.

Wpisy z tagiem: masło orzechowe

poniedziałek, 04 grudnia 2017


Skład: prażone orzechy ziemne (55%), prażone orzechy (laskowe*, nerkowca*, migdały*).(*certyfikowany składnik ekologiczny)
Opakowanie: 250g
Rodzaje: z orzechów ziemnych, z orzechów ziemnych crunchy, z orzechów laskowych, z orzechów nerkowca, z migdałów, mix 3 orzechy, mix 4 orzechy, miks 2 orzechy, z pestek słonecznika, tahini jasne, tahini ciemne

Wartość energetyczna w 100g:
Białko 26,40g Węglowodany 11g w tym cukry 1,83g Tłuszcz 51,30g nas. kw. tł. 8,52g
Błonnik 6,70g

Ocena: Kolejny miks orzechowy TerraSana, który mam przyjemność próbować (można go zakupić między innymi w ekologicznym sklepie StraganZdrowia.pl). Wcześniejsze masła w tym Miks 3 orzechy (nerkowce, laskowe oraz migdały), uważam za smaczne - założyłam, że tym razem będzie podobnie. W przeciągu kilku miesięcy byłam w posiadaniu dwóch słoiczków tego kremu.

 Już przed otworzeniem słoiczka zauważyłam, że na powierzchni wytrącił się olej - całość należy dokładnie wymieszać aby uzyskać jednolitą masę. Przy moim słoiczku nie było to łatwe, gdyż pod warstwą oleju masło okazało się bardzo zbite. Mimo prób nie udało mi się uzyskać jednolitej konsystencji - w rzadszej "masie" pływały większe, bądź mniejsze bryłki masła. Być może gdybym jeszcze dłużej mieszała udało by mi się osiągnąć idealnie gładką konsystencję, jednak odpuściłam. Robiłam to i tak dość długo i olej zaczął mi się wylewać ze słoiczka - najprawdopodobniej i tak nie otrzymałam pożądanego efektu. Dopiero po jakiś dwóch dobach spędzonych w lodówce, kiedy ze słoiczka ubyło masło, samo zrobiło się ono idealnie gładkie.

 Konsystencja masła jak na masło orzechowe była rzadka, jednak nie wodnista. Spływała z łyżeczki i bardziej przypominała mi gęste tahini niż masło orzechowe. W kolorze ciemno brązowa z widocznymi malutkimi ciemnymi kropeczkami pochodzącymi ze skórek migdałów i/lub orzechów laskowych.
 W zapachu od razu po odkręceniu wieczka poczułam przyjemny aromat prażonych arachidów z subtelną nutą orzechów laskowych i migdałów - jest naturalnie orzechowo i apetycznie.
Od razu po odkręceniu wieczka
 Po pierwszej łyżeczce tak jak w przypadku wszystkich maseł TerraSana moje podniebienie zalała wspaniała aksamitność cudownie rozpływająca się w ustach. Masło jest przyjemnie kremowe, gładkie a zarazem i gęste z wyczuwalnymi drobinkami skórek z orzechów laskowych lub/i migdałów.
 W smaku od razu poczułam arachidy stanowiące 55% składu. Bardzo szybko doszła do tego charakterystyczna nuta orzechów laskowych z czasem wyczuwalną lekką goryczką ich brązowych skórek (mogą to być również skórki z migdałów). Po króciutkiej chwili delikatnie do głosu doszły lekko słodkawe migdały. Dosłownie po sekundzie ich słodycz zaczęła rosnąć - dało się poczuć słodko-maślane i nieco mdłe nerkowce. Jednocześnie nuta nugatu przez cały czas dawała osobie znać, jednak mimo takiej kompozycji to fistaszki nadal wiodły prym.
Od razu po odkręceniu wieczka
 Wyraźnie czuć, że wszystkie orzechy zostały podprażone. Ich smaki łączą się ze sobą, przeplatając z subtelną goryczką brązowych skórek, tworząc bardzo smaczną kompozycję.  Kiedy masło całkowicie rozpuści się w ustach, pozostaje w nich posmak fistaszków i nerkowców ze szczyptą nugatu orzechów laskowych oraz z bardzo delikatną nutą migdałów w tle. Po chwili na samym końcu daleko na podniebieniu poczułam również lekką słoność, jednak sól nie występuje w składzie, dlatego musi pochodzić z któryś orzechów (jest naturalna). Aromat ten utrzymuje się jeszcze po całkowitym zniknięciu smaku orzechów z ust.
Po 2 dniach w lodówce
 Kolejne masło od TerraSana uważam za bardzo smaczne i udane. Rzeczywiście mamy tutaj orzechowy miks smaków z "słonawymi", jak i "słodkawymi" nutami, pochodzenia tylko i wyłącznie orzechowego. Ze względu na słabo wyczuwalne nerkowce a wyraźnie fistaszki i orzechy laskowe, smakowało mi bardziej od Miksu 3 orzechy. Jednak i tamto masło uważam za udane, chociaż to oceniam wyżej. Tak na prawdę to już zależy od indywidualnych upodobań.

Wartość energetyczna w 100g - 612 kcal
Ocena - 6/6
Cena - sklepy ekologiczne (np. Stragan Zdrowia.pl )ok.23,28zł/250g

poniedziałek, 27 listopada 2017


Skład: 100% miąższ z kokosa.
Opakowanie: słoiczek 270g

Opinia: Jakiś czas temu na blogu pojawiła się recenzja Manny kokosowej Basia Basia ze sklepu ze zdrową żywnością Stragan Zdrowia. Produkt bardzo mi posmakował, dlatego z przyjemnością sięgnęłam po podobny - Bio Mus kokosowy Fodds by Ann.
 W składzie musu nie znajdziemy wzmacniaczy, wypełniaczy, dodatkowego tłuszczu a także cukru - to tylko i wyłącznie miąższ z filipińskiego kokosa. Mus jest produktem wegańskim oraz bez laktozy.

 Po otworzeniu słoiczka zauważyłam, że na powierzchni zgromadziła się zastygnięta warstwa oleju kokosowego (smakowała jak mydło). Na kilka minut umieściłam słoiczek w piekarniku (rozgrzałam do 50 stopni, ale można też w wodzie) a kiedy mus zagrzał się i zyskał płynniejszą konsystencje, dokładnie wymieszałam jego zawartość, tak aby konsystencja była jednolita. Potem mus zastygł mając już jednolitą konsystencję.
 ZALECAM ABY ZROBIĆ TO OD RAZU W INNYM WYPADKU ŹLE OCENICIE SMAK PRODUKTU. W PIERWSZEJ KOLEJNOŚCI ZJECIE OLEJ KOKOSOWY, KTÓRY ZGROMADZIŁ SIĘ NA POWIERZCHNI PRZEZ CO MUS WYDA SIĘ WAM MYDLANY I BEZ SMAKU.

 
Zaraz po wyjęciu z lodówki mus jest twardy i zbity do tego stopnia, że nie da się nabrać go na łyżeczkę bądź nożyk - można go zeskrobać a następnie ewentualnie posypać nim deser lub placuszki. Po kilku godzinach spędzonych w temperaturze pokojowej mus mięknie na tyle, że nałożenie na łyżeczkę jest już możliwe, jednak nadal pozostaje on twardawy.
 Konsystencja jest gładka i gęsta - zbliżona do manny kokosowej Basia Basia, choć chwilami miałam wrażenie, że dostrzegam w niej jeszcze nie do końca zmielone wiórki kokosowe. Mus podgrzany do wyższej temperatury staje się płynny.
 Całość przyjemnie i apetycznie, choć delikatnie pachnie kokosem.

 Smak musu kokosowego jest zbliżony do smaku manny Basia Basia - kokos z jego naturalną, wyraźną słodyczą i nutą tłustości. Gdyby nie skład można by pomyśleć, że mus jest słodzony, jednak to naturalnie występujące cukry. Różnica polega na tym, że mus wydał mi się tłustszy, nieco bardziej mdły i mniej kokosowy - odniosłam wrażenie, że naturalnego oleju kokosowego jest tutaj więcej. Jedzony łyżeczką w większej ilości może nieco zemdlić, gdyż jednocześnie jest również nieco mdły - dodany do deserów w odpowiedniej ilości dodaje i podkręca smak.

 Jeśli miałabym podsumować ten produkt, to posmakował mi ale nie tak bardzo jak Manna kokosową Basia Basia. Tak jak wspomniałam smakiem jest zbliżony do manny (skład jest identyczny) z tą różnicą, że mus jest tłustszy i bardziej mdły, "mydlany" w smaku. Przez tę mydlaność wydał mi się również mniej kokosowy a tym samym "hierarchii smaku" mus znalazł się stopień niżej. Jednak jak wiadomo wszystko to kwestia gustu.
 Jakby nie było nadaje się on nie tylko jako składnik ciast, ciasteczek i deserów ale również dodatek do owsianek, jaglanek, budyniu, smarowidło do naleśników i placuszków, a nawet do kubka gorącego kakao (u mnie na wodzie) lub czekolady. Można go również wyjadać łyżeczką prosto ze słoiczka, tylko w tym przypadku nie da się go zjeść w większej ilości, gdyż może zemdlić. Mimo iż nie ma w nim ani grama cukru, w moim odczuciu jest wyraźnie słodki ;)

Wartość energetyczna w 100g - 691 kcal
Ocena - 5/6
Cena - sklepy ze zdrową żywnością np. Stragan Zdrowia.pl (cena ok. 19,99zł/270g)

poniedziałek, 13 listopada 2017


Na rynku pojawia się coraz więcej naturalnych batoników na bazie daktyli i innych suszonych owoców z przeróżnymi dodatkami. Jedną z takich nowości są Batony Bakal Sport, które według informacji w internecie możecie kupić w sieciach sklepów: Żabka, Auchan, E.Leclerc oraz niektórych Carrefour. W moim mieście jeszcze ich nie widziałam, ale dzięki uprzejmości kochanych Pandek, które zrobiły mi nimi ogromną niespodziankę urodzinową, miałam możliwości przyjemność ich spróbować. Dziękuje moje Misie ;)
Batony mają po 35g i możecie je kupić w trzech smakach: Energy+guarana, Magnez+kakao, Protein+białko.
Z informacji w internecie dowiedziałam się, że można je kupić w sieciach sklepów: Żabka a także Carrefour, E. Leclerc.

Bakal Sport, Magnez Natural BAR + kakao

Skład: daktyle suszone 36%, figi suszone 23,5% (figi, sól), żurawina suszona 23% (żurawina, syrop ananasowy, klarowany koncentrat soku ananasowego, olej słonecznikowy), orzechy ziemne prażone krojone 14%, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu.
Waga: 35g
Rodzaje:  Energy+guarana, Magnez+kakao, Protein+białko

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 5g Węglowodany 62g w tym cukry 52g Tłuszcz 7,9g w tym kw tł nas 1,2g Błonnik 7,3g  Sól 0,92g

Wartość odżywcza w batonie 35g
Białko 1,8g Węglowodany 22g w tym cukry 18g Tłuszcz 2,8g w tym kw tł nas 0,4g Błonnik 2,5g  Sól 0,32g

Opinia: Szata graficzna batonika jest prosta, lecz przyjemna dla oka. Po wyjęciu go z papierka zobaczyłam brązową sztabkę z widocznymi mniejszymi i większymi kropeczkami. Te mniejsze to pestki fig, większe - kawałeczki orzeszków ziemnych.
 Zapach jest wyraźnie bakaliowy - słodkawy z kwaskowatą nutą niczym chleb razowy na zakwasie. Na samym końcu w tle delikatnie czuć gorzkie kakao a także prażone orzechy ziemne, jednak nie są to intensywne aromaty.
 Baton jest zwarty, ale jednocześnie miękki i plastyczny. W dotyku gładki i lekko śliski. Zarówno przekrojenie, jak złamanie, czy wgryzienie się w jego strukturę nie sprawiały żadnego problemu. Z jego kawałków można ulepić kulki.

 Po wgryzieniu się w baton pod zębami od razu poczułam całą masę pesteczek fig, które przyjemnie strzelają pod zębami. Jednocześnie podąża z nimi wysoka karmelowa słodycz daktyli oraz słodycz fig, jednak nie ma co się dziwić, gdyż stanowią one 59,9% składu (plus do tego 23% suszonej żurawiny co daje 82,5% bakalii). Uzupełniał to bardzo delikatny aromat fistaszków, których kawałeczki miejscami można było poczuć również pod zębami. Obecności kakao jakoś specjalnie nie odnotowałam - najprawdopodobniej dlatego, że było go zbyt mało aby dało o sobie znać (tylko 3,5%).... zostało stłamszone przez inne składniki.
 Nie poczułam również żurawiny, chociaż... w trakcie jedzenia pojawiała się delikatna kwaskowata nuta, ale rzeczywiście była ona widoczna po przekrojeniu i po odgryzieniu kawałka batona. Przez cały czas w trakcie jedzenia była widoczna przyjemna i charakterystyczna razową nuta - taka jak w batonie Kosmos Zmiany Zmiany

 Baton w smaku okazał się bardziej bakaliowy niż kakaowy - w zasadzie kakao jest w nim nie wyczuwalne, więc nie nastawiajcie się na czekoladowe lub kakaowe doznania. Mimo tego oraz faktu, że było dla mnie za słodko, baton uważam za bardzo smaczny i wart uwagi, jednak uważajcie w trakcie jego jedzenia. Zębami trafiłam na kawałek pesteczki daktyla, więc trzeba być ostrożnym aby nie stracić zęba lub jego kawałka. 

Wartość energetyczna w 100g - 335 kcal
Wartość energetyczna w batonie 35g - 124 kcal
Ocena - 4,5-5/6
Cena - E. Leclerc, Żabka, Carrefour 2-2,50zł

Bakal Sport, Protein Natural BAR + białko

Skład: daktyle suszone 33%, figi suszone 22% (figi suszone, sól), orzechy ziemne prażone krojone 23%, rodzynki sułtańskie 14,5% (rodzynki sułtańskie, olej słonecznikowy), koncentrat białek serwatkowych w proszku (z mleka)
Waga: 40g
Rodzaje: Energy+guarana, Magnez+kakao, Protein+białko

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 13g Węglowodany g w tym cukry g Tłuszcz 12g w tym kw tł nas 1,9g Błonnik 7,7g  Sól 0,8g

Wartość odżywcza w batonie 35g:
Białko 4,7g Węglowodany 19g w tym cukry 17g Tłuszcz 4,3g w tym kw tł nas 0,6g Błonnik 2,7g  Sól 0,3g

Opinia: Szata graficzna batona tak samo jak poprzedniego utrzymana jest w przyjemnych barwach. Na białym tle umieszczono nazwę batona a także jego główne składniki: orzeszki ziemne, figi, winogrona oraz daktyle. Niżej znajdziemy  listę głównych składników oraz informację o tym, że produkt nie zawiera dodanego cukru, glutenu i jest w 100% naturalny.

 Sam baton jest prostokątny i jasnobrązowy niczym masło orzechowe. Można w nim dostrzec jasne plamki w postaci fistaszków oraz ciemniejsze kropki - nie do końca rozdrobnione rodzynki i daktyle. W zapachu wyraźnie bakaliowy i lekko kwaskowaty z wyczuwalną, lecz jak dla mnie delikatną nutą fistaszków... nie było to masło orzechowe.
 Konsystencja batona jest zwarta, lecz podatna na odkształcenia przy czym baton pod palcami jest lekko lepki (można lepić kulki). Jego przekrojenie a także wgryzienie się w jego strukturę nie sprawia problemu. Pod zębami jest lekko gumowy niczym ciągutka.

 Po wgryzieniu się w baton moje zęby od razu trafiły na strzelające pesteczki fig. Zarz do tego doszła wysoka karmelowo-mleczna słodycz daktyli, która od razu na myśl przywołała mi mleczną krówkę lub kajmak. Gdyby jeść batona z zamkniętymi oczyma, można by pomylić ze sobą te dwa łakocie - podobieństwo na prawdę było duże. Orzechy ziemne również dają o sobie znać - w połączeniu ze słodyczą daktyli ich nuta przypominała posłodzone masło orzechowe. Na moje kubki smakowe nie były to intensywne aromaty - wyczuwalne, ale jak to się mówi "masło orzechowe nie dawało po zębach". Główną rolę odgrywała tutaj słodycz daktyli a w zasadzie smak krówki/kajmaku.
Nie zauważyłam aby orzechy chrupały po zębami.

 Baton mimo iż dla mnie za słodki uważam za smaczny i wart spróbowania. Może jak na moje kubki smakowe nuta orzechów nie była bardzo intensywna, ale było w nim coś co sprawia, że na prawdę smakuje. Polecam zarówno tym, którzy lubią kajmak i krówki, jak i tym, którzy za nimi nie przepadają - ja nie lubię, a baton uważam za smaczny :)

Wartość energetyczna w 100g - 385 kcal
Wartość energetyczna w batonie 35g - 135g
Ocena - 4,5-5/6
Cena - E. Leclerc, Żabka, Carrefour 2-2,50zł

Jeśli miałabym podsumować batony, to według mnie są smaczne, choć niczego nie urywają. Mimo tego warto ich spróbować w szczególności za tak atrakcyjną cenę :)

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 17


Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Tu kupisz ksiażki tekst alternatywny