.

Wpisy z tagiem: Zmiany Zmiany

czwartek, 12 lipca 2018


Baton proteinowy (22% białka roślinnego) dla aktywnych!
Naturalny baton bakaliowy(81%) z białkiem z ryżu brązowego (19%).

Skład: daktyle, orzechy ziemne, białko ryżu brązowego (19%)
Opakowanie: 70g
Rodzaje: Kompas, Kosmos, Aloha, Lewy SierpowyPetarda, Urwis jabłkowy, Urwis bananowy

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 22,1g Węglowodany 42.3g w tym cukier: 35,1g Tłuszcz 11,9g Kw. tłuszczowe 1,7g Sól 0g

Wartość odżywcza w porcji 70g:
Białko 15,5g Węglowodany 29,6g w tym cukier 24,6g Tłuszcze 8,3g kw. tłuszczowe 1,2g Sól 0g

 Opinia: Moja przygoda z Raw batonami i przekąskami rozpoczęła się od firmy Zmiany Zmiany. Jakiś czas temu firma wprowadziła na rynek swoje batony w wersji kostki a po dłuższym czasie dwa nowe batony - Kompas oraz orzechowego batona proteinowego Sztangę.

  Baton subtelnie pachnie fistaszkami z nutką słodyczy. Przywołał mi na myśl batona Pakuri z tą różnicą, że zapach był delikatniejszy.
 Jest prostokątny, twardawy i lekko zbity w kolorze karmelu z widocznymi miejscami kawałkami orzeszków ziemnych a także ciemnymi kropkami w postaci ich skórek.
  Jego powierzchnia jest gładka i minimalnie lepka (tak tyci tyci) a kiedy weźmiemy go do rąk nie pozostawia tłustego nalotu.
 Ponadto nie odkształca się pod naciskiem palców. Aby go przekroić należy zrobić to z naciskiem, podobnie jest z przełamaniem ale nie jest to nie możliwe. Baton okazał się być również łamliwym ale jednocześnie lepkim (łamie się na kawałki z których z lekkim trudem można ulepić kulki).

  Wgryzienie się w baton nie sprawia żadnych problemów - zęby z łatwością zanurzają się w orzechowo-daktylowej masie. Baton jest kruchy i łamliwy a w ustach rozpuszcza się powoli i piaszczyście, proszkowo. Nie jest gumowy i nie lepi się do zębów jak większość daktylowych ulepków. Tworzy "piasek", który w połączeniu ze śliną przeistacza się w takie "bagienko".

  W smaku w pierwszej kolejności poczułam słodycz, która na myśl przywołała mi wyżej wspomniane krówki toffi. Nie była to słodycz daktyli a krówek - trochę tak jakby daktyle pozbawić całej "daktylowości".
  Po krótkiej chwili doszła do tego fistaszkowość (ale NIE MASŁO ORZECHOWE - po prostu fistaszki) a potem przy końcu (kiedy ugryziony kawałek praktycznie rozpuścił się w ustach) lekko gorzkawa nuta - najprawdopodobniej białka ryżowego. Ten ostatni smak utrzymuje się na podniebieniu jeszcze przez jakiś czas po całkowitym zjedzeniu batona.
  Dwa, może trzy razy zębami trafiłam na maciupeńkie kawałki nie do końca rozdrobnionych fistaszków, które subtelnie chrupały pod zębami, jednak nie zauważyłam aby wpłynęły na smak batona.

  PODSUMOWUJĄC
  Wyszło słodko, krówkowo i fistaszkowo ale nie daktylowo i nie masłoorzechowo. Mimo iż to daktyle stanowią bazę batona (w prawdzie nie wiemy w jakiej ilości), nie poczułam ich smaku. Według mnie pozbawiono je daktylowości, pozostawiając karmelowość a dokładnie krówkowość. Osoba, która nie jest zaznajomiona z tego typu przekąskami, jedząc baton z zasłoniętymi oczami, mogłaby pomylić go z kruchą krówką - mój tato nie wiedząc co je właśnie tak pomyślał.

  Jednak nie mogę powiedzieć, że jest niesmacznie. Może dla mnie za słodko i jedząc batona miałam de ja vu (tak jakbym go jadła - być może przywołał mi na myśl baton Pakuri od Oho Idea Natura) ale smakowało mi.
  Wyszło prosto i trochę monotonnie, ale w pozytywnym tego słowa znaczeniu i do tego bardzo przyjemnie. Tutaj potwierdza się powiedzenie "smak tkwi w prostocie" - czasem mniej, znaczy więcej.
  Baton Sztanga smakuje lepiej od niejednego batona określonego "smakiem masła orzechowego" (np. Dobrej Kalorii, czy batona Ewy Chodakowskiej), mimo iż masła orzechowego w nim nie uświadczycie. No jest porządny i treściwy (dla tego kto nie zasładzając się jest w stanie zjeść go w całości) a nie jakiś liliput ;)

Wartość energetyczna w 100g - 380 kcal
Wartość energetyczna w batonie 70g - 266 kcal
Ocena - 5/6
Cena - Sklepy ekologiczne ok 7zł

poniedziałek, 26 marca 2018


Agent Copper
Kawa, bardzo dużo kawy w batonie (1 baton = 1 espresso / 44 mg kofeiny) Naturalny baton bakaliowy(71%) z kawą (5%).
Skład:
rodzynki, daktyle, słonecznik, migdały, kawa (5%)
Opakowanie: 70g

Wartość odżywcza w 100g:
Białko
11g Węglowodany 39,9g w tym cukier 35,7g Tłuszcz 22,9g Kw. tł. 2,4g Sól 0,04g

Wartość odżywcza w porcji 70g:
Białko
7,7g Węglowodany 27,9g w tym cukier 35g Tłuszcz 16g Kw. tł. 1,1g Sól 0,03g

Opinia: Batony Zmiany Zmiany
były pierwszymi RAW batonami, które miałam przyjemność spróbować i dzięki którym polubiłam tego typu przekąski. Już po pierwszym kęsie czuć, że jest to firma z pasją - taka która swoje produkty robi z miłością i szacunkiem do produktów, których używa a także konsumenta. Ich batony charakteryzuje dokładny wybór składników co przekłada się na smak gotowych już przekąsek. Kiedy dowiedziałam się, ze do asortymentu firmy dołączył nowy baton, ucieszyłam się a jeszcze bardziej ucieszył mnie fakt, kiedy mogłam go spróbować.

 Baton wazy 70g. W swoim składzie
ma tylko i wyłącznie rodzynki, daktyle, słonecznik, migdały oraz kawę. Pachnie sypaną kawą z owocową nutą słodyczy ale naciskiem na kawę - taka posłodzona kawa. Jest prostokątny, twardawy i zbity w kolorze brązu z widocznymi połamanymi pestkami słonecznika, kawałeczkami migdałów a także czarnymi kropkami - ziarnami kawy. Tworzy lekko tłustą powłokę, bardzo delikatnie lepi się. W celu jego przekrojenia należy zrobić to z naciskiem, natomiast aby go przełamać trzeba użyć siły. Pod palcami jest on kruchy i łamliwy.

 Baton tylko pozornie wydał się być twardym - zęby wchodzą w jego strukturę z łatwością. Pod zębami od razu poczułam drobinki słonecznika a także kawałeczki nie do końca zmielonych ziaren kawy, które lekko chrupały pod zębami. Baton mimo iż z zewnątrz lekko lepki w środku okazał się być kruchy i nieco suchy. W trakcie rozpuszczania stawał się sypki i proszkowy. Pod sam koniec sprawiał wrażenie tak jakby wziąć łyżeczkę suchego proszku do ust i łyk wody - tak jakby ten proszek zaczął się rozpuszczać, tworząc bagienko. Na sam koniec w ustach na długo pozostawia smak kawy z lekką nutą słodyczy i naciskiem na kawę.

 W smaku na
pierwszy plan wysunął się intensywny smak czarnej kawy - sypanej. Po chwili doszła do tego słodycz tłumiona przez goryczkę kawy. Za jej sprawą baton wydał mi się nieco mniej słodki - z pewnością mniej od pozostałych batonów z serii. Kawa była tak intensywna i wyrazista, że "zabiła" również słonecznik a także migdały, które dawały o sobie znać jedynie w konsystencji - nie zdołały wybić się smakiem. Nie poczułam również abym jadła rodzynki, które stanowią bazę batona - znajdują się na pierwszym miejscu w składzie.

 Nie przepadam za kawą jak i słodyczami z jej dodatkiem - abym zjadła coś kawowego, to "coś" na prawdę musi być smaczne a takich łakoci to chyba ze świecą szukać. W batonie od Zmiany Zmiany smak kawy jest wyraźny i intensywny, jednak finalnie pozytywnie mnie on zaskoczył. Przyznaję - mniej więcej w połowie byłam przesycona kawą ale nie mogę powiedzieć, że baton był niesmaczny. Wręcz przeciwnie - posmakował mi. Dowodzi to tylko temu, że są wyjątki od reguły. Dlatego też według mnie nie poznawszy, nie należy od razu wystawiać oceny. Baton mogą spróbować zarówno Ci którzy lubią kawę, jak i osoby, które kawę piją od czasu do czasu lub za nią nie przepadają. Kto wie, może jego smak pozytywnie ich zaskoczy? Wszakże jedzenie lubi zaskakiwać. Z drugiej strony może nie przypaść do gustu kawoszom.
 Jakby nie było producent nie kłamie. Kawę czuć bardzo wyraźnie a po zjedzeniu takiego batona człowiek ma energię do działania (słodyczy i tym, czy na raz zjadłam go w całości, czy nie, nie chcę wspominać). Niestety smaku słonecznika bądź też migdałów nie uświadczycie - według mnie nic nie wniosły do kompozycji ale przecież tutaj głównie chodzi o kawę ;)

Wartość energetyczna w 100g -
422,8 kcal
Wartość energetyczna w batonie 70g -
296 kcal
Cena -
sklepy ze zdrową żywnością ok 6-7zł
Ocena -
5/6

środa, 25 października 2017


Skład: orzechy ziemne, daktyle, orzechy laskowe
Opakowanie: 60g
Rodzaje: Kompas, Kosmos, Aloha, Lewy SierpowyPetarda, Urwis jabłkowy, Urwis bananowy

Wartość odżywcza w 100g:
Białko 16g Węglowodany 38g w tym cukier: 28gTłuszcz 31g Kw. tłuszczowe 3,8g Sól 0,02g

Wartość odżywcza w porcji 60g:
Białko 9,3 Węglowodany 23g w tym cukier 17g Tłuszcze 19g Kw. tłuszczowe 2,3g Sól 0,01g

 Opinia: Moja przygoda z Raw batonami i przekąskami rozpoczęła się od firmy Zmiany Zmiany i to dzięki ich przekąskom a w szczególności batonie Kosmos (UWAGA! Skład nieznacznie uległ zmianie). Jakiś czas temu firma wprowadziła na rynek swoje batony w wersji kostki a po dłuższym czasie nowego batona. Do grona stałego asortymentu sklepu dołączył Kompas - baton na bazie orzechów ziemnych, daktyli oraz orzechów laskowych w którym orzechy stanowią aż 60% składu. Brzmi bardzo smacznie :) Warto tutaj zaznaczyć, że baton jest mniejszy od swoich braci - waży nie 69 a 60g.

  Baton wyraźnie i przyjemnie pachnie słodkim, podrażanym masłem orzechowym. Jest prostokątny, twardawy i lekko zbity w kolorze karmelu z widocznymi białymi kropkami, które są nie do końca zmielonymi orzechami. Jego powierzchnia jest delikatnie błyszcząca a kiedy weźmiemy go do rąk, pozostawia na palcach tłusty nalot, który powstał w wyniku wydzielenia się oleju z orzechów głównie ziemnych. Baton nie odkształca się pod naciskiem palców. Aby go przekroić należy zrobić to z naciskiem, jednak jego przełamanie nie sprawia żadnych problemów, gdyż baton okazał się być również łamliwym ale jednocześnie lepkim (łamie się na kawałki z których można ulepić kulki).

  Wgryzienie się w baton nie sprawia żadnych problemów - zęby z łatwością zanurzają się w orzechowo-daktylowej masie (mimo iż orzechy stanowią 60% składu). Pod zębami przypominał większość batonów tego typu - był "żujny", ale jednocześnie nie oblepiał i nie przyklejał się do zębów.
  W smaku na pierwszy od razu plan wysuwa się słodycz daktyli do której po chwili dochodzą arachidy. W trakcie przeżuwania ich smak staje się nieco intensywniejszy, jednak to daktyle nadal wiodą tutaj prym. Od czasu, do czasu można trafić na drobinki fistaszków, które bardzo delikatnie chrupią miażdżone przez zęby, jednak nie zauważyłam aby wpłynęły na smak batona. Wielka szkoda, że nie są większe - ćwiartki orzeszków z pewnością podniosłyby walory smakowe przekąski. Orzechów laskowych nie poczułam a szkoda.

  Baton okazał się bardzo słodką ale jednocześnie smaczną przekąską. Swoim smakiem przypominał mi batona Raw Energy Peanuts & Dates od Bombus Natural Energy z tą różnicą, że ten od Zmiany Zmiany wydał mi się bardziej fistaszkowy i masłorzechowy a tym samym smaczniejszy (Bombus w składzie posiada 45% orzechów). Nie powiedziałabym jednak, że jest mniej słodki. Oba batoniki w moim odczuciu są wyraźnie słodkie - po zjedzeniu 1/3 poczułam się przesłodzona, jednak mam niski stopień tolerancji słodkości ^_^

 Mimo iż producent nigdzie nie umieścił informacji, że jest "o smaku masła orzechowego" lub też jest nim inspirowany, śmiało można powiedzieć, że taki właśnie jest - smakuje jak masło orzechowe, tylko że na słodko... bardzo słodko. To dobra propozycja, kiedy potrzebujemy porządnej dawki cukru i zastrzyku energii ;) Żałuję, że orzechy laskowe nie są wyczuwalne w smaku - według mnie powinno być ich tutaj zdecydowane więcej (chociaż pół na pół)

Wartość energetyczna w 100g - 486 kcal
Wartość energetyczna w batonie 60g - 292 kcal
Ocena - 4,5-5/6
Cena - Sklepy ekologiczne ok 6-7zł

 
1 , 2 , 3 , 4


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę
tekst alternatywny