się bez problemu, gdyż w konsystencji jest on miękki (baton Raw Energy peanuts&dates jest twardszy) a także nieco gumowy i żujny jak ciągutka. Od razu pod zębami poczułam orzeszki ziemne, jednak nie były one chrupiące a miękkie - najprawdopodobniej namiękły od daktyli. W smaku również nie czuć ich za bardzo, tak samo jak wspomnianego wyżej masła orzechowego. W batonie czuć głównie i przede wszystkim wysoką słodycz daktyli - to daktyle uwidoczniają się w smaku od pierwszego kęsa. Smak orzechów jest bardzo słaby, ale wyczuwalny. Można by rzecz, że to taka namiastka a to dla mnie zdecydowanie za mało.

  Baton nie zachwycił mnie swoim smakiem. Obiecanego na odwrocie papierka masła orzechowego nie uświadczyłam. Nawet ciężko powiedzieć, że jest on fistaszkowy. Te 22% masła orzechowego i 14% orzeszków ziemnych niewiele wniosło do smaku - czuć tutaj głównie daktyle i ich wysoką słodycz w wyniku czego baton był dla mnie zdecydowanie za słodki. Z drugiej strony cieszę się, że tak na prawdę w ogóle nie nastawiałam się na smak masła orzechowego, gdyż wówczas na prawdę mogłabym się zawieść.
 Baton jest w porządku ale nie na tyle bym miała ochotę do niego wrócić. W moim odczuciu lepiej wypada baton Raw Energy peanuts&dates a z pewnością baton Kompas i to ten ostatni wygrywa ranking jeśli chodzi o smak i "masłoorzechowość"

Wartość energetyczna w 100g - 375 kcal
Wartość energetyczna w batonie (40g) - 150 kcal
Cena - ok. 5zł Rossman
Ocena - naciągane 4/6

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 15


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny