.

Wpisy z tagiem: soczewica

poniedziałek, 22 stycznia 2018

 Z opowieści Mamy wiem, że kiedy byłam mniejsza z zup najchętniej jadłam pomidorową z ryżem oraz barszcz czerwony, jednak tak ogólnie to nie przepadałam za zupami. Jedynie za małego szkraba (2 latka) chętnie zjadałam tę pierwszą. Obecnie nie jem zup. Nie lubię a poza tym wolę treściwsze potrawy a z takich rzadszych leczo, chilli sin carne...  Jednak ostatnio po bardzo (nawet bardzo, bardzo długim) długim czasie, ku mojemu zdziwieniu naszła mnie ochota właśnie na zupę ale taką gęstą. Tak na prawdę to nie wiem, czy to jeszcze zupa, czy gulasz. Może pozostańmy jednak przy zupie :)

Składniki (2 średnie porcje)
średnia pietruszka
średnia marchew
kawałek selera korzeniowego
1/2 cebuli
1 drobno posiekany lub zmiażdżony ząbek czosnku
1/2 szklanki czerwonej soczewicy (100-120g)
liść laurowy
2 ziela angielskie
kilka ziarenek pieprzu
1-2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub do smaku)
szczypta chili (lub więcej)
ok. 500-600 ml wrzątku

ew. sól, szczypta cynamonu, majeranku i jogurt naturalny do podania

Soczewicę płuczemy a warzywa myjemy. Marchew, pietruszkę i seler kroimy w w kostkę. Cebulę siekamy.
W garnku o grubym dnie szklimy cebulę, kiedy się zarumieni dodajemy czosnek i przesmażamy przez chwilkę.
Dodajemy liść, ziele oraz pieprz i mieszamy. Zalewamy wrzątkiem. Kiedy woda zacznie się gotować dodajemy pokrojone warzywa, soczewicę oraz ew. sól i gotujemy do miękkości (ok 20-30 minut). Doprawiamy do smaku koncentratem pomidorowym i gotujemy jeszcze przez chwilę. Na końcu ew. jeszcze dosalamy, dopieprzamy oraz dodajemy szczyptę chili oraz cynamonu.


poniedziałek, 23 października 2017

Pamiętacie potrawkę z czerwonej soczewicy, którą jakiś czas temu pokazywałam Wam na blogu? Chcąc wykorzystać resztki ugotowanej białej kapusty, która stała w lodówce postanowiłam przygotować podobną. Wyszło równie smacznie i pożywnie jak ostatnio :)

Składniki (1 porcja)
ok. 50g czerwonej soczewicy
1 mała cebula
1 ziemniak
1 pietruszka/pasternak
kilka pieczarek
salaterka ugotowanej kapusty z marchewką
250g pokrojonych pomidorów
słodka, ostra i wędzona papryka
pieprz ziołowy
świeżo zmielony pieprz
ew. szczypta mielonego cynamonu (świetnie komponuje się z pomidorami)

Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki oraz pietruszkę. Całość przez chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy pomidory, przepłukaną soczewicę i wlewamy ok. 2/3 szklanki przegotowanej wody. Gotujemy ok. 20-25 minut w razie potrzeby dolewając wody. Pod koniec gotowania dodajemy ugotowaną kapustę oraz przyprawy. Gdy soczewica jest gotowa (powinna być miękka, ale jędrna, nie rozpadająca się) a ziemniaki ugotowane, próbujemy i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Posypujemy natka pietruszki.


poniedziałek, 25 września 2017

Nie lubię i staram się nie wyrzucać jedzenia, dlatego nie kupuję na zapas tego, czego nie mam pewności, że wykorzystam. Mam tu na myśli świeże owoce oraz warzywa, gdyż np. kasze zdecydowanie poleżą dłużej - chyba, że dostanie się do nich mol spożywczy. Z warzyw i owoców staram się wykorzystywać wszystkie jadalne cześci w tym te, które niektórzy wyrzucili by na śmietnik. Weźmy dla przykładu brokuły - zazwyczaj ludzie odcinają różyczki a łodygę wyrzucają, gdyż po ugotowaniu ich razem ona ciągle jest twarda. Jednak i z tej "nielubianej" łodygi po obraniu z włókien można przygotować smaczne danie np. zupę krem, zupę jarzynową, wykorzystać do zapiekanki, pizzy... Ja postanowiłam dorzucić ją do wegańskiej potrawki z soczewicy, którą jakiś czas pokazywałam Wam na blogu. Wyszło smacznie, zdrowo i pożywnie ;)

Składniki (1 porcja)
ok. 60g czerwonej soczewicy
1 mała cebula
1 średni ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
1 mniejsza obrana z włókien i pokrojona w kostkę łodyga brokuła
kilka pieczarek pokrojonych w półplasterki
2 dorodne pomidory lub 1/2 puszki krojonych
słodka i ostra wędzona papryka
chili
pieprz ziołowy
świeżo zmielony pieprz
ew. szczypta mielonego cynamonu (świetnie komponuje się z pomidorami)

Na patelni rozgrzewamy olej a następnie wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz pieczarki. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy drobno posiekany czosnek, pokrojone w mniejszą kostkę ziemniaki oraz pokrojoną w półplasterki marchew oraz pietruszkę. Całość przez chwilę przesmażamy. Następnie dodajemy sparzone i obrane pomidory wraz z sokiem (lub 1/2 puszkę pomidorków) łodygę brokuła. Wlewamy ok. 1/2 szklanki przegotowanej wody.
 Gotujemy przez niecałe 5 minut, następnie wrzucamy przepłukaną soczewicę i gotujemy ok. 20 minut w razie potrzeby dolewając wody. Pod koniec gotowania dodajemy posiekany koperek oraz przyprawy. Gdy soczewica jest gotowa (powinna być miękka, ale jędrna, nie rozpadająca się) a ziemniaki ugotowane, próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy


 
1 , 2 , 3 , 4 , 5


AWARIA!
Z PRZYCZYN TECHNICZNYCH WCZEŚNIEJSZYCH ZDJĘĆ Z BLOGA NIESTETY NIE DA SIĘ ODZYSKAĆ! PRZEPRASZAM :(

Jeśli jesteś zainteresowany współpracą z blogiem lub masz jakieś pytania pisz: szyszula@poczta.onet.pl

nazwa alternatywna
Vegespot.pl - Przepisy wegetariańskie
Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
Odszukaj.com - przepisy kulinarne
Top Blogi

Znajdź książkę tekst alternatywny