.

Wpisy z tagiem: masło orzechowe

niedziela, 17 września 2017

Nie skłamię jeśli powiem, że zdrowy styl życia stał się bardzo popularny. Ludzie w trosce o swoje zdrowie nie tylko zaczynają interesować się sportem i jego jakąkolwiek formą, ale również zwracać uwagę na to co ląduje na ich talerzu. Częściej sięgają po tak zwaną "zdrową żywność", pełnoziarniste kasze, makarony, świeże, owoce oraz warzywa... Po te ostatnie zamiast chodzić do marketów, wybierają się na targi i bazarki, gdzie zaopatrują się w świeże produkty od sprawdzonych dostawców i to w korzystnych cenach.

Niestety nie wszystkie produkty znajdziemy na pobliskim bazarku, czy w osiedlowym sklepiku. Czasem czegoś nam brakuje i nie ma na to tańszego lub łatwiej dostępnego zamiennika a jeśli taki produkt jest, to nie zawsze mamy czas aby chodzić po sklepach w jego poszukiwaniu. W takich sytuacjach z przydatne są internetowe sklepy ze zdrową żywnością. Jednym z takich sklepów jest BioIndygo.pl

BioIndygo.pl powstał z pasji do żywności ekologicznej a także chęci dzielenia się nią z innymi a tym samym uświadamiania społeczeństwu, jak ważną rolę odgrywa właściwe odżywianie. Właściciele chcąc ułatwić społeczeństwu dostęp do zdrowej żywności, postanowili stworzyć takie miejsce, gdzie jest to możliwe a konsument może dokonać przemyślanego i świadomego wyboru.

W ofercie sklepu znajduje się szeroka gama produktów wysokiej jakości, należących do grupy żywności zdrowej, ekologicznej, bio. Znajdziemy w nim między innymi: kasze, makarony, oleje, przyprawy, masła orzechowe, słodkie przekąski, soki, superfood a także  kosmetyki i suplementy. Oferta jest na prawdę bogata a ceny przystępne i atrakcyjne.
Dodatkowo za wypełnienie ankiety otrzymujemy kupn rabatowy, który możemy wykorzystać podczas pierwszych zakupów.
Sama strona jest czytelna i przejrzysta, więc zrobienie zakupów nie sprawi żadnego problemu.

Więcej informacji w tym te o rabatach i promocjach znajdziecie stronie internetowej oraz na fanpage'u na facebooku. Zdecydowanie polecam, gdyż możecie otrzymać bony rabatowe na zakupy w sklepie.

Dzisiaj chciałabym opowiedzieć Wam o produkcie, który znajduje się w asortymencie sklepu.

Tahini pasta sezamowa Vivo 300g

 Tahini to arabska pasta na bazie nasion sezamu używana do przygotowywania wielu potraw, dodająca im niepowtarzalnego smaku i aromatu. W zależności od tego, czy ziarna zostały wcześniej wyłuskane, czy nie, może być jasna (łagodniejsza) oraz ciemna (bardziej gorzkawa).
 Znajdujący się w paście sezamol, może chronić przed pojawieniem się zmian miażdżycowych w ramach naczyń krwionośnych. Kwas oleinowy oraz fitosterole zmniejszają frakcję LDL. Ponadto te ostatnie chronią nasz organizm przed pojawieniem się niektórych odmian nowotworów a także spowalniają procesy starzenia się.

 To nie wszystko. Zarówno sezam jak i tahini to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. W niepozornych ziarenkach sezamu znajdziemy nie tylko nienasycone kwasy tłuszczowe, które są wyjątkowo korzystne dla zdrowia, gdyż wzmacniają odporność i dodają energii. To również doskonałe źródło trójwartościowego żelaza, magnezu, wapnia, witamin z grupy B a także błonnika oraz dobrej jakości roślinnego białka w diecie wegańskiej. Warto zaznaczyć, że wapń zawarty w sezamie jest kilkakrotnie lepiej przyswajalny w porównaniu do produktów pochodzenia zwierzęcego.
 Wszystkie składniki zawarte w tahini pomagają dbać o zdrowie układu krążenia, chronią przed cukrzycą, wpływają na zdrowie kości i obniżają poziom złego cholesterolu.

 Pasta tahini nadaje się zarówno do słodkich jak i słonych potraw. Jest obowiązkowym składnikiem hummusu oraz baba ghanoush (pasta z bakłażana oraz sezamu), jednak możemy dodać ją również do sosów i dipów, wzbogacając ich smak. Świetnie sprawdzi się do przygotowania słodkich ciast i deserów a wymieszana np. z łyżeczką miodu, będzie świetną, smaczną i zdrową przekąską, chociaż i samo w sobie smakuje świetnie.
 Tahini marki Vivo jest naturalne, bez dodatku oleju, soli czy też cukru. W smaku nie odebrałam jego jako przesadnie gorzkiego. Oczywiście pojawia charakterystyczna dla sezamu i tahini gorycz, ale jest ona naturalna bez oznak przepalenia. Według mnie produkt na prawdę jest bardzo smaczny i uniwersalny.

Skład:prażony sezam łuskany
Waga: 300g
Wartość odżywcza w 100g:
Białko
23,2g Węglowodany 10g w tym cukry 2,1g Tłuszcz 58,9g kw.tł.nas. 6,7g
Wartość energetyczna w 100g -
g,688 kcal
Cena - sklepy ze zdrową żywnością np. BioIndygo.pl (14,57zł)
Ocena - 6/6

poniedziałek, 11 września 2017


Skład: 100% ekologiczne orzechy laskowe

Wartość odżywcza w 100g:
Tłuszcz 61g kw. nasycone 4,5g  kw. jednonienasycone 46g kwasy wielonienasycone 8g Węglowodany 7g cukry 4,3g Błonnik 10g Białko 17g Sól 0g

Opinia: Uwielbiam orzechy i masła orzechowe. Gdybym miała wybrać jedno ulubione nie byłabym w stanie, gdyż wszystkie są smaczne (tylko z nerkowców jest dla mnie trochę zbyt mdłe) a poza tym nie miałam przyjemności spróbowania wszystkich, które są dostępne., więc nie mam jak wybrać. Jednym z takich maseł jest masło z orzechów laskowych dostępne w sklepie StraganZdrowia. Masło sprzedawane jest pod nazwiskiem Anny Lewandowskiej jako Seria Foods by Ann, jednak jeśli mam być szczera, nie ma to dla mnie większego znaczenia. Dla mnie o wiele ważniejszy jest sam produkt i jego smak.

 Masło umieszczono w szklanym słoiczku z czarnym wieczkiem oraz etykietą zawierającą informację o wartości odżywczej produktu a także znaczek, że jest to produkt certyfikowany. Produkt jest w 100% wegański, nie zawiera cukru, dodatkowego oleju a także laktozy i glutenu.
 Po odkręceniu wieczka poczułam wyraźny aromat orzechów laskowych, bez oznak prażenia, ale z wyczuwalną nutą goryczy. Moim oczom ukazała się delikatnie brązowa z odcieniami szarości masa z drobnymi ciemnymi kropkami, które są rozdrobnionymi skórkami z orzechów.
po otworzeniu słoiczka
 Jak przystało na naturalny produkt na jego powierzchni wytrąciła się warstwa oleju, jednak wystarczy zamieszać całość aby otrzymać jednolitą konsystencję. Nie było to trudne, gdyż warstwa orzechowa nie była mocno zbita. W trakcie mieszania aromat orzechów leszczyny staje się intensywniejszy co zachęca do jak najszybszego spróbowania.
 Konsystencja masła jest lekko gęsta (nie zbita), lejąca i gładka z drobniutkimi kawałeczkami orzechów wyczuwalnymi na podniebieniu a także opuszkach palców. Masło można wyłożyć na kanapkę a także polać nim placki, ozdobić deser bądź owsianki/jaglanki.
po zamieszaniu
 Kiedy wzięłam łyżeczkę z masłem do ust, zalała mnie przyjemna aksamitność. W smaku od razu poczułam wyraźny i naturalny smak orzechów laskowych bez nieprzyjemnych nut zjełczałego tłuszczu, czy też oleju. To tak jakby w dużych ilościach, jednorazowo jeść świeżo wyłuskane orzechy laskowe... niestety bez nuty nugatu. W tle da się poczuć lekką gorycz pochodzącą od skórek orzechów, jednak nie zakłóca to ogólnego smaku masła a jedynie dodaje walorów.
 Po przełknięciu na języku i podniebieniu pozostaje przyjemny aromat owoców leszczyny. Po chwili pojawia się również lekka aczkolwiek wyraźna i wyczuwalna słoność, pochodzenia naturalnego, bo z orzechów. Słona nuta utrzymuje się na języku i podniebieniu jeszcze przez jakiś czas po zniknięciu smaku orzechów (gdyby nie skład pomyślałabym, że masło jest dosalane). Odzwyczaiłam się od soli, dlatego dla mnie nie był to przyjemny smak.

 To było pierwsze masło z orzechów laskowych jakie miałam przyjemność spróbować i jestem zadowolona, chociaż nie tak całkiem do końca. Masło jest smaczne ale... odzwyczaiłam się od soli, więc jej wyraźnie wyczuwalna nuta, która pojawia się na samym końcu przeszkadzała mi - na prawdę pomyślałam, że masło zostało posolone. Ponadto spodziewałam się smaku, który zapadnie mi w pamięć, sprawi, że pomyślę "wow" - niczego takiego takiego nie otrzymałam. Zabrakło mi w nim przyjemnej nuty nugatu, którą poczułam w pewnym miksie orzechowym z dodatkiem orzechów laskowych. Nie wiem, czy sęk tkwi w rodzaju masła (mimo iż uwielbiam orzechy laskowe), czy marce, ale akurat zawartość tego słoiczka swoim smakiem nie powaliła mnie na kolana. Bardzo lubię orzechy laskowe więc dam masłu jeszcze jedną szansę, jednak następnym razem z innej marki.

 Pomijając moje uwagi masło uważam za smaczne: przyjemnie gęste, tłuste a do tego aromatyczne i naturalne. Samo w sobie stanowi świetny dodatek do owsianek, jaglanek, deserów jak i wyjadania łyżeczką ze słoika (chociaż można się zapchać). Można go połączyć z rozpuszczoną czekoladą lub gorzkim kakao i substancją słodzącą - wówczas otrzymamy krem a la Nutella. Ja połączyłam go z kakao nie słodząc i również wyszło smacznie - nawet lepiej niż bez jego dodatku.

Wartość energetyczna w 100g - 665 kcal/100 g
Ocena: 4,5-5/6
Cena: sklepy ekologiczne np. Stragan Zdrowia ok. 35zł/250g)

piątek, 21 lipca 2017

RECENZJA NAPISANA DOŚĆ DAWNO
.
Skład: orzechy ziemne, biała czekolada, sól.
Opakowanie: słoiczek 210g
Rodzaje: tahini, masło orzechowe naturalne, masło orzechowe chrupiące, manna kokosowa, masło migdałowe

 Opinia: Jakiś czas temu pisałam Wam o tahini a także maśle orzechowym naturalnym oraz maśle orzechowym chrupiącym marki Basia Basia. Produkty bardzo mi posmakowały i szczerze mogę je Wam polecić. Dzisiaj chciałabym opowiedzieć Wam o kolejnym maśle tego producenta - maśle orzechowym z białą czekoladą. Niespotykane połączenie jeśli chodzi o tak zwane "gotowce" prawda?;)

 Skład masła przestawia się bardzo ładnie. Wyraźnie pachnie orzeszkami ziemnymi ze słodkim akcentem w tle. Ma dość gęstą konsystencję z maciupeńskimi drobinkami nie do końca zmielonych orzeszków i nie tylko nimi... Czekolada w większości występuje tu w postaci rozpuszczonej. Dlaczego w większości? Otóż miejscami zauważyłam malutkie grudki, które rozpadały się kiedy przycisnąć je nożem lub palcem, jednak nie mam stu procentowej pewności, czy to było masło, czy czekolada.

 Po spróbowaniu od razu poczułam słodycz w połączeniu z wyraźnym, naturalnym smakiem świeżych orzeszków ziemnych i lekkim mlecznym akcentem w tle. W związku z tym, że biała czekolada występuje tu w postaci rozpuszczonej, nie czuć jej samej w sobie. Nawet jeśli wcześniej wspomniane grudki były nie do końca rozpuszczoną czekoladą, to na ich podstawie nie da się ocenić jej jakości. Jednak nie czuć tutaj nieprzyjemnych nut w postaci margaryny, bądź też zjełczałego tłuszczu jak to czasem bywa nie tylko w przypadku tabliczek ale również maseł orzechowych. .
 Sama czekolada tak jak już pisałam nadaje masłu lekkiego mlecznego posmaku i tyle. Dodatkowo na języku da się wyczuć malutkie drobinki orzeszków ziemnych, które według mnie dodają walorów smakowych. To takie prawdziwe masło orzechowe, tylko w wersji słodkiej i z mlecznym akcentem. Ale czy z białą czekoladą? No niekoniecznie - tak na dobrą sprawę, gdyby nie znać składu to ciężko byłoby domyślić się, że jest to produkt z jej dodatkiem.

 Całość jest smaczna, jednak dla mnie za zdecydowanie słodka - choć i tak ta słodycz w porównaniu np. do nutelli nie jest aż tak wysoka. Mimo wszystko osobiście wolę masła orzechowe bez słodkich dodatków, jednak miłośnicy słodszych kremów mogą być zadowoleni. Masło można potraktować jako taką alternatywę dla kremów czekoladowych itp. Świetnie sprawdzi się również do ciast, ciasteczek, wypieków i deserów.

Wartość energetyczna w 100g - 582 kcal
Ocena - 4/6
Cena - prezent
Lista sklepów znajduje się TUTAJ w zakładce Gdzie jesteśmy oraz miedzy innymi TUTAJ i TUTAJ

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 16

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl



nazwa alternatywna

nazwa alternatywna

Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny